نکات حقوقی

آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند؟ ⚡مهلت شکایت چقدر است؟

در واقع اگر جرمی در سطح جامعه رخ بدهد نیروهای انتظامی و مراجع قضایی وظیفه دارند تا ابعاد مختلف آن را بررسی کرده و به خواسته‌های افراد در این زمینه رسیدگی کنند. اینکه کشف جرم از سوی مراجع قضایی و انتظامی صورت بگیرد به معنای جبران خسارت افراد متضرر نیست بلکه باید اقدامات حقوقی دیگری در این زمینه به طور کامل انجام شود. زمانی می‌توان به عدالت در سطح جامعه امید داشت که مجرم دستگیر شده و بر اساس قانون مجازات‌هایی برای او در نظر گرفته شود. در مواردی ممکن است که شاکی به متهم ادعاهای ناروا نسبت داده و حقوق او را ضایع نماید. در چنین شرایطی است که این سوال مطرح می‌گردد که آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند؟ پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا پاسخ دقیقی به این سوال بدهیم.

آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند؟

برای بسیاری از افرادی که به عنوان متهم در محاکم قضایی حاضر شده‌اند این سوال پیش می‌آید که اگر فردی با ادعاهای ناروای خود باعث هتک حرمت و رفتن آبروی آنها شود آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند؟ دقت داشته باشید که شاکی و متهم در محاکم قضایی و انتظامی دارای حق و حقوق قانونی هستند پس کسی نباید آنها را ضایع نماید.

اگر سوء رفتارهای شاکی به گونه‌ای باشد که حقوق متهم را تحت تاثیر قرار داده و آن را متضرر نماید قانون این حق را به متهم می‌دهد تا در شرایطی خاص از شاکی شکایت تنظیم نماید و آن را در محاکم قانونی پیگیری کند. ذکر این نکته ضروری است که برای پیگیری دعاوی کیفری لازم است از وکلای متخصص در این زمینه کمک دریافت کنید تا به حقوق خود برسید.

در این صورت اگر فرد شاکی به متهم ادعاهای ناروا وارد نموده یا اینکه علیه او سوء رفتار داشته باشد قانون این حق را به متهم می‌دهد تا در مراجع قضایی دعوای ادعای شرف را پیگیری کرده و دعوای کیفری را علیه فرد افترا زننده دنبال نماید. اگر فردی با شکایت نادرست باعث شود که آبرو و حیثیت شما در سطح جامعه لکه‌دار شود شما نیز می‌توانید علیه افترای او دعوایی را تنظیم نمایید.

در نظر داشته باشید که بر اساس قانون جرم شکایت خلاف واقع یکی از مهم‌ترین جرایمی است که اگر فرد متهم احساس کند که بر اساس شکایت نادرست فرد آبروی او تحت خطر قرار گرفته است می‌تواند بر اساس همین جرم دعوایی را علیه شاکی اقامه نموده و ادعای شرف کند. در واقع این شکایت زمانی امکان‌پذیر است که فرد شاکی نتواند ادعای خود را در دادگاه به اثبات برساند.

اگر فرد شاکی نتواند ادعاهای خود را در دادگاه به اثبات رسانده و اگر وقوع جرم از سوی متهم به اثبات نرسد در مقابل متهم می‌تواند ادعای حیثیت کرده و از شاکی شکایت تنظیم نماید. البته فرد زمانی می‌تواند شکایتی را علیه شاکی تنظیم نماید که اتهام ناروا و عدم اثبات وقوع جرم برای قاضی پرونده به طور کامل عیان شود.

 آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند

شرایط شکایت متهم از شاکی در محاکم قضایی

فردی که به او اتهام ناروا وارد شده و آبروی او تحت تاثیر قرار گرفته است باید کاملاً مشخص باشد تا بتواند شکایتی را علیه شاکی تنظیم نموده و آن را در محاکم قضایی پیگیری نماید. اگر اثبات جرم از سوی شاکی در محاکم قضایی امکان پذیر نباشد در دادسرا حکم قرار منع تعقیب صادر خواهد شد و به این صورت است که پرونده مختومه اعلام خواهد گردید و جرم دیگر قابل پیگیری نیست.

به طور کلی باید اعلام کنیم که اگر شکایتی علیه متهم اقامه شده باشد و وقوع جرمی به او نسبت داده شده و فرد شاکی نتواند این جرم را در محاکم قضایی به اثبات برساند, قانونی حق را به متهم می‌دهد که در محاکم قضایی علیه فرد شاکی شکایت ادعای حیثیت داشته باشد چون که در چنین شرایطی است که آبروی فرد در سطح جامعه مورد تهدید قرار گرفته است.

بنابراین می‌توانیم بگوییم که برای شکایت از شاکی در صورت عدم اثبات جرم لازم است تا شکواییه تنظیم شده و آن را در اختیار خدمات الکترونیکی قوه قضاییه قرار دهید تا شکایت شما به طور کامل به ثبت رسیده و در دادگاه کیفری مورد بررسی قرار بگیرد. مهمترین شرط این است که در ابتدا ادعای شاکی ناروا شناخته شده و در گام دوم فردی که علیه او اتهامی وارد شده است کاملاً مشخص باشد.

دریافت مشاوره تلفنی یا حضوری از بهترین وکیل تهران!

مهلت شکایت متهم از شاکی چقدر است؟

در قسمت‌های قبل این مسئله را مورد بررسی قرار دادیم که آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند؟ در پاسخ به این سوال بیان کردیم که اگر شاکی نتواند ادعای خود را در دادگاه به اثبات رسانده و با شکایت خود آبروی شخص متهم را تحت تاثیر قرار دهد در مقابل قانون این حق را به متهم می‌دهد که شکایتی را علیه شاکی داشته باشد.

باید این مسئله را در نظر بگیرید که بر اساس قانون زمان و مهلت مشخصی برای شکایت از شاکی توسط متهم در نظر گرفته نشده است. یعنی بر اساس قانون نمی‌توان بازه زمانی مشخصی را برای طرح چنین شکایتی اعلام نمود. برای اینکه خسارتی به فرد متهم وارد نشود او لازم است پس از تبرئه از اتهامات وارد شده شکایت خود را مبنی بر وقوع افتراع تنظیم و ارسال نماید.

لازم به ذکر است که دعاوی مربوط به افترا و ادعای شرف با پیچیدگی و دشواری‌های بسیار زیادی همراه هستند پس به شما توصیه می‌کنیم که اگر به عنوان متهم قصد شکایت علیه شاکی را دارید حتماً از یک وکیل با سابقه و متخصص در زمینه دعاوی کیفری کمک دریافت کرده و روی راهکارهایی که ارائه می‌دهد حساب باز کنید.

نمی‌توان زمان دقیقی را برای طرح شکایت علیه شاکی تخمین زد و بسیاری از عوامل در این زمینه نقش دارد. فقط می‌توانیم در پاسخ به این سوال که آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند این جمله را بیان نماییم که اگر حیثیت و آبروی فرد بر اثر طرح دعوی مختل شده باشد قانون به او چنین امکانی را خواهد داد.

شرایط شکایت متهم از شاکی در محاکم قضایی

رد شکایت شاکی و ادعای شرف توسط متهم

از آنجایی که اثبات ادعای شرف در دادگاه بسیار دشوار است به شما توصیه می‌کنیم که برای جلوگیری از رد شکایت شاکی حتماً از وکیل متخصص کمک بگیرید. در واقع شاکی اگر دعوایی را علیه فردی اقامه می‌نماید وظیفه دارد تا مستندات کافی برای اثبات وقوع جرم را در اختیار دادگاه قرار دهد چرا که در غیر این صورت شکایت او به طور کامل رد خواهد شد

حال اگر شاکی نتواند دلایل و مستندات کافی خود را در اختیار قاضی رسیدگی کننده به پرونده قرار دهد متهم به طور کامل از اتهامات وارده تبرئه خواهد شد و اینجاست که بر اساس قانون می‌تواند به دلیل آبروی از دست رفته خود به خاطر افترایی که شاکی در حق او انجام داده است شکایتی را تنظیم نماید.

