آیا طلاق ازطرف زن ناشزه امکان پذیر است؟نحوه اثبات⚖️【سال1403】
ممکن است در سطح زندگی مشکلاتی بین زوجین پدیدار شود که برای آن ها راهی جز طلاق باقی نماند. گاهی این مشکلات به حدی زیاد است که زن تصمیم می گیرد از مرد تمکین نداشته باشد و با ترک وظایف قانونی خود در اصطلاح ناشزه شناخته شود. حال سوالی که در این بین به وجود می آید این است که آیا طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر است؟ در واقع ممکن است دعوایی مبنی بر عدم تمکین زن در دادگاه مطرح شده باشد و زن در آن بازنده شود. حال باید به این موضوع پرداخته شود که در صورت نشوز زن آیا به او اجازه طلاق داده می شود و یا اینکه شرایط طلاق آن به چه صورت است. در ادامه این مقاله سعی داریم به طور کامل به بررسی مطالب و موضوعات حقوقی از این جنس بپردازیم. دعوت می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
شرایط اثبات عدم تمکین زن و تکلیف نفقه زن ناشزه
در این مقاله سعی داریم با بررسی قوانین مربوطه به این سوال پاسخ دهیم که آیا طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر است یا خیر؟ در واقع پیش از هر گونه اقدام برای تشریح این سوال، لازم است شما را با مفهوم ناشزه آشنا کنیم و ابعاد حقوقی آن را مورد بررسی قرار دهیم. قانون مدنی تمکین از شوهر توسط زن را یکی از مهم ترین وظایف آنان معرفی کرده است. تمکین دو معنای عام و خاص دارد که با توجه به آن ها می توانید اطلاعات دقیقی در خصوص اصطلاح حقوقی نشوز به دست آورید.
تمکین عام از شوهر به معنای حضور در منزل و پذیرش ریاست مرد بر کانون زندگی است. تمکین خاص نیز به روابط جنسی و زناشویی میان زوجین دلالت دارد. قانون مرد را ملزم کرده است که در صورت تمکین زن از وی در ابعاد عام و خاص، مبلغی را برای تامین نیازهای اولیه زندگی او پرداخت نماید که در اصطلاحات حقوقی آن را با نفقه می شناسیم. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که در بسیاری از موارد زن می تواند با ارائه دلایل موجه و قانونی، از تمکین خودداری نماید.
برای دسترسی آسان و اخذ مشاوره از بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
برای مثال ممکن است مرد مبتلا به یکی از بیماری های مقاربتی باشد و برقراری رابطه برای زن خطرناک باشد. در چنین شرایطی زن می تواند با استناد به مواد قانونی در این خصوص از شوهر خود تمکین نداشته باشد. همچنین ممکن است مرد، همسر خود را از خانه بیرون کرده باشد و به او اجازه حضور در منزل را ندهد. در این صورت نیز زن دلایل موجهی برای نشوز در اختیار دارد. به علاوه ممکن است زن در زمان نکاح، حق تعیین محل زندگی خودش را از شوهر دریافت کرده باشد.
در واقع تمکین یک دستور مطلق نیست و در بسیاری از موارد دچار استثنا خواهد شد. به طور کلی می توان چنین گفت که اگر زن با در دست داشتن دلایل قانونی و شرعی از شوهر خود تمکین نداشته باشد، نمی توان او را ناشزه نامید و در چنین شرایطی نشوز او در دادگاه به اثبات نخواهد رسید؛ اما در صورتی که زن بدون در دست داشتن این دلایل و تنها به دلیل لجبازی از تمکین خودداری نماید، نشوز او به اثبات رسیده و از دریافت نفقه محروم خواهد شد.
آیا زن ناشزه پس از چندین سال دوری از همسرش میتواند طلاق بگیرد؟
حال سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که آیا طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر است یا خیر؟ در صورتی که مرد ادعایی مبنی بر عدم تمکین زن داشته باشید باید ادعای خود را در دادگاه الزام به تمیکین به اثبات برساند. به این منظور قاضی پرونده این موضوع را بررسی می کند که آیا زن دلیل قانونی و موجهی برای عدم تمکین داشته است یا خیر. در صورتی که مشخص شود زن تنها از روی لجبازی و خود خواهی منزل را ترک کرده یا وظایف زناشویی خود را انجام نمی دهد، حکم به نشوز او خواهد داد.
حال در صورتی که نشوز زن به اثبات برسد باید این موضوع تشریح شود که امکان طلاق زن ناشزه وجود دارد یا اینکه او نمی تواند از همسر خود جدا شود. لازم به ذکر است که اگر زن بدون در اختیار داشتن دلیل موجهی از همسر خود تمکین نداشته باشد، به هیچ عنوان نمی تواند درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه دهد. البته ممکن است زن در این شرایط مرد را راضی به طلاق توافقی یا طلاق خلع کرده باشد.
