نکات حقوقی

طلاق اهل سنت به چه شکل است؟ ⚖️ احکام طلاق در اهل سنت

بیشتر قوانینی که در زمینه دعاوی خانوادگی مطرح است از احکام و فقه به دست آمده است. اسلام به طور مفصل در خصوص طلاق بیان نموده که در فقه اهل سنت به آنها استناد می‌شود. طلاق علاوه بر اینکه یک مسئله شرعی به شمار می‌رود یک روند حقوقی برای پایان دادن به زندگی مشترک نیز هست و زوجینی که تمایل به طلاق دارند می‌بایست در ابتدا درخواست خود را به دادگاه‌های خانواده بدهند تا در آنجا به این مسئله رسیدگی شود. در این مطلب از سایت برترین وکیل در تلاش هستیم تا شما را با طلاق اهل سنت آشنا کنیم تا متوجه احکام شرعی و قوانین موجود در این باره شوید پس تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

طلاق اهل سنت چگونه است؟

در اینجا سعی داریم نکات مهمی را در خصوص طلاق اهل سنت به شما ارائه دهیم تا با استفاده از آنها بتوانید اطلاعات حقوقی خود را افزایش داده و نکات مهمی را در این خصوص دریابید. به طور کلی قوانین و مقررات مربوط به طلاق از شرع مقدس اسلام استخراج شده است. از این رو بتوان گفت که تفاوت چندانی میان طلاق اهل سنت با تشیع وجود ندارد چرا که قوانین و مقررات و احکام آنها از اسلام استخراج شده و در اختیار عموم جامعه قرار گرفته است.

در نظر داشته باشید که از نظر اسلام و مذهب اهل تسنن حق طلاق با مرد است یعنی این مرد می‌باشد که می‌تواند هر زمان که اقدام کرد همسر خود را به روش‌های قانونی طلاق دهد و به زندگی مشترک پایان دهد. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که در مذهب حنفی مرد می‌تواند به همسر خود نیز برای جدایی وکالت بدهد و این موضوع از نظر شرعی بلامانع است. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت که مرد برای پایان دادن به زندگی مشترک و طلاق دادن همسر خود در مذاهب اهل تسنن به دلایل موجهی نیاز ندارد.

همچنین باید به این نکته اشاره داشته باشیم که زن در مقابل می‌تواند مهریه خود را در زمان طلاق و یا در زندگی مشترک از همسر خود مطالبه نماید. در واقع مرد زمانی می‌تواند همسر خود را طلاق دهد که تمامی حقوق مالی او را پرداخت نماید. حقوق مالی زن در اهل سنت تفاوت چندانی با تشیع ندارد و شامل مهریه و نفقه و موارد دیگر می‌شود. نکته دیگری که باید در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که مرد زمانی که قصد طلاق دادن همسر خود را دارد می‌بایست مراحل قانونی آن را نیز طی نماید.

دقت داشته باشید که طلاق علاوه بر اینکه یک مسئله شرعی به شمار می‌رود از نظر قانونی و حقوقی نیز مد نظر است؛ بنابراین در طلاق اهل سنت فرد می‌بایست تابع قوانین کشوری که در آن زندگی می‌کند نیز باشد. در گذشته اینطور بود که فرد می‌توانست تنها با مراجعه به دفترخانه همسر خود را طلاق بدهد اما قوانین کشور تغییر کرده و اکنون روال قانونی به این صورت است که شخص می‌بایست در ابتدا درخواست طلاق ثبت کرده تا در دادگاه به آن رسیدگی شود. در صورت صدور گواهی عدم امکان سازش طلاق جاری می‌شود.

طلاق اهل سنت

انواع طلاق اهل سنت کدام است؟

در قسمت قبل در خصوص طلاق اهل سنت به این موضوع اشاره کردیم که قوانین مربوط به طلاق در بسیاری از موارد از شرع مقدس اسلام و مذهب اهل تسنن استخراج شده است. دقت داشته باشید که طلاق را می‌توان از نظر امکان رجوع در ایام عده به دو دسته کلی طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم بندی نمود که هر یک از آنها دارای قوانین و مقررات خاص به خود است. در برخی از طلاق‌ها این امکان در اختیار مرد قرار گرفته است که در ایام عده به همسر خود رجوع کرده و از پایان دادن به زندگی مشترک منصرف گردد.

از سوی دیگر برخی از انواع طلاق وجود دارد که در آن هیچ گونه حقی برای مرد برای رجوع به زن در ایام عده وجود ندارد به چنین طلاق‌هایی در اصطلاح بائن گفته می‌شودو این نکته را در نظر بگیرید که در طلاق بائن و طلاق رجعی قوانین و مقررات خاصی حکم فرما است که باید در خصوص آنها اطلاعات جامعی را به دست آورید. در ادامه مطلب به هر یک از انواع طلاق از نظر اهل سنت به صورت جداگانه خواهیم پرداخت و شرایط خاص مربوط به هر یک از آنها را نیز مورد تشریح قرار خواهیم داد.

با 10 تا از بهترین وکیل طلاق در تهران آشنا شوید!

طلاق رجعی اهل سنت چگونه است؟

اشاره داشتیم که طلاق اهل تسنن به دو دسته کلیه طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم بندی می‌شود که هر یک از آنها دارای قوانین و مقررات خاص خود است. در واقع می‌توان طلاق را از نظر امکان رجوع در ایام عده تقسیم بندی نمود. می‌توان گفت که طلاق رجعی یکی از انواع طلاق است که در آن به مرد این حق داده می‌شود که در ایام عده به همسر خود رجوع نماید. در صورتی که مرد در ایام همسر خود رجوع کند دیگر نیازی به ازدواج مجدد بین آنها نیست و می‌توانند زندگی مشترک را ادامه دهند.

نکته دیگر که لازم است در خصوص رجوع در طلاق رجعی به آن اشاره داشته باشیم این است که پس از رجوع مرد لازم است این موضوع در مراجع قانونی ثبت شود. در صورتی که مرد رجوع خود را به اطلاع دفترخانه ثبت طلاق نرساند این موضوع جرم تلقی می‌شود. منظور از رجوع هرگونه رفتار یا اظهار نظری است که دلیل بر بازگشت و انصراف از طلاق باشد. این رفتار می‌تواند شامل بوسیدن بغل کردن و یا هرگونه اظهار نظری مبنی بر انصراف از طلاق باشد.

حال باید به این نکته توجه داشته باشید که عدم ثبت رجوع می‌تواند حقوق زنان را به خطر انداخته و آنان را از منافع قانونی‌شان دور نماید. در مذاهب اهل سنت اشاره شده است که عده زن باردار در طلاق رجعی تا پایان وضع حمل او می‌باشد. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر مرد در ایام عده به همسر خود رجوع نکند می‌بایست تا پایان زمان بارداری نفقه او را پرداخت نماید. همچنین لازم به ذکر است که طبق احکام به دست آمده از مذهب اهل سنت زن در زمان طلاق نباید حیض باشد.

طلاق بائن اهل سنت به چه صورت است؟

طلاق بائن اهل سنت به چه صورت است؟

به این موضوع توجه داشته باشید که طلاق بائن نیز یکی از انواع طلاق اهل سنت به شمار می‌رود که دارای احکام خاص به خود است. همانطور که از شرع مقدس اسلام و احکام طلاق در مذهب اهل سنت به دست می‌آید مرد در طلاق بائن هیچ حقی برای رجوع به زن بدون رضایت وی در ایام عده نخواهد داشت. طلاق گرفتن از همسر در صورتی که طلاق از نوع بائن باشد به معنای پایان دادن به زندگی مشترک است. این در حالی است که فرد می‌تواند در طلاق رجعی در ایام عده به زن خود رجوع نماید.

در صورتی که مرد و زن تمایل داشته باشند پس از اقدام برای طلاق بائن مجدداً با یکدیگر زندگی مشترک داشته باشند لازم است بین آنها مجدداً صیغه نکاح جاری شود. طلاق دادن دختر باکره از انواع طلاق بائن به شمار می‌رود و دارای احکام خاص به خود است در واقع دختر باکره شخصی است که پیش از اینکه جماع و رابطه جنسی بین او و همسرش اتفاق بیفتد طلاق بگیرد. در واقع ازدواج‌هایی که در زمان عقد به طلاق منجر می‌شود از این نوع هستند و مرد هیچگونه حقی برای رجوع به همسر خود نخواهد داشت.

نکته دیگری که باید در خصوص طلاق اهل سنت از نوع طلاق دختر باکره به آن اشاره داشته باشیم این است که زن تنها در چنین شرایطی می‌تواند نیمی از حقوق مالی خود در خصوص مهریه را مطالبه نماید؛ اما اگر طلاق گرفتن بعد از برقراری رابطه زناشویی و جنسی باشد زن می‌تواند به تمام مهریه خود دست پیدا کند. یکی دیگر از طلاق‌هایی که از نظر فقه اهل سنت از نوع بائن به شمار می‌رود طلاق زن یائسه می‌باشد. در واقع زن یائسه دیگر دچار عادت ماهیانه نخواهد شد و قوت بارداری خود را از دست می‌دهد.

بر اساس قوانین و شرع مقدس اسلام زن یائسه نیز نیازی نیست که عده طلاق خود را نگه دارد. همچنین لازم است به این نکته متذکر شویم که طلاق دختری که به سن حیض نرسیده باشد نیز از نوع طلاق بائن می‌باشد. همچنین لازم است به این نکته توجه داشته باشید که در طلاق خلع نیز که از انواع طلاق اهل سنت به شمار می‌رود مرد هیچگونه حقی برای رجوع به همسر خود نخواهد داشت مگر اینکه زن مالی که به همسر در جهت طلاق بخشیده است را از او مطالبه نماید که در این صورت طلاق رجعی می‌شود.

احکام سه طلاق در اهل سنت چیست؟

احکام سه طلاق در اهل سنت چیست؟

در اینجا لازم است اشاره داشته باشیم که سه طلاق در اهل سنت نیز یکی از انواع طلاق بائن می باشد که احکام خاص خود را دارد. در فقه اهل سنت، سه طلاق به سه بار طلاق دادن زن توسط شوهرش در یک مجلس یا در سه مجلس جداگانه اطلاق می‌شود. احکام مربوط به سه طلاق در فقه اهل سنت با فقه شیعه تفاوت‌هایی دارد. موارد زیر خلاصه‌ای از احکام سه طلاق در فقه اهل سنت است:

  • طلاق رجعی و بائن: در فقه اهل سنت، طلاق به دو نوع رجعی و بائن تقسیم می‌شود. طلاق رجعی طلاقی است که شوهر در عده طلاق می‌تواند به زن خود رجوع کند، بدون اینکه نیاز به عقد جدید باشد؛ اما طلاق بائن طلاقی است که شوهر حق رجوع به زن خود را ندارد و برای ازدواج مجدد با او، زن باید با مرد دیگری ازدواج کند و سپس از او طلاق بگیرد یا شوهر دوم فوت کند.
  • سه طلاق در یک مجلس: در فقه اهل سنت، سه طلاق در یک مجلس صحیح و معتبر است و زن با سه بار طلاق، در حکم زن مطلقه ثلاثه (زن سه طلاقه) در می‌آید.
  • حکم رجوع در سه طلاق: در فقه اهل سنت، شوهر در طلاق رجعی می‌تواند در عده طلاق به زن خود رجوع کند، اما در طلاق بائن حق رجوع ندارد.
  • ازدواج مجدد با زن سه طلاقه: در فقه اهل سنت، مردی که همسرش را سه طلاقه داده است تا زمانی که زن با مرد دیگری ازدواج نکرده و از او طلاق نگرفته یا شوهر دوم فوت نکرده، نمی‌تواند با او ازدواج مجدد کند.
  • عندالاستفسار: در فقه اهل سنت، اگر مردی در هنگام طلاق، نیت خود را از طلاق بیان نکند، طلاق به صورت رجعی در نظر گرفته می‌شود.
  • بدعت بودن سه طلاق در یک مجلس: برخی از فقهای اهل سنت، سه طلاق در یک مجلس را بدعت می‌دانند و معتقدند که باید بین هر طلاق، عده طلاق رعایت شود.

احکام طلاق در اهل سنت حنفی چگونه است؟

حالا که در خصوص طلاق اهل سنت اطلاعات مختصری را به دست آوردیم وقت آن رسیده است تا در خصوص طلاق در اهل سنت حنفی نیز توضیحاتی را به شما ارائه دهیم و احکام مختلف آن را نیز مرور نماییم. در مذهب حنفی، طلاق به دو نوع رجعی و باین تقسیم می‌شود. طلاق رجعی طلاقی است که شوهر در عده طلاق می‌تواند به همسر خود رجوع کند، بدون نیاز به عقد جدید. عده طلاق رجعی برای زن باردار تا زمان وضع حمل و برای زن غیر باردار سه طهر (پاک شدن از حیض) است. 

در طول عده طلاق رجعی، زن از شوهر خود نفقه و مهریه دریافت می‌کند. دقت داشته باشید که اگر شوهر در عده طلاق رجعی به همسر خود رجوع کند، طلاق باطل می‌شود و زندگی مشترک ادامه می‌یابد. طلاق باین طلاقی است که شوهر در عده طلاق نمی‌تواند به همسر خود رجوع کند، مگر اینکه زن با عقد جدید به او نکاح کند. عده طلاق باین برای زن باردار تا زمان وضع حمل و برای زن غیر باردار سه طهر است. در طول عده طلاق باین، زن از شوهر خود نفقه دریافت می‌کند، اما مهریه به او تعلق نمی‌گیرد.

