نکات حقوقی

الزام به تنظیم سند رسمی ⚖️【سال1403】+ شرایط،مراحل،مدارک و …

الزام به تنظیم سند رسمی یک موضوع بسیار مهم و تاثیرگذار میان خریدار و فروشنده است که نیازمند رعایت نکات و تعهدات هر یک از طرفین خواهد بود تا از هر گونه هرج و مرج جلوگیری به عمل آید. با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم در این مقاله شما را با عنوان الزام به تنظیم سند رسمی و مراحل و شرایط آن آشنا کنیم، از این رو توصیه می‌کنیم حتما تا پایان ارائه این مقاله با ما همراه باشید و از مطالب موثر جمع‌آوری شده در این مطلب استفاده کنید.

معرفی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

معرفی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی جزو دعاوی مالی است که در ارتباط با اموال غیر منقول در دادگاه عمومی مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرد. قبل از هر چیز باید اطلاع داشته باشید که سند رسمی از اسنادی است که توسط دولت و دفترخانه‌های ثبت اسناد رسمی با توجه به صلاحیت‌های قانونی پذیرفته شده و کاملا مطابق با مقررات قانونی خواهد بود.

در بسیاری از معاملات طرفین قرارداد بین خودشان قول‌نامه یا مبایعه‌نامه‌ای تنظیم می‌کنند که برای ثبت و رسمی شدن آن اسناد را به دفترخانه برده و اقدام به ثبت آن می‌نمایند. فروشنده علاوه بر تحویل مال مورد نظر به خریدار باید به صورت کتبی در دفتر اسناد رسمی به تمامی تعهدات خود عمل کرده و قرارداد مورد نظر را امضا کند. چنانچه فروشنده در دفتر ثبت اسناد رسمی حضور پیدا نکند خریدار می‌تواند حکم الزام به تنظیم سند رسمی را از دادگاه دریافت نماید.

اگر در این زمینه مشکلی دارید می توانید از وکلای متخصص معرفی شده در مطلب وکیل ملکی کمک بگیرید تا وکلا باتوجه به دانش و تجربه کاری خود بهترین راهنمایی را به شما ارائه کنند.

شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

لازم به ذکر است یکی از متداول‌ترین و رایج‌ترین دعاوی موجود در دادگاه مرتبط با موضوع الزام به تنظیم سند رسمی بوده که به منظور عدم انجام تعهدات یکی از طرفین قرارداد صورت می‌گیرد. از طرفی برخی از فروشندگان از تنظیم سند رسمی به علت بالا رفتن قیمت ملک خود خودداری می‌کنند که در این صورت امکان دارد با موانع قانونی یا توقیف اموال خود روبه‌رو شوند.

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی دارای شرایطی است که این شرایط عبارتند از:

  • نیاز به وجود یک رابطه قراردادی میان طرفین دعوا مانند مبایعه‌نامه خواهد بود.
  • در قرارداد مورد نظر ذکر شده باشد که طرفین ملزم به حضور در دفترخانه جهت تنظیم سند رسمی هستند.
  • فروشنده مالک قانونی ملک باشد.
  • ملک توقیف نبوده و امکان نقل و انتقال آن وجود داشته باشد.
  • خریدار با توجه به تاریخ تعیین شده در قرارداد به همراه مابقی ثمن در دفترخانه حضور یابد و فروشنده غایب باشد.

با دارا بودن چنین شرایطی، دادگاه تحقیقات و بررسی‌های مورد نظر خود را که شامل احراز هویت طرفین، توقیف نبودن اموال و احراز مالکیت فروشنده است انجام خواهد داد تا صحت اطلاعات مشخص شود.

 شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

مدارک لازم برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی دارای انواع متفاوتی از جمله تنظیم سند رسمی ملک مشاع، رهن و اجاره، خودرو و غیره است که برای طرح دعوای تمامی این موارد نیازمند در دست داشتن مدارکی خواهید بود که در ادامه به آن می‌پردازیم.

