طلاقنکات حقوقی

در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد + بررسی کامل ⚖️【سال1403】

اینکه زن بداند بعد از طلاق می تواند به کدام یک از حقوق خود دست پیدا کند، همواره یکی از دغدغه های مهم بانوان می باشد. قانون هر یک از زوجین را دارای حق و حقوقی کرده است. طلاق یک فرآیند قانونی برای جدایی زوجین از یکدیگر است و قانون دو طرف را ملزم کرده است که در زمان طلاق به تعهدات خود عمل کرده و حقوق طرف مقابل را به طور کامل تامین نمایند. در این مقاله به دنبال پاسخ گویی به این سوال هستیم که در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟ سعی داریم در ابتدا حقوق زن در انواع طلاق ها را موررد بررسی قرار دهیم و پس از آن به بیان حقوق مالی و حقوق غیر مالی زن در طلاق بپردازیم. لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

در طلاق از طرف مرد چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟

باید اشاره داشته باشیم که حق طلاق بر اساس قانون در اختیار مرد است. مگر اینکه زن حق طلاق خود را به زن اعطا کرده باشد. اکنون سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم در صورت پیش قدم شدن مرد برای جدایی، در طلاق از طرف مرد چه چیز هایی به زن تعلق می گیرد؟ دقت داشته باشید که مرد هر گاه اراده کند می تواند برای طلاق اقدام نماید و لازم نیست دلایل محکمه پسندی در اختیار داشته باشد. اما لازم است مرد برای طلاق تمامی حقوق قانونی زن اعم از مالی و غیر مالی را تامین و پرداخت کند.

در صورتی که مرد دلایل محکمه پسند در اختیار داشته باشد، برای مثال زن تمکین نداشته باشد، زن اعتیاد داشته باشد، حسن معاشرت زن مورد تایید نباشد و… مرد می تواند تنها ملزم می شود حق زن از مهریه را به او پرداخت نماید و می تواند از پرداخت سایر حقوق مالی زن نظیر نفقه، اجرت المثل، نحله و… خودداری نماید. البته باید اشاره داشته باشیم که اثبات دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد قدری سخت و دشوار است و باید در این راه از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کنید.

در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد

در طلاق از طرف زن چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟

در بالا اشاره کردیم که زن از حقوق مالی و غیر مالی بهره مند می شود و مرد در عوض حق طلاق را در اختیار می گیرد. اما در جواب سوال در طلاق از طرف زن چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟ باید گفت این باعث نمی شود که زن تحت هیچ شرایطی نتواند برای طلاق اقدام نماید. در صورتی که عسر و حرج زن برای دادگاه به اثبات برسد، زن می تواند برای طلاق اقدام نماید و کلیه حقوق مالی و غیر مالی خود را نیز از اموال شوهر دریافت نماید. ممکن است طلاق از طرف زن در شرایطی اتفاق بیفتد که شوهر وکالت برای طلاق را در اختیار زن قرار داده باشد.

در عقدنامه شروط دوازده گانه ای ذکر شده است که مرد در زمان نکاح مختار به امضا کردن و پذیرفتن آن ها می باشد. در صورتی که مرد این شروط را قبول کرده و پس از ازدواج آن ها را نقض نماید، عسر و حرج زن اثبات شده و زن می تواند به حقوق خود دست پیدا کند. البته عواملی که باعث عسر و حرج زن می شود محدود به این شروط دوازده گانه نمی شود. در طلاق از طرف زن لازم است مرد مهریه زن را به طور کامل پرداخت نموده و حق برخورداری زن از سایر حقوق مالی بسته به تمکین او دارد.

