نکات حقوقی
ویژه

تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی ⚖️【قانون جدید1403】

یکی از روش‌های مهم برای خالی کردن زندان‌ها از زندانی و کاهش هزینه‌های نگهداری آن‌ها تبدیل کردن حبس به جزای نقدی می‌باشد که به این طریق افراد می‌توانند در کنار خانواده‌های خود زندگی کرده و از مضرات و خسارات زندان به دور باشند. در قانون بسیاری از جرایم عمدی و غیر عمدی برای تبدیل شدن مشخص شده‌اند و شرایط مربوط به آنها تشریح گردیده است. در قانون مقدر شده است که اگر شخصی یک بار حبس خود را به جزای نقدی تبدیل کرد دیگر نمی‌تواند از این امکان قانونی بهره‌مند شود؛ اما او همچنان می‌تواند مجازات خود را به روش‌های دیگری تقلیل و کاهش دهد. در ادامه این مطلب سعی داریم شما را با تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی آشنا کنیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

شرایط تبدیل مجازات جرایم عمدی و غیرعمدی به جزای نقدی

در خصوص تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی باید این نکته را ذکر کنیم که امکان تبدیل حبس در جرایم غیر عمدی اگر زندان زیر دو سال باشد به جزای نقدی وجود دارد. در واقع قاضی می‌تواند با در نظر گرفتن شرایط مربوط به پرونده در جرایم غیر عمدی مجازات حبس زیر دو سال را به جزای نقدی تبدیل نماید. در واقع بازی مشکلی از بابت تبدیل جزای غیر عمدی در حبس زیر دو سال ندارد اما باید در حبس‌های بالای ۲ سال تمامی جوانب پرونده را در نظر گرفته و سپس تصمیم خود را اعلام دارد.

در این شرایط قاضی این موضوع را مورد بررسی قرار می‌دهد که آیا مجرم سوء پیشینه داشته است یا خیر اگر مشخص شود که او سوء پیشینه ندارد در جرایم غیر عمدی بالای ۲ سال نیز قاضی با تبدیل به جزای نقدی موافقت خواهد کرد؛ اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که در جرایم عمدی وضعیت به این شکل نیست و این قاضی می‌باشد که باید در خصوص حبس از سه ماه تا ۶ ماه تصمیم گیری کرده و آن را به جزای نقدی تبدیل کند. البته این موضوع نیز به قوانین و مقررات خاص خود وابسته است.

دقت داشته باشید که در جرایم غیر عمدی امکان تبدیل قصاص و دیه به جزای نقدی وجود نخواهد داشت. اگر دیوان عالی کشور که بالاترین مرتبه حقوقی در ایران به شمار می‌رود با حکم صادر شده از دادگاه موافقت کرده با آن را تایید نماید لازم است حکم به طور کامل اجرا شود. لازم به ذکر است که شما برای اطلاع از قوانین مربوط به تبدیل حبس به جزای نقلی می‌بایست از یک وکیل مجرب و خبره مشاوره حقوقی دریافت کرده و طبق راهنمایی‌های او در محاکم قضایی اقدام نمایید.

تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی

آیا امکان تبدیل حبس به جزای نقدی وجود دارد؟

در صورتی که فرد به سایر مجازات‌ها محکوم شده باشد هیچ گونه محدودیتی برای تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی وجود ندارد. اگر فرد بتواند حبس خود را به جزای نقدی تبدیل کند می‌بایست علاوه بر جزای نقدی تعیین شده توسط قاضی پرونده هزینه‌های مربوط به بدل از حبس را نیز پرداخت نماید. تصور کنید که فرد علاوه بر حبس به مجازات‌های دیگری نیز محکوم شده باشد در این صورت قانون به او این حق را می‌دهد که حبس را به جزای نقدی تبدیل نماید.

البته اگر فرد موفق شود در دادگاه حبس را به جزای نقدی تبدیل نماید همچنان مجازات‌های دیگر به قوت خود باقی هستند و باید آنها را متحمل شود. در واقع در این صورت لازم است فرد در ابتدا جزای نقدی مورد نظر را پرداخت نموده و سپس متحمل مجازات‌های دیگری که برای او مشخص شده است گردد. برای مثال تصور کنید که فرد علاوه بر حبس به شلاق نیز محکوم شده باشد در این صورت است که می‌تواند جزای نقدی حبس خود را پرداخت کرده و شلاق را نیز متحمل گردد.

در چه صورت حبس به جزای نقدی تبدیل نمی‌شود؟

اگر فرد در سابقه کیفری خود بیش از یک فقره محکومیت به حبس از یک روز تا ۶ ماه را داشته باشد دیگر نمی‌تواند حبس خود را به جزای نقدی تبدیل نماید. از سوی دیگر باید دقت داشته باشید که اگر فرد در سابقه کیفری خود به جزای نقدی بیش از ۱۰ میلیون ریال محکوم شده باشد دیگر نمی‌تواند حبس خود را به جزای نقدی تبدیل نماید از سوی دیگر اگر فرد به شلاق تعزیری محکوم شده باشد نیز این امکان از میان خواهد رفت. البته لازم است در این باره با یک وکیل متخصص و خبره مشورت کنید.

از سوی دیگر لازم است به این نکته توجه داشته باشید که اگر فرد در سابقه کیفری خود یک بار محکوم به پرداخت بیش از ۱۵ میلیون ریال جزای نقدی شده باشد دیگر نمی‌تواند حبس را به جزای نقدی تبدیل کند. از سوی دیگر آن دسته از افرادی که یک بار به حبس بیش از ۶ ماه محکوم شده باشند نیز برایشان امکان تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی از میان خواهد رفت. همچنین اگر فرد می‌خواهد از این امکان برخوردار شود نباید در سابقه کیفری خود به حد یا قصاص محکوم شده باشد.

از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که فرد مرتکب جرمی علیه امنیت داخلی و خارجی کشور شده باشد در این صورت نیز نمی‌تواند به هیچ عنوان حبس تعیین شده را به جزای نقدی تبدیل نماید. علاوه بر این باید دقت داشته باشید که اگر فرد با تعداد زیادی از جرایم عمدی در پرونده خود مواجه باشد به شرطی که حداقل حبس تعیین شده برای یکی از آن جرایم بیش از ۶ ماه باشد دیگر نمی‌تواند حبس تعیین شده را به جزای نقدی تبدیل کند.

از سوی دیگر در ماده ۳۷ و ۲۱۹ از قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که تخفیف و تبدیل حبس به جزای نقدی در جرایم تعزیری امکان‌پذیر خواهد بود. از طرف دیگر باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که در حد و قصاص و مسائل مربوط به دیه امکان تبدیل حبس به جزای نقدی وجود ندارد و اگر هم از نظر قانونی این امکان در اختیار فرد قرار گرفته باشد قدم گذاشتن در آن بسیار سخت و دشوار خواهد بود. استخدام یک وکیل مجرب و خبره می‌تواند در این زمینه کمک شایانی به شما کند.

تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی

تبدیل حبس تعزیری درجه ۶ به جزای نقدی

در قسمت‌های قبل در خصوص تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی توضیحاتی را ارائه دادیم و اشاره کردیم که تبدیل حبس تنها در خصوص جرایم تعزیری امکان‌پذیر خواهد بود. دقت داشته باشید که در بند ب از ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که دادگاه مربوط به رسیدگی به پرونده می‌تواند حبس درجه ۵ و ۶ را به میزان یک تا دو درجه تقلیل دهد. البته باید اشاره داشته باشیم که در قانون شرایط و مقررات خاصی برای این کار در نظر گرفته شده که فرد تنها با اطلاع از آنها می‌تواند به منظور خود دست پیدا کند.

از سوی دیگر فرد می‌تواند علاوه بر تقلیل مجازات تعیین شده آن را به جزای نقدی متناسب با همان درجه تبدیل کند. دقت داشته باشید که حبس تعزیری درجه ۶ معمولاً بین ۶ ماه تا ۲ سال زندان را برای فرد متهم به همراه دارد. بر اساس قانون ذکر شده این حبس قابل تبدیل شدن به جزای نقدی می‌باشد البته باید شرایط آن به طور کامل محقق گردد تا قاضی پرونده با این موضوع موافقت کند. میزان حبس تعزیری تبدیل شده به جزای نقدی تقریباً ۲ برابر حبس تعیین شده برای فرد محکوم در دادگاه است.

اگر بخواهیم با مثالی مطلب بالا را توضیح دهیم باید اینگونه بیان کنیم که اگر فردی به ۶ ماه حبس تعزیری درجه ۶ محکوم شده باشد می‌تواند در صورت موافقت قاضی پرونده با پرداخت ۱۲ میلیون تومان جزای نقدی حبس تعیین شده را تبدیل نماید. از سوی دیگر تصور کنید که اگر فرد به یک سال حبس تعزیری درجه ۶ محکوم شده باشد می‌بایست حدود ۲۴ میلیون تومان جزای نقدی را در عوض آن پرداخت کرده تا از زندان رهایی پیدا کند. البته باید به قوانین و مقررات این حوزه احاطه کامل داشته باشید.

در چه شرایطی می‌توان حبس را به جزای نقدی تبدیل کرد؟

در خصوص تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی لازم است این موضوع را ذکر نماییم که این کار تنها در خصوص جرایمی امکان‌پذیر است که قابل گذشت باشند یا اینکه شاکی خصوصی رضایت دهد. از سوی دیگر لازم است فرد متهم به جرم خود اقرار کند. یکی دیگر از شرایط لازم برای تبدیل حبس به جزایر نقدی این است که فرد دارای محکومیت کیفری موثر نباشد. در صورتی که فرد شرایط بالا را در اختیار داشته باشد می‌تواند به دادگاه درخواست تبدیل حبس دهد که در این صورت پرونده مورد بررسی قرار می‌گیرد.

قاضی در ابتدا شرایط بالا را در نظر می‌گیرد و اگر مشخص شود که شرایط بالا برای متهم وجود دارد با درخواست وی مبنی بر تبدیل حبس موافقت خواهد کرد اما این نکته را نباید فراموش کنید که استفاده از این امکان قانونی قدری پیچیده و دشوار به نظر می‌رسد. به همین دلیل لازم است در پرونده‌های کیفری خود از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کنید تا او با ارائه مشاوره حقوقی و در اختیار گرفتن پرونده گام بلندی را به سمت پیروزی برداشته و شما را در تحقق اهداف از دست رفته‌تان یاری دهد.

مراحل تبدیل حبس به جزای نقدی

لازم است فرد مراحلی را طی نموده تا به این شکل موفق شود حبس تعیین شده را به جزای نقدی تبدیل کند. نخستین مرحله این است که فرد پس از صدور رای در دادگاه مربوطه درخواست خود را تنظیم نموده و به همین مرجع قانونی تحویل دهد و به نوعی از دادگاه درخواست تقلیل مجازات یا تبدیل آن را داشته باشد. در این صورت است که قاضی پرونده درخواست فرد محکوم را به دقت مورد بررسی قرار می‌دهد و آن را از نظر قانونی ارزیابی می‌کند تا اگر تمامی شرایط مهیا است با درخواست تبدیل حبس به جزای نقدی موافقت کند.

در صورتی که در مدت ۲۰ روز از ابلاغ حکم توسط متهم یا دادستان به رای صادر شده اعتراض نشود حکم قطعی خواهد شد. در صورتی که فرد در مدت تعیین شده به رای صادره از دادگاه اعتراض نماید و یا اینکه درخواست تقلیل یا تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی را داشته باشد پرونده برای بررسی‌های بیشتر به دادگاه تجدید نظر استان ارسال خواهد شد. دادگاه تجدید نظر رای صادر شده از دادگاه بدوی را بررسی می‌کند و اگر با آن موافق باشد آن را تایید نموده و رای قطعی می‌شود.

آیا امکان قسط بندی جزای نقدی وجود دارد؟

به این موضوع توجه داشته باشید که در ماده ۵۲۹ قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص تبدیل حبس به جزای نقدی توضیحاتی ارائه شده اما به هیچ عنوان در این ماده قانونی به قسط بندی یا مهلت تعیین شده برای محکوم اشاره‌ای نکرده است. به دلیل اینکه در متن قانون به این موضوع اشاره نشده است همین مسئله در بین قضات اختلافاتی را به وجود آورده است چرا که بعضی از آنها تصور می‌کنند که مهلت دادن به متهم برای پرداخت جزای نقدی بر خلاف متن قانون و مقررات است اما برخی دیگر چنین اعتقادی ندارند.

در واقع عده‌ای از حقوقدانان بر این عقیده هستند که فرد محکوم در صورت تبدیل حبس به جزای نقدی می‌تواند از دادستان پرونده برای پرداخت آن درخواست مهلت کند. علت چنین تصوری این است که این گروه از حقوقدانان معتقد می‌باشند که در ماده ۵۳۰ و ۵۳۳ قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص شرایط قسط بندی جزای نقدی توضیحاتی ارائه شده است. بر اساس همین مواد قانونی است که فرد محکوم می‌تواند درخواست خود برای قسط بندی جزای نقدی مشخص شده را به دادگاه ارائه دهد.

چنین درخواستی باید به دادگاه ارائه شود که رای اولیه را صادر کرده است. در واقع اگر دادگاه با تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی موافقت کرده می‌بایست در خصوص قسط بندی آن نیز اقدامات لازم را انجام داده و از همین مرجع درخواست اقساط داشته باشید. پس از ارائه درخواست قسط بندی جزای نقدی قاضی پرونده توانایی مالی فرد محکوم را مورد بررسی قرار می‌دهد تا اگر برای آن مشخص شود که فرد به هیچ عنوان توان پرداخت جزای نقدی را ندارد به او مهلت داده یا آن را قسط‌بندی کند.

تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی

تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی

در واقع تبدیل حبس به جزایر نقدی بدون رضایت شاکی به قوانین و مقررات و نیز روال دادرسی پرونده بستگی دارد. در واقع لازم است قانونگذار برای مجازات‌های تعیین شده جایگزین‌هایی را نیز در نظر گرفته باشد. در قانون جدید معمولاً برای حبس تعیین شده امکان پرداخت جزای نقدی وجود دارد اما نباید چنین تصور کنید که در تمامی مجازات‌ها می‌توانید از این امکان برخوردار شده و حبس تعیین شده را به جزای نقدی تبدیل نمایید. باید در این خصوص شرایط و مقررات مربوطه را به دقت مورد بررسی قرار دهید.

در ماده ۶۴ از قانون مجازات اسلامی ذکر شده است که فرد تنها در صورتی می‌تواند حبس تعیین شده را به جزای نقدی تبدیل کرده و درخواست تقلیل مجازات را داشته باشد که شاکی خصوصی او رضایت دهد. بر اساس این قانون می‌توان گفت که اگر شاکی خصوصی فرد رضایت ندهد دیگر امکان تبدیل حبس به جزای نقدی وجود ندارد؛ اما باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید که رای وحدت رویه تعیین جزای نقدی به جای حبس را برای برخی از جرایم صورت گرفته الزامی می‌داند.

بنابراین می‌توان چنین گفت که در برخی از جرایم صورت گرفته دیگر نیازی به رضایت شاکی نیست و شما در همه شرایط می‌توانید درخواست تبدیل حبس به جزای نقدی را داشته باشید. در باغ شما در چنین شرایطی می‌توانید با نظر قاضی حبس یا مجازات‌های دیگر را به جزای نقدی تبدیل کنید. دقت داشته باشید که مقدار جزای نقدی برای هر روز حبس با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی جامعه و تورم موجود در کشور تعیین می‌شود و هر ساله نیز دچار تغییرات جدی خواهد گردید بنابراین نمی‌توان مقدار مشخصی را برای آن تعیین کرد

لزوم مراجعه به وکیل برای تبدیل حبس به جزای نقدی

به طور کلی دعاوی کیفری با پیچیدگی‌های بسیار بالایی همراه هستند و اگر با قوانین و مقررات آشنایی نداشته باشید ممکن است برخی از تصمیمات غلط شما را چندین گام از کسب پیروزی دورتر کرده و حتی خسارت‌های جبران ناپذیر را برای شما به همراه داشته باشد. بهتر است از همان ابتدا در صورت مواجهه با پرونده‌های کیفری به یک وکیل متخصص مراجعه کرده و از او مشاوره حقوقی دریافت کنید تا بتوانید به این شکل با دید جامع‌تری در دادگاه حاضر شده و از منافع قانونی و حقوق از دست رفته خود به شیوه‌ای مطلوب دفاع نمایید.

از سوی دیگر برای تبدیل حبس به جزای نقدی در بسیاری از پرونده‌های کیفری نیاز به رضایت شاکی دارید در چنین شرایطی وکیل می‌تواند با طرف‌های دیگر دعوی به طور کامل مذاکره کرده و گام بلندی را به سوی اهداف شما بردارد. از سوی دیگر وکیل می‌تواند برای ارسال حبس اسناد مربوطه را تنظیم کرده و در اختیار مقامات قضایی قرار دهد از سوی دیگر اگر امکان قسط بندی جزای نقدی برای شما وجود داشته باشد وکیل می‌تواند این هدف را نیز محقق کرده و شما را به خواسته‌های حقوقی‌تان برساند جلوی دغدغه‌های شما را بگیرد.

کلام آخر

امیدواریم از مطالعه مطلب بالا در سایت برترین وکیل نهایت استفاده را کرده باشید. در این مقاله سعی کردیم تا امکان تبدیل حبس به جزای نقدی بدون رضایت شاکی را مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات شما در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. از سوی دیگر سعی کردیم تا شرایط مختلف برای موافقت قاضی با تبدیل حبس را مورد بررسی قرار دهیم و آنها را از نظر قانونی ارزیابی کنیم. از طرف دیگر مراحلی که لازم است محکوم برای تبدیل حبس به جزای نقدی طی نماید را بررسی کرده و به مجموعه اقدامات که باید در این زمینه انجام شود اشاره داشتیم. اکنون از شما می‌خواهیم که نظرات و تجربیات خود را با سایر مخاطبان سایت در میان بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − 5 =

دکمه بازگشت به بالا