به طور کلی مهم‌ترین مدارک و مستنداتی که باید در طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی به همراه داشته باشید عبارتند از:

  •  داشتن مدارک هویتی همچون شناسنامه و کارت ملی
  • حضور خریدار یا وکیل وی
  • اقدام به ثبت‌نام از طریق درگاه سامانه ثنا در دفاتر خدمات قضایی
  • پیوست اصل مبایعه‌نامه
  • ارسال فایل اسکن شده
  • تکمیل فرم تعیین ارزش واقعی ملک که فرم مورد نظر باید دارای اطلاعاتی قبیل آدرس ملک، مساحت زمین، پلاک ثبتی، تعداد شرکا، نوع سازه و غیره باشد.
  • پرداخت الکترونیکی هزینه‌های دادرسی از طریق دفتر خدمات قضایی
مراحل طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

مراحل طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

در ادامه به این که الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد و چه مراحلی دارد می پردازیم. برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی نیاز است مراحلی طی شود که اول باید برای حضور در دفترخانه تاریخ مشخصی معین گردد. در این صورت فردی که درخواست تنظیم سند رسمی را دارد در تاریخ مقرر شده به دفترخانه مراجعه می‌کند و چنانچه فروشنده در دفترخانه حاضر نشود می‌تواند گواهی عدم حضور او را دریافت و اثبات کند.

حالت دیگری نیز وجود دارد و آن این است که فروشنده و خریدار هیچ تاریخی را برای حضور در دفترخانه مشخص نکرده باشند. در این حالت خریدار باید از طریق تنظیم اظهارنامه‌ای از فروشنده درخواست کند تا در زمان مشخصی به دفتر ثبت اسناد مراجعه کرده و مراحل انتقال سند مالکیت را طی نماید.

چنانچه این بار نیز فروشنده به دفترخانه مراجعه نکند خریدار می‌تواند اقدام به طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی کرده و گواهی عدم حضور فروشنده را دریافت نماید. همچنین می‌توانید حین طی نمودن مراحل این نوع دعوا درخواست صدور حکم موقت برای منع فروش ملک مورد نظر را نیز مطرح کنید تا فروشنده نتواند آن را به شخص دیگری واگذار کند.

اقدامات دادگاه در جهت الزام به تنظیم سند رسمی

برای اینکه دادگاه بتواند حق احضار فروشنده نسبت به تنظیم سند رسمی را داشته باشد باید از انتقال مالکیت و اعتبار آن اطلاع یابد. دادگاه به منظور الزام به تنظیم سند رسمی توسط فروشنده او را احراز هویت کرده و اینکه او مالک اصلی مال است را تایید می‌کند. سپس نوبت به تایید تعهدات انجام شده از سوی خریدار توسط دادگاه می‌گردد و در صورتی که خریدار تمامی بند‌های قرارداد را رعایت کرده باشد دادگاه هویت او را تایید می‌کند.

در مرحله بعد دادگاه هزینه‌های پرداختی جهت رسیدگی به این امر را به طرفین اعلام می‌کند و با صدور حکم به مدت ده روز به فروشنده فرصت می‌دهد تا به دفترخانه مراجعه کرده و نسبت به انتقال سند رسمی مالکیت اقدام نماید.

بهره گیری از وکیل در الزام به تنظیم سند رسمی

بهره گیری از وکیل در الزام به تنظیم سند رسمی

وکلا قشر مهم و تاثیرگذاری در جامعه هستند که با دارا بودن توانایی‌های خاص و علم کامل نسبت به مسائل حقوقی می‌توانند راه‌گشای شما باشند. مسائل مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی از مواردی است که دارای دردسر و پیچیدگی‌های فراوانی بوده و طی کردن اصولی و درست مراحل آن نیازمند بهره‌مندی از دانش یک وکیل ماهر خواهد بود.

وکیل شما می‌تواند هنگامی که فروشنده راضی به انتقال سند به‌نام خریدار نشد با حضور مامور دادگاه به صورت کاملا قانونی سند را به‌نام خریدار بزند. با حضور وکیل دیگر نیاز به حضور خریدار در دادگاه نخواهد بود که این مورد یکی از مهم‌ترین مزیت‌های استفاده از وکیل در این موضوع به شمار می‌رود.

همچنین یک وکیل ماهر و کاردان خسارت‌های پیش‌بینی شده در قرارداد را به طور کامل از فروشنده دریافت می‌کند. وکیل دادگستری با صرفه‌جویی در وقت و هزینه‌ها مو‌جب سریع‌تر انجام شدن مراحل اداری طرح دعوای تنظیم سند رسمی می‌شود که این موضوع برای موکل از اهمیت بسیاری برخوردار است. می توان گفت در مقایسه با کاری که وکیل انجام می دهد هزینه وکیل الزام به تنظیم سند رسمی قابل قبول است.

موانع طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

در برخی موارد موانع الزام به تنظیم سند رسمی در زمان طرح دعوا وجود دارد که این موانع شامل عدم مالکیت فروشنده، وجود بدهی به ارگان‌ها و نهادها، بازداشت یا رهن ملک مورد معامله و غیره می‌شوند. فراموش نکنید قبل از هر چیزی فروشنده باید به خریدار ثابت کند که انتقال مال کاملا قانونی و دارای اعتبار است.

همچنین توجه کنید در موقعیتی که ملک تحت بازداشت و توقیف باشد نمی‌توان آن را به‌نام شخص دیگری انتقال داد و در این شرایط امکان طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی وجود نخواهد داشت. در برخی موارد نیز ممکن است ملک در رهن بانک یا شخص حقوقی یا حقیقی دیگری باشد که در این صورت نیز امکان طرح دعوای تنظیم سند رسمی وجود ندارد.

هزینه دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

هزینه دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

باید اطلاع داشته باشید که هزینه دادرسی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی جزو دعاوی مالی محسوب شده و بر اساس قیمت منطقه‌ای که ملک در آن واقع شده باشد تعیین می‌شود. لازم به ذکر است قیمت منطقه‌ای ملک ارتباطی با ارزش واقعی ملک ندارد و بر اساس شاخصی تعیین می‌شود که قانون‌گذاران هر ساله تصویب می‌کنند و این رقم بسیار کم‌تر از قیمت واقعی خود املاک خواهد بود. به یاد داشته باشید تمامی هزینه‌های صرف شده جهت رسیدگی به این نوع از دعاوی کاملا جدا از هزینه‌ اخذ وکیل دادگستری است. از طرفی شما می‌توانید برای اطلاع دقیق از این هزینه‌ها با مشاوران و وکلای مطرح و کاردان در این حوزه مشورت کنید.

کلام آخر

حال که با تمامی تعاریف، مراحل، شرایط و سایر موضوعات در پیرامون مسئله الزام به تنظیم سند رسمی آشنا شده‌اید باید بدانید که پیگیری چنین امور مهمی باید توسط وکلای ماهر در این حوزه انجام شود تا ضمن دریافت مشاوره‌های کارساز از پرداخت هزینه‌های اضافی نیز جلوگیری نمایید. همچنین شما می‌توانید حتی به صورت تلفنی با یک وکیل دادگستری در خصوص هزینه‌ها و سوالاتی که در ارتباط با شرایط و چگونگی تنظیم سند رسمی در ذهن دارید مشورت کنید و آگاهانه تصمیم بگیرید.

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع چگونه انجام می‌شود؟

اگر ملک مورد نظر به سبب مبایعه‌نامه بخش مشاعی از یک ملک باشد خریدار باید طرح دعوا تمامی مالکین مشاعی را طرف دعوا قرار دهد و در غیر این صورت رد دعوا صادر می‌گردد.

کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را دارد؟

طبق ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی کشور دادگاه صالح در خصوص رسیدگی به این دعاوی دادگاهی است که تحت صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک باشد.

آیا اخذ وکیل در چنین دعاوی الزامی است؟

خیر الزامی وجود ندارد اما بهره‌مندی از وکیل کاردان می‌تواند در تسریع روند قانونی این دعاوی و کاهش هزینه‌ها مفید باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × پنج =

دکمه بازگشت به بالا