اگر شوهر در عده طلاق باین به همسر خود رجوع کند، رجوع او باطل است و زن باید با عقد جدید به او نکاح کند. مواردی که طلاق در مذهب حنفی واقع می‌شود به این شرح است:

  • طلاق صریح: هر لفظی که به طور واضح و روشن معنی طلاق را برساند، طلاق صریح محسوب می‌شود؛ مانند اینکه شوهر به همسر خود بگوید: تو را طلاق دادم.
  • طلاق کنایه: هر لفظی که به طور غیر واضح معنی طلاق را برساند، طلاق کنایه محسوب می‌شود؛ مانند اینکه شوهر به همسر خود بگوید: «تو از من آزاد هستی.»
  • طلاق ثلاث: اگر شوهر سه بار همسر خود را طلاق رجعی دهد، طلاق سوم طلاق ثلاث محسوب می‌شود و زن و شوهر برای همیشه از یکدیگر حرام می‌شوند.
  • مواردی که طلاق در مذهب حنفی واقع نمی‌شود، به این شرح است:
  • طلاق در حال مستی: طلاقی که در حال مستی و بی‌اختیاری واقع شود، باطل است.
  • طلاق در حال غضب: طلاقی که در حال غضب و خشم شدید واقع شود، باطل است.
  • طلاق به اکراه: طلاقی که به اجبار و اکراه واقع شود، باطل است.
  • طلاق مجنون: طلاقی که توسط شخص مجنون (دیوانه) واقع شود، باطل است.
طلاق اهل سنت

حقوق زن در طلاق اهل سنت

باید اشاره داشته باشیم که از نظر فقه و احکام مذاهب اهل تسنن می‌توان زن رو در زمان طلاق دارای حقوق و منافعی دانست. یکی از مهمترین حقوق زن در طلاق اهل سنت مهریه می‌باشد. در باغ مهریه مالی است که در زمان نکاح از طرف مرد در اختیار زن قرار می‌گیرد و زن می‌تواند هر زمان که اراده کرد آن را مطالبه نماید. از نظر اهل سنت نیازی نیست که زن حتماً در زمان طلاق مهریه خود را مطالبه کند بلکه حتی در زمان زندگی زناشویی نیز می‌تواند هر زمان که اراده کرد آن را از شوهر خود مطالبه نماید.

در واقع زن مالک مهریه می‌باشد و می‌تواند تملک بر مال خود را هر زمان که خواست از روش‌های قانونی مطالبه کند. نکته دیگری که باید در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که مهریه از نظر فقه اهل سنت به دو دسته مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه تقسیم می‌شود. در مهریه عندالمطالبه هیچ شرطی برای درخواست مهریه از سوی زن وجود ندارد و او می‌تواند هر زمان که خواست حقوق مالی خود در خصوص مهریه را از شوهر درخواست کند؛ اما احکام برای مهریه در استطاعه قدری تفاوت می‌کند.

در واقع زن در مهریه در استطاع از زمانی می‌تواند به حقوق مالی خود دست پیدا کند که مرد استطاعت و توان مالی لازم را در اختیار داشته باشد. در واقع مرد زمانی از نظر قانونی ملزم به پرداخت مهریه زن می‌باشد که توانایی مالی لازم برای پرداخت آن را داشته باشد. یکی دیگر از حقوق مالی زن در طلاق اهل سنت نفقه می‌باشد. باید اشاره داشته باشیم که نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه و معقول زندگی زنان و فرزندان می‌باشد. این وظیفه بر اساس احکام شرع و قوانین مربوطه بر عهده مرد قرار گرفته است.

در واقع نفقه شامل خوراک و پوشاک مسکن زن و هرگونه نیاز معقولانه دیگری از سوی او می‌شود. از طرف دیگر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که بر اساس احکام شرع و مذهب اهل سنت میزان نفقه متناسب با شان و زندگی سابقه زن تعیین می‌شود. همچنین مرد ملزم است تا پایان زمان عده نفقه زن را به او پرداخت نماید ‌ از سوی دیگر زن باردار باشد تا زمان متولد شدن فرزند مرد ملزم می‌باشد تا نفقه او را در اختیارش قرار داده تا او از این بابت دچار کمبودی از نظر مالی نباشد و حقوق مالی زن حفظ گردد.

طلاق اهل سنت

کلام آخر

امیدواریم از مطالعه این مطلب در سایت برترین وکیل نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید سوالات خود در خصوص مسائل حقوقی و شرعی را پاسخ بگویید. در این مطلب در خصوص طلاق اهل سنت اطلاعات جامعی را به شما ارائه دادیم تا بتوانیم نیازهای حقوقی خود را در کمترین زمان ممکن حل و فصل نمایید. در ابتدا چگونگی طلاق در فقه اهل سنت را مورد بررسی قرار دادیم و پس از آن به سراغ انواع طلاق از نظر احکام مذهب اهل سنت رفتیم. در پایان نیز حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه در طلاق اهل تسنن را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون از شما می‌خواهیم که نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × دو =

دکمه بازگشت به بالا