در خصوص درخواست طلاق از طرف زن ناشزه باید به این موضوع توجه داشته باشید که ممکن است زوجه حق طلاق را از شوهر خود دریافت کرده باشد و یا اینکه با استفاده از یکی از شروط دوازده گانه ضمن عقدنامه این حق را برای جدایی از مرد به دست آورده باشد؛ اما در صورتی که زن برای عدم تمکین خود دلایل موجهی را به دادگاه ارائه دهد می تواند در صورت اثبات عسر و حرج وی در زندگی مشترک، درخواست طلاق بدهد و از همسر خود جدا شود.
شرایط طلاق از طرف زن ناشزه به چه صورت است؟
در قسمت های قبل سعی کردیم به این سوال مهم پاسخ دهیم که آیا طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر است یا خیر؟ به عبارتی بررسی کردیم که آیا زن ناشزه میتواند طلاق بگیرد؟ همان طور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم، شرایط طلاق از طرف زن ناشزه زمانی مهیا می شود که زن برای عدم تمکین خود از شوهر، دلایل موجهی در اختیار داشته باشد و بتواند با استناد به آن ها عسر و حرج خود در زندگی مشترک را به اثبات برساند. در این صورت قاضی به نفع زن حکم طلاق را صادر خواهد کرد.
همچنین باید به این موضوع توجه داشته باشید که امکان طلاق از طرف زنی که از شوهر خود تمکین نمی کند وجود ندارد و او نمی تواند درخواستی مبنی بر طلاق داشته باشد. البته ممکن است در شرایط خاصی این درخواست از سوی زن پذیرفته شود که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم داشت:
- یکی از شرایط مهمی که برای طلاق از طرف زن ناشزه بدون دلیل موجه وجود دارد این است که مرد به طلاق دادن زن رضایت داشته باشد. در واقع در این شرایط مرد موافقت می کند که زن خود را طلاق دهد. در نظام حقوقی ایران این نوع از طلاق را طلاق توافقی یا خلع می شناسند.
- در واقع طلاق خلع نوعی از طلاق است که زن در آن به حدی از مرد خود نفرت دارد که حاضر می شود با بخشیدن مالی به مرد رضایت او را برای گرفتن طلاق به دست آورد. این مال که آن را در قانون با عنوان فدیه می شناسند می تواند شامل مهریه و یا مبلغی بیشتر از آن باشد. به این منظور زن مهریه خود را به مرد می بخشد و از حقوق مالی خود خودداری می کند به شرطی که مرد نیز از حق خود در خصوص طلاق استفاده کرده و به جدایی از همسر خود رضایت پیدا کند.
- باید دقت داشته باشیم که در قانون مدنی که از شرع به دست آمده است، حق طلاق به مرد داده شده است و این مرد است که می تواند برای طلاق زن ناشزه اقدام کند. در واقع طلاق زنی که بدون دلیل موجهی از مرد خود تمکین نمی کند با رضایت مرد است که امکان پذیر می شود؛ بنابراین امکان طلاق زن ناشزه از طرف مرد در چنین شرایطی وجود خواهد داشت.
- ممکن است زن برای عدم تمکین خود دلایل قانونی و موجهی در اختیار داشته باشد. در این شرایط لازم است دادگاه به بررسی این موضوع بپردازد که آیا زن در زندگی خود با عسر و حرج مواجه شده است یا خیر. در صورتی عسر و حرج زن برای محاکم قضایی به اثبات برسد، دیگر نیازی به رضایت مرد نیست و تنها قاضی پرونده می تواند دستور طلاق زن را حتی بدون رضایت مرد صادر کند.
- یکی دیگر از شرایطی که می توان در اینجا به آن اشاره نمود، وکالت در طلاق است. ممکن است مرد وکالت در طلاق را در زمان نکاح به زن داده باشد. در این صورت زن حتی اگر بدون دلیل قانونی از شوهر خود تمکین نداشته باشد نیز می تواند با حضور در دادگاه درخواست طلاقر خود را به ثبت برساند. در واقع مرد با بخشیدن حق وکالت در طلاق به زن به او این امکان را می دهد که در هر شرایطی برای جدایی از همسر خود اقدام نماید.