در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد

به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق می گیرد؟

در جواب سوال به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق می گیرد؟ همانطور که میدانید و در متن های زبر نیز خواندید زن از حقوق دیگری به غیر از مهریه نیز برخوردار است این حقوق شامل موارد مالی و غر مالی زن می شود که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

حقوق مالی زن در طلاق

قانون حق طلاق را در اختیار مرد گذاشته است و در عوض حقوقی را به زن اعطا کرده است که توازن در میان اختیارات زن و مرد در طلاق حفظ شود. در پاسخ به این سوال که موقع طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد باید بگوییم که مجموعه ای از حقوق مالی و غیر مالی بر طبق قانون در هنگام طلاق به زن تعلق می گیرد. لازم است زن با حقوق خود آشنا باشد تا بتواند در این زمینه قدم های مثبتی برداشته و با آگاهی کامل طلاق را تجربه نماید. در ادامه به برخی از حقوق مالی و غیر مالی زن زن اشاره کرده و بیش تر با موضوع بعد از طلاق چه چیزی به زن تعلق میگیرد آشنا می شویم.

مهریه در طلاق: یکی از مهم ترین حقوق مالی که قانون برای زن در هنگام طلاق در نظر گرفته است مهریه می باشد. دقت داشته باشید که مهریه نوعی تعهد مالی از سمت شوهر در هنگام نکاح است و در هر صورت زن حق برخورداری از حق خود را دارد. در واقع در صوتی که زن مهریه خود را به مرد نبخشیده باشد، هیچ شرایط دیگری نمی تواند زن را از دستیابی به حق خود از مهریه محروم کند. چه طلاق از طرف مرد باشد و چه طلاق از طرف زن، به هر حال زوج ملزم به پرداخت مهریه زوجه است.

در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نداشته باشد و یا اینکه وظایف زناشویی خود را به درستی انجام ندهد، ممکن است دادگاه او را از دستیابی به سایر حقوقش نظیر نفقه، اجرت المثل، برخوردار از اموال شوهر و… محروم کند. اما در همین شرایط باز هم زن می تواند به حق خود از مهریه دست پیدا کند. در واقع نکاح سبب مهریه است و به محض جاری شدن صیغه ازدواج، زن می تواند مهریه خود را مطالبه نماید. در این شرایط مرد ملزم به پرداخت تعهدات مالی خود نسبت به زن است.

نفقه در طلاق: باید دقت داشته باشیم که قانون مرد را موظف به تامین هزینه های زندگی زن و فرزندان کرده است. به این هزینه ها در اصطلاح قضایی نفقه می گویند. در هنگامی که زن یا مرد برای طلاق اقدام می کند، زوجه می تواند از حق دریافت نفقه بهره مند شود. بنابراین در جواب به این سوال که در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد باید گفت که زن در صورت تمکین می تواند از نفقه نیز بهره مند شود. لازم به ذکر است که میزان نفقه بر اساس نظر دادگاه تعیین می گردد و مرد ملزم به پرداخت آن است.

نفقه در طلاق

اجرت المثل در طلاق: باید دقت داشته باشیم که تنها وظیفه ای که قانون در زندگی مشترک در اختیار زن قرار داده است، حسن معاشرت و تمکین از شوهر است. زن وظیفه ای قانونی در قبال شستن ظرف، آشپزی، شیر دادن به فرزندان، جارو زدن خانه، شستن لباس و… ندارد. لازم است بدانید در صورت انجام این کارها، زن پس از اقامه شدن دعوای طلاق می تواند اجرت المثل خود را مطالبه کند. در این شرایط مرد موظف است مبلغی را به عنوان مزد کارهای زن در اختیار او قرار دهد.

جهیزیه در طلاق: باید اشاره داشته باشیم که برخلاف آن چیزی که در ایران عرف است، قانون تامین جهیزیه را بر عهده مرد گذاشته است. در واقع مرد موظف است کلیه لوازم مورد نیاز برای تامین زندگی زن را در اختیار او قرار دهد. در واقع حق برخورداری از جهیزیه یکی دیگر از حقوقی است که در طلاق به او تعلق می گیرد. اگر چه این موضوع به صراحت در قانون ذکر نشده اما حقوقدانان معتقد هستند که تامین لوازم زندگی زن نیز جزو نفقه او به شمار می آید.

