نکات حقوقی

قانون جدید حق طلاق در ایران ⚖️【شرایط گرفتن حق طلاق】⚡️

در قانون مدنی حق طلاق به مرد سپرده شده است. معنای این قانون چنین است که زوج می تواند هر زمانی که اراده کند برای طلاق دادن همسر قانونی خود اقدام نماید. البته لازم است پیش از طلاق تمامی حقوق مالی و غیر مالی زن را در اختیار او قرار دهد؛ اما در سال های اخیر قانون دچار تغییراتی شده است. تنها با مطالعه تغییرات قانون در خصوص حق طلاق است که می توانید با اطلاعاتی کامل تر در این زمینه قدم بردارید. از این رو، در این مقاله سعی داریم هر آن چیزی که لازم است درباره قانون جدید حق طلاق بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. پیشنهاد می کنیم ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.

برای دسترسی آسان و اخذ مشاوره از بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

در قانون جدید حق طلاق با کیست؟

لازم به ذکر است که در قانون مدنی حق طلاق به مرد سپرده شده است. در مقابل زن نیز حق برخورداری از برخی حقوق مالی و غیر مالی را در اختیار دارد. این حقوق می تواند شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، نصف اموال مرد و… باشد. در واقع قانون با انجام این کار سعی داشته است تا در حقوق دو طرف نوعی توازن و تعادل را ایجاد نماید. البته چون قانون جدید حق طلاق به صراحت اعلام می دارد که مرد می تواند برای طلاق اقدام کند، اما اجرایی کردن آن مستلزم برآورده کردن حقوق زن است.

البته قانون جدید درباره حق طلاق تشریح می کند که زن نیز تحت شرایطی می تواند حق طلاق را به دست آورد. دریافت حق طلاق از سوی زن در شرایطی می تواند ممکن شود. زن می تواند با استفاده از دلایل محکمه پسندی که به دادگاه ارائه می دهد، عسر و حرج خود را به اثبات رسانده و سپس حق طلاق را دریافت نماید. راه دیگر این است که زن از طریق توافق با همسر خود، وکالت در طلاق دریافت نماید و آن را به ثبت رسمی برساند. در این صورت نیز زن دارای حق طلاق خواهد شد.

در قانون جدید حق طلاق با کیست؟

انواع روش های گرفتن حق طلاق

در قانون جدید حق طلاق به صراحت اشاره شده است که زن نیز در شرایطی می تواند برای طلاق اقدام نماید. در واقع اگر شرایطی به وجود آید که عسر و حرج زن در دادگاه به اثبات برسد، زن می تواند حق طلاق را دریافت کرده و به صورت قانونی طلاق بگیرد. البته باید دقت داشته باشیم که در این صورت نیز زن می تواند از تمامی حق و حقوق مالی و غیر مالی خود به مانند مهریه و نفقه بهره مند شود؛ بنابراین در این حالت نیز می تواند به حقوق قانونی خود بدون محدودیت دست پیدا کند.

باید اشاره داشته باشیم که در عقدنامه شروط دوازده گانه ای ذکر شده است. در صورتی که مرد این شروط را در زمان نکاح پذیرفته باشد، گرفتن حق طلاق برای زن ساده تر می شود. در واقع مرد به محض امضای این شروط در عقدنامه ملزم است به مفاد آن ها عمل نماید. در صورت نقض این شروط زن می تواند به دادگاه درخواست طلاق دهد. در ادامه سعی داریم شما را با برخی از انواع روش های گرفتن حق طلاق آشنا کنیم. بیشتر این روش ها از شروط دوازده گانه عقدنامه می باشد:

ردیفروش گرفتن حق طلاق
1گرفتن حق طلاق با وکالت‌نامه رسمی
2گرفتن حق طلاق در زمان نکاح که در این روش حق طلاق زن در عقدنامه ذکر خواهد شد
3بدرفتاری زوج که باعث می‌شود دادگاه حق طلاق را به مرد بدهد
4طلاق به علت بیماری بدون علاج و خطرناک شوهر
5گرفتن حق طلاق توسط زن زمانی که مشخص شود مرد به دیوانگی رسیده است
6اشتغال مرد به کارهایی که از نظر اجتماعی شأن پایینی دارند و به نوعی آبروی زن را مورد تهدید قرار می‌دهند
7محکومیت مرد به 5 سال حبس یا بیشتر از آن
8اعتیاد مرد به انواع مواد مخدر به گونه‌ای که ادامه زندگی را برای همسر سخت کند
9ترک زندگی مشترک توسط شوهر و بدون اینکه برای این کار خود هیچ دلیل قانع‌کننده و قانونی داشته باشد
10محکومیت قطعی مرد به حد و تعزیر به علت ارتکاب یکی از انواع جرم
11عدم قدرت باروری در مرد به صورتی که مرد پس از پنج سال نتواند بچه‌دار شود
12در صورتی که مرد مفقودالاثر شود
13در صورتی که مرد بدون کسب اجازه از همسر قبلی خود مجدداً ازدواج نماید

در صورتی که زن حق طلاق را بگیرد، تکلیف مهریه چه می شود؟

در صورتی که یکی از شروط بالا برای زوجه محقق شود، او می تواند با مراجعه به محاکم قضایی حق طلاق خود از مرد را دریافت نماید. حال این سوال پیش می آید که در قانون جدید حق طلاق زن می تواند به مهریه خود دست پیدا کند یا خیر؟ باید اشاره داشته باشیم که مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن می باشد که با جاری شدن نکاح، مرد ملزم به پرداخت میزان تعیین شده به همسر خود می شود. باید دقت داشته باشید که در هیچ شرایطی مرد از پرداخت مهریه به زوجه معاف نخواهد شد.

در بالا اشاره داشتیم که در هر شرایطی مرد ملزم به پرداخت مهریه به همسر خود است؛ بنابراین در صورتی که زن موفق به گرفتن حق طلاق از همسر خود شود، طبق قانون جدید حق طلاق می تواند مهریه خود را نیز به صورت تمام و کمال از همسر خود مطالبه نماید. البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که مطالبه مهریه همزمان با در اختیار گرفتن حق طلاق، به میزان زیادی به حدود اختیارات زن در وکالت طلاق بستگی دارد.

ممکن است مرد برای بخشیدن حق طلاق خود در عوض بخشیده شدن مهریه از سوی زن را مطالبه نماید. در این حالت است که زوجه نمی تواند دیگر همزمان با گرفتن حق طلاق، مهریه خود را نیز از شوهر درخواست نماید؛ اما در شرایط عادی امکان دریافت مهریه برای زوجه در قانون لحاظ شده است و مرد ملزم به پرداخت است. دقت داشته باشید که گرفتن حق طلاق و مسائل مربوط به مهریه در آن با پیچیدگی هایی همراه است. از این رو، پیشنهاد می کنیم پیش از هر اقدامی حتما با وکیل خبره و مجرب مشورت کنید.

علاوه بر مهریه، قانون حق برخورداری زن از سایر حقوق مالی را نیز در نظر گرفته است. برای مثال زن می تواند در ازای انجام کارهایی نظیر شیر دادن به نوزاد، شست و شوی ظرف، جارو کشیدن، آشپزی و… از مرد اجرت المثل دریافت کند. همچنین مرد ملزم به برآورده کردن احتیاجات زندگی زن و فرزندان با تامین نفقه است. در صورتی که زن موفق به دریافت حق طلاق شود، می تواند این حقوق را نیز مطالبه نماید. البته اگر در وکالت در طلاق تکلیف این حقوق مشخص شده باشد، قانون به آن ترتیب اثر خوهد داد.

