انواع تهدید + راه های اثبات جرم ⚖️【سال1402】
تهدید یکی از جرم های پر تکرار در محاکم قضایی به شمار می آید. در عرف جامعه ترساندن شخصی را مساوی با تهدید قلمداد می کنند. حال آن که قانون مجازات اسلامی شرایط دیگری را نیز برای تهدید در نظر می گیرد. برای مثال لازم است که تهدید با عملی نامشروع و غیر قانونی عجین شده باشد که تاثیر آن در آینده پدیدار شود. باید این موضوع را در نظر داشته باشید که تهدید به عنوان یک جرم دارای ابعاد مختلفی است و قانون مجازات خاصی را برای آن در نظر گرفته است. از این رو، لازم است در خصوص جرم تهدید اطلاعات کافی داشته باشید تا بتوانید انواع تهدید را شناخته و در خصوص آن ها اقدامات قضایی لازم را انجام دهید. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا پاسخی حقوقی برای سوالات خود در این باره پیدا کنید.
جرم تهدید در اصطلاحات حقوقی به چه معنا است؟
پیش از اینکه با انواع تهدید آشنا شویم لازم است در ابتدا تعریف دقیقی از این جرم داشته باشیم تا ابعاد مختلف آن مشخص شده و درک بهتری از آن داشته باشید. جرم تهدید، عملی است که در آن، فردی دیگری را با انجام یک کار غیرقانونی و نامشروع در آینده، ترسانده و موجب ایجاد اضطراب و نگرانی در او می شود. در ادامه سعی داریم با ارائه مثالی این موضوع را برای شما جا بیندازیم تا با جنبه های مختلف تهدید آشنا شده و بتوانید آن را به درستی درک نمایید.
به عنوان مثال باید موقعیتی را تصور کنید که فردی از دیگری مبلغی را بابت قرض دریافت کرده است، اما در زمان مقرر آن را پرداخت نکرده است. حال فرد طلبکار به مدیون خود اعلام می دارد که اگر مبلغ قرض گرفته شده را تا فلان تاریخ پرداخت نکنی، در مراجع قضایی از تو شکایت می کنم. باید اشاره داشته باشیم که طرح شکایت در محاکم قضایی عملی مشروع و کاملا قانونی است؛ بنابراین نمی توان این عمل را مساوی با تهدید دانست و انتظار مجازات داشت.
برعکس موقعیتی را تصور کنید که در آن فردی به دیگری اعلام می کند که اگر این چک را امضا نکنی و مبلغ مورد نظر را در آن ننویسی، تو را به قتل خواهم رساند. توجه داشته باشید که قتل به هیچ عنوان مشروع و قانونی نیست؛ بنابراین این عمل را می توان تهدید به شمار آورد. قانون مجازات اسلامی در مواد 668 و 669 به جرم تهدید اشاره داشته است و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار داده است. در ادامه به بررسی این مواد قانونی خواهیم پرداخت.
مواد قانونی مربوط به جرم تهدید
در ماده 668 قانون مجازات اسلامی موقعیتی ترسیم شده است که فردی با قهر، زور، اجبار و اکراه سندی را از تملک دیگری درآورد و یا اینکه او را مجبور نماید که سندی را امضا یا مهر کند. مجازاتی که در این گونه جرم ها پیش بینی شده است از سه ماه تا دو سال حبس می باشد و همچنین 74 ضربه شلاق برای مجرم در نظر گرفته است. باید به این موضوع توجه داشته باشید که تسلط وکیل بر روی قوانین و مقررات مربوط به جرم تهدید می تواند شما را در این زمینه یاری دهد.
باید اشاره داشتیم که بر طبق این ماده در زمانی تهدید صورت می پذیرد که اخذ سند یا مدرک مورد نظر صورت بپذیرد. دقت داشته باشید که اگر اخذ سند یا نوشته صورت نپذیرد، رفتار مرتکب جرم شامل ماده قانونی 669 قانون مجازات اسلامی خواهد بود. این ماده قانونی هر وقت فردی دیگری را تهدید به قتل یا سایر ضررهای مالی، جانی، شرفی، نفسی و غیره کند، قانون مجازات اسلامی برای مجازات تهدید هفتاد و چهار ضربه شلاق و یا حبس از دو ماه تا دو سال در نظر گرفته است.
