نکات حقوقی

اثبات مالکیت با قولنامه چگونه است؟【بررسی کامل】

بخشی از پرونده های موجود در دادگاه ها مربوط به دعاوی اثبات مالکیت است. در برخی مواقع اثبات مالکیت بدون سند رسمی یا قولنامه است که مراحل رسیدگی به آن پیچیدگی های بسیاری دارد. افزایش تعداد معاملات در جامعه دلیلی شده تا اکثر آنها به صورت عادی و با قولنامه تنظیم شود. نظرات متفاوتی در رابطه با دعاوی اثبات مالکیت با قولنامه یا سند وجود دارد از این رو نیاز است وکیل متخصص در دعاوی ملکی پیگیری آن را در دست بگیرد. در این مقاله به موضوع اثبات مالکیت با قولنامه یا سند می پردازیم. برای داشتن اطلاعات حقوقی کافی در این زمینه در مجله حقوقی برترین وکیل همراه ما باشید.

اثبات مالکیت چیست؟

به رابطه ای که میان شخص و مال وجود دارد مالکیت می گویند. مالکیت موجب می شود تا دیگران نتوانند در اموال ما تصرف داشته باشند. اما باید بدانید که چطور می توان مالکیت را اثبات کرد زیرا موضوع بسیاری از شکایت ها در مراجع قضایی، اثبات مالکیت است.

اصلی ترین و مهمترین سند برای اثبات مالکیت، سند یا قولنامه است که نشان می دهد این مال متعلق به شما است. قانون اثبات مالکیت را به دو دسته عادی و رسمی تقسیم می کند. قدرت اجرایی در اسناد رسمی بیشتر است و همینطور در اسناد رسمی فقط ادعای جعل قابل طرح است.

اثبات مالکیت با قولنامه

اثبات مالکیت با قولنامه

ملکی که در دفاتر اسناد رسمی و املاک ثبت نشده باشد، سند رسمی ندارد بنابراین درصورتی که در میان افراد اختلافاتی بر سر مالکیت به وجود بیاید، لازم است شخصی که ادعای مالکیت دارد برای اثبات با قولنامه، به دادگاه اقامه دعوا کند، لذا برای اثبات مالکیت در محاکم معتبر می توان با قولنامه که یک سند قابل توجه است اقدام نمود.

اثبات مالکیت با قولنامه برای املاکی که در سامانه و سازمان اسناد رسمی ثبت شده است ممکن نیست زیرا مالکیت چنین املاکی با سند رسمی مشخص شده است. بنابراین اثبات مالکیت با قولنامه در آن بی معنی است. مرجع رسیدگی به این دعاوی دادگاه های حقوقی است، چنانچه بتوانند براساس دلایل و قولنامه موجود قضاوت کنند بنابراین امکان صدور حکم را دارند.

اثبات مالکیت با قولنامه برای املاکی است که ثبت رسمی نشده اند. لذا برای املاکی که ثبت رسمی شده اند و سند رسمی دارند امکان پذیر نیست. زیرا سند رسمی از قدرت و اعتبار بالایی نسبت به قولنامه برخوردار است. لازم است بدانید که برای اثبات مالکیت با قولنامه لازم است که اصل قولنامه وجود داشته باشد، درصورت داشتن کپی قولنامه، طرح دعوی منتفی خواهد شد.

پس از اینکه دعوای اثبات مالکیت با قولنامه به نتیجه مطلوبی رسید، باید برای برای دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی اقدام کنید. قضاد در دادگاه ها نیز برای اثبات مالکیت با قولنامه به موارد بسیاری توجه می کنند که مهم ترین آن عبارتند از شهادت شهود، اماره تصرف، اقرار و سوگند که مطابق تشخیص دادگاه یک یا چند مورد از آنها برای دادرسی پرونده بررسی می شود.

اثبات مالکیت با قولنامه توسط شاهدین

اثبات مالکیت با قولنامه توسط شاهدین

اثبات مالکیت با قولنامه و مبایعه نامه تووسط شاهدین نیز انجام می شود و مورد قبول است. همانطور که می دانید وجود سند دلیلی بر مالکیت است و نشان می دهد که ملک متعلق به چه شخصی است. اما باید بدانید که وجود شاهدان در پرونده را نمی توان بی فایده دانست زیرا در محاکم از حضور شاهدان استفاده می شود. در مواردی پیش می آید که مالکیت را با گواهی گواهان اثبات می کنند. شاهدان باید چند ویژگی داشته باشند تا بتاون آنها را به عنوان شاهد برشمرد.

روش های اثبات مالکیت با قولنامه

به چند طریق می توان مالکیت با قولنامه را اثبات کرد که یکی از بهترین راه ها اثبات مالکیت با قولنامه شامل معاملات و عقود، اخذ به شفعه، استناد به اماره، ارث و حیازت مباحات است. مطابق ماده 35 قانون مدنی تصرف به عنوان مالک دلیل اثبات مالکیت است مگر در مواقعی که خلاف آن با مدارک و عناوین مختلف اثبات شود.

طرح کردن دعوای اثبات مالیکت به عهده ی کسی است که خلاف اماره قانونی را خواستار شده باشد. لذا بری اثبات چنین موضوعی توسط فرد متصرف نیازی به ارائه مدارم و دلایلی نمی باشد. زمانی که مالک سابق ملک مشخص باشد، فرد متصرف باید مالکیت خود را در دادگاه اثبات کند اما زمانی که مالک سابق در قانون مشخص نباشد پس متصرف به عنوان مالک در قانون پذیرفته می شود.

ویژگی اثبات مالکیت با قولنامه

اثبات مالکیت با قولنامه ویژگی هایی دارد که بهتر است آنها را بدانید. ویژگی های اثبات مالکیت با قولنامه به شرح زیر می باشد:

  • اقرار به نداشتن مالکیت رسمی

افراد برای اثبات مالکیت با قولنامه باید در صحت و سلامت باشند تا ثابت کنند هیچ سند رسمی ندارند. لذا فرد باید بگوید که یک سند عادی یا قولنامه دارد. چرا که در صورت وجود سند رسمی مالکیت کاملا مشخص است. البته بهتر است این موضوع را بدانید که اسناد رسمی در سیستم ها ثبت می شوند و دادگاه از وجود سند رسمی مطلع می شود.

  • اسناد مالکیت عادی

این ویژگی به معنی پذیرش محاکم و توافق دو طرف است. فرد باید اقرار کند که قولنامه یک سند عادی است و نشان دهنده توافق میان او و طرف مقابل است.

  • اماره

اماره یعنی تشخیص لازم و علم قاضی نسبت به مسائل است. به این معنی کع قاضی می تواند باتوه به مدارکی که ارائه می شود، حکم را صادر کند.

  • شهادت شاهدین

فرد مدعی بر این که ملک او تصرف شده است، باید استشهادنامه ای از همسایه ها تهیه نموده و برای اثبات مالکیت خود ارائه دهد تا در روند تعیین مالکیت او کمک کند.

  • قسم خوردن

در دعاوی اثبات مالکیت و اثبات حق، برای اطمبنان از صداقت افراد، سوگند خوردن یک راه حل محسوب می شود. افراد با به یاد آوردن خدا و شاهد گرفتن او بر صداقت گفته هایشان، حق را اثبات می کنند. در اکثر موارد از شاهد نیز می خواهند تا قسم بخورد به درستی گفته های خود.

حضور وکیل برای اثبات مالکیت با قولنامه

حضور وکیل برای اثبات مالکیت با قولنامه

وکیل اثبات مالکیت با قولنامه، مشاوره های حقوقی و راهکارهای قانونی صحیح را به شما ارائه می دهد. کمک گرفتن از وکیل ملکی متخصص در پروسه اثبات مالکیت با قولنامه در تسریع روند دادرسی بسیار تاثیرگذار است. حضور بهترین وکیل ملکی تهران در این پرونده موجب می شود تا پرونده در کوتاه ترین زمان به نتیجه برسد.

موضوع بعدی که در دادرسی اثبات مالکیت با قولنامه وجود دارد، مساله اطاعه ی دادرسی است. اطاعه دادرسی به معنی طولانی شدن رسیدگی به پرونده می باشد که موجب می شود افراد به صورت بلاتکلیف مدت بسیرای در دادگستری بمانند. از این اکثر افراد برای پیگیری های بهتر و سریع تر به دنبال وکیل متخصص در امور ملکی هستند تا با تسلطی که به قوانین و مقررات دارد موجب شتاب به پرونده شود.

کلام آخر

توصیه کارشناسان بر این است که معاملات خود را به صورت رسمی انجام دهید اما اگر ناگزیر به تنطیم قرارداد با قولنامه عادی شدید، حتما از حضور گواهان اطمینان داشته باشید زیرا وجود شاهدان موجب می شود تا در دعاوی اثبات مالکیت با قولنامه از شهادت آنان استفاده کرد. سپاس گزارم که تا انتهای مقاله اثبات مالکیت با قولنامه همراه ما بودید. خواهشمندم جهت پیشبرد مطالب سایت نظرات خود را برای ما کامنت کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. سلام و عرض ادب بسیار مفید بود ، اما ی مشکل هست من خودمم با اون مشکل درگیر هستم ،
    استشهادیه گرفتم اما طرف مقابلم شاهدارو به هر طرقی از حضور در دادگاه منع میکنه حتی وادارشون کرد که ب ضرر من حرف بزنن در این مواقع چه کنیم خدا لعنت کند ظالمین رو
    سپاس از شما

    1. با سلام و عرض احترام
      خوشحالیم که مورد توجهتون قرار گرفته. برای پاسخ به سوالتون میتونید به صفحه بهترین وکیل ملکی تهران مراجعه کنید و با یکی از وکلا مشکلتون رو مطرح کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × چهار =

دکمه بازگشت به بالا