مزایای داشتن وکالت در طلاق

در بالا سعی کردیم به تشریح مسائل مربوط به قانون جدید حق طلاق بپردازیم. اکنون سعی داریم به بررسی مهم ترین مزیت های گرفتن حق طلاق اشاره داشته باشیم. باید ذکر کنیم که مهم ترین مزایای گرفتن حق طلاق با در اختیار داشتن وکالت از شوهر این است که زن می تواند بدون هیچ گونه شرکت مرد در مراحل طلاق از او جدا شود. علاوه بر این زن می تواند با در اختیار داشتن وکالت در طلاق، حتی در صورت عدم رضایت شوهر برای جدایی از او به صورت کاملا قانونی طلاق بگیرد.

مجددا تاکید می کنیم که در گرفتن وکالت در طلاق لازم است به طور قطع با یک وکیل با تجربه و خبره در ارتباط باشید تا شما را از حقوق قانونی تان مطلع کند و راهکارهای مناسبی پیش روی شما بگذارد. معمولا مرد در ازای بخشیدن حق طلاق به زن، مهریه او را مطالبه می کند. لازم است زن از طریق مشاوره حقوقی با وکیل مورد نظر از حقوق و منافع خود دفاع نماید تا در نهایت از حقوق مالی و حقوق غیر مالی خود محروم نشود. از سوی دیگر اثبات دلایل محکمه پسند برای گرفتن حق طلاق توسط زن در دادگاه قدری دشوار است.

مزایای داشتن وکالت در طلاق

نکات مهمی که باید درباره حق طلاق بدانید!

در جدول زیر نکات کلیدی و مهم درخصوص حق طلاق به صورت خلاصه جمع آوری شده است.

نکته کلیدیتوضیحات
تعیین حدود اختیارات زوجه در حق طلاق📝 اختیارات زوجه باید دقیق و واضح مشخص شود.
حق برخورداری زن از مهریه💍💰 زن حق مطالبه مهریه دارد و مرد ملزم به پرداخت تعهدات مالی است.
حق طلاق در قانون به مرد سپرده شده است⚖️👨‍⚖️ زن در برابر حق طلاق، حق مطالبه مهریه دارد.
وکالت در طلاق بلاعزل است🔒 مرد پس از واگذاری وکالت در طلاق نمی‌تواند آن را پس بگیرد.
ثبت رسمی وکالت در طلاق الزامی است🏢📜 وکالت در طلاق باید در دفاتر رسمی ثبت شود تا اعتبار قانونی داشته باشد.
زن می‌تواند بدون حضور مرد درخواست طلاق دهد👩‍⚖️✍️ با وکالت رسمی در طلاق زن می‌تواند به کمک وکیل اقدام کند.
اعطای وکالت به زن حق طلاق از مرد را ساقط نمی‌کند🔄 مرد همچنان می‌تواند هر زمان برای طلاق اقدام کند.

شرایط طلاق با در اختیار داشتن حق طلاق

لازم به ذکر است که در قانون جدید حق طلاق به صراحت اعلام شده است که زن در صورتی می تواند با در اختیار داشتن حق طلاق برای جدایی اقدام نماید که وکالت در طلاق بلا عزل بوده و زمان مشخصی برای آن تعیین نشده باشد. در این صورت است که زن می تواند بدون رضایت همسر، در هر زمانی که صلاح دید برای گرفتن طلاق از همسر خود اقدام نماید. زن با در اختیار داشتن حق طلاق برای سهولت در انجام کارها می تواند از یک وکیل خبره در زمینه طلاق کمک بگیرد.

زوجه با در اختیار داشتن حق طلاق می تواند پس از دریافت دادنامه طلاق جهت ثبت طلاق خویش اقدام نموده و انتظاری برای صدور رای قطعیت نداشته باشد. در واقع در شرایطی قانون حق طلاق را از مرد دریافت کرده و آن را در اختیار زوجه قرار می دهد. در شرایط دیگری وکالت در طلاق با توافق طرفین در اختیار زن قرار می گیرد. در تمامی این شرایط زن به عنوان صاحب حق طلاق می تواند تمامی روال قانونی لازم را به انجام برساند و در این صورت طلاق بدون رضایت شوهر انجام می شود.