- به هر حال اگر زن ناشزه باشد و دلیل موجهی برای عدم تمکین خود نداشته باشد، می بایست نظر مساعد شوهر را برای جدایی جلب کرده و سپس از طریق طلاق توافقی اقدام نماید. طلاق توافقی همان طور که از نام آن پیدا است طلاقی است که زوجین برای جدایی از یکدیگر رضایت دارند و حاضر هستند میزانی از حقوق قانونی و شرعی خود را بخشیده تا طلاق شکل بگیرد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق از طرف زن ناشزه
اکنون که به این سوال پاسخ دادیم که آیا طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر است؟ وقت آن رسیده است تا مدارک مورد نیاز برای طلاق از طرف زن ناشزه را مورد بررسی قرار دهیم. در واقع سعی داریم به بررسی مدارکی بپردازیم که زن در دوران تمکین اعم از موجه یا غیر موجه لازم است به دادگاه ارائه دهد تا درخواست او برای طلاق در دادگاه به ثبت برسد.
یکی از مهم ترین مدارکی که لازم است زوجه در دست داشته باشد، اسناد هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی است. همچنین لازم است زن سند ازدواج را نیز در دست داشته باشد تا با ساتفاده از آن بتواند دادخواست طلاق را تنظیم نماید. اشاره داشتیم که در بسیاری از موارد در صورت عدم تمکین زن، طلاق توافقی بین دو طرف به انجام می رسد. از این رو، قانون طرفین را ملزم کرده است تا مشاوره های قبل از تنظیم دادخواست طلاق را نیز به انجام برسانند و در این جلسات شرکت داشته باشند.
ممکن است زن برای سهولت در انجام کارهای مربوط به طلاق و جلوگیری از پایمال شدن حقوقش، تصمیم بگیرد تا از یک وکیل مجرب و خبره در دعاوی مربوط به خانواده و طلاق استفاده کند. در چنین شرایطی لازم است زن وکالت نامه وکیل مورد نظر را نیز در اختیار داشته باشد و ارائه این سند و مدرک نیز الزامی می باشد. همچنین ممکن است زن مدعی شود که دوشیزه است. در چنین شرایطی نیز لازم است زن گواهی پزشکی قانونی را ضمیمه پرونده و دادخواست خود کند.
علاوه بر موارد ذکر شده، ممکن است زن به دلایلی برای عدم تمکین خود اشاره داشته باشد. در چنین شرایطی لازم است مدرک مورد نظر نیز به پرونده پیوست شده تا اعتبار آن در دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد. برای مثال این امکان وجود دارد که زن مدعی شود که مرد او را از خانه بیرون کرده است. در چنین شرایطی لازم است زن صورت جلسه پلیس را به عنوان مدرک در خصوص دعاوی مطرح شده به پرونده پیروست نماید.
هزینه طلاق از طرف زن ناشزه
در انواع طلاق لازم است فرد هزینه های مربوط به آن را پرداخت کند تا به این شکل مراحل طلاق و جدایی زوجین طی شده و به سرانجام برسد. در ادامه به این موضوع می پردازیم که هزینه طلاق از طرف زن ناشزه چقدر می باشد و برای این کار به صرف چه میزانی از اعتبار نیازمند هستیم. مهم ترین هزینه ای که لازم است در این خصوص پرداخت شود، میزان هزینه ای است که برای شروع دادرسی در اختیار محاکم قضایی قرار بگیرد. این هزینه ها شامل نام نویسی در سامانه ثنا و نیز پرداخت هزینه های دادرسی برای دعاوی غیر مالی است که هر ساله توسط دولت تعیین می شود که البته مبلغ پایینی می باشد.
علاوه بر این لازم است زوجین هزینه ای را نیز صرف مشاوره های قبل طلاق کنند که آن نیز تعرفه ای مشخص دارد. در این مرحله دادگاه به بررسی ادعاهای طرفین می پردازد تا دلایل موجه یا عسر و حرج زن را مورد بررسی قرار دهد. در صورتی صدور حکم عدم امکان سازش لازم است طلاق در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد. ثبت طلاق در دفاتر اسناد رسمی نیز نیازمند صرف هزینه هایی است که معمولا توسط یکی از زوجین و یا هر دوی آن ها پرداخت می شود.
نمونه دادخواست طلاق از طرف زن ناشزه
در قسمت های قبل در پاسخ به این سوال که آیا طلاق از طرف زن ناشزه ممکن است؟ اشاره داشتیم که این موضوع به داشتن دلیل موجه از سوی زن یا در اختیار نداشتن آن بستگی دارد. در صورتی که زن دلیل موجهی در اختیار داشته باشد، یا اینکه بتواند عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند و یا اینکه طبق شروط دوازده گانه ضمن عقد طلاق بگیرد، می بایست این مسئله را در متن دادخواست خود ذکر نماید. همچنین اگر زن دلیل قانونی در دست نداشته باشد می بایست دادخواست طلاق توافقی تنظیم نماید.
در ادامه سعی داریم نمونه درخواست طلاق از طرف زن ناشزه در صورتی که دلیل موجهی برای عدم تمکین خود در اختیار ندارد را به شما ارائه دهیم:
ریاست محترم ……………
با سلام و عرض ادب
احتراما به استحضار جنابعالی می رساند که اینجانب ………………. بر طبق سند نکاحیه شماره ……………… دفترخانه ……………. با آقای …………………… ، عقد نکاح دائم منعقد نموده ایم ؛ ولی به دلیل اختلافات متعدد ، متقاضی طلاق می باشیم . لازم به ذکر است که بر اساس توافقات انجام شده ، از کل مهریه ، به میزان ………….. ، در قبال طلاق از جانب زوجه ، بذل می گردد و زوج ، قبول بذل دارد و ترتیب پرداخت آن به صورت پرداخت ماهیانه ……………… است . فرزند / فرزندان مشترک ، تحت حضانت ……………… بوده و نفقه ایشان ماهانه …………….. ، برعهده پدر خواهد بود . لذا صدور گواهی عدم امکان سازش مورد استدعا می باشد .
زن ناشزه بعد از چند سال میتواند طلاق بگیرد؟
در کنار موضوعاتی که در بالا به آن ها اشاره داشتیم، اکنون وقت آن رسیده است تا مدت زمان طلاق از طرف زن ناشزه را نیز مورد بررسی قرار دهیم. در واقع سعی داریم به مدت زمانی اشاره داشته باشیم که لازم است از ناشزه بودن زن بگذرد تا او موفق شود حکم طلاق را دریافت نماید. در ابتدا لازم است به این موضوع توجه داشته باشید که قوانین و مقررات حق طلاق را به مرد داده است و زن در صورتی می تواند از همسرش جدا شود که عسر و حرج او به اثبات رسیده یا اینکه وکالت در طلاق را از مرد دریافت کرده باشد.
بنابراین می توان گفت که درخواست طلاق از طرف زن ناشزه به مدت زمان مشخصی وابسته نیست. باید اشاره داشته باشیم که زن ناشزه در هر زمانی می تواند برای طلاق اقدام کند. اما اگر دلیل موجهی برای عدم تمکین دارد و یا اینکه عسر و حرج و معین است می بایست این موضوع را در دادگاه به اثبات رسانده و حکم طلاق را دریافت کند. همچنین اگر زن هیچ دلیلی برای عدم تمکین ندارد، می بایست مرد را راضی به دریافت حق طلاق از طریق طلاق توافقی نماید.
لزوم مراجعه به وکیل در دعاوی طلاق
باید به این موضوع توجه داشته باشید که دعاوی طلاق در انواع آن از پیچیدگی و حساسیت های بالایی برخوردار هستند. دقت داشته باشید که با طلاق، زوجین وارد مرحله تازه ای از زندگی خود می شوند. اما لازم است پیش از ورود به مرحله جدیدی از زندگی، به این موضوع توجه داشته باشند که در صورت مطلوب نبودن روند قانونی برای پایان زندگی مشترک ممکن است در آینده نیز با مخاطراتی جدی رو به رو شده و عواقب ناگواری برای آن ها پدیدار شود. این عواقب می تواند عواطف و شرایط مالی زوجین را تحت تاثیر قرار دهد.
استفاده از یک وکیل توانا و خبره در دعاوی طلاق به موکل این امکان را می دهد تا با دیدی جامع تر از قوانین و مقررات پای به عرصه دادگاه بگذارد و از این موضوع اطمینان حاصل کند که حقی از او ضایع نخواهد شد. در صورتی که زن دلایل محکمه پسندی برای اثبات عسر و حرج در زندگی مشترک داشته باشد می تواند با استناد به آن از دادگاه درخواست طلاق نماید. اما باید دقت داشته باشید که در این شرایط نیز کار زن برای اثبات این دلایل در دادگاه سخت است و بهتر است پیش از هر گونه اقدام از یک وکیل کمک بگیرید.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله صبوری به خرج داده و در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله حقوقی تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر است؟ اشاره داشتیم که ممکن است عدم تمکیل زن به دلیل داشتن دلایل موجه یا غیر موجه از سوی زن باشد. به هر حال امکان طلاق از طرف زن وجود دارد اما همواره با دشواری هایی همراه است. در واقع لازم است زن عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند. در پایان مقاله نیز هزینه طلاق زن ناشزه را مورد بررسی قرار داده و نمونه دادخواستی برای طلاق از طرف زن به شما ارائه دادیم. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما همراهان گرامی دعوت می کنیم که اگر تجربه یا نظری در این خصوص دارید آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.