نکات حقوقی

جرم جعل اسناد عادی چیست؟ + تفاوت آن با اسناد رسمی ⚖️

باید در نظر داشته باشید که در مراجع قانونی تغییر دادن واقعیت‌ها به عنوان جرم جعل شناخته می‌شود. به طور کلی می‌توان اسناد را به دو دسته اسناد عادی و اسناد رسمی تقسیم بندی کرد که در هر یک از آنها معمولا کلاهبرداران اقدام به جعل اسناد می‌کنند. بعد اشاره داشته باشیم که جرم جعل اسناد یکی از جرایم مهم در قانون مجازات اسلامی به شمار می‌رود که قانون مجازات‌های سنگینی را برای آن در نظر گرفته است باید بدانیم که علاوه بر جعل اسناد به کارگیری از سند مجعول نیز یک جرم مجزا به شمار می‌رود و باید مجرم برای آن نیز محکوم شود. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که جرم جعل اسناد عادی چیست؟ پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

جرم جعل اسناد عادی چیست؟

در خصوص اینکه جرم جعل اسناد عادی چیست باید به این نکته اشاره داشته باشیم که در قانون تعریف دقیقی از جعل ارائه شده است که باید درباره آن اطلاعات کافی را به دست آوریم تا اطلاعات قانونی و حقوقی ما در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. در ماده ۵۲۳ از قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که هرگونه تغییر واقعیت در اسناد با استفاده از خط زدگی یا مخدوش کردن واقعیت مساوی با جرم جعل شناخته می‌شود. قانون مجازات‌های سنگینی را برای جعل در نظر گرفته است.

گاهی فرد با استفاده از مخدوش کردن یا کتمان کردن بخشی از واقعیت مربوط به اسناد عادی سعی در جعل آن دارد که در اینجا جعل در خصوص اسناد عادی رخ داده است و قانون نیز مجازات‌های سنگینی را برای آن در نظر گرفته و برشمرده است. نکته‌ای که لازم است در این خصوص مورد اشاره قرار دهیم این است که به طور معمول جعل اسناد عادی ساده‌تر می‌باشد و همین موضوع راه را برای کلاهبرداری تسهیل کرده است؛ بنابراین در هنگام معاملات باید دقت زیادی بر روی این موضوع داشته باشید.

جرم جعل اسناد عادی

ارکان جرم جعل اسناد عادی چیست؟

باید به این موضوع توجه داشته باشیم که برای تحقق جرم جعل اسناد عادی می‌بایست سه رکن قانونی و مادی و روانی محقق شود. در ادامه سعی داریم هر یک از این ارکان وقوع جرم را به صورت مجزا مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش چشمگیری داشته باشد و بتوانید درک درست‌تری از وقوع جرم جعل اسناد به دست آورید.

  • رکن قانونی: رکن قانونی به این معنا است که عمل صورت گرفته از سوی فرد متهم در قانون مساوی با جرم لمداد شود. اگر بخواهیم در خصوص جعل اسناد این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که در مواد قانونی ۵۲۳ و ۵۴۲ از قانون مجازات اسلامی در خصوص این جرم سخن به میان آمده است.
  • رکن مادی: در خصوص رکن مادی باید این موضوع در محاکم قضایی به اثبات برسد که فرد مجرم با دست بردن در سند، مخدوش کردن آن، اضافه کردن متن یا امضایی به آن و یا هرگونه تغییر واقعیت دیگر اقدام به جعل اسناد عادی نموده است.
  • رکن روانی: در واقع باید قصد و نیت مجرم برای جعل سند عادی روشن و شفاف باشد. برای مثال ممکن است که مجرم سند عادی را به منظور کلاهبرداری در معاملات ملکی جعل کرده باشد که باید این موضوع در محاکم قضایی مشخص و تعیین و تکلیف شود.

تفاوت اسناد عادی و اسناد رسمی چیست؟

پیش از اینکه بخواهیم اطلاعات جامعی را در خصوص جرم جعل اسناد عادی به شما ارائه دهیم لازم است تا تفاوت میان اسناد عادی و اسناد رسمی را مورد بررسی قرار داده و اطلاعات حقوقی در این زمینه را افزایش دهیم. به طور کلی اسناد رسمی جز آن دسته از اسنادی هستند که توسط ماموران دولت تهیه و تنظیم می‌شوند به طور معمول این اسناد شامل سند ملک و سند ماشین می‌شود و افراد با آنها آشنایی خاصی خواهند داشت؛ اما اسناد عادی کاملاً متفاوت می‌باشد.

اما باید اشاره داشته باشیم که اسناد عادی شامل انواع چک و سفته و همچنین قولنامه‌هایی می‌شود که توسط افراد به صورت توافقی تعیین می‌گردد و مامور دولت در تنظیم آنها نقش خاصی ندارد. دقت داشته باشید که اگر سندی در سربرگ‌های دولتی نوشته شود و به امضای دو طرف برسد باعث نمی‌شود که آن سند را سند رسمی بدانیم؛ بنابراین اگر شاهد این باشیم که هرگونه تغییر واقعیت در اسناد عادی رخ دهد شاهد وقوع این جرم خواهیم بود و مجازات‌هایی نیز برای آن تعیین شده است.

دقت داشته باشید که به طور معمول شاهد کلاهبرداری و جعل سند در اسناد عادی هستیم اما در مقابل اسناد رسمی ریسک جعل شدن پایین‌تری را به همراه دارند؛ بنابراین اگر امکان دارد باید هرچه سریع‌تر اسناد عادی را به اسناد رسمی تبدیل کنید تا از این بابت دغدغه‌ای نداشته باشید و جلوی بروز جرایمی مانند کلاهبرداری در زمینه املاک و یا خرید و فروش خودرو را بگیرید. همچنین در صورت بروز مشکلاتی همچون کلاهبرداری و یا خودداری یکی از طرفین برای تنظیم اسناد رسمی حتماً با بهترین وکیل جعل اسناد در تهران در ارتباط باشید.

جرم جعل اسناد عادی

انواع جعل اسناد عادی

دقت داشته باشید که در قانون مجازات جعل اسناد عادی بر اساس نوع جعلی که صورت گرفته تعیین می‌گردد. دقت داشته باشید که افراد کلاهبردار برای جعل اسناد از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند که هر روزه این روش‌ها پیشرفته‌تر شده و آنها به سوی راهکارهای نوین‌تری می‌روند. آشنایی با هر یک از این روش‌ها می‌تواند شما را از وقوع جرم کلاهبرداری در امان نگه دارد بنابراین در ادامه سعی داریم برخی از مهم‌ترین روش‌ها برای جعل اسناد عادی+ را مورد بررسی قرار دهیم

  • جعل مادی: اگر فرد به صورت فیزیکی برای تغییر دادن واقعیت در اسناد عادی دخالت کند آن را جعل مادی می‌نامیم. دقت داشته باشید که در ماده ۵۲۳ از قانون مجازات اسلامی در خصوص جعل مادی اشاره شده است که هر نوع قلم خوردگی و تراشیدن و خراشیدن و یا مواردی از این جنس می‌تواند شامل این نوع از جعل سند شود.
  • جعل معنوی:  دقت داشته باشید که این نوع از جعل اسناد شامل اسناد رسمی می‌شود. اینو از جرم زمانی محقق می‌شود که مامور دولت در تنظیم سند دچار اشتباهاتی شده و معنی و مفهوم آن را تا حدودی تغییر دهد. مجازات جعل اسناد عادی در قانون مجازات اسلامی به طور کامل مشخص شده است.

به طور کلی جعل اسناد عادی و اسناد رسمی شامل موارد بسیار زیادی می‌شود که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به این موارد اشاره داشت. جعل امضا و احکام صادره از سوی رئیس جمهور و سایر مقامات مسئول، جعل مهر و یا لوگوی شرکت‌ها و موسسات دولتی و غیردولتی، ایجاد تغییر در حکم دادگاه و یا اسناد دولتی، جعل انواع مدارک تحصیلی و غیرتحصیلی. به هر حال ممکن است جعل اسناد خسارت‌های جبران ناپذیر را برای شما به همراه داشته باشد در این چنین شرایطی باید با یک وکیل مجرب در ارتباط باشید.

مجازات جعل اسناد عادی و رسمی چیست؟

دقت داشته باشید که مجازات جعل اسناد عادی و مجازات جعل اسناد رسمی با توجه به کیفیت جرم و با نظر مستقیم مراجع قانونی مشخص می‌گردد. به طور کلی می‌توان گفت که مجازات‌هایی که قانون برای جعل اسناد عادی و جعل اسناد رسمی در نظر گرفته دارای تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر می‌باشد. قانون مجازات اسلامی در مواد مختلف مجازات‌های سنگینی را برای جرم جعل سند رسمی در نظر گرفته که باید مرور کوتاه و مختصری درباره آن داشته باشیم.