حق زن از اموال شوهر در طلاق: در طلاق از طرف زن و مرد چه چیزهایی به او تعلق میگیرد؟ یکی دیگر از حقوق مالی که زن می تواند در صورت اقامه دعوای طلاق از آن بهره مند شود، تملک بر نیمی از اموال شوهر است. البته منظور اموالی است که مرد در زندگی مشترک به دست آورده است. همچنین لازم است در زمان نکاح مرد این شرط را در عقدنامه پذیرفته و آن را امضا کرده باشد. تنها در این صورت است که زن می تواند به حقوق خود دست پیدا کند.

حقوق غیر مالی زن در طلاق

در بالا به مهم ترین حقوق مالی زن در قانون اشاره کردیم و اکنون زمان آن فرا رسیده است تا برخی از حقوق غیر مالی زن را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم. در واقع قانون علاوه بر این که حقوق مالی زن توجه داشته است، او را از جنبه های دیگر نیز دارای حقوقی کرده است. دقت داشته باشید که این حقوق بسته به شرایطی که زن دارد برای او تعیین می شود. مهم ترین حقوق غیر مالی زن که در طلاق می تواند به آن ها دست پیدا کن به شرح زیر است:

حق حضانت فرزندان: بعد از طلاق لازم است تکلیف فرزندان و حق حضانت از آن ها مشخص شود. قانون تصمیم گیری در خصوص حق حضانت فرزندان را بر عهده والدین گذاشته است. لازم است مرد و زن با توافق، یک نفر از خودشان را به عنوان حضانت کننده از فرزند معرفی کنند. اما در صورتی که نتوانند در این خصوص به توافقات لازم برسند، دادگاه به این موضوع رسیدگی می کند و یکی از مرد و یا زن را به عنوان حامی کودک اعلام می کند.

البته باید دقت داشته باشیم در صورتی که زن یا مرد دارای صلاحیت های لازم برای حضانت فرزندان نباشد، قانون این حق را از او سلب می کند. به طور معمول حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی در اختیار زن قرار می گیرد و از هفت سالگی تا سن بلوغ حضانت آن ها به پدرشان سپرده می شود. در صورت صلاحیت داشتن زن، هیچ شخصی نمی تواند او را از حقوقش محروم کند. دقت داشته باشید که در طلاق توافقی لازم است زوجین به طور حتم با توافق یکدیگر تکلیف حضانت فرزندان را مشخص کنند.

حق ملاقات با فرزند: در صورتی که قانون حق حضانت فرزندان را به پدر آن ها سپرده باشد، زن حق دارد در مدت زمان مشخص به ملاقات آن ها رفته و با فرزندان خود دیدار داشته باشد. در واقع مرد نمی تواند مانع از ملاقات مادر با فرزندانش شود و او را از حقوق غیر مالی که قانون برای او در نظر گرفته است محروم سازد. به طور معمول دادگاه اجازه ملاقات مادر و یا پدر با فرزندانشان به صورت هفتگی و یا ماهانه را صادر می کند و این موضوع به تربیت و رشد فرزندان نیز کمک خواهد کرد.

حق تغییر شناسنامه و کارت ملی: در پاسخ به این سوال که در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق می گیرد؟ اشاره داشتیم که علاوه بر حقوق مالی، قانون برخی از حقوق غیر مالی را نیز برای زن در نظر گرفته است. یکی از این حقوق درخواست تغییر شناسنامه و کارت ملی توسط زن است. در واقع زن می تواند برای حذف نام همسر از شناسنامه خود اقدام کرده و پس از طی کردن مراحلی که قانون برای آن در نظر گرفته است، شناسنامه و کارت ملی جدید خود را دریافت نماید.