باید اشاره داشته باشیم که در ماده 669 بر خلاف آن چیزی که در ماده 668 با آن رو به رو هستیم، وقوع تهدید منوط به تحقق تهدید نمی باشد. لازم به ذکر است که برای تحقق جرم تهدید، ضرورت نداشته که تهدید کننده تهدید خود را بر روی تهدید شونده عملی نماید. به هر حالت با توجه به این دو ماده قانونی می توان در خصوص انواع تهدید اطلاعات کافی به دست آورد و با مجازات های مربوط به آن به طور کامل آشنا شد. در این خصوص کمک های یک وکیل می تواند کارساز باشد. برای دریافت مشاوره و راهنمایی های دقیق تر می توان به بهترین وکیل کیفری تهران مراجعه کرد.
مجازات انواع تهدید
اکنون که با قوانین مربوط به انواع تهدید آشنا شدیم، وقت آن رسیده است تا در خصوص مجازات جرم تهدید در قانون جدید سخن به میان آوریم. اشاره داشتیم که در مواد 668 و 669 قانون مجازات اسلامی در خصوص جرم تهدید سخن به میان آمده است. از این رو می توان اشاره داشت که مجازات مربوط به جرم تهدید نیز با توجه به همین مواد قانونی و تبصره های مربوط به آن تعیین می گردد. در ادامه در این خصوص به بیان نکات مهمی خواهیم پرداخت.
- باید دقت داشته باشید که اگر عمل مرتکب همراه با اجبار بوده باشد و بر اثر این اجبار موفق شذه باشد که سندی را از دیگری دریافت نماید، بر اساس ماده 668 قانون مجازات اسلامی به حبس دو ماه تا دو سال محکوم می شود. همچنین قاضی می تواند برای او 74 ضربه شلاق به عنوان مجازات تعیین نماید.
- اما در موقعیتی که عمل مرتکب تهدید شامل موارد ذکر شده در ماده 668 نباشد و سند یا نوشته ای را از تهدید شونده دریافت نکرده باشد، مجازات تهدید کننده بر اساس ماده 669 مشخص می شود. در این صورت نیز قاضی پرونده فرد را محکوم به 74 ضربه شلاق کرده و دو ماه تا دو سال حبس برای او در نظر می گیرد.
ممکن است برای شما نیز سوال پیش آمده باشد که تفاوت این دو ماده قانونی در تعیین مجازات برای جرم تهدید چیست؟ در این خصوص باید اشاره داشته باشیم که بر طبق ماده 669 قانون مجازات اسلامی تنها یکی از مجازات های تعیین شده در قانون برای فرد مرتکب انواع تهدید تعیین می شود؛ اما در ماده 668 قانونگذار در نظر دارد تا فرد تهدید کننده به هر دو مجازات محکوم شود. در واقع در این صورت می توان شلاق و حبس تعزیری را برای فرد مشخص کرد.
با دقت در متن قوانین یاد شده می توان به این موضوع پی برد که در ماده 669 از لفظ یا استفاده شده است که معنای آن چنین است که قاضی می تواند از میان شلاق یا حبس تعزیری یکی را برای فرد محکوم در نظر بگیرد. این در حالی است که در ماده 668 از کلمه و در متن قانون استفاده شده است که معنای آن چنین است که قاضی پرونده در صورت اثبات جرم تهدید می بایست هر دو مجازات را بر روی فرد تهدید کننده اعمال نماید.
راه های اثبات جرم تهدید
در ابتدای مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که جرم تهدید چیست و پس از آن مجازات انواع تهدید را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون سعی داریم به این موضوع اشاره داشته باشیم که برای اثبات جرم تهدید در محاکم قضایی لازم است به روش هایی متوسل شوید و در دادگاه از آن ها استفاده کنید. در ماده 160 قانون مجازات اسلامی به بیان ادله اثبات جرم تهدید اشاره شده است که مهم ترین آن ها عبارت اند از:
- اقرار
- شهادت
- قسامه
- سوگند
- علم قاضی
موارد بالا را می توان جزو مهم ترین راه های اثبات جرم تهدید به شمار آورد. در واقع باید در نظر داشته باشید که قسامه در خصوص تهدیدات جسمی مورد استفاده قرار می گیرد و سوگند به عنوان دلیل اثبات کننده در جرایم تعزیری مورد پذیرش قرار نگرفته است. با در نظر گرفتن این نکات و با نگاهی به قوانین مجازات اسلامی باید اشاره داشته باشیم که اصلی ترین دلایل اثبات جرم تهدید عبارت است از:
- اقرار متهم به تهدید
- شهادت شهود
- علم قاضی پرونده
اقرار متهم از ادله اثبات جرم تهدید
در صورتی که متهم به انواع تهدید به جرم خود نزد قاضی اعتراف کرده و وقوع آن را به صورت شفاف بپذیرد، در واقع اقرار کرده است و می دانیم که اقرار یکی از مهم ترین راه ها برای اثبات تهدید در دادگاه به شمار می آید. در ماده 172 قانون مجازات اسلامی در خصوص اقرار در خصوص دعاوی تهدید چنین بیان شده است که در کلیه جرایم یک بار اقرار از سوی متهم برای اثبات جرم مربوطه کفایت می کند.
در بیان این ماده قانونی باید این موضوع را تشریح نماییم که اگر متهم به تهدید یکبار در دادگاه و نزد مقام قضایی به جرم تهدید اقرار کند، اتهامات او به اثبات رسیده و قاضی می تواند علیه او رای را صادر نماید. لازم به ذکر است که دعاوی تهدید همواره با پیچیدگی هایی همراه است و به سادگی نمی توان از متهم اقرار گرفت. به این منظور لازم است در این خصوص با یک وکیل معتبر در ارتباط بوده و از او برای رسیدگی به پرونده و اثبات جرم کمک بگیرید تا نتایج مطلوب تری حاصل شود.
شهادت شهود از ادله اثبات جرم تهدید
شهادت شهود را می توان یکی از مهم ترین دلایل اثبات تهدید به شمار آورد که تا به حال پرونده های بسیاری را در محاکم قضایی به سرانجام رسانده است. در واقع شهود شخص یا اشخاصی به غیر از متهم و شاکی پرونده است که در نزد مقام قضایی خبر از وقوع جرم می دهد و آن را به اثبات می رساند. در ماده 199 قانون مجازات اسلامی برای شهادت در خصوص جرایم صورت گرفته نیاز است دو مرد از وقوع جرم خبر بدهند و این موضوع را در دادگاه به اثبات برسانند.
البته لازم به ذکر است که شهادت تمامی افراد مورد قبول قرار نمی گیرد و لازم است شاهدان معرفی شده از سوی شاکی، دارای شرایط و ویژگی های خاصی باشند؛ بنابراین در صورتی که دو شاهد مرد به وقوع جرم تهدید تاکید نمایند و قاضی پرونده شهادت آن ها را بپذیرد، جرم تهدید به اثبات رسیده و فرد تهدید کننده محکوم خواهد شد.
علم قاضی از ادله اثبات جرم تهدید
در ماده 211 قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که علم قاضی در خصوص جرایم می تواند به عنوان یکی از ادله اثبات وقوع جرم مورد استفاده قرار بگیرد. در واقع به این منظور لازم است قاضی ضوابط و مستندات مورد نظر طرفین را به دقت مورد بررسی قرار دهد تا ابعاد مختلف پرونده برای او روشن شود. در این صورت است که قاضی می تواند به علم خود برای تصمیم گیری مراجعه کرده و با در نظر گرفتن تمامی شواهد رای نهایی در این خصوص را صادر نماید.
در واقع لازم است قاضی به بررسی پرونده های مربوط به دعاوی تهدید بپردازد تا از چند و چون و کیفیت انجام آن اطلاع حاصل کند. در این صورت لازم است وکیل با در نظر گرفتن مستندات ارائه شده در خصوص پرونده به یقین و اطمینان از وقوع جرم برسد. در این صورت است که قاضی می تواند رای نهایی را در خصوص تهدید صورت گرفته صادر کرده و مجازات های تعیین شده را اعمال نماید.
مراحل پیگیری جرم تهدید
در صورتی که فردی مورد انواع تهدید قرار بگیرد می تواند به مراجع قضایی مراجعه کرده و شکواییه ای را در این خصوص تنظیم نماید و مجزات تهدید به مرگ و توهین و سایر موارد را در خصوص متهم مطالبه نماید. در این بخش از مقاله سعی داریم به مراحل پیگیری جرم تهدید خواهیم پرداخت تا با روند رسیدگی به شکایت تهدید آشنا شوید و با آسودگی بیشتری بتوانید در این مسیر قدم بردارید.
در مرحله اول لازم است تهدید شونده شکواییه ای را تنظیم نماید. به این منظور فرد می تواند به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه کرده و شکایت خود را به ثبت برساند. باید دقت داشته باشید که در شکواییه می بایست به طور دقیق به شرح تهدید بپردازید. همچنین اگر قصد دارید به یکی از ادله های اثبات تهدید متوسل شوید می بایست به جزئیات آن در متن شکواییه اشاره داشته باشید. برای مثال اگر از شهادت شهود استفاده می کنید می بایست نام و مشخصات کامل افراد را ذکر کنید.
در این مرحله پرونده به شعبه مربوطه ارسال می شود. در این صورت لازم است تا شاکی در شعبه حضور پیدا کرده و مدارک مربوطه را به مرجع قضایی ارائه دهد. برای مثال اگر شاکی در شکواییه که شهادت شهود اشاره داشته باشد، می بایست شهود او در کلانتری حاضر شده و شهادت خود را به صورت مکتوب ثبت نمایند. دقت داشته باشید که شهادت شهود یکی از مهم ترین ادله اثبات تهدید در محاکم قضایی به شمار می آید و باید در این خصوص دقت ویژه ای به خرج داد تا این مرحله به درستی پشت سر گذاشته شود.
در پاسخ به این سوال که آیا جرم تهدید قابل گذشت است؟ باید ذکر کنیم که انواع تهدید از جرایم قابل گذشت به شمار می آید و در هر مرحله ای از رسیدگی به پرونده اگر شاکی از متهم رضایت پیدا کند، روند رسیدگی به پرونده متوقف می شود؛ اما ممکن است این رضایت با تهدید دوباره فرد متهم صورت گرفته باشد و شاکی از روی ترس از جان یا مال خود از شکایت گذشت کرده باشد. برای جلوگیری از پایمال شدن حقوق قانونی تان لازم است با یک وکیل معتبر و کاربلد در ارتباط باشید.
لزوم مراجعه به وکیل در دعاوی مربوط به تهدید
تهدید یکی از جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی است که می تواند آثار روحی و روانی منفی زیادی بر فرد قربانی داشته باشد. در این شرایط، مراجعه به وکیل می تواند کمک شایانی به فرد قربانی در جهت احقاق حقوق و جبران خسارات وارده کند. دقت داشته باشید که وکیل به عنوان نماینده قانونی شما تسلط کاملی بر قوانین و مقررات کیفری دارد و می تواند از دانش حقوقی خود جهت اثبات تهدید در دادگاه استفاده کرده و اجازه ندهد هیچ حقی در محاکم قضایی از شما ضایع شود و در نهایت به موفقیت دست پیدا کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که اثبات انواع تهدید در دادگاه و ارائه ادله مربوطه قدری سخت و دشوار است. از این رو، لازم است از یک وکیل برای ارائه دفاعیات لازم در دادگاه استفاده کنید تا به این شکل شانس خود را برای کسب موفقیت افزایش دهید. در واقع بهترین وکیل جرایم رایانه ای در تهران در دعاوی کیفری به تخصص لازم رسیده است و می تواند با استفاده از تجربیاتی که در این زمینه به دست آورده است، راه را برای کسب موفقیت در محاکم قضایی هموار کند.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تعریف دقیقی از انواع تهدید به شما ارائه دهیم. در واقع تهدید یکی از مهم ترین جرایم کیفری به شمار می آید که قانون مجازات اسلامی در این خصوص به بیان نکات مهمی پرداخته است. در ادامه به مواد قانونی اشاره داشتیم که در آن به جرم تهدید اشاره شده است و پس از آن به راه های اثبات جرم تهدید پرداختیم و در انتهای مطلب نیز مجازات مربوط به آن را بررسی کردیم. اکنون از شما دعوت می کنیم که تجربیات و نظرات خود را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.