بر اساس ماده ۵۲۳ از قانون مجازات اسلامی می‌توان گفت که جرم جعل سند رسمی توسط مامور دولت و یا افرادی که به ارگان‌های دولتی نزدیک هستند صورت می‌پذیرد. قانون علاوه بر اینکه برای فرد مجرم مجازات‌های نقدی تعیین کرده او را به ۱ تا ۳ سال حبس نیز محکوم می‌نماید. از سوی دیگر اگر جرم جعل سند عادی یا رسمی توسط افراد و اشخاص عادی و غیر دولتی صورت گرفته باشد قانون برای آنها ۶ ماه تا ۳ سال حبس در نظر می‌گیرد. از سوی دیگر قانون برای این افراد جزای نقدی نیز تعیین خواهد کرد.

در ماده ۵۳۶ از قانون مجازات اسلامی نیز به این نکته اشاره شده است که اگر فردی اقدام به جعل سند عادی کرده و یا اینکه با علم و آگاهی از سند مجعول استفاده نماید به سه ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شود. از سوی دیگر قاضی پرونده با در نظر گرفتن نوع سند جعل شده برای فرد جزای نقدی نیز در نظر می‌گیرد. اگر با مشکلات کیفری عدیده‌ای در خصوص جعل سند روبرو شده‌اید و یا اینکه متحمل کلاهبرداری گردیده‌اید لازم است حتماً از یک وکیل مجرب و خبره در این زمینه مشاوره حقوقی دریافت کنید.

جرم جعل اسناد عادی

جرم جعل سند عادی قابل گذشت است؟

اگر بخواهیم پاسخ درستی به این سوال بدهیم که جرم جعل سند عادی قابل گذشت است یا خیر باید بگوییم که به طور معمول نوع جعل و سندی که مورد جعل قرار گرفته است در قابل گذشت بودن یا نبودن جرم مربوطه موثر خواهد بود. اینو چرا در نظر بگیرید که اگر سند عادی و غیر رسمی باشد مجازات‌های مربوط به جعل آن کاملاً قابل گذشت می‌باشد؛ اما اگر سند مجعول از نوع سند رسمی باشد دیگر مجازات‌های تعیین شده برای آن در محاکم قضایی قابل گذشت نمی‌باشد و تخفیفی نیز در کار نخواهد بود.

ممکن است مجرمین با استفاده از اسناد جعلی اقدام به فریب یا سو استفاده از شما نمایند. در چنین شرایطی شما می‌توانید با یک وکیل مجرب و خبره در ارتباط بوده با مشکلات پیش آمده را مطرح نمایید تا وکیل مورد نظر مواد قانونی مختلف را مورد بررسی قرار داده و از میان آنها مطلوب‌ترین راهکار برای برون رفت از مشکلات و بازگشایی گره‌های موجود در پرونده را پیش روی شما قرار دهد. وکیل می‌تواند به شما در اثبات جعلی بودن سند و استفاده از آن کمک زیادی داشته باشد.

قانون جدید استفاده از سند عادی جعلی

در این قسمت سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که بر اساس تغییرات قانون و تصویب قانون کاهش حبس تعزیری که از آن با عنوان قانون کاهش نیز یاد می‌شود آیا شامل جرم جعل سند نیز می‌شود؟ دقت داشته باشید که تنها مفاد ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی شامل حال قانون کاهش شده است. معنی آن این است که اگر فردی علم و آگاهی در خصوص جعلی بودن یک سند داشته باشد و با این حال از آن استفاده کند، مجازات‌های سنگینی برای او در محاکم قضایی در نظر گرفته می‌شود.

مجازات‌هایی که قانون برای این کار در نظر گرفته سه ماه تا ۱۸ ماه حبس می‌باشد. البته لازم است مجدداً به این نکته اشاره داشته باشیم که فرد باید با علم و آگاهی از جعلی بودن سند از آن استفاده نماید در واقع فرد از سند جعلی استفاده کرده تا به اهداف خود رسیده و یا دیگری را از اهدافی که در سر دارد ممنوع کند. برای درک بهتر از جرم جعل اسناد عادی لازم است با بهترین وکیل اسناد رسمی مشاوره حقوقی داشته باشید تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید با آگاهی بیشتری در این زمینه گام بردارید.

جرم جعل اسناد عادی

مجازات استفاده از سند جعلی چیست؟

پس از اینکه جعلی بودن یک سند در محاکم قضایی به اثبات رسید قاضی موظف است با در نظر گرفتن مواد قانونی مجازات‌هایی را برای استفاده از سند مجعول تعیین نماید. قانون مجازات اسلامی دامنه گسترده‌ای را برای جرم جعل سند در نظر گرفته است؛ بنابراین مجازاتی که برای هر یک از جرم‌های صورت گرفته در پرونده‌های مختلف تعیین می‌گردد با دیگری کاملاً متفاوت می‌باشد؛ بنابراین باید همواره در دعاوی مطرح شده کیفیت وقوع جرم و جعل اسناد مورد بررسی قرار بگیرد.

