نکات حقوقی

هر آنچه باید درباره مزاحمت ملکی بدانید ⚖️+ نحوه اثبات

مزاحمت ملکی چیست و چه تفاوتی با تصرف عدوانی و ممانعت از حق دارد؟ در این مقاله ابتدا به بررسی مزاحمت ملکی می‌پردازیم و تفاوت آن را با تصرف عدوانی و ممانعت از حق مشخص می‌کنیم. در ادامه نیز راه مناسب برای طرح شکایت در این خصوص را معرفی می‌کنیم. پس تا انتهای مطلب در مجله حقوقی برترین وکیل با ما همراه باشید.

مزاحمت ملکی چیست؟

این روزها بسیاری از افراد به‌خصوص در شهرهای بزرگ در آپارتمان‌ها زندگی می‌کنند. لازم به ذکر است که شما در آپارتمان دارای حق و حقوقی هستید که عدم رعایت آن‌ها باعث مزاحمت ملکی برای بقیه خواهد شد. فرض کنید فردی خواسته یا ناخواسته به حق پارکینگ ماشین شما تعرض کند یا انباری منزل مسکونی شما را اشغال نماید. در این صورت حق شما را ضایع کرده و به‌نوعی مزاحمت ملکی برای شما به وجود آورده است.

مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ملکی در تهران را از دست ندهید!

مزاحمت ملکی در قانون مجازات اسلامی

قانون به هیچ‌کس اجازه نمی‌دهد که از حق دیگران در دستیابی به اموال و ملکشان ممانعت به وجود بیاورد. اگر فردی با آگاهی یا بدون داشتن اطلاع، حق شما در دستیابی به اموالتان را سلب کند از نظر قانونی می‌توانید در دادگاه از او شکایت کرده و دادگاه نیز به حق شما رسیدگی می‌کند و فرد خطاکار دچار مجازات اسلامی خواهد شد.

آیین دادرسی مدنی در ماده ۱۶۰ خود به موضوع مزاحمت ملکی پرداخته و آن را به‌صورت دقیق تعریف می‌کند. بر اساس این تعریف متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را دارد که نسبت به متصرفات او مزاحمت ایجاد کرده است. قانون برای چنین فردی جزا در نظر گرفته است.

همچنین قانون مجازات اسلامی در ماده 690 به بررسی کامل هتک حرمت برای منازل و املاک دیگران پرداخته است و فرد متخلف را مستحق یک ماه تا یک سال حبس می‌داند.

مزاحمت ملکی حقوقی:

فردی که دیگران برای او مزاحمت ملکی ایجاد کرده‌اند، می‌توانند شکایت خود را در دادگاه بررسی کند و در این صورت است که شکایت او جنبه حقوقی به دست خواهد آورد و دادگاه می‌تواند فرد متخلف را به رفع مزاحمت یا جزای نقدی محکوم نماید.

مزاحمت ملکی کیفری:

در صورتی که در دادگاه اثبات شود فرد متخلف از روی عمد و قصد و غرض برای دیگری مزاحمت ملکی ایجاد کرده است، فرد مزاحم علاوه بر رفع مزاحمت، می‌بایست به‌عنوان مجازات دچار حبس نیز شود.

اگر در خصوص مزاحمت ملکی سوالی و یا به راهنمایی های فردی متخصص نیاز دارید، به مطلب بهترین وکیل ملکی در تهران مراجعه نمایید. در این مقاله تعدادی از وکلای متخصص ملکی را به همراه مشخصات کامل معرفی کرده ایم.

مزاحمت ملکی در قانون مجازات اسلامی

نحوه اثبات مزاحمت ملکی

اگر فردی مدعی باشد که فرد یا افراد دیگری در حق او دچار مزاحمت شده‌اند، بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی می‌تواند حق خود را در دادگاه پیگیری کند. در دعوای مزاحمت فرد شاکی نیازمند اثبات سه نکته است تا حکم دادگاه برعلیه فرد متخلف صادر شود.

  • در گام نخست فرد شاکی که برای او مزاحمت به وجود آمده است باید اثبات کند که این مزاحمت بدون میل و رضایت او از طرف فرد متخلف صورت گرفته است
  • در مورد دوم فرد شاکی نیازمند اثبات آن است که این مزاحمت غیرقانونی بوده است.
  • در گام سوم فرد شاکی باید اثبات کند که ملک مورد مزاحمت قرار گرفته، در تصرف و مورد استفاده بوده است.

اگر فردی که برعلیه او مزاحمت انجام شده است قادر به اثبات سه مورد بالا باشد، دادگاه به سود او حکم خواهد داد. این حکم می‌تواند شامل رفع مزاحمت، جبران خسارت و حتی حبس فرد مزاحم باشد.

شکایت علیه مزاحمت ملکی را از کجا شروع کنیم؟

بر اساس قانون شما می‌توانید علاوه بر مراجع حقوقی، به مراجع کیفری نیز رجوع کنید. رجوع به مراجع حقوقی به این معناست که شما فقط خواهان رفع مزاحمت از سوی فرد متخلف هستید. رجوع به دادگاه‌های کیفری به معنای رفع مزاحمت و اعمال مجازات قانونی بر فرد مزاحم است. مرجع مطلوب برای رسیدگی به جرائم ملکی، دادگاه محل وقوع جرم یا همان محل وقوع مال غیرمنقول است.

برای شروع شکایت و اقدام قانونی علیه فردی که مزاحم ملک شما شده است، می‌بایست ابتدا به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید. در این دفاتردعوای حقوقی طرح شده و محل بعدی برای رسیدگی به شکایت شما اعلام می‌شود. اگر مزاحمت فرد متخلف از نوع حقوقی باشد، رسیدگی به آن در دادگاه عمومی حقوقی صورت می‌پذیرد و اگر مزاحمت از نوع کیفری باشد، در دادگاه کیفری به آن رسیدگی خواهد شد.

در این مطلب می‌توانید از هزینه وکیل ملکی مطلع شوید!

شکایت از مزاحمت ملکی

تصرف عدوانی چیست؟

تصرف عدوانی درواقع نوعی از مزاحمت ملکی است که در آن فرد مزاحم از زور یا اجبار برای تصرف در ملک فردی که در آن سکونت دارد، استفاده می‌کند. در تصرف عدوانی دادگاه برای صدور حکم برعلیه فرد مزاحم نیازمند اثبات سه نکته است:

  • سبق تصرف خواهان به این معنا که باید برای دادگاه اثبات شود که ملک مورد نظر در گذشته در تصرف فرد شاکی بوده است
  • لحوق تصرف خوانده به این معنا که فردی که مزاحمت ملکی برعلیه او انجام شده است باید اثبات کند که در حال حاضر نیز ملک در تصرف او است
  • عدوانی بودن تصرف به این معنا که فرد شاکی باید اثبات کند. مزاحمت بدون میل و رغبت او انجام شده است

اگر وکیل ملکی در دادگاه موفق شود وجود سه شرط بالا را اثبات کند، دادگاه به نفع فرق شاکی حکم خواهد داد و به این طریق ملک به صاحب اصلی آن باز خواهد گشت.

آیا مزاحمت ملکی در گذشته قابل پیگیری قانونی است؟

بر طبق قانون هرگونه مزاحمت ملکی که در گذشته اتفاق افتاده است، دیگر قابل پیگیری قانونی نیست؛ زیرا در این صورت مزاحمت در حال حاضر رفع شده است. برای مثال اگر فردی در گذشته جای پارک ماشین شما را اشغال کرده باشد در حال حاضر قادر به پیگیری قانونی مزاحمت ملکی در دادگاه نیستید؛ زیرا در حال حاضر مزاحمت رفع شده است؛ بنابراین چنین می‌توان گفت که یکی از شروط لازم برای اقامه شکایت در دادگاه در خصوص مزاحمت ملکی، فعلیت داشتن این موضوع است. علاوه بر مزاحمت‌هایی که در گذشته صورت گرفته است، فرد شاکی قادر نیست مزاحمت‌هایی که در شرف وقوع هستند را نیز در دادگاه پیگیری کند.

لازم به ذکر است هرگونه تصرف، مزاحمت و ممانعت از دستیابی مالک در ملک و اموال خود را باید نوعی از مزاحمت ملکی در نظر گرفت. اگر فرد مزاحم به‌صورت نادانسته مرتکب این جرم شده باشد، در دادگاه به پرداخت خسارت محکوم می‌شود؛ اما اگر این اقدام را به‌صورت عمدی و با قصد قبلی انجام داده باشد، علاوه بر رفع خسارت نقدی می‌بایست از یک ماه تا یک سال حبس و زندان را تحمل کند.

در اینجا با بهترین وکیل ملکی در غرب تهران آشنا شوید!

آیا مزاحمت ملکی در گذشته قابل پیگیری قانونی است؟

ممانعت از حق در مزاحمت ملکی

ممانعت از حق یکی دیگر از موارد مهم در دعاوی مزاحمت ملکی است. استفاده از اموال شخصی حق مالک است و در این نوع دعاوی به‌نوعی فرد از دستیابی مالک به حق خود ممانعت به عمل می‌آورد. دقت داشته باشید که در این دعاوی، هیچ تعرض و تصرفی در حق مالک صورت نمی‌گیرد. بلکه افرادی مانع از دستیابی خود مالک به اموال شخصی‌اش می‌شوند.

این نوع از مزاحمت ملکی بیشتر در آپارتمان‌ها دیده می‌شود؛ زیرا در این مکان‌ها اشتراکات بسیار زیادی در مکان‌ها وجود دارد. برای مثال در بسیاری از آپارتمان‌ها پارکینگ بدون مرزبندی و به‌صورت مشاع مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این نوع از مزاحمت یک فرد مانع از دستیابی فرد دیگر به پارکینگ می‌شود و درواقع مانع از رسیدن او به حق خویش در استفاده از حق پارک خواهد شد. در ممانعت از حقوق نیز باید ابتدا نوع مزاحمت را بررسی کرد و سپس در یکی از دادگاه‌های حقوقی یا کیفری به آن رسیدگی نمود.

تفاوت میان مزاحمت ملکی، تصرف عدوانی و ممانعت از حق

در مزاحمت ملکی، فرد مزاحم نه‌تنها تصرفی در اموال فرد دیگر نمی‌کند، بلکه قصدی برای انجام آن نیز ندارد. بیایید به مثال پارکینگ آپارتمان برگردیم. در مزاحمت ملکی در اصل فرد مزاحم خواهان تصرف ملک یا پارکینگ مربوط به شما نیست. (هرچند ممکن است مزاحمت‌های وی به علت چنین قصدی در آینده باشد). حتی در این شرایط فرد مزاحم نمی‌خواهد مالک پارکینگ را از حق استفاده از ملک خود محروم کند. بلکه قصد او از مزاحمت، ایجاد دردسرهای به‌خصوص برای دارنده مال غیرمنقول است.

لازم به ذکر است که در وقوع تصرف عدوانی، فرد مزاحم مدعی مالکیت بر مال غیرمنقول است. همچنین باید دقت داشته باشیم که در جرم ممانعت از حق نیز فرد مزاحم نه‌تنها ملکی را تصرف نکرده، بلکه قصد و نیتی نیز برای تصرف اموال ندارد. درواقع فرد مزاحم فقط مانع از استفاده مالک از ملک خود می‌شود. برای ارائه مثال دراین خصوص می‌توان به قفل کردن یا تغییر قفل درب پارکینگ بدون اطلاع مالک اشاره کرد.

همان‌طور که دیدیم تفاوت زیادی بین مزاحمت ملکی، تصرف عدوانی و ممانعت از حق وجود دارد و برای شکایت از هر کدام باید نام آن را به‌درستی در نظر گرفت و بر اساس آن شکایت را تنظیم کرد.

مزاحمت ملکی پنجره

مزاحمت ملکی پنجره

یکی از پرتکرارترین دعاوی در خصوص مزاحمت ملکی، نصب پنجره غیرقانونی به‌سوی ملک همسایه است. در صورتی که ایجاد و نصب پنجره، مغایر با دستور نقشه مصوب ملک باشد (غیرقانونی باشد)، از مصادیق مزاحمت برای ملک دیگر بوده و فردی که در حق او مزاحمت صورت گرفته است، می‌تواند در دادگاه طرح شکایت کند تا درنهایت حکم به رفع مزاحمت صادر شود.

کلام آخر

در این مطلب با مفاهیمی همچون مزاحمت ملکی، تصرف عدوانی و ممانعت از حق آشنا شدیم. همچنین تفاوت طرح شکایت در دادگاه حقوقی و کیفری را موردبررسی قرار دادیم. همچنین به بررسی یک مزاحمت پرتکرار در خصوص نصب پنجره اشاره کردیم. اگر شما نیز مورد مزاحمت ملکی واقع ‌شده‌اید، ممنون می‌شویم تجربیات خود در این خصوص را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 + 5 =

دکمه بازگشت به بالا