نکات حقوقی

شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری ⚖️【سال1403】

گاهی ممکن است شرایطی رخ دهد که سازمان منابع طبیعی به اشتباه زمین شخصی مالکی را به عنوان اراضی ملی و منابع طبیعی معرفی کند، در این حالت ضد و نقیض های فراوانی میان مالک و سازمان منابع طبیعی ایجاد می شود. جهت رفع نمودن این قبیل مشکلات، دولت همواره تلاش کرده است از طریق تصویب قوانین جامع از این قبیل مسائل پیشگیری کند و سازمان منابع طبیعی با استفاده از قوانین جنگل داری از تضییع حقوق افراد، اموال و دارایی جلوگیری می نماید. در ادامه مقاله توضیحات بیشتری در خصوص شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری در اختیارتان قرار می دهیم. خواهشمندم تا پایان مقاله در برترین وکیل همراه ما باشید.

نحوه شکایت از منابع طبیعی به دیوان عدالت اداری

اگر شرایطی رخ دهد که مالکی قصد شکایت از منابع طبیعی بابت بازپس گیری ملک خود داشته باشد، در وهله اول می‌ بایست طی یک دادخواست رسمی، درخواست خود را به مرجع مربوطه در دادگستری تحویل دهد. اما اگر به هر دلیلی به نتیجه مطلوب دست نیابد، می‌ تواند با ارائه یک دادخواست شکایت را به دیوان عدالت اداری بفرستد. مسئله‌ ای که شایان ذکر است این است که اگر ارجاع پرونده به دیوان توسط یکی از شعبات تحت نظر دادگستری انجام گیرد، نیازی به ارائه دادخواست نمی باشد.

در فرم دادخواست تمامی اطلاعات فرد شاکی اعم از نام و نام خانوادگی، آدرس، ایمیل، شماره تماس، کد پستی و … به طور کامل ذکر می گردد. مرحله بعد نوبت به تکمیل مشخصات طرف دیگر شکایت می رسد که آن طرف ممکن است یک ارگان یا یک نهاد از منابع طبیعی کشور قرار داشته باشد.

نحوه شکایت از منابع طبیعی به دیوان عدالت اداری

در زمان تعیین نمودن موضوع دادخواست می بایست توجه شود که هرگز چندین موضوع در کنار همدیگر در یک دادخواست عنوان نگردد، بلکه هر یک از موضوعات شکایت در یک دادخواست جداگانه ای قرار داده شوند. در مرحله بعدی نوبت به درج متن شکایت به شکل تایپ شده می رسد. در این مرحله نیاز است که دلیل شکایت به شکل واضح و بدون ابهام توضیح داده شود و در نهایت از طریق امضا یا اثر انگشت شاکی، کار تنظیم دادخواست به اتمام می رسد. مسئله دیگری که مهم است این است که وکیل قانونی شاکی می تواند کلیه مراحل مرتبط را به نیابت از شاکی انجام دهد.

دعاوی مربوط به شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری

با توجه به بالا رفتن نرخ زمین و اراضی کشاورزی در طول سال های اخیر، دعاوی بین مالکان زمین با جهاد کشاورزی بالا گرفته است که در این رابطه مراجع مربوطه دارای صلاحیت، مسئول رسیدگی به پرونده هستند و در این زمینه یک وکیل جهاد کشاورزی با تجربه و متخصص می‌ تواند توضیحات لازم در این زمینه را در اختیار موکل قرار دهد.

با هدف رسیدگی به این قبیل دعاوی، از قوانین مختلفی کمک گرفته می‌ شود اعم از قانون اصلاحات ارضی، قانون مدنی، منابع طبیعی که به تصرف دولت در آمده اند و همگی از جمله مواردی هستند که در تعیین نمودن حق قانونی طرفین بسیار تاثیر گذارند.

اراضی موات شهری یا غیر شهری، اراضی بایر، اراضی خارج از بافت شهری، دعاوی فسخ و ابطال از جمله دلایل شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری هستند که پیگیری هر یک از این دعاوی نیازمند ارائه یک سری اسناد و مدارک می باشد.

دیوان عدالت اداری از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

نظام حقوقی کشور به گونه ای طرح ریزی شده است که دعاوی میان شهروندان با یکدیگر به دادگاه‌ های عمومی دادگستری فرستاده می‌ شود و دادگاه های عمومی به دعاوی آنان رسیدگی می کنند. اما نوع دیگری از دعاوی وجود دارند که مربوط به اختلاف شهروندان با دولت و ادارات دولتی هستند و امکان رسیدگی به این قبیل پرونده ها در دادگاه عمومی دادگستری وجود ندارد، چرا که این مسئله متضاد با جداسازی قوای مجریه و مقننه است.

به همین علت باید دادگاه خاصی وجود داشته باشد تا به این قبیل مسائل رسیدگی شود و با توجه به اصول حاکم بر دعاوی اداری حکم مربوطه را صادر نماید مانند شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری. ساختار دیوان عدالت اداری شامل بخش های مختلفی می باشد که عبارتند از:

دیوان عدالت اداری از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
  • هیات تخصصی دیوان عدالت اداری به مواردی که در صلاحیت هیئت عمومی است به صورت ابتدایی رسیدگی می کند.
  • هیات عمومی دیوان عدالت اداری که دارای صلاحیت رسیدگی به مقررات دولتی بر خلاف شرع قانون یا خارج از صلاحیت قوه مجریه می باشد.
  • شعب دیوان عدالت اداری که در مرکز هر استان واقع شده و صلاحیت رسیدگی به دعاوی شهروندان در مقابل دولت را دارا می باشند. این قبیل شعبات شامل شعب بدوی و شعب تجدیدنظر هستند و جهت طرح شکایت در دیوان عدالت اداری لازم است به سامانه ساجد مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید.
  • دفاتر استانی دیوان عدالت اداری که در مرکز هر استان مستقر است. مرکز اصلی دیوان عدالت اداری در شهر تهران است اما با هدف راحتی دسترسی مردم در سراسر کشور، در مرکز هر استان یک دفتر دیوان عدالت اداری وجود دارد که زمینه شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری در هر جایی از کشور فراهم است.

مراحل طرح دعوا در دیوان عدالت اداری

پیش از هرگونه اقدام جهت طرح دعوا نیاز است مطمئن شوید تا طرف دعاوی شما، واحدهای دولتی اعم از سازمان منابع طبیعی، وزارتخانه و دیگر سازمان های دولتی می باشند. همانطور که پیش تر ذکر شد در صورتی که طرف دعوای شما مربوط به بخش خصوصی یا اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد، نیاز است به دادگستری عمومی مراجعه کنید. مراحل مهم طرح دعوا در دیوان عدالت اداری عبارت است از:

مرحله اول ثبت و ارائه دادخواست: نخستین قدم در طرح دعاوی در دیوان عدالت اداری این است که دادخواست خود را ثبت و ارائه کنید. جهت ثبت دادخواست روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها مراجعه مستقیم به دیوان عدالت اداری در تهران و دیگر شهرها می باشد. روش دیگر این است که از طریق سامانه ساجد ثبت نام کرده و سپس به دفاتر کل دادگستری مرکز استان ها مراجعه کنید. مشخصات مورد نیاز جهت ثبت دادخواست عبارت است از: نام و نام خانوادگی، امضا یا اثر انگشت، موضوع شکایت، مشخصات طرفین شکایت، مشخصات شاکی، مدارک و دلایل مورد استناد و … .

مراحل طرح دعوا در دیوان عدالت اداری

مرحله دوم پیگیری پرونده: پس از اینکه شکایت فرد از طریق سامانه ساجد به ثبت رسانده می شود، می توان تا زمانی که پرونده در حال ارجاع به معاونت قرار دارد، روند پرونده را در سامانه ساجد پیگیری نمود.

مرحله سوم دریافت ابلاغیه: برای آنکه درباره پرونده خود پیگیری‌ های لازم را انجام دهید، نیاز است تا ابلاغیه آن را دریافت کنید و در زمان مناسب اقدامات لازم را انجام دهید. ابلاغیه ها از طریق سامانه ثنا قابل پیگیری هستند و بر اساس تاریخ ابلاغ است که می توان درخواست تجدید نظر را ارائه نمود.

اصلی ترین وظایف دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری دارای صلاحیت های بسیار زیادی می باشد و یک سری وظایف مهم را بر عهده دارد که به طور معمول یک وکیل دیوان عدالت اداری به این وظایف کاملا واقف است و عبارتند از:

  • زمانی که فردی از تصمیمات یک نهاد دولتی و عمومی شکایت دارد مانند شکایت از شهرداری یا سازمان تامین اجتماعی. این گونه تصمیمات ممکن است به صورت آیین نامه و بخشنامه یا هر شکل دیگری باشند. به عنوان مثال یکی از شهروندان اقدام به طرح شکایت جهت ابطال بخشنامه نیروی انتظامی دارد که بر اساس آن بازرسی خودروها بدون اخذ مجوز مقام قضایی مجاز شمرده شده. در این میان دیوان عدالت اداری وظیفه دارد به شکایت شهروند رسیدگی کند.
  • یکی دیگر از وظایف دیوان عدالت اداری کشور، رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردم در خصوص آرا و تصمیمات قطعی کمیسیون ها، هیئت و شوراهایی است که بر طبق قوانین مختلف در وزارتخانه ها، سازمان ها و ارگان های دولتی هستند.
  • دیگر وظیفه دیوان عدالت اداری رسیدگی به شکایاتی است که در خصوص تصویب نامه ها، آیین نامه ها و دیگر نظام های دولتی که مطابق با شرع و قانون نبوده و خارج از حوزه اختیارات قوه مجریه است.
  • وظیفه دیگر این دیوان بررسی و رسیدگی به شکایت از قضات و کارمندان مشمول قانون استخدام کشوری و دیگر مستخدمین موسسات از لحاظ ضایع شدن حقوق استخدامی اعم از محل خدمت، مرخصی، حق اشتغال، رتبه، درجه، بازنشستگی، اخراج، بازخرید ماموریت، معذوریت و … می باشد.

پس گرفتن زمین از منابع طبیعی چگونه صورت می گیرد؟

ادعای پس گرفتن زمین از منابع طبیعی وقتی مطرح می‌ شود که زمینی به صورت اشتباه جزوء اراضی ملی محسوب می گردد. وقتی زمین جزوء اراضی ملی شناخته شود، فرد مالک هیچگونه حقی نسبت به آن ندارد و نمی تواند دخالتی در آن داشته باشد. در چنین حالتی به اقدام پس گرفتن زمین از منابع طبیعی و همچنین طرح شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری می کند و نیاز است از توصیه های یک وکیل زمین در این زمینه استفاده شود.

پس گرفتن زمین از منابع طبیعی چگونه صورت می گیرد؟

همان ابتدا باید درخواست خود را مبنی بر شکایت از سازمان منابع طبیعی ارائه کند، سپس باید برای مالکیت خود دلیل و اسناد و مدارک رسمی ارائه کند یعنی ثابت کند که او پیش از تصویب قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع در ملک تصرف داشته است. این قبیل اقدامات و دیگر مراحل اداری می تواند به باز پس گیری زمین از منابع طبیعی کمک کند.

کلام آخر

بسیار ممنونم از همه شما عزیزان که تا پایان مقاله همراه ما بودید. در مقاله شکایت از منابع طبیعی در دیوان عدالت اداری شما را با مراحل طرح دعوا در دیوان عدالت اداری آشنا کردیم. داشتن اطلاعات مفید درباره این مراحل قانونی می تواند بسیار کارآمد باشد. امیدواریم اطلاعات ذکر شده مفید واقع گردد. خواهشمندم نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

4.3/5 - (3 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 5 =

دکمه بازگشت به بالا