نکات حقوقی

انتقال اموال برای فرار از پرداخت مهریه ⚖️ + راه های انتقال

مهریه نوعی تعهد مالی در هنگام ازدواج است و در صورت مطالبه زوجه، مرد مکلف به پرداخت آن است؛ اما گاهی دیده می‌شود که زوج برای فرار از پرداخت، اقدام به انتقال اموال برای فرار از مطالبه مهریه می‎کند. در چنین شرایطی تکلیف مهریه زن چه می شود و آیا می تواند به حق و حقوق قانونی خود برسد؟ در این مطلب، ابعاد مختلف این موضوع را بررسی می‌کنیم. برای اطلاعات بیشتر در مجله حقوقی برترین وکیل همراه ما باشید.

منظور از انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه چیست؟

مهریه یک تعهد مالی از سوی مرد به زن است؛ اما بسیاری قصد انجام تعهدات خود را ندارند و به‌محض متوجه شدن از مطالبه مهریه توسط زوجه، نسبت به انتقال اموال خود به دیگران اقدام می‌کنند تا شاید با این روش از پرداخت مهریه معاف شوند.

در این صورت، بسیار دیده شده که مرد به‌صورت غیرواقعی اموال خود را به فروش می‌رساند. یا اینکه بدهکاری غیرواقعی ایجاد می‌کند تا فرد طلبکار که غالباً از افراد مورد اعتماد مرد است، نسبت به جلب کلیه اموال او اقدام نماید و به این شکل هیچ مالی برای اخذ مهریه زن باقی نماند.

روش‌های مرسوم در انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه

همان‌طور که گفتیم برخی از مردها برای فرار از پرداخت مهریه اقدام به انتقال اموال قبل از شکایت مهریه خود به دیگری می‌کنند. شیوه دیگری که این روزها بسیار شده این است که اموال فرد زیر دین مهریه، توسط دوست یا آشنای او به‌صورت کاملاً سوری توقیف می‌شود. در این روش فرد چکی با مبلغ بسیار هنگفت را در اختیار دوست خود قرار می‌دهد و دوست پس از طی کردن مراحل قانونی حق تصرف اموال فرد زیر دین مهریه را به دست می‌آورد.

برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، لطفا فرم زیر را پر کنید.

هزینه مشاوره تلفنی: ۳۰۰ هزار تومان

موارد بالا به‌نوعی معاملات صوری برای فرار از دین است و در قوانین نوعی جرم محسوب می‌شود. در صورتی که اموال منتقل شده باشد ولی به نام نشده باشد، تصمیم‌گیری با دادگاه است. در ادامه به تعریف معاملات صوری خواهیم پرداخت.

انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه

آیا پنج ماه قبل از به اجرا گذاشتن مهریه سند زده شده باشد فرار دین بحساب میاد؟

پاسخ سؤال بالا، خیر است. اگر مرد پیش از دادخواست برای مطالبه مهریه، معامله‌ای انجام داده باشد، به‌منزله فرار از دین نیست. باید دقت داشته باشیم همان‌طوری که گرفتن مهریه حق زن است، دخل و تصرف در اموال شخصی نیز حق مرد است. زوجه برای ابطال معامله باید اثبات کند که این معامله صوری و غیرواقعی بوده است.

اگر به دنبال بهترین راه برای فرار از پرداخت مهریه هستید، توصیه می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید!

معامله صوری چیست؟

معامله صوری درواقع نوعی از معامله است که در آن فروشنده و خریدار هیچ قصدی برای خرید یا فروش ندارند و هیچ مبلغی نیز بین دو طرف رد و بدل نمی‌شود. فرض کنید مردی قبل از مطالبه مهریه از سوی همسر، ماشین گران قیمتش را به نام خواهرش می‌کند. در این حالت نه مرد واقعاً قصد فروش دارد و نه خواهر واقعاً ماشین را خریده است.

مبلغی نیز جا به جا نشده است. در این صورت دادخواستی را به‌منظور ابطال بیع به دادگاه می‌فرستد و اگر صوری بودن معامله اثبات شود، انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه منتفی می‌شود.

معامله صوری برای فرار از مهریه

انتقال اموال بعد ازصدور اجرائیه مهریه!

انتقال اموال بعد ازصدور اجرائیه مهریه فرد دیگر حق هیچ‌گونه معامله بر روی اموال خود را ندارد و هرگونه معامله‌ای صوری محسوب می‌شود؛ زیرا در این صورت معاملات به معنی دخل و تصرف در اموال به‌منظور فرار از دین شناخته می‌شود.

در صورتی که زن قبل یا بعد از به اجرا گذاشتن مهریه خود متوجه انتقال اموال از سوی همسر خود شود، می‌بایست به دادگاه مراجعه نمایند و غیرواقعی بودن معامله را به دادگاه اثبات کند و پس از اثبات دادگاه معامله سوری را ابطال می‌کند.

بر اساس ماده ۲۱۸ قانون هرگاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده باشد و اثبات کند که فرد بدهکار برای فرار از بدهی خود قصد انتقال اموال و انجام معامله صوری را دارد، دادگاه می‌تواند دستور به توقیف اموال فرد به میزان بدهی را صادر کند. البته برای صدور رأی دادگاه به چهار شرط نیاز است:

  • مالی موجود باشد
  • غیرواقعی بودن معامله توسط همسر اثبات شود
  • زوجه در دادگاه اثبات کند که هدف مرد از معامله فرار از پرداخت بدهی بوده است
  • زوجه اثبات کند که فرد طرف معامله با شوهر او همدست بوده و نیت مرد برای معامله صوری را می‌دانسته است.

اگر زوجه موفق به اثبات چهار شرط بالا نشود، دادگاه حکم می‌دهد که هدف مرد از معامله فرار از پرداخت مهریه نبوده و انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه صورت نگرفته است.

انتقال اموال پس از ابلاغیه دادگاه

مجازات فردی که اقدام به انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه می‌کند

بر اساس ماده ۴ قانون، اگر فردی برای فرار از بدهی، اموالش را به دیگری بسپارد و معامله صوری انجام دهد، درواقع جرم انجام داده است. در این صورت فرد مجرم به حبس تعزیری محکوم می‌شود.

بر طبق همین قانون فرد طرف معامله نیز اگر با آگاهی قبلی نسبت به این کاراقدام کرده باشد، درواقع شریک جرم محسوب می‌شود. در این صورت بدهی (که در اینجا منظور مهریه می‌باشد) از اموال طرف مقابل معامله اخذ می‌شود.

راه‌های اثبات معامله صوری در انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه

زن برای دریافت مهریه خود نیازمند اثبات این موضوع است که مرد اگر معامله‌ای انجام داده، غیرواقعی بوده است. ابتدا باید دقت داشته باشیم که اثبات این موضوع برای دادگاه قدری سخت است؛ اما برای اثبات آن، راه‌های زیر توصیه می‌شود:

  • زوجه باید اثبات کند که در این معامله مبلغی به فروشنده که در اینجا منظور مرد است، پرداخت نشده یا این موضوع را به اثبات برساند که وجه پرداختی در حد و اندازه معامله صورت گرفته نبوده است.
  • در صورتی که فرد طرف معامله یکی از آشنایان، دوستان یا نزدیکان مرد باشد، اثبات صوری بودن معامله قدری آسان‌تر می‌شود.
  • اگر تاریخ سند برخلاف واقع تنظیم شده باشد، کارشناس تشخیص خط توانایی فهم آن را داشته و معامله ابطال می‌شود.
  • اگر فردی در معامله صوری به‌عنوان شاهد حضور داشته باشد، زوجه می‌تواند از شهادت او مبنی بر غیرواقعی بودن معامله استفاده کند.
  • بهترین راهکار برای اثبات انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه و مشخص شدن صوری بودن معامله، شهادت فرد انتقال گیرنده در دادگاه به نفع زوجه است. اگر شهادت شاهد معامله نیز وجود داشته باشد، صوری بودن معامله به‌صورت قطعی اثبات می‌شود.
  • در صورتی که پس از معامله، مدارک و اصل جنس معامله شده در اختیار فرد فروشنده باقی مانده باشد، اثبات می‌شود که معامله صوری بوده است.

اگر می‌خواهید درباره هزینه وکیل برای اجرای مهریه اطلاع کسب کنید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید!

زوجه چگونه می‌تواند از انتقال اموال برای فرار از مهریه جلوگیری کند؟

برای این کار زن پیش از به اجرا گذاشتن مهریه خود باید با وکیل کاربلدی در ارتباط باشد تا با استفاده از مشاوره‌های او بتواند تمام مراحل قانونی مطالبه مهریه را بدون آگاهی مرد طی نماید تا مبادا در این فرصت زوج با استفاده از معامله صوری یا بدهکاری صوری نسبت به انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه اقدام کند.

انتقال اموال برای فرار از مهریه می‌تواند قبل یا بعد از دادخواست مهریه صورت گرفته باشد. در صورتی که مرد پس از دادخواست مطالبه مهریه نسبت به فروش اموال خود اقدام نماید، زن باید به دادگاه دادخواست ابطال معامله ارسال کند و با استفاده از مدارک و اسناد معامله را لغو نماید.

زن باید در ضمن دادخواست خود، صوری بودن معامله را به اثبات برساند که در بالا به برخی از راهکارهای آن اشاره کردیم؛ اما باید دقت کنیم که اگر معامله قبل از ابلاغیه دادگاه صورت گرفته باشد، اثبات صوری بودن آن سخت و دشوار خواهد بود.

چگونگی مطالبه مهریه پس از انتقال اموال توسط مرد

مدارک انتقال اموال برای فرار از دین چگونه مورد ارزیابی قرار می‌گیرد؟

بر اساس آنچه گفته شد، زوج با انتقال اموال برای فرار از مهریه اموال را از دسترس زن خارج می‌کند. این ممکن است که مرد ثابت کند که فروش مال واقعی بوده و معامله صوری نیست. به این شکل دادگاه موضوع را بررسی خواهد کرد.
مرد پس از انتقال اموال برای عدم پرداخت مهریه مدعی می‌شود که برای پرداخت مهریه مصمم است.

در این حالت دادگاه از او می‌خواهد که مدارک و مستندات کافی جهت صوری نبودن معامله ارائه دهد. مرد با ارائه قبض‌های پرداخت شده اثبات می‌کند که معامله واقعی بوده است. پس از آن باید ثابت کند که وجه به دست آمده صرف چه امری شده است. ممکن است مرد ادعا کند که بدهی خود را پرداخت کرده است. در این صورت باید اسناد بدهکاری خود را به دادگاه نشان دهد.

می‌بایست دقت کرد که کلیه موارد ذکر شده مربوط به موقعی است که مرد ابلاغیه مطالبه مهریه را دریافت نکرده است. چنانچه زوج پس از ابلاغ مطالبه مهریه اقدام به انتقال دارایی کرده باشد معامله باطل است؛ زیرا طلب زن با توجه به اجرائیه دادگاه بر سایر دیون مقدم خواهد بود. برای پیگیری پرونده مطالبه مهریه می‌توان به وکیل مهریه مراجعه کرد. وکیل با ارائه روش‌های حقوقی در سریع‌ترین زمان ممکن، زن را به طلب خود می‌رساند.

در این مطلب با بهترین وکیل مهریه در تهران آشنا شوید!

کلام آخر

در این مطلب به بررسی موضوع انتقال اموال قبل از مطالبه مهریه پرداختیم و نشان دادیم یکی از رایج‌ترین راه‎ها، معاملات صوری است. سپس روش‌های اثبات صوری بودن معامله در دادگاه توسط زن را بیان نمودیم. اگر شما نیز در این زمینه تجربه‎ای دارید لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید.

4/5 - (6 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. ی سوال.فردی ملکی را معامله میکند و ثمن ملک را کامل دریافت کرده و سند را ب خریدار انتقال میدهد.بعد از گذشت یکسال خانم فروشنده با قولنامه ای میاد جلو در خریدار و ادعا میکنه ک این خونه مهریه بنده بوده ک ب شما فروخته شده و تاریخ قولنامه ی خانم قبل تر از تاریخ معامله ست.فروشنده هم کشور ترک کرده. چ منبعی برای استعلام هست ک خریدار گیر نکنه و پولش پر نشه. ممنونم از شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − یک =

دکمه بازگشت به بالا