باید دقت داشته باشید که دریافت حق طلاق در صورتی که زن در عسر و حرج باشد همواره با پیچیدگی هایی همراه است. در واقع پیچیدگی دریافت این نوع از حق طلاق بسیار بیشتر از زمانی است که زن به صورت توافقی از همسر خود وکالت در طلاق را مطالبه می کند. در واقع قانون جدید حق طلاق به صراحت اعلام می دارد که زن تنها با اثبات دلایل محکمه پسند می تواند در دادگاه برای طلاق اقدام کند. در این صورت است که قاضی پس از بررسی جوانب مختلف، حق طلاق را به زن می دهد.

کسب اطلاعات بیشتر از: بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق و گرفتن حق طلاق

در بالا اشاره داشتیم که گرفتن حق طلاق از شوهر در قانون جدید به دو صورت امکان پذیر است. در گام نخست لازم است زن عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند. این کار با نقض شدن یکی از شروط دوازده گانه عقدنامه امکان پذیر است. در واقع لازم است زن برای گرفتن حق طلاق و جدایی از همسر خود دلایل محکمه پسند به دادگاه ارائه داده و آن ها را به اثبات برساند. گذشته از این زوجه می تواند با دریافت وکالت در طلاق، حق پیش قدم شدن برای جدایی از همسر را از آن خود کند.

اما باید دقت داشته باشید که اثبات عسر و حرج در دادگاه و نیز دریافت حق طلاق از این طریق را می توان یکی از دشوارترین امورات حقوقی به شمار آورد. می دانیم که قانون حق طلاق را به مرد داده است و به این شکل نمی توان به سادگی حق را از او عزل نمود. گذشته از این، مرد تنها در صورتی به اعطای وکالت در طلاق رضایت پیدا می کند که زن مقداری از مهریه خود را به او ببخشد؛ بنابراین مراجعه به یک وکیل و کسب مشاوره حقوقی از وی به شدت توصیه می شود.

یک وکیل ماهر با پیچ و خم های مسیر به طور کامل آشنا است و می تواند در صورت لزوم بهترین راهکارها را به موکل خود ارائه دهد. او می تواند با تجربه ای که در طی سال های متمادی کسب کرده است به شما کمک کند تا حق طلاق را از همسر خود دریافت کنید. همچنین اگر زوجه تمایل به دریافت وکالت در طلاق دارد، وکیل می تواند به مرد کمک کند تا در عوض آن، خواستار بخشیدن حقوق مالی از سوی زن شود. به هر حال با مراجعه به یک وکیل متخصص می توان از بروز خسارت در آینده جلوگیری کرد.

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق و گرفتن حق طلاق

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم قانون جدید حق طلاق را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهیم تا در نهایت مشخص شود که زن در چه شرایطی می تواند حق طلاق را از مرد دریافت نموده و در صورت تمایل بدون دردسر برای جدایی اقدام نماید. برای این کار سعی کردیم در ابتدا انواع روش های دریافت حق طلاق را مورد بررسی قرار دهیم و در ادامه تکلیف مهریه پس از دریافت حق طلاق را مشخص کنیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که نظرات خود را با مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

وکالت در طلاق چیست؟

وکالت در طلاق یعنی مرد اختیار طلاق را به زن می دهد تا زن بتواند بدون نیاز به حضور مرد، درخواست طلاق دهد.

آیا زن می‌ تواند بدون وکالت درخواست طلاق دهد؟

خیر، زن فقط با رضایت یا حضور مرد می‌ تواند طلاق اقدام به طلاق نماید.

مدارک مورد نیاز برای ثبت وکالت در طلاق شامل چه مواردی است؟

برای این امر شناسنامه طرفین، سند ازدواج و حضور زوج و زوجه در دفتر اسناد رسمی لازم است.

4.5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا