درخواست تنفیذ طلاق چیست؟ چه شرایطی در ایران دارد؟⚖️【سال1403】
گاهی ممکن است طلاق زوجین از یکدیگر در خارج از ایران اتفاق بیفتد. درخواست تنفیذ طلاق در شرایطی مطرح می گردد که حکم طلاق از دادگاه خارجی صادر شده باشد، اما اجرای آن وابسته به صدور حکم تنفیذ طلاق از دادگاه های خانواده در ایران می باشد. به زبانی ساده تر برای ثبت دعاوی مربوط به طلاق، حکم صادر شده از دادگاه خارجی می بایست از طریق دادگاه ایرانی نیز به تایید برسد. در این مقاله از سایت برترین وکیل در ابتدا سعی داریم به تعریف دقیقی از تنفیذ طلاق اشاره کنیم و مراحل ثبت درخواست مربوط به آن را مورد بررسی قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله در مجله حقوقی برترین وکیل ما را همراهی کنید.
درخواست تنفیذ طلاق چیست؟
مسئله تنفیذ طلاق فرآیندی است که توسط آن یک حکم طلاق صادر شده توسط دادگاهی در کشور دیگر در ایران اجرا می شود. برای درخواست تنفیذ طلاق، باید اصل حکم طلاق را از دادگاهی که حکم را صادر کرده است، دریافت کنید. سپس باید درخواست را به دادگاه خانواده در ایران ارائه دهید. دادگاه خانواده درخواست شما را بررسی خواهد کرد و اگر حکم طلاق مطابق با قوانین ایران باشد، درخواست شما را تأیید خواهد کرد. پس از تأیید درخواست شما، حکم طلاق در ایران اجرا خواهد شد.
برای مشاوره با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
احکام مربوط به درخواست تنفیذ طلاق از جمله دعاوی پیچیده در مباحث حقوقی مربوط به خانواده به شمار می آید. درخواست تنفیذ طلاق زمانی اتفاق می افتد که زوجین در خارج از کشور اقدام به جدایی و طلاق از یکدیگر گرفته باشند. در این صورت است که اجرای حکم طلاق آن ها به تایید و تنفیذ حکم نهایی توسط دادگاه های ایران بستگی دارد. در واقع در در واقع لازم است که طلاق انجام شده به تایید دادگاه های داخل کشور نیز برسد تا فرآیند قانونی طلاق به درستی طی شود.
رویه حقوقی درخواست تنفیذ طلاق
در قانون به صراحت اعلام شده است که حق طلاق با مرد است. در واقع این مرد است که می تواند از حق خود برای طلاق دادن زن بهره مند شود. در مقابل زن نیز حق بهره مندی از مهریه را در اختیار دارد. در واقع قانون سعی داشته است با در نظر گرفتن حقوق مذکور برای زوجین در بین آن ها نوعی از تعادل و توازن را ایجاد نماید. البته از این سطور نباید چنین برداشت شود که زن تحت هیچ شرایطی حق جدایی از مرد را ندارد. زن نیز در شرایطی که قانون برای او تعیین نموده است می تواند برای طلاق پیش قدم شود.
طلاق را بسته به اینکه کدام یک از زوجین برای آن پیش قدم می شوند می توان در سه دسته طلاق توافقی، طلاق از طرف زن و در نهایت طلاق از طرف مرد دسته بندی کرد. طلاق از طرف مرد را می توان ساده ترین نوع طلاق در نظر گرفت. در واقع در طلاق از طرف مرد نوعی از رویه حقوقی ساده تر حکم فرما است. در این شرایط لازم است مرد تمامی تعهدات مالی که در زمان نکاح بر عهده گرفته است را جبران نماید و سپس می تواند بدون ممانعتی برای طلاق گرفتن از همسر خود اقدام نماید.
از سوی دیگر می توان طلاق از طرف زن را یکی از پیچیده ترین دعاوی مطرح شده در دادگاه های خانواده به شمار آورد. برای این کار لازم است زن یا وکیل او بتواند قاضی را برای صدور حکم طلاق راضی نماید. بسته به اینکه زوجین از کدام یک از روش ها برای طلاق اقدام می کنند، لازم است با رویه قانونی انجام آن به طور کامل آشنا باشند. هر گونه عدم اطلاع از رویه حقوقی طلاق در انواع آن می تواند خسارت های مادی و روحی را برای زوجین به همراه داشته باشد.
در درخواست تنفیذ طلاق تمامی رویه های حقوقی مربوط به جدایی زوجین از یکدیگر در خارج از کشور صورت می پذیرد. پس از پایان مراحل طلاق در خارج از کشور لازم است حکم ثبت شده در دادگاه دادگاه کشورهای دیگر به تایید محاکم قضایی در ایران برسد. تنها در این صورت است که می توان مدعی شد که رویه های حقوقی در نظر گرفته شده به طور کامل به انجام رسیده است. تایید حکم طلاق صادر شده از دادگاه های خارج کشور توسط محاکم قضایی داخل ایران را در اصطلاح تنفیذ طلاق می گویند.
منظور از تنفیذ طلاق خارجی چیست؟
باید دقت داشته باشید که تنفیذ در لغت به معنای تایید کردن است. تنفیذ طلاق خارجی مخصوص آن دسته از زوجین است که در خارج از کشور اقدام به گرفتن طلاق می کنند. در این شرایط است که زوجین با طی نمودن مراحلی که در کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است این کار را به سرانجام می رسانند و حکم طلاق آن ها در کشور دیگری ثبت می گردد. اکنون زوجین برای گرفتن طلاق شرعی و ثبت طلاق در کشور ایران نیز درخواستی را به محاکم قضایی ارسال ارسال می کنند که به درخواست تنفیذ طلاق مشهور است.
لازم به ذکر است که برای جاری شدن صیغه طلاق و تنفیذ حکم طلاق در دادگاه های ایران لازم است زوجین شرایطی را در اختیار داشته باشند. علاوه بر این طی نمودن مراحل مربوط به تنفیذ طلاق خارجی نیازمند اطلاع زوجین از قوانین و مقررات حاکم بر دعاوی خانواده است. بهتر است برای بهبود و تسریع در انجام امورات حقوقی مربوط به تنفیذ طلاق، از تجربیات یک وکیل خبره و مجرب بهره مند شوید. زیرا پیچیدگی دعاوی مربوطه سبب شده است که بهره مندی از دانش حقوقی الزامی باشد.
برای اخذ مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر از بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
شرایط تنفیذ طلاق در محاکم قضایی ایران
همان طور که در بالا اشاره کردیم بسیاری از افراد برای ثبت قانونی طلاق خود در داخل ایران و نیز به دلیل مسائل شرعی تمایل به ارسال درخواست تنفیذ طلاق دارند. قوانین حقوقی ایران شرایط خاصی را برای تایید حکم طلاق صادر شده توسط دادگاه های کشورهای دیگر دارد. در صورتی می توان به تایید و تنفیذ شدن طلاق صورت گرفته در ایران امیدوار بود که این شرایط به دقت رعایت شده باشد. در غیر این صورت محاکم قضایی ایران از تنفیذ طلاق مورد نظر امتناع می کنند.
قوانین ایران دو شرط اساسی را برای تنفیذ طلاق صورت گرفته در خارج از کشور تعیین کرده است. شرط اول این است که دادگاه مربوطه که قرار است حکم طلاق در آن ثبت شود می بایست صلاحیت رسیدگی به درخواست زوجین را داشته باشد. شرط دومی که قانون به صراحت به آن اشاره داشته این است که نباید قوانین کشور خارجی در خصوص طلاق نباید مغایر با قوانین مربوط به دعاوی طلاق و خانواده در کشور ایران باشد. در صورت وجود دو شرط بالا تنفیذ طلاق بدون مانع صورت می گیرد.
مراحل درخواست تنفیذ طلاق
در ابتدا لازم است زوجین در دادگاه های معتبر در خارج از کشور حضور پیدا کنند. باید دقت داشته باشید که دادگاه مورد نظر لازم است از نظر قانون ایران صلاحیت رسیدگی به درخواست طلاق مرد و زن را دراختیار داشته باشد. علاوه بر این لازم است قوانین مربوط به طلاق در کشوری که زوجین در آن اقامت دارند در مغایرت با قوانین مربوط به مباحث حقوقی خانواده در ایران نباشد. در صورتی که تمامی شرایط لازم برای طلاق در خارج از کشور مهیا بود لازم است زوجین اقدام به جدایی نمایند.