حق کار، تحصیل و مسکن: در واقع طلاق مانعی برای ادامه تحصیل، کار و حق مالکیت او بر مسکن نیست. اگر چه این موضوع قدری پیش پا افتاده به نظر می رسد و در فرهنگ ما به خوبی نمایان شده است اما باید بدانیم که این حقوق از جمله حقوق غیر مالی است که زن حق برخورداری از آن ها پس از طلاق را دارد. در واقع او آزادانه می تواند به زندگی خود ادامه دهد. می تواند در دانشگاه مورد نظر خود تحصیل کرده، در مسکن متعلق به خود زندگی کرده و در مکان مناسب به کار مشغول شود.

حق طلاق در شرایطی خاص: در قانون حق طلاق به مرد سپرده شده است. اما این بدان معنا نیست که زن هرگز نمی تواند برای جدایی از همسر خود پیش قدم شود. باید دقت داشته باشید که اگر زن در عسر و حرج قرار بگیرد می تواند برای جدایی و طلاق پیش قدم شود و در این شرایط است که قانون به نفع او حکم صادر خواهد کرد و مجوز طلاق را صادر می کند. عسر و حرج در صورتی محقق می شود که امکان ادامه زندگی مشترک برای زن غیر ممکن باشد.

در عقدنامه شروطی دوازده گانه وجود دارد. در صورتی که مرد در زمان نکاح این شروط را پذیرفته و آن ها را امضا کرده باشد، زن می تواند در صورت نقض هر یک از آن ها برای طلاق اقدام کند. در واقع نقض این شروط دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را سبب می شود. غیبت مرد به مدت 4 سال، عدم باروری مرد، عدم پرداخت نفقه، حبس طولانی مدت مرد، سوء رفتار مرد، اعتیاد مرد و… از جمله دلایلی هستند که در صورت وجود آن ها زن می تواند حق طلاق داشته باشد.

لزوم مراجعه به وکیل برای انواع دعاوی طلاق

دقت داشته باشید که دعاوی طلاق از پیچیدگی و حساسیت های بالایی برخوردار است. هر گونه اقدام اشتباه در این زمینه می تواند خسارت های مادی و روحی بسیاری را برای مرد و زن به همراه داشته باشد. از سوی دیگر تنظیم توافق نامه در طلاق توافقی به دانش حقوقی نیازمند است. چرا که هر گونه اشتباه در تنظیم آن می تواند حقوقی را از هر کدام از زوجین پایمال نماید. در طلاق از طرف مرد، اگر زوج با حقوق خود آشنا نباشد لازم است در صورت عدم تمکین کلیه حقوق زن را پرداخت نماید.

همچنین باید دقت داشته باشید که در طلاق از طرف زن، اثبات دلایل محکمه پسند همواره با دشواری هایی همراه است و اگر فردی دانش حقوقی و تجربه لازم را در اختیار نداشته باشد نمی تواند اقدام مثبتی در دادگاه انجام دهد. بدیهی است که تنها با تکیه به بهترین وکیل طلاق در تهران است که می توان در این مسیر به موفقیت هایی دست پیدا کرد. وکیل با پیچ و خم های مسیر به طور کامل آشنا است و می تواند به شما راهکارهایی را ارائه دهد که خسارت ها و معایب طلاق برای شما به حداقل برسد.

در مهریه چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله ما را همراهی کردید از شما صمیمانه تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که در طلاق چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟ در ابتدا انواع روش های طلاق را در نظر گرفتیم و سپس تمامی حقوق زن در طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی را مورد بررسی قرار دادیم. علاوه بر این، به تفکیک حقوق مالی و حقوق غیر مالی زن پرداخته و سپس هر یک از آن ها را نام برده و تشریح کردیم. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما درخواست می کنیم که اگر نظر یا تجربه ای در این خصوص دارید آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

3.7/5 - (3 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − 14 =

دکمه بازگشت به بالا