قانون جدید طلاق از طرف زن [1404] ⚖️ _ راهنمای کامل

قانون جدید طلاق از طرف زن و تغییرات مربوط به آن در سال ۱۳۹۲ تلاش کرده است تا فرایند طلاق را برای زنان سادهتر کند. بر اساس قوانین جدید زن در صورتی که حق طلاق را در اختیار داشته باشد حتی میتواند بدون رضایت مرد نیز جدا شود. همچنین زن میتواند دلایل محکمه پسند برای طلاق ارائه کند تا عسر و حرج او به اثبات برسد. در گذشته تنها مرد حق طلاق را در اختیار داشت و زن تحت هیچ شرایطی نمیتوانست از همسرش جدا شود؛ اما با تصویب قوانین جدید زن نیز در شرایط خاصی میتواند فرم دادخواست طلاق را تکمیل کرده و به دادگاه خانواده ارائه نماید. اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید توصیه میکنیم با سایت برترین وکیل همراه باشید.
شرایط کلی طلاق از طرف زن چیست؟
بر اساس قانون جدید طلاق از طرف زن ۱۴۰۱ زوجه در شرایط خاصی میتواند تقاضای طلاق دهد. اگر در عقدنامه حق طلاق به زن داده شده باشد یا اینکه زن آن را از طریق وکالت بلاعزل دریافت کرده باشد میتواند حتی بدون رضایت مرد نیز طلاق بگیرد. در غیر این صورت شرط اصلی برای طلاق از طرف زن، اثبات عسر و حرج در زندگی مشترک است.
مرد میتواند حتی بدون دلایل محکمه پسند از همسرش جدا شود؛ اما زن حتماً باید دلیل موجهی برای طلاق به دادگاه ارائه کند. این مهمترین تفاوت طلاق از طرف زن و طلاق از طرف مرد است. چه زن و چه مرد درخواست طلاق کنند به هر حالت باید مهریه زوجه به طور کامل پرداخت شود. مگر اینکه زن مهریه را از قبل بخشیده باشد.
زن میتواند با استناد به عسر و حرج و سختی بیش از حد در زندگی مشترک درخواست طلاق نماید. اگر مرد عقیم باشد، نفقه زن رو نپردازد، زندگی مشترک را ترک کند، اعتیاد داشته باشد و… زن میتواند با استناد به این موضوع از دادگاه درخواست طلاق کند. در تمامی این موارد زوجه باید دلایل و مدارک کافی ارائه نماید تا بتواند از همسرش جدا شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره آسان از بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
قانون جدید طلاق از طرف زن در سال ۱۴۰۴ چه میگوید؟
قانون حمایت از خانواده مصوب سال ۱۳۹۲ در واقع قانون جدید طلاق از طرف زن به شمار میرود. در قانون جدید شرایط اثبات عسر و حرج از سوی زن سادهتر شده است. بر اساس قوانین و مقررات سال ۱۴۰۴ اگر زندگی زن در سختی و مشقت بیش از حدی قرار بگیرد، به سادگی میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه کند.
همچنین تبصره ماده ۱۱۴ قانون حمایت از خانواده به زن این اجازه را میدهد که اگر مرد نفقه او را نپرداخت بدون اثبات عسر و حرج نیز طلاق بگیرد. این تغییرات باعث شده است که شرایط طلاق گرفتن برای زن سادهتر از هر زمان دیگری شود. همچنین اختیارات دادگاه خانواده در رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن افزایش پیدا کرده است.
همچنین در ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی اشاره شده که اگر مرد بدون دلیل موجه زندگی مشترک را ترک کند به زن اجازه طلاق داده خواهد شد. علاوه بر این در ماده ۱۰۲۳ قانون آیین دادرسی مدنی به زن اجازه داده شده است که اگر مرد بیماری صعب العلاج داشت یا به حبس طولانی مدت محکوم شد زن بتواند به سادگی به زندگی مشترک پایان ببخشد. اگر شما نیز به دنبال اطلاعاتی در خصوص حق طلاق هستید توصیه می کنیم مطلب قانون جدید حق طلاق را مطالعه بفرمایید.

مراحل طلاق از طرف زن
برای آغاز مراحل طلاق از طرف زن باید دادخواست طلاق بنویسید و آن را در دادگاه خانواده به ثبت برسانید. شما باید دلایل محکمه پسند برای طلاق ارائه کنید. همچنین باید مدارک مورد نیاز برای اثبات عسر و حرج خود را نیز به دادخواست پیوست کنید. پس از ثبت دادخواست طلاق، باید در جلسات مشاوره اجباری شرکت کنید تا راههای سازش میان زوجین بررسی شوند.
در صورتی که سازش بین شما و همسرتان اتفاق نیفتد، پرونده برای بررسی بیشتر به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد. بر اساس قانون جدید حق طلاق، اگر زن بتواند ادعای خود را در دادگاه اثبات کند به او اجازه طلاق داده خواهد شد. پس از طی نمودن مراحل بالا لازم است برای جاری شدن صیغه طلاق به دفترخانه رسمی مراجعه نمایید.
شرایط پرداخت مهریه، نفقه و اجرت المثل در دادگاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت. پس از جاری شدن صیغه طلاق به زن گواهی طلاق ارائه خواهد شد. البته در تمامی این مراحل لازم است از کمک وکلا بهرهمند شوید.
هزینه وکیل برای طلاق از طرف زن یکی از موضوعات مهمی است که ممکن است برای بسیاری از افراد مطرح شود که در این باره می توانید به مطلب بالا مراجعه کنید.
🟩 خلاصه مراحل طلاق از طرف زن
📌 مورد | 📝 توضیح |
---|---|
👤 نوع | درخواست زن |
⚠️ شرایط | نیاز به دلیل قانونی یا وکالت |
📄 مدارک | عقدنامه، کارت ملی، ادله |
🔁 مراحل | دادخواست → رسیدگی → رأی |
⏳ زمان | متغیر، گاهی طولانیتر |
💰 مهریه | ممکن است از حق گذشت کند |
👶 حضانت | معمولاً با مادر (تا ۷ سال) |
⚖️ وکیل | پیشنهاد میشود |
💡 نکته مهم | اثبات دلیل، عامل اصلی است |
آیا زن بدون اجازه مرد می تواند طلاق بگیرد؟
در قانون جدید طلاق و مهریه، زن به طور معمول نمیتواند بدون موافقت شوهر طلاق بگیرد مگر در شرایط استثنایی. اگر در عقدنامه حق طلاق یا وکالت در طلاق به زن داده شده باشد، میتواند مستقیماً و بدون نیاز به رضایت مرد اقدام کند. این شرط معمولاً هنگام ازدواج و با توافق طرفین در سند ازدواج قید میشود و به زن اختیار کامل برای جدایی میدهد.
کسب اطلاعات بیشتر از: بهترین وکیل خانواده در تهران
حتی بدون داشتن حق طلاق در عقدنامه، زن میتواند با اثبات عسر و حرج در دادگاه تقاضای طلاق کند. عسر و حرج به شرایط غیرقابل تحملی اشاره دارد که ادامه زندگی را برای زن طاقتفرسا میکند. مواردی مانند ترک زندگی توسط مرد، نپرداختن نفقه، اعتیاد یا خشونت خانگی از جمله دلایل قابل قبول برای اثبات عسر و حرج محسوب میشوند.
در صورت ارائه مدارک و شواهد کافی مبنی بر وجود شرایط خاص مانند اعتیاد شدید مرد، بیماری لاعلاج یا حبس طولانی مدت، دادگاه میتواند بدون نیاز به موافقت شوهر حکم طلاق صادر کند. البته اثبات این موارد نیازمند ارائه مستندات محکمهپسند است تا قاضی را متقاعد کند که ادامه زندگی زناشویی واقعاً غیرممکن یا بسیار دشوار است. در چنین مواردی، زن میتواند با حکم دادگاه به زندگی مشترک خاتمه دهد.

مدارک لازم برای طلاق از طرف زن
برای طلاق از طرف زن حتماً باید مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی ارائه کنید. همچنین شما باید اصل سند ازدواج را در دست داشته باشید. اگر حق طلاق را دریافت کردهاید باید وکالت نامه را نیز به عنوان مدارک مهم ارائه کنید. اگر زن به دلیل عسر و حرج درخواست طلاق داده است باید مدارکی مانند گواهی پزشکی، حکم عدم پرداخت نفقه یا استشهادیه محلی را نیز به دادگاه خانواده ارائه کنید.
در صورتی که مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد، میبایست از پزشکی قانونی یا کمیته انضباطی گواهیهای مربوطه را دریافت کنید؛ اما در بسیاری از موارد زن میتواند رضایت مرد را برای طلاق به دست آورد. در این صورت است که طلاق توافقی انجام میشود. برای طلاق توافقی نیز باید مدارکی مانند توافقنامه طلاق ارائه شود.
شما باید دادخواست کتبی برای طلاق از طرف زن تنظیم کنید و مدارک مربوطه را نیز به آن پیوست نمایید. پرداخت هزینههای دادرسی برای طلاق الزامی است. مدارک باید کامل و معتبر باشد تا از سوی دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد.

نکاتی درباره انتخاب وکیل برای طلاق از طرف زن
انتخاب وکیل متخصص در پروندههای طلاق زن اهمیت زیادی دارد، چون قوانین خانواده پیچیده و پر از ظرایف حقوقی است. یک وکیل مجرب میتواند با تسلط بر مواد قانونی مانند عسر و حرج، نفقه و حق طلاق، بهترین استراتژی را برای موکل خود طراحی کند. همچنین از حقوق مالی زن مانند مهریه و اجرت المثل به خوبی دفاع میکند. همچنین وکیل میتواند توضیحات کاملی درباره قانون جدید طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن ارائه کند.
وکلای موفق حوزه خانواده معمولاً تجربه بالایی در پروندههای مشابه دارند و با رویه قضایی آشنا هستند. آنها باید مهارت مذاکره قوی داشته باشند تا هم در جلسات دادگاه و هم در مذاکرات خارج از دادگاه بهترین نتیجه را بگیرند. ارتباط خوب با مراجع قضایی و تسلط بر آیین دادرسی از دیگر ویژگیهای این وکلاست.
یک وکیل خوب علاوه بر دانش حقوقی، باید صبر و توانایی همراهی عاطفی با موکل را داشته باشد. چرا که پروندههای طلاق اغلب با چالشهای روحی همراه است. وکیل باید بتواند ضمن حفظ آرامش موکل، مستندات را به درستی جمعآوری و از حقوق او در سختترین شرایط دفاع کند.

کلام آخر
قانون جدید طلاق از طرف زن سعی میکند تا حقوق زنان را در زندگی مشترک افزایش دهد. اکنون زنان میتوانند با ارائه دلایل موجه از همسر خود جدا شوند؛ اما نباید از این نکته غافل شویم که طلاق از طرف زن در واقع پیچیدهترین نوع طلاق به شمار میرود؛ بنابراین شما برای اقدام در جهت طلاق و تنظیم دادخواست حتماً باید به سراغ وکلای کاربلد و متخصص بروید. توصیه میکنیم که در متن دادخواست دلیل قانونی و موجهی را ذکر کنید تا با خواسته شما در دادگاه موافقت شود. اگر سوالی برای شما درباره انواع طلاق به وجود آمده است میتوانید آن را در قسمت دیدگاه بنویسید.
طلاق از طرف زن ممکن است بین سه ماه تا ۱۲ ماه طول بکشد.
اگر زن حق طلاق یا دلایل محکمه پسند برای طلاق در اختیار داشته باشد حتی بدون رضایت مرد نیز میتواند طلاق بگیرد.
زن در دوران عقد میتواند با مراجعه به دادگاه و اثبات عسر و حرج یا استفاده از حق طلاقی که در عقدنامه به او داده شده، طلاق بگیرد.