در این مرحله لازم است زوجین در دادگاه حضور پیدا کرده و با طی نمودن تمامی مراحلی که کشور محل اقامت برای فرآیند قانونی جدایی در نظر گرفته است، طلاق بگیرند. پس از صادر شدن حکم نهایی طلاق از سوی دادگاه خانواده در خارج از کشور لازم است مرد و زن به سفارت خانه ایران و یا دفتر کنسولگری ایران در کشور محل اقامت خود رفته و در آنجا حکم صادره از دادگاه ذی صلاح در خارج از کشور را مهر کرده و به تایید نهادهای دولتی مربوطه برسانند.
علاوه بر این زوجین می توانند از طریق کنسولگری و یا سفارت های ایران در کشور محل اقامت، درخواست تنفیذ طلاق خود را نیز به مقصد محاکم قضایی ایران ارسال نمایند. در دادگاه های خانواده واقع در ایران به این درخواست ها رسیدگی می شود و پس از برآورد تمامی جوانب آن، حکم صادره مربوط به طلاق تنفیذ و یا رد می شود. مجددا اشاره می کنیم که تنظیم و ارسال دادخواست تنفیذ طلاق در خارج از کشور و نیز پیگیری آن در داخل کشور با پیچیدگی هایی همراه است و بهتر می باشد که از یک وکیل خبره استفاده کنید.
لازم به ذکر است که تا پیش از این از نظر قانونی هیچ نیازی به تنفیذ حکم طلاق از سوی محاکم قضایی ایران نبود. در واقع تا پیش از این هر گونه حکم طلاق در خارج از کشور به شرط طی نمودن مراحل قانونی مورد تایید دادگاه های ایران قرار می گرفت و قانونی به شمار می آمد. اما تغییرات جدید قانون طلاق باعث شده است که قانونی دانستن طلاق صورت گرفته به تنفیذ طلاق از سوی محاکم قضایی در ایران وابسته باشد. در صورتی که حکم طلاق در ایران تنفیذ و تایید نشود، طلاق غیر قانونی به حساب می آید.
عدم درخواست تنفیذ طلاق چه عواقبی به همراه خواهد داشت؟
همان طور که گفته شد تا پیش از تغییرات جدید قانون، تمامی طلاق های صورت گرفته در خارج از کشور به تایید محاکم قضایی در ایران می رسید و به نوعی قانونی شمرده می شد. اما تغییرات قوانین مربوط به طلاق سبب شده است که زوجین برای تایید و تنفیذ طلاق خود ملزم به ارائه دادخواست به مراجع قضایی ایران باشند. در این صورت است که طلاق مرد و زن در خارج از کشور به تایید محاکم قضایی در ایران می رسد و صیغه نامه شرعی طلاق نیز جاری می شود و هیچ گونه محدودیتی برای مرد و زن ایجاد نمی شود.
لازم به ذکر است که اگر زوجین پس از طلاق در کشور دیگر برای تنفیذ آن در ایران اقدام نکنند ممکن است با محدودیت های جدی رو به رو شوند. دقت داشته باشید که در این شرایط طلاق صورت گرفته در خارج از کشور به هیچ عنوان مورد تایید مراجع قضایی در ایران تایید نگرفته است و زن نمی تواند مهریه خود را از طریق محاکم ایران مطالبه کند.
گذشته از این ممکن است در صورتی که زن پس از طلاق به ایران باز گردد، توسط شوهر سابقش که همچنان در قانون ایران به عنوان شوهر او در نظر گرفته می شود، ممنوع الخروج شده و به این شکل با محدودیت ها و چالش های جدی مواجه شود. همچنین ممکن است زن پس از ثبت طلاق در خارج از کشور مجددا اقدام به ازدواج با شخص دیگری کند. باید دقت داشته باشید که چنین ازدواجی مورد تایید قوانین ایران نیست. چرا که چند همسری جرم به شمار می آید و می تواند زن را درگیر دعاوی کیفری کند.