هر روزه شاهد تعداد زیادی از شکایت‌های کیفری در محاکم قضایی هستیم در این بین برخی از شاکیان نمی‌توانند مدارک لازم برای وقوع جرم را در اختیار قاضی پرونده قرار داده و متهم به طور کامل تبرئه می‌شود. خال در چنین شرایطی است که متهم برای اینکه بتواند از آبرو و حیثیت خود دفاع کند اقدام به طرح شکایت علیه شاکی می‌نماید.

در این صورت است که فرد می‌تواند دعوایی را مبنی بر اختراع و وقوع جرم علیه شاکی تنظیم نموده و حیثیت از دست رفته خود را به طور کامل احیا نماید. دقت داشته باشید که همین امکان قانونی موقعیتی را فراهم کرده است که از بسیاری شکایت‌های بی‌مورد و نادرست تا حد زیادی جلوگیری به عمل آید.

کارشناسان حقوقی سعی دارند تا مشاور حقوقی دقیق را در زمینه دعاوی کیفری در اختیار شما قرار دهند تا بتوانید از آبروی خود به طور کامل دفاع نموده و خواسته‌های خود را در محاکم قضایی به اثبات برسانید. البته لازم است از میان وکلای مشغول به کار در نهایت با سابقه‌ترین آنها را به خدمت بگیرید چرا که این وکلا تجربه بیشتری در اختیار خواهند داشت.

مدارک لازم برای شکایت متهم از شاکی

می‌توانیم بگوییم که مهم‌ترین مدرک مورد نیاز برای شکایت متهم از شاکی حکم یا قرار تبرئه از جرم است. در واقع وقتی شاکی از متهم شکایتی را تنظیم می‌کند ملزم است تا مدارک خود را برای اثبات وقوع جرم از سوی متهم به دادگاه ارائه کند. حال اگر شاکی نتواند وقوع جرم را از سوی متهم به اثبات برساند این متهم است که می‌تواند با در دست داشتن مدارک لازم طرح شکایت کند.

فرد متهم می‌تواند تمامی مدارک مورد نیاز را به شکواییه پیوست نموده و آن را در اختیار دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه قرار دهد تا به شکایت او در اسرع وقت رسیدگی شده و به شعب دادگاه کیفری یا دادسرا ارسال گردد. به کمک یک وکیل شاخص و معتبر است که می‌توانید تمامی مدارک را جمع آوری کرده و به شکواییه پیوست نمایید.

برای اثبات وقوع جرم می‌توانید از عوامل مختلفی مانند مستندات و ادله،سوگند،اقرار،استشهادیه و علم قاضی استفاده نمایید. در حالت باید اهمیت خاصی برای تکمیل مدارک خود داشته باشید چرا که اگر مدارک مورد نیاز ناقص باشد ممکن است شکایت مطرح شده در محاکم قضایی در همان مراحل ابتدایی از سوی دادسرا رد شود.

هزینه شکایت متهم از شاکی چقدر است؟

دادسراهای عمومی در سراسر کشور به عنوان مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت متهم از شاکی مطرح می‌باشند و افراد می‌توانند خواسته‌های حقوقی خود را در این محاکم مورد بررسی قرار داده و آنها را به نتیجه برساند. نحوه مطرح کردن شکایت در دادسراهای عمومی میزان هزینه شکایت از شاکی را مشخص می‌کند.

اما به طور کلی باید اعلام کنیم که فرد شاکی لازم نیست هزینه زیادی را برای اقامه کردن دعاوی کیفری پرداخت نماید. اما باید در نظر داشته باشید که شما هزینه‌ای را نیز باید برای ثبت شکواییه در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه و همچنین تکمیل مراحل دادرسی پرداخت کنید. در صورت استخدام وکیل نیز نیاز به پرداخت حق الوکاله به متخصصین حقوقی دارد.

سازمان برنامه و بودجه به صورت سالانه هزینه‌هایی را برای ادامه مراحل دادرسی و همچنین ثبت شکایت و طرح دعاوی کیفری اعلام می‌نماید که فرد در صورت شکایت ملزم به پرداخت آنها می‌باشد. برای اینکه از هزینه‌های دقیق دادرسی اطلاع حاصل کنید می‌توانید به قانون بودجه کشور مراجعه کرده و آن را مورد مطالعه قرار دهید.

مجازات شکایت دروغ چیست؟

اگر بخواهیم درباره مجازات شکایت دروغ توضیحات جامعی را ارائه دهیم باید اعلام کنیم که اگر شاکی نتواند ادعای خود را در دادگاه به اثبات برساند در واقع مرتکب جرم افترا شده است. در چنین شرایطی قانون به متهم این حق را می‌دهد چه به دلیل افترایی که در حق او صورت گرفته است طرح شکایت نموده و منافع قانونی خود را در دادگاه احقاق کند.

بر اساس ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی اگر فردی به دیگری افترا بزند یا اینکه اتهام دروغی را به او نسبت دهد بر اساس همین قانون به یک ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد. از سوی دیگر قاضی پرونده فرد افترا زننده را به ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد کرد. البته مقدار دقیق مجازات‌ها به جزئیات مربوط به پرونده بستگی خواهد داشت و توسط قاضی پرونده تعیین می‌گردد.

اما باید این نکته را در نظر بگیرید که اگر موضوع افترا نشر اکاذیب باشد و به این شکل ضررهای مادی و معنوی برای فرد به وجود بیاید در نهایت قاضی مجازات چنین جرمی را دو ماه تا دو سال حبس در نظر گرفته است. از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که ممکن است فرد ناشر اکاذیب به ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شود.

مجازات شکایت دروغ چیست؟

اگر شکایت کیفری به نتیجه نرسد چه خواهد شد؟

در واقع وقتی شکایتی علیه فردی اقامه می‌گردد جلساتی در دادگاه تشکیل می‌شود تا افراد درگیر در پرونده در آن دفاعیات خود را ارائه کنند و نتیجه را به ثمر برسانند. حال این سوال پیش می‌آید که اگر شکایت کیفری به نتیجه نرسد چه خواهد شد؟ به هر حال این مسئله را در نظر بگیرید که در برخی از موارد ممکن است فرد شاکی نتواند ادعای خود را در دادگاه اثبات کند.

در صورتی که وقوع جرم از سوی متهم در دادگاه اثبات شود او به عنوان مجرم بر اساس مواد قانونی مجازات خواهد شد و قاضی پرونده در این خصوص حکم صادر خواهد کرد. در غیر این صورت یعنی در شرایطی که شاکی نتواند ادعای خود را در خصوص وقوع جرم به اثبات برساند بر اساس اصل برائت قرار منع تعقیب صادر خواهد شد.

در محاکم قضایی لازم است به حقوق متهم یا متشاکی رسیدگی شده و به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند از این رو اگر شاکی نتواند ادعای خود را به اثبات برساند این متهم است که می‌تواند علیه شاکی شکایت تنظیم نماید. در این صورت است که بر اساس مواد قانونی امکان شکایت متقابل متهم از شاکی فراهم می‌گردد تا او بتواند ادعای حیثیت کرده و آبروی از دست رفته خود را احیا نماید.

در واقع به نتیجه نرسیدن شکایت کیفری ممکن است به دلیل عدم ارائه دلایل کافی از سوی شاکی پرونده باشد. در این صورت است که فرد شاکی نمی‌تواند ادعای خود را مبنی بر وقوع جرم به اثبات برساند و آبروی متهم را خدشه‌دار می‌کند. متهم برای دریافت مشاوره حقوقی در این خصوص که آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند را از یک وکیل متخصص دریافت نموده و بر اساس راهکارهای او به پیش برود.

ادعای حیثیت یا شکایت متهم از شاکی چیست؟

اگر فردی با نشر اکاذیب یا افتراع باعث شود تا آبرو و حیثیت شخصی مورد لطمه قرار بگیرد او نیز می‌تواند دعوای ادعای حیثیت را علیه شاکی اقامه کند. در این صورت است که دفاع در برابر شکایت واهی می‌تواند برای متهم از اهمیت بالایی برخوردار باشد. بر این اساس او باید دفاعیاتی را در دادگاه تدوین و ارائه نماید که او را از اتهامات وارده به طور کامل تبرئه کند.

در واقع بر اساس قانون امکان شکایت کیفری از شاکی توسط متهم فراهم شده است. برای ادعای حیثیت که از اون در اصطلاحات عامیانه با عنوان ادعای شرف نیز یاد می‌شود به شاکی خصوصی نیاز دارد و بدون شاکی خصوصی در محاکم قضایی اقامه نمی‌گردد.

شکایت فرد متهم در دادسرا مورد بررسی قرار خواهد گرفت چرا که دادسراهای عمومی سراسر کشور به عنوان مرجع صالح برای رسیدگی به جرایم افترا در نظر گرفته شده‌اند. زمانی فرد می‌تواند افترا را در دادگاه پیگیری نماید که شخص شاکی باعث لطمه زدن به حیثیت و آبروی او در سطح جامعه و زندگی اجتماعی شود.

در پاسخ به این سوال که آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند باید به این نکته اشاره داشته باشیم که در هر صورت اگر شاکی نتواند ادعای خود را در خصوص وقوع جرم به اثبات برساند قانون این حق را به متهم می‌دهد که شکایت تنظیم نماید. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده پس از بررسی جوانب امر به اعمال مجازات در خصوص جرم افترا خواهد پرداخت.

فرض کنید که فردی از دیگری به جرم دزدی شکایت کرده باشد در این صورت شاکی ملزم است تا مدارک و مستندات خود را برای وقوع چنین جرمی به دادگاه ارائه کند. حال قاضی پرونده سعی می‌کند با استفاده از دفاعیات هر دو طرف در این خصوص حکم صادر نماید.اگر فردا شاکی نتواند ادعای خود را در دادگاه به اثبات برساند متهم به طور کامل تبرئه خواهد شد.

به این مسئله توجه داشته باشید که اگر فرد شاکی نتواند وقوع جرم دزدی یا هر نوع جرم دیگری را در دادگاه به اثبات برساند قانون به او این حق را می‌دهد که از فرد شاکی شکایت کند. در نظر داشته باشید که فرد شاکی در چنین شرایطی ممکن است به یک ماه تا یک سال حبس محکوم شود. از سوی دیگر باید به این نکته توجه کنیم که ۷۴ ضربه شلاق نیز برای او تعیین خواهد شد.

ادعای حیثیت یا شکایت متهم از شاکی چیست؟

لزوم مراجعه به وکیل برای شکایت از شاکی

باید بدانید که شکایت‌های کیفری همواره پیچیدگی‌های خاص خود را دارند و شما برای اثبات آنها نیاز است تا دلایل و مستندات بالایی داشته باشید در این صورت است که نیاز به استخدام یک وکیل ماهر بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود. بهتر است به سراغ وکلای با سابقه و متخصص در زمینه دعاوی کیفری بروید تا زودتر به نتیجه برسید.

وکیل می‌تواند در طرح دعوای افترا و ادعای حیثیت به شما کمک زیادی داشته باشد برای مثال او می‌تواند شکایت نامه را به شیوه‌ای صحیح تنظیم نموده و در آن تمامی مواد قانونی مورد نیاز را به کار ببرد. او همچنین می‌تواند در جلسات دادگاه به نمایندگی از شما حاضر شده و تمامی دفاعیات لازم را تدوین و به قاضی پرونده ارائه کند.

به این مسئله توجه داشته باشید که انتخاب غلط وکیل و استخدام وکلای تازه کار و بی‌تجربه می‌تواند منافع شما را به طور کامل تحت تاثیر قرار داده  و عدم موفقیت رو به همراه داشته باشد ‌ بنابراین اگر دعوایی علیه شما اقامه شده است یا اینکه قصد اقامه دعوی علیه دیگری را دارید لازم است به سراغ وکلای متبحر و برجسته در شهر محل زندگی خود بروید.

کلام آخر

امیدواریم که با مطالب ارائه شده در مجله حقوقی برترین وکیل بتوانید خواسته‌های حقوقی خود را به شیوه‌ای صحیح دنبال نموده و درباره آنها اطلاعات کاملی را به دست آورید. در این مطلب کوشیدیم تا اطلاعات شما را در زمینه این سوال افزایش دهیم که آیا متهم می‌تواند از شاکی شکایت کند؟ از سوی دیگر شرایط مهم برای شکایت از شاکی و دلایلی که متهم در اختیار خواهد داشت را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. حالا از شما می‌خواهیم که نظرات خود را در این خصوص به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 8 =

دکمه بازگشت به بالا