در صورتی که فرد اقدام به جعل اسناد عادی کرده باشد و از آنها برای کلاهبرداری و تحقق اهداف خود استفاده کند علاوه بر اینکه باید خسارت‌های وارده به دیگری را جبران نماید به ۶ ماه تا دو سال حبس محکوم خواهد شد. او همچنین به جزای نقدی بین ۳ تا ۱۲ میلیون ریال محکوم خواهد شد. از سوی دیگر ممکن است فرد اقدام به جعل اسناد رسمی کرده باشد به این منظور اگر فرد مهر یا امضای رهبری و یا سایر مقامات دولتی و رسمی کشور را جعل کرده باشد به ۳ تا ۱۵ سال حبس محکوم خواهد شد.

در صورتی که فرد اقدام به جعل امضای رئیس جمهور و وزرا و سایر نمایندگان دولتی کرده باشد به ۱ تا ۱۰ سال حبس محکوم خواهد شد و میزان حبس او بسته به شرایط پرونده دارد. اگر فرد اقدام به جعل اسناد مالی‌ای کرده باشد برای مثال اسکناس تقلبی چاپ کرده و یا اینکه چک جعلی کشیده باشد به ۵ سال تا ۲۰ سال حبس بسته به نظر قاضی محکوم خواهد شد. از سوی دیگر اگر جعل سند مربوط به مدارک تحصیلی باشد فرد به ۱ تا ۳ سال حبس محکوم خواهد شد. در این صورت نیز کیفیت جعل در مجازات اثرگذار است.

از سوی دیگر فرد ممکن است در احکام صادره از دادگاه‌ها دست برده و آنها را دچار جعل نماید و یا اینکه با آگاهی و علم به این موضوع از آنها استفاده کرده و به اهداف خود رسیده باشد در چنین شرایطی قانون مقدر می‌کند که فرد به ۱ تا ۱۰ سال حبس محکوم شود. در تمامی این موارد شما می‌توانید با استخدام یک وکیل مجرب و کمک گرفتن از او برای رد دعای طرف مقابل و یا اثبات خواسته‌های خود در محاکم قضایی به اهدافی که در سر دارید برسید. احتمال کسب پیروزی با استخدام یک وکیل مجرب برای شما افزایش پیدا خواهد کرد.

جرم جعل اسناد عادی

لزوم مراجعه به وکیل برای دعاوی جعل سند

اگر با مشکلات حقوقی مربوط به جعل اسناد عادی و یا رسمی مواجه شده‌اید لازم است به طور قطع به سراغ یک وکیل مجرب و خبره بروید. اطلاعات حقوقی اکثر افراد جامعه پایین است و همین مسئله می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری را برای آنها به همراه داشته باشد. وکیل می‌تواند با تکیه بر دانش حقوقی و تجربیات خود راهکارهای مناسبی را برای عبور از مشکلات پیش آمده در خصوص پرونده پیش روی شما قرار داده و راه عبور از مشکل حقوقی در خصوص جعل اسناد را به شما نشان دهد.

اما باید دقت داشته باشید وکیلی که به خدمت می‌گیرید باید دارای دانش حقوقی بالایی باشد و سابقه بسیار زیادی در زمینه رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری به همراه داشته باشد. از سوی دیگر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که هر وکیلی نمی‌تواند به شما در رسیدن به اهداف حقوقیتان کمک کند و باید همواره به دنبال سرشناس‌ترین گزینه‌ها از میان وکلای مختلف باشید. وکیل می‌تواند به شما در اثبات جرم جعل سند و یا تبرئه از اتهامات وارد شده کمک کرده و در نهایت باعث کسب پیروزی شما شود.

کلام آخر

امیدواریم مطالب مندرج در این مقاله به کمک شما آمده باشد و اطلاعات حقوقی جامعی را به شما منتقل کند تا بتوانید با استفاده از آن‌ها خواسته‌های حقوقی خود را در مدت زمان کمی محقق نمایید. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با جرم جعل اسناد عادی آشنا کنیم و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا تلاش کردیم تفاوت‌های مهمی که بین اسناد عادی و اسناد رسمی وجود دارد و مورد بررسی قرار دهیم و پس از آن نیز به سراغ مجازات جعل سند و استفاده از آن برای کلاهبرداری رفتیم. اکنون از شما می‌خواهیم که نظرات و تجربیات خود را با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + 20 =

دکمه بازگشت به بالا