مدارک مورد نیاز برای درخواست تنفیذ طلاق
در صورتی که قصد دارید درخواست تنفیذ طلاق تنظیم نموده و برای انجام قانونی آن اقدام نمایید لازم است با قوانین و مقررات حاکم بر دعاوی طلاق آشنایی کامل داشته باشید. علاوه بر این لازم است مدارک و مستنداتی را به مراجع مربوطه تحویل دهید. دقت داشته باشید که وجود نقص در مدارک ارائه شده ممکن است خسارت هایی را به همراه داشته باشد و باعث رد درخواست مرد و زن شود. در ادامه سعی داریم به برخی از مهم ترین مدارک مورد نیاز برای درخواست تنفیذ طلاق اشاره داشته باشیم:
- اصل شناسنامه و کارت ملی
- اصل سند ازدواج
- اصل حکم صادره از دادگاه خارجی
- ترجمه رسمی حکم خارجی
تکلیف حقوق مالی زن در تنفیذ طلاق چه خواهد شد؟
همان طور که پیشتر اشاره کردید، حقوق مالی زوجه از جمله نفقه، مهریه، اجرت المثل و سایر موارد مشابه به احوال شخصی افراد مربوط می شود و این احوال شخصی نیز به قوانین و مقررات دولت متبوع افراد وابسته است. به موجب ماده ۹۶۳ قانون مدنی، اگر زوجین تابعه یک کشور نباشند، حقوق شخصی و مالی آن ها تحت قانون دولت متبوع شوهر قرار می گیرد. در این شرایط، در صورتی که دادگاهی در کشور صادرکننده حکم به تعیین مسائل مالی صادر کند، دادگاه کشور متبوع طرفین حکم را تأیید می کند.
اگر در کشور خارجی حکمی در مورد طلاق به درخواست زوج صادر شده باشد ولی درباره حقوق مالی زوجه تصمیمی گرفته نشده باشد، زوجه می تواند حقوق مالی خود از جمله نفقه، اجرت المثل، مهریه و موارد مشابه را از شوهر خود در دادگاه های خانواده ایران مطالبه کند. به عبارتی تبصره ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده، امکان ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. این ثبت رجعی نیاز به انقضای عده زن دارد.
در موارد طلاق بائن نیز، زوجه می تواند طلاق خود را با درخواست کتبی و ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیت دار در کنسولگری ثبت کند. اگر طلاق به درخواست زوج ثبت شود، زوجه می تواند با رعایت این قانون به دادگاههای ایران مراجعه کند تا حقوق قانونی خود را مطالبه نماید. به هر حال لازم است در انواع طلاق پیش از هر گونه اقدام برای دریافت حقوق مالی خود با یک وکیل مجرب و متخصص مشورت کرده و با دستورالعمل های وی پیش بروید.
لزوم مراجعه به وکیل برای درخواست تنفیذ طلاق
دقت داشته باشید همواره دعاوی مربوط به طلاق با پیچیدگی هایی همراه بوده است. هر گونه اقدام غلط در این زمینه می تواند خسارت هایی را برای طرفین به همراه داشته باشد و آن ها از نظر مالی و روحی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین در صورتی که قصد جدایی از همسرتان را دارید و از پایمال شدن حقوق تان بیم دارید لازم است پیش از هر گونه اقدام با یک وکیل متخصص و خبره در زمینه مورد نظر مشورت کنید.
در واقع وکیل قادر است با برآورد شرایط و با در نظر گرفتن تمامی مواد قانونی ساده ترین راه برای رسیدن به مقصود را پیش روی موکل بگذارد. گذشته از این باید دقت داشته باشید که درخواست تنفیذ طلاق بدون بهره مندی از دانش حقوقی همواره با دشواری هایی همراه است و ممکن است باعث پیچیدگی هایی برای طرفین شود. از این رو بهتر است در این زمینه نیز به یک وکیل رجوع کنید و از او بخواهید تمامی مراحل مربوط به آن را بر عهده بگیرد و در نهایت شما را به خواسته های مد نظرتان نزدیک کند.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله ما را همراهی کردید از شما کمال تشکر را داریم! در این مقاله سعی کردیم اطلاعات دقیقی در خصوص درخواست تنفیذ طلاق به شما ارائه دهیم. در ابتدا به تعریف این فرآیند حقوقی پرداختیم و در ادامه مراحل ثبت آن در دادگاه های ایران را مورد بررسی قرار دادیم. علاوه بر این ضمن اشاره به شرایط تنفیذ طلاق، مشخص کردیم که تکلیف مهریه زن در چنین شرایطی چگونه خواهد بود. در انتهای مطلب نیز مدارک مورد نیاز برای تنفیذ طلاق در دادگاه های ایران را بررسی نمودیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که نظرات و تجربیات خود در خصوص مطالب ذکر شده در مطلب بالا را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.