شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر + قانون جدید ⚖️【سال1403】
دقت داشته باشید که حضانت و تربیت فرزند همواره با حساسیت هایی همراه بوده است. از این رو، لازم است حضانت فرزند به کسی سپرده شود که از نظر قانونی دارای شرایط ذکر شده باشد. قانون مدنی که بسیاری از مواد آن از شرع اسلام استخراج شده است، شرایط ویژه ای را برای حضانت فرزند ذکر می کند که بدون در اختیار داشتن آن نمی توان به عنوان مادر یا پدر حضانت بچه را در اختیار گرفت. در واقع در صورتی که این شرایط در مادر احراز شود، حضانت فرزند به او سپرده می شود و در غیر این صورت حضانت به طور کامل از او سلب خواهد شد. در ادامه مقاله سعی داریم شما را با شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر آشنا کنیم و به سوالات شما در این خصوص پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
شرایط گرفتن حضانت فرزند چیست؟
اکنون که سعی داریم در خصوص شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر صحبت کنیم لازم است پیش از آن تعریف دقیقی از حضانت ارائه دهیم. باید توجه داشته باشید که حضانت فرزند به معنای سرپرستی و نگه داری از کودک توسط پدر، مادر و یا شخص دیگری است که قانون در این خصوص مواد بسیاری را تنظیم نموده است. در واقع اگر مرد و زنی در خلال ازدواج صاحب فرزندی اعم از پسر یا دختر شوند، مسئولیت حضانت از آن بر عهده هر دو نفر است و این وظیفه برای آن ها طبق قانون و شرع تعیین شده است.
در واقع لازم است زوجین به طور مشترک از فرزند خود نگه داری و سرپرستی کنند؛ اما ممکن است بنا به دلایلی موجه یا غیر موجه زوجین تصمیم بگیرند که از یکدیگر به صورت جدا زندگی کنند. حال این سوال پیش می آید که در چنین شرایط حضانت فرزند دختر یا پسر با چه کسی است؟ باید اشاره داشته باشیم که قانون حضانت فرزند دختر یا پسر را تا سن هفت سالگی به مادر واگذار کرده است و پس از آن تا سن بلوغ وظیفه حضانت بر عهده پدر آن ها می باشد.
اما هر پدر یا مادری نمی تواند حضانت فرزند خود را در اختیار داشته باشد. در واقع لازم است پدر یا مادر دارای شرایطی باشد که بتواند در محکمه حضانت فرزند خود را اخذ نماید. در واقع اگر شرایط گرفتن حضانت فرزند دختر توسط مادر وجود نداشته باشد، از او سلب حضانت خواهد شد و این حق در اختیار پدر او قرار می گیرد. این موضوع در خضوض فرزند پسر نیز به همین صورت است و می بایست شرایط گرفتن حضانت فرزند پسر توسط مادر نیز به طور کامل مهیا شود تا بتواند طبق قانون جدید حضانت فرزند به حق خود دست پیدا کند.
عقل، بلوغ جسمی و ذهنی، شایستگی های اخلاقی و رفتاری، عدم ابتلا به بیماری های واگیردار، دین اسلام، عدم ازدواج مجدد از سوی مادر و… از جمله مهم ترین شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر هستند که در ادامه مقاله هر یک از آن ها را توضیح و شرح خواهیم داد. می بایست به این نکته توجه داشته باشید که دادن حضانت فرزند به مادر در دفترخانه همواره با پیچیدگی هایی همراه است که باید در این خصوص با یک وکیل مجرب و کاربلد مشورت کنید.
چنانچه در زمینه حضانت فرزند نیاز به راهنمایی وکیلی خبره دارید، توصیه می کنیم برای حل بهتر پرونده به بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران مراجعه نمایید و راهنمایی های کامل در خصوص پرونده خود را از ایشان دریافت نمایید.
مهم ترین شرایط گرفتن حضانت فرزند در قانون جدید
باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که اسلام و به تبع آن قانون مدنی شرایط گرفتن حضانت فرزند پسر یا دختر توسط مادر را به طور کامل مشخص کرده است. در بالا به برخی از این شرایط اشاره داشتیم. اعلام نمودیم که عدم ازدواج مجدد مادر از جمله مهم ترین این شرایط است که قاضی پرونده روی آن تاکید ویژه ای دارد. در ادامه سعی داریم هر یک از شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر قانون جدید را به طور کامل شرح دهیم:
بلوغ: یکی از مهم ترین شرایط قانونی برای شخصی که قصد دریافت حضانت فرزند را دارد این است که او باید از صغر سن خارج شده و توانایی زاد و ولد داشته باشد. در واقع پس از رسیدن به سن بلوغ، افراد قوه تمییز خوب از بد را خواهند داشت. در اسلام سن بلوغ برای خانم ها 9 سال کامل قمری و برای آقایان 15 سال کامل قمری در نظر گرفته شده است. در واقع پس از رسیدن به سن بلوغ، خود شخص می تواند در خصوص اموالش تصمیم گیری کند. البته برخی از نهادها مانند بانک، سن دخالت در اموال را هجده سال می داند.
عقل: در واقع یکی از شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر در قانون مدنی، عقل دانسته شده است. عقل نقطه مقابل جنون است و فردی که قصد دارند حضانت بچه ای را در اختیار بگیرد می بایست از نظر عقلی سالم باشد. در واقع اگر یکی از والدین جنون داشته باشد و دیوانگی او به اثبات برسد به هیچ عنوان نمی تواند حضانت فرزند خود را در اختیار داشته باشد.
توانایی عملی: در واقع یکی از شرایط گرفتن حضانت بچه توسط مادر این است که او توانایی های لازم در خصوص سلامت جسمانی و روانی را در اختیار داشته باشد تا بتواند از نظر عملی نیز عهده دار وظایفی باشد که حضانت از فرزند برای او به دنبال دارد.
شایستگی اخلاقی: در واقع لازم است شخصی که عهده دار حضانت فرزند اعم از پسر یا دختر می شود، دارای اخلاقی شایسته باشد. ماده 1173 قانون مدنی به این موضوع اشاره دارد و مقرر می کند که اگر اخلاق پدر یا مادر به گونه ای باشد که تاثیرات بدی را بر روی اخلاق و تربیت فرزند بگذارد، حضانت به طور قطع از او سلب خواهد شد؛ بنابراین یکی از اصلی ترین موارد در پاسخ به این سوال که شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر چیست؟ شایستگی اخلاقی می باشد.
اسلام: در حقوق مدنی سخنی در خصوص شرط اسلام نشده است؛ اما بسیاری از حقوقدانان بر روی ماده 1192 قانون مدنی اشاره دارند و بر این باور هستند که طفل مسلمان باید توسط فردی مسلمان حضانت شود. در واقع اگر یکی از پدر یا مادر طفل کافر شود، طبق قانون حضانت از وی سلب خواهد شد و در اختیار دیگری قرار می گیرد. در واقع قانون در تلاش است تا فرزند تحت آموزه های اسلامی تربیت شود. کافر شدن یکی از والدین این مسئله را با مخاطراتی جدی رو به رو خواهد کرد.
عدم ابتلا به امراض واگیردار: ممکن است پدر یا مادر حضانت فرزند پسر یا دختر را در اختیار داشته باشند و در همین بین به یکی از امراض واگیردار مبتلا شده باشند. در این صورت خطر ابتلای آن برای فرزند نیز وجود دارد. در این صورت است که قانون مقدر کرده تا حضانت از وی سلب شده و در اختیار دیگر والد قرار بگیرد. از جمله این امراض می توان به سل اشاره نمود. در واقع اگر یکی از پدر یا مادر به امراض واگیردار مبتلا شود این احتمال وجود دارد که سلامتی فرزند نیز به خطر بیفتد.
عدم ازدواج با شخص دیگر توسط مادر: ماده 1170 قانون مدنی به صراحت مقرر می دارد که مادر تا زمانی حق برخورداری از حضانت فرزند را در اختیار دارد که شوهر دیگری اختیار نکرده و مجددا اقدام به ازدواج ننموده باشد. البته باید دقت داشته باشیم که در تمامی موارد، در صورت ازدواج مادر از وی حق حضانت سلب نمی شود. بلکه دادگاه مصلحت فرزند دختر یا پسر را مد نظر قرار می دهد و در این خصوص تصمیم گیری می کند.
در واقع قاضی به بررسی این موضوع می پردازد که اگر حضانت فرزند با پدر یا مادر باشد، مصلحت او حفظ می شود یا خیر. در واقع ممکن است قاضی پرونده به دلیل شرایط نامساعد پدر به این نتیجه برسد که علی رغم ازدواج زن، همچنان لازم است حضانت فرزند در اختیار مادر قرار بگیرد. یا اینکه زن برای گرفتن حضانت فرزند خود، همسر جدید را به دادگاه معرفی می کند تا دادگاه این موضوع را مورد بررسی قرار دهد که آیا این شخص صلاحیت های لازم را در اختیار دارد یا خیر.
انواع حضانت فرزند
اکنون که با شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر آشنا شدیم وقت آن رسیده است تا انواع حضانت فرزند را نیز مورد بررسی قرار داده و در خصوص آن نیز اطلاعات جامعی به دست آوریم. به طور کلی می توان حضانت را به دو دسته حضانت دائمی و حضانت موقت تقسیم بندی کرد. ذکر این نکته ضروری است که در صورت مشاهده یکی از موارد سلب حضانت در حضانت دائم می توان از مسئول نگه داری فرزند این حق را سلب نمود و آن را در اختیار دیگری قرار داد.
حضانت موقت زمانی اتفاق می افتد که زوجین و والدین کودک در خصوص نگه داری از وی دارای اختلافاتی جدی شوند و حل و فصل اختلافات را به دادگاه خانواده بسپارند. در این صورت است که قاضی باید تمامی ابعاد پرونده را مورد بررسی قرار دهد تا در نهایت بر اساس مستندات و مدارک لازم برای گرفتن حضانت فرزند رای نهایی را صادر نماید. این پروسه زمان بر است و به همین دلیل دادگاه تا روشن شدن حق حضانت، نگه داری از فرزند را به طور موقت در اختیار پدر، مادر و یا یکی از اقوام طفل قرار می دهد.
حضانت دائم زمانی اتفاق می افتد که به سبب مرگ یکی از والدین، حکم دادگاه و یا توافق دو طرف حضانت فرزند به طور دائمی در اختیار یکی از مسئولین حضانت قرار بگیرد. در واقع این گونه نیست که با رسیدن کودک به سن خاصی از والدین سلب حضانت شود و در اختیار دیگری قرار بگیرد. در واقع در این صورت نیز لازم است مسئول حضانت شرایط گرفتن حضانت کودک توسط مادر را در اختیار داشته باشد.
شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر کدام است؟
در واقع در این قسمت از مقاله سعی داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر شامل چه مواردی می شود. در واقع به ارزیابی قوانین گرفتن حضانت فرزند توسط مادر خواهیم پرداخت و به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخ خواهیم داد. در واقع در صورتی می توانیم به سوالاتی از این جنس پاسخ دهیم که احاطه کاملی بر قوانین 1170 و 1173 قانون مدنی و نیز 45 قانون حمایت از خانواده داشته باشیم.
بر طبق آن چیزی که از ماده 1170 قانون مدنی به دست می آید مