تصرف عدوانی اراضی ملی چیست؟ ⚖️ + بررسی مراحل شکایت ✅
اراضی ملی جزوء آن دسته از اراضی می باشند که متعلق به تمام مردم هستند. در صورت بروز هرگونه تصرف عدوانی نسبت به اینگونه اراضی، مردم، مسکن و شهرسازی با توجه به موقعیت قرارگیری زمین می توانند نسبت به پیگیری این امر مجرمانه اقدامات لازم را انجام دهند. از لحاظ حفاظت و مدیریت اراضی ملی، دولت وظیفه دارد به عنوان نماینده مردم عمل کند و از این سرمایه همگانی محافظت کند. قانون گذاران کشور نیز ارتکاب برخی اعمال نسبت به این منابع را به عنوان جرم تلقی می کنند و مجازات خاصی برای آن تعیین کرده اند. در ادامه مقاله توضیحاتی درباره تصرف عدوانی اراضی ملی در اختیارتان قرار می دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، تا پایان مقاله در وب سایت برترین وکیل همراه ما باشید.
منظور از تصرف عدوانی اراضی ملی چیست؟
گاهی ممکن است مفهوم عمل مجرمانه تصرف عدوانی اراضی ملی به شکل گنگ به نظر برسد، اما نیاز است این عمل به صورت واضح توضیح داده شود و اینکه چگونه جرمی است؟ در یک توضیح ساده می توان گفت که منظور از تصرف عدوانی اراضی ملی یکی از انواع دعاوی حقوقی درباره اموال غیر منقول یا غیر قابل جابجایی می باشد. به عبارت دیگر یک شخص بدون رضایت مالک و با استفاده از زور و یا قهر و غلبه و بدون داشتن هیچ گونه سابقه تصرف مال غیر منقول را تصاحب و غارت کرده و از تصرفات مالک یا متصرف قانونی در آن جلوگیری کند.
از لحاظ قانون مجازات اسلامی نیز این گونه می توان گفت که منظور از تصرف عدوانی در واقع هرگونه تصرف بدون اجازه مالک با سوء نیت که در اراضی مختلفی مانند زمین های کشاورزی، چشمه سار، جنگل ها و مراتعی که ملی محسوب می شوند یا در مناطقی نظیر کوهستان، نهر طبیعی یا موارد دیگر انجام گیرد، به عنوان تصرف عدوانی اراضی ملی محسوب می شود. یک وکیل زمین مجرب و متخصص می تواند اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار موکل قرار دهد.
به طور کلی مسئله ای که واضح و مشخص است این است که یک سری اموال متعلق به دولت هستند و هرگونه دخل و تصرف در آن به عنوان جرم تلقی می شود و هیچ فردی نباید بدون اجازه و به صورت غیر قانونی در این اموال غیر منقول تصرف کند تمامی زمین و بناها تمامی مراتع جنگل و اراضی جنگلی بیشه های طبیعی به عنوان اموال عمومی به حساب می آید و متعلق به دولت هستند و فردی که آنها را تصرف کند، مجرم است.
گاها نیز دیده شده است برخی زمین ها در حیطه شهری نیز به عنوان اراضی ملی محسوب می شوند و افراد عادی مجاز به تصرف آنها نیستند و معمولاً در شرایطی که اراضی ملی در مراتع و جنگل ها باشند به عنوان نماینده از طرف مردم متعلق به منابع طبیعی است تا در راستای حفاظت و نگهداری آن تلاش شود. یک وکیل منابع طبیعی می تواند بایدها و نبایدهای ضروری در این زمینه را شرح دهد.
در شرایطی که اراضی ملی در داخل محوطه شهری باشد، به عنوان نماینده از طرف مردم به مسکن و شهرسازی یا یک سری نهادها مانند جهاد کشاورزی تعلق دارد. نکته مهم دیگری که نیاز است به آن اشاره شود این است که تشخیص ملی بودن اراضی از طریق مراجعه به قوانین حفاظت و بهره برداری از جنگل ها، مراتع و همچنین نظر کارشناسان متخصص انجام می شود. در صورت هرگونه تصرف به تشخیص کارشناس و با توجه به مدارک و ادله موجود، مجازات خاصی برای این عمل در نظر گرفته می شود.
مراحل شکایت و بررسی جرم تصرف عدوانی اراضی ملی
با توجه به این مسئله که برای اعمال مجازات در تصرف عدوانی اراضی ملی می بایست شکایات لازم از این جرم صورت گرفته باشد و مراحل رسیدگی به آن طی شود، انجام شکایت و بررسی جرم تصرف عدوانی اراضی ملی دارای یک سری مراحل می باشد که برخی از آنها عبارت است از:
- در مرحله اول ابتدا نماینده حقوقی شاکی از تصرف عدوانی اراضی که ممکن است نهادی مانند مسکن و شهرسازی، جهاد کشاورزی یا منابع طبیعی باشد، باید برای ثبت نام ثنا و انجام مراحل احراز هویت در سامانه احراز هویت ثنا به نمایندگی از نهاد مربوطه اقدامات لازم را انجام دهد.
- در مرحله بعدی شاکی باید شکایت تصرف عدوانی اراضی ملی را تنظیم کند و با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی نسبت به ثبت و ارسال آن به دادگاه اقدامات لازم را انجام دهد
- در مرحله بعد شاکی باید نسبت به پرداخت هزینه دادرسی و تعرفه خدمات دفاتر قضایی اقدام کند، این دفاتر شکایت او را ثبت و به مرجع صالح ارسال کنند. نیازاست گفته شود که طرح دعاوی تصرف عدوانی کیفری در خصوص اراضی ملی فقط از سوی مالک دارای سند مالکیت امکان پذیر می باشد.
- اداره مربوطه که شاکی است باید از سند رسمی یا برگ تشخیص قطعیت یافته ملی شناخته شدن زمین و مالکیت اداره بر آن همراه با نقشه برخوردار باشد.
- پس از ثبت شدن شکایت،پرونده جرم تصرف عدوانی اراضی ملی در دادسرا تشکیل می شود و مراحل رسیدگی و تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم مورد شکایت آغاز می گردد تا یکی از از قرارهای منع تعقیب یا جلب دادرسی صادر شود.
نکات مهم در دعاوی کیفری علیه متصرفین ادوانی اراضی ملی
تصرف عدوانی در اراضی ملی به عنوان جرم محسوب می شود و می توان بر علیه متصرفین شکایت کیفری مطرح نمود و از این طریق آنها را تحت تعقیب قرار داد. در شکایت کیفری می بایست یک سری موارد مهم در نظر گرفته شود که برخی از آنها عبارت است از:
سابقه تصرف متصرفین باید پس از اعلام ملی شدن زمین باشد. در نتیجه اگر متصرفین زمین را قبل از اعلام ملی شدن زمین تصرف کرده باشند، نمی توان شکایت کیفری را مطرح نمود چرا که بر اساس قانون مجازات اسلامی تصرف عدوانی، زمانی به عنوان جرم محسوب می شود که نسبت به جنگل ها، مراتع و اراضی ملی شده صورت گرفته باشد.
در صورتی که تصرف در فاصله بین تشخیص ماموران رسمی و اعتراض به این تشخیص انجام گیرد. تعقیب کیفری تا حاصل شدن نتیجه و صدور رای قطعی کمیسیون موضوع ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی متوقف می شود.
با توجه به این مسئله که تصرف عدوانی در اراضی ملی به عنوان یکی از جرایم قابل گذشت می باشد، با رضایت مدعی خصوصی متوقف می شود. در این دسته از جرایم مدعی خصوصی دولت است البته بر اساس قانون حفاظت و بهره برداری این اختیار به رئیس سازمان جنگلبانی و افرادی که از سوی او تعیین شده اند، اعطا گردیده است.
لایحه دفاعیه تصرف عدوانی اراضی ملی چه کاربردی دارد؟
بر اساس قانون، زمین ها و املاکی که اموال عمومی هستند، به عنوان اراضی ملی محسوب می شوند. بسیاری از زمین ها و ملک هایی که جزوء دارایی اشخاص خصوصی هستند، پس از آن که ثابت می شود که از اموال دولتی هستند از مالکیت صاحبانشان خارج می شوند. گاها ممکن است کارشناسان اداره منابع طبیعی و جهاد کشاورزی به صورت اشتباهی ملکی که متعلق به فردی است و سابقه کشت و کار در آن را دارد، به عنوان اراضی ملی معرفی کنند.
در این شرایط اداره منابع طبیعی یا هر سازمان دیگری علیه متصرف زمین شکایت می کنند. متهم این پرونده که مالک زمین است برای دفاع از خود لایحه دفاعیه تصرف عدوانی اراضی ملی را تنظیم می کند و در اختیار دادگاه قرار می دهد. این فرد باید ضمن تقدیم نمودن لایحه دفاعی تصرف عدوانی اراضی ملی کلیه اسناد و مدارکی که ثابت می کنند زمین به اشتباه به عنوان اراضی ملی تشخیص داده شده است را به دادگاه ارائه دهد در صورتی که قاضی این موضوع را تایید کند، به نفع او حکم می دهد.
منظور از اثبات مالکیت اراضی ملی چیست؟
اثبات مالکیت اراضی ملی از جمله موارد مهمی است که افراد زیادی را بخصوص در شمال کشور درگیر خود کرده است و زمینه لازم برای مطرح نمودن دعوا در بین مردم و سازمان جنگل را فراهم کرده است. در این شرایط پیچیده و دشوار، یک وکیل اثبات مالکیت متخصص و خبره می تواند اصول و قوانین مربوطه را برای موکلین شرح دهد. در سال 1341 عرصه و اعیان تمامی اراضی جنگلی و بیشه به دولت تعلق گرفت. در نتیجه کسانی که قبل از این تاریخ دارای سند مالکیت اراضی بوده اند، دچار چالش با دولت شدند.
بر اساس قوانین فقهی، بدون داشتن سند مالکیت نیز برابر با مالکیت شرعی شخص بر زمینی است که صاحبی ندارد. بر طبق همین نظریه سال ها بعد قانونی در این زمینه تصویب شد که از جمله آن ها می توان به قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، قوانین مربوط به اراضی ساحلی که با هدف حمایت از منابع طبیعی مورد تصویب قرار گرفتهاند اشاره نمود.
اسناد مورد نیاز برای اعتراض به اثبات مالکیت زمین ها
اسناد و ادله مورد نیاز در هر دعوا با در نظر گرفتن شرایط متقاضیان متفاوت است. برخی افراد یا وکلای دادگستری مستند دعوا را سند مالکیت قرار می دهند. برخی دیگر به اسناد اصلاحات اراضی، قرارداد عادی یا شهادت شهود را استناد می کنند. با در نظر گرفتن رویه ای که در تمامی دادگاه ها حاکم است، علاوه بر مدارک اثباتی به نقشه های با مختصات دقیق نیز نیاز می باشد، البته متقاضی یا یک وکیل می تواند از دادگاه تقاضا کند که کارشناسی را برای رسم دقیق این نقشه تعیین کند.
اما بهتر است از پیش این نقش را تهیه و پیوست کنید و در اختیار کارشناس رسمی دادگستری قرار دهید. چرا که ممکن است شرایطی رخ دهد که مدیر دفتر با ارسال رفع نقص و انقضای مهلت، رد دادخواست را صادر کند. یک وکیل اراضی متخصص که در این زمینه فعالیت دارد، به این قوانین آگاه می باشد و ترسیم نقشه را ضروری میداند. پس برای تسهیل امور و هزینه کمتر، لازم است از یک وکیل اراضی خبره کمک گرفته شود.
کلام آخر
با تشکر از تمامی شما عزیزان که تا پایان مقاله همراه ما بودید. در مقاله تصرف عدوانی اراضی ملی شما را با طریقه اثبات مالکیت اراضی ملی، مراحل شکایت و بررسی تصرف عدوانی اراضی ملی آشنا کردیم و اطلاعات مفیدی درباره اینکه چگونه می توان اقدامات لازم را در این زمینه انجام داد، در اختیارتان قرار دادیم. خواهشمندم نظرات و پیشنهادات خود را با در میان بگذارید.