نکات حقوقی

به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ ⚖️【سال1403】

معمولا تفاوت فرهنگ در جوامع مختلف باعث می شود تا درک متفاوتی از مفاهیم حیا و عفت داشته باشیم. در واقع این مفاهیم سعی دارند تا هنجارها و ارزش های مختلف هر کشور و جامعه ای را شکل بدهند. فرهنگ در طی زمان در حال تغییر است و برای پاسخگویی به نیازهای مردم در سطح جامعه معمولا این فرهنگ ها دستخوش تغییرات مثبت و منفی می شود. در کشور خودمان نیز شاهد فرهنگ ایرانی اسلامی هستیم که هنجارهای مشخصی را برای رابطه زن با مرد تعیین کرده است. قانونگذار نیز در تلاش است تا با تصویب قوانین مشخص و مدون، در این خصوص حدود و مرزهایی را تعیین نماید. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ پس می توانید برای دریافت پاسخ سوالاتی از این جنس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

رابطه نامشروع چیست؟

اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ باید در ابتدا عرض کنیم که رابطه نامشروع همواره در مقابل رابطه مشروع قرار گرفته و مفهومی کاملا متفاوت از آن را دارد. در نظر داشته باشید که رابطه نامشروع به رابطه ای گفته می شود که زن و مرد در روابط شان از حد و مرز های تعیین شده توسط قانون و شرع عبور نمایند.

قانون به تبع از شرع حد و مرزهای مشخصی را برای روابط میان زن و مرد تعیین کرده است که هر یک از افراد در سطح جامعه ملزم به رعایت آن ها هستند. معمولا روابط نامشروع طیف گسترده ای از روابط را به خود اختصاص می دهد که شامل زنا و مسائل کمتر از آن خواهد شد؛ اما نکته ای که لازم است در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که در قانون ایران تفاوت های زیادی میان زنا و روابط نامشروع وجود دارد و به نوعی این دو مورد از یکدیگر جدا شده اند.

در خصوص روابط نامشروع باید بگوییم که این موضوع در قانون به عنوان یک جرم تعزیری در نظر گرفته شده است و برای آن مجازات هایی نیز تعیین شده است. در قانون و اصطلاحات حقوقی به روابط نامشروع در اصطلاح روابط دون زنا یا کمتر از زنا گفته می شود که قواعد و شرایط خاص خود را دارد. در ماده 637 کتاب پنجم (تعزیرات) قانون مدنی در خصوص مجازات های روابط نامشروع و دون زنا توضیحاتی ارائه شده است.

اگر بخواهیم بر اساس قانون به این سوال پاسخ دهیم که روابط نامشروع چیست؟ باید بگوییم در صورتی که بین زن و مردی ازدواج انجام نشده باشد و بین آن ها اعمالی دون زنا صورت بگیرد مستوجب مجازات هایی هستند. این اعمال می تواند شامل بوسیدن، بغل کردن و… شود. ازدواج به معنای نکاح میان دو طرف است. اگر نکاح و عقد بین دو نفر صورت نگرفته باشد و دو طرف مرتکب رفتارهای دون زنا و خارج از حدود تعیین شده شوند به طور قطع برای آن ها مجازات هایی در نظر گرفته می شود.

در جمع بندی باید بگوییم که رابطه نامشروع عبارت است از هر نوع رابطه میان زن و مرد که با یکدیگر ازدواج نکرده اند. در واقع این روابط خارج از متعارف جامعه و حدود شرعی می باشد و مجازات هایی توسط قانونگذار نیز برای آن تعیین شده است. در مقابل باید اشاره داشته باشیم که روابط مشروع شامل آن دسته از رفتارهایی می شود که در حد و مرزهای تعیین شده توسط قانون و شرع مقدس اسلام صورت می گیرد.

مجازات رابطه نامشروع زن شوهردار چیست

نامشروع به چه معنا است؟

در قسمت قبل به این سوال پاسخ دادیم که به چه رابطه هایی نامشروع می گویند؟ اکنون نیز سعی داریم معنای لغت نامشروع را با استفاده از فرهنگ دهخدا توضیح دهیم. در فرهنگ لغت دهخدا معنای نامشروع را خلاف شرع، ناروا و ممنوع ذکر کرده است. در اصطلاحات حقوقی به رابطه ای نامشروع گفته می شود که خارج از قانون رخ داده است و قانونگذار آن را جرم انگاری کرده و مجازات هایی را نیز برای آن تعیین نموده است.

در قسمت های قبل نیز به این مورد اشاره داشتیم که اعمالی زیادی مساوی با روابط نامشروع در نظر گرفته شده است. در واقع این روابط میان زن و مردی است که با یکدیگر ازدواج نکرده اند و روابط دون زنای آن ها برخلاف شرع و قانون و عرف است؛ اما باید اشاره داشته باشیم که رابطه ناlمشروع هر نوع رابطه خلاف قانون و شرع به غیر از زنا را شامل می شود. چرا که در قانون زنا به صورت مجزا جرم انگاری شده است.

زنا در قانون به شیوه ای دیگر معنا شده است و معنای آن برقراری رابطه جنسی میان زن و مرد نامحرم در اصولی خارج از ازدواج است. در بیان مفهوم زنا بر اساس قانون باید بگوییم که زنا به معنای ورود آلت تناسلی مرد به درون آلت تناسلی زن است؛ اما روابط دون زنا شامل روابطی می شود که در آنها زنا رخ نداده اما خلاف شرع و قانون هستند. این روابط می تواند شامل بوسیدن، معاشقه، بغل کردن و حتی رابطه نامشروع تلفنی باشد. تمامی این جرم های مربوط به دون زنا از جمله جرم های تعزیری هستند.

بنابراین در این قسمت تلاش کردیم تا معنای دقیقی از نامشروع به شما ارائه دهیم. همچنین لازم است به این نکته دقت داشته باشید که تفاوت زیادی بین رابطه زنا و دون زنا وجود دارد. در قانون روابط دون زنا کاملا مجزای از رابطه زنا است. مجازات هایی که برای زنا به تصویب رسیده است بسیار سخت گیرانه تر از دون زنا می باشد. برای درک بهتر از مجازات های مربوط به هر یک از روابط نامشروع لازم است با بهترین وکیل کیفری در تهران در ارتباط باشید.

مصادیق رابطه نامشروع در قانون ایران

مصادیق رابطه نامشروع در قانون ایران

اکنون که معنای رابطه نامشروع را مورد بررسی قرار دادیم زمان آن رسیده است تا بررسی کنیم که به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ در ماده 637 قانون تعزیرات در خصوص تعریف رابطه نامشروع آمده است که هر گاه زن و مردی که میان آن ها زوجیتی وجود نداشته باشد و مرتکب رابطه خلاف شرع و عمل منافی عفت به غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند به شلاق تا 99 ضربه محکوم خواهند شد.

در قانون اشاره شده است که اگر رابطه نامشروع با اکراه و عنف همراه باشد مجازات رابطه نامشروع تنها در حق اجرا و اکراه کننده انجام خواهد شد. دامنه جرم رابطه نامشروع بسیار گسترده می باشد. در واقع هر عمل منافی عفتی که بین زن و مرد فاقد زوجیت صورت بگیرد از زیر شاخه های اعمال دون زنا محسوب می شود. قانون تنها به در آغوش کشیدن و بوسیدن اشاره داشته است و اعمال منافی عفت را بدون توضیح باقی گذاشته است.

در واقع قانونگذار دامنه گسترده ای برای روابط نامشروع در نظر گرفته است و این اعمال شامل هر عمل خلاف شرع و قانونی به غیر از زنا خواهند شد. اداره حقوقی قوه قضائیه که مسئولیت دارد در خصوص حکم های مختلف به قضات مشورت دهد در نظریه ای اعلام داشته است که: در انواع رابطه نامشروع تقبیل و مضاجعه و مانند آن لازم است و صرف خلوت کردن بدون فراهم کردن شرایط مقرر که در ماده 637 قانون تعزیرات ذکر شده است، رابطه نامشروع تلقی نمی گردد.

اداره حقوقی قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ اعلام داشته است که تعیین مصداق رابطه نامشروع بر اساس محتویات پرونده بر عهده خود قاضی است. این نهاد در نظریه مشورتی دیگری چنین تشریح کرده است که تطبیق موضوع و رفتار با حکم قانونی بر عهده محکمه قضایی رسیدگی کننده به دعاوی رابطه نامشروع است. این حکم با توجه به محتویات پرونده صادر خواهد شد.

در ادامه نظریه مشورتی چنین اشاره شده است که در روابط تلفنی و مجازی بر اساس عرف محل و محتویات پرونده ممکن است نامشروع شناخته شود و برای آن ها نیز مجازات هایی مشخص گردد؛ بنابراین بر اساس آن چیزی که تشریح کردیم در روابط میان زن و مرد از طریق تلفن یا فضای مجازی نیز ممکن است شاهد رابطه نامشروع باشیم. در واقع مراجع قضایی باید مصداق جرم رابطه نامشروع را تشخیص دهد. معیار محکمه قضایی برای تشخیص جرم رابطه نامشروع عرف است.

در واقع مراجع قانونی این وظیفه را بر عهده دارند که این موضوع را مورد بررسی قرار دهند که آیا در محل وقوع رابطه، اعمال صورت گرفته متعارف بوده است یا خیر؛ بنابراین هر رابطه ای که بین زن و مرد نامحرم صورت بگیرد را نمی توان مساوی با جرم رابطه نامشروع تلقی کرد. برای مثال نمی توان رابطه بین دو همکار در یک شرکت خدماتی را جرم دانست. در واقع زمانی این رابطه جرم تلقی می شود و به آن رابطه نامشروع گفته می شود که برخلاف عرف آن محل باشد.

اثبات رابطه نامشروع بر اساس قانون ایران

اثبات رابطه نامشروع بر اساس قانون ایران

رابطه نامشروع، رابطه‌ای است که بین مرد و زن بدون وجود رابطه زوجیت برقرار می‌شود. این رابطه می‌تواند از طریق تماس بدنی، مکالمات تلفنی، پیامک، فضای مجازی و غیره صورت گیرد. حال که برای سوال به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ پاسخ هایی ارائه دادیم جا دارد اشاره کنیم که برای اثبات رابطه نامشروع، باید دلیلی ارائه شود که با توجه به آن، بتوان گفت که رابطه نامشروع بین دو نفر وجود داشته است. این دلیل می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

شهادت شهود: شهادت شهود، یکی از مهمترین ادله اثبات رابطه نامشروع است. شهود باید افرادی باشند که رابطه نامشروع بین دو نفر را از نزدیک دیده یا شنیده باشند. برای اینکه شهادت شهود برای اثبات رابطه نامشروع پذیرفته شود، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • شهود باید بالغ، عاقل و عادل باشند.
  • شهود نباید با متهم یا یکی از طرفین رابطه نامشروع، خویشاوندی یا قرابت نزدیک داشته باشند.
  • شهادت شهود باید با یکدیگر هماهنگ و همسو باشد.

اقرار متهم: اقرار متهم، یکی دیگر از ادله اثبات رابطه نامشروع است. اقرار باید به صورت صریح و روشن باشد و متهم باید از عواقب حقوقی اقرار خود آگاه باشد. اقرار متهم، در صورتی که با سایر قرائن و امارات موجود در پرونده مطابقت داشته باشد، به عنوان دلیلی قطعی برای اثبات رابطه نامشروع تلقی می‌شود.

علم قاضی: علم قاضی، یکی از ادله اثبات رابطه نامشروع است. علم قاضی، عبارت است از اطمینان قاضی به وقوع یک جرم، بر اساس قرائن و امارات موجود در پرونده. برای اینکه علم قاضی برای اثبات رابطه نامشروع پذیرفته شود، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • قرائن و امارات موجود در پرونده، باید متقن و غیرقابل انکار باشند.
  • قرائن و امارات موجود در پرونده، باید با یکدیگر هماهنگ و همسو باشند.

اثبات رابطه نامشروع، امری دشوار است و نیاز به ارائه دلیلی محکم دارد. در صورت اثبات رابطه نامشروع، متهم به مجازات تعزیر محکوم خواهد شد؛ اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که اثبات رابطه نامشروع سخت و دشوار است و به این سادگی اتفاق نمی افتد برای این منظور لازم است از یک وکیل مجرب و خبره برای این کار استفاده کرده و دعاوی مطرح شده را با اتکا به دانش حقوقی و تجربیات وکیل مورد نظرتان اداره و به نتیجه برسانید.

حکم رابطه نامشروع مرد متاهل با زن شوهردار چیست

مجازات رابطه نامشروع در قانون ایران

در این خصوص که به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ باید گفت که بر اساس قانون مجازات اسلامی ایران، رابطه نامشروع عبارت است از «هر عمل غیرقانونی که منافی عفت و اخلاق حسنه بوده و موجب فساد و تباهی نشود». رابطه نامشروع در صورتی محقق می‌شود که دو نفر که علقه زوجیت با یکدیگر ندارند، با یکدیگر رابطه جنسی برقرار کنند. این رابطه می‌تواند در هر مکانی، از جمله مکان‌های عمومی، خصوصی و یا مجازی، صورت پذیرد.

رابطه نامشروع غیر از زنا محسوب می‌شود و مجازات آن تعزیر است. تعزیر مجازاتی است که نوع و میزان آن توسط قاضی تعیین می‌شود. مجازات تعزیری در مقابل مجازات حدی قرار می گیرد. به طور ساده باید گفت مجازات های حدی در احکام قابل استخراج است. ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی، مجازات رابطه نامشروع را به شرح زیر تعیین کرده است:

«هرگاه مرد یا زنی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به مجازات شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد.» بنابراین، مجازات رابطه نامشروع، شلاق تا نود و نه ضربه است. این مجازات برای هر دو طرف رابطه نامشروع، اعم از مرد و زن، یکسان است.

لازم به ذکر است که رابطه نامشروع، یک جرم عمومی است و نیازی به شکایت شاکی خصوصی ندارد. در نتیجه، در صورت ارتکاب این جرم، دادستان می‌تواند رأساً اقدام به تعقیب کیفری مجرم کند. در ادامه، به برخی از نکات مهم در خصوص مجازات رابطه نامشروع اشاره می‌شود:

  • مجازات رابطه نامشروع، قابل تعلیق است.
  • مجازات رابطه نامشروع، قابل تخفیف و تبدیل به مجازات دیگری، مانند جزای نقدی، است.
  • در صورتی که رابطه نامشروع در اماکن عمومی صورت پذیرد، مجازات آن تشدید می‌شود.
  • در صورتی که رابطه نامشروع با عنف یا تهدید صورت پذیرد، مجازات آن تشدید می‌شود.
  • در پایان، لازم به ذکر است که مجازات رابطه نامشروع، در راستای حفظ نظم عمومی و جلوگیری از فساد و فحشا در جامعه تعیین شده است.

لزوم مراجعه به وکیل در پرونده های رابطه نامشروع

در تمامی پرونده های کیفری لازم است از یک وکیل با تجربه و خبره در زمینه دعاوی مطرح شده استفاده کنید. استفاده از وکیل متخصص در زمینه دعاوی کیفری می تواند شما را در احقاق حقوق از دست رفته تان یاری کرده و در نهایت جان، مال و آبروی شما را در امان نگه دارد. در نظر داشته باشید که شکست در دعاوی کیفری به میزان قابل توجهی می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به همراه داشته و شما را از نظر اعمال مجازات های سنگین نیز با صدمات جدی رو به رو کرده و عواقب ناگواری را نیز به همراه داشته باشد.

وکیل به واسطه تسلط بالایی که بر روی قوانین و مقررات حاکم بر دعاوی کیفری دارد می تواند به شما در اثبات جرم یا رد ادعاهای مطرح شده در خصوص رابطه نامشروع کمک کرده و به این شکل از منافع شما در دادگاه دفاع کند. اگر نیاز به حضور در جلسات دادگاه باشد، وکیل می تواند قدرتمندانه این کار را انجام داده و با ارائه دفاعیات موثر در این زمینه حقوق از دست رفته را مجددا به دست آورد؛ اما لازم است از میان گزینه های مشغول به فعالیت در نهایت شاخص ترین و خبره ترین آن ها را انتخاب کنید.

گناه رابطه نامشروع چیست

کلام آخر

تشکر می کنیم از این بابت که تا پایان مقاله در کنار ما در سایت برترین وکیل بودید. در این مقاله بررسی کردیم که به چه رابطه هایی نامشروع گفته می شود؟ در ادامه تلاش کردیم تعریف دقیقی از رابطه نامشروع ارائه داده و پس از آن نیز اشاره کردیم که نامشروع در اصطلاح به چه معنایی است. همچنین بررسی کردیم که رابطه نامشروع دون زنا چه مصادیقی دارد. در ادامه نیز نحوه اثبات رابطه نامشروع و مجازات های تعیین شده برای آن در قانون را ارزیابی نمودیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که نظرات و تجربیات خود را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + 8 =

دکمه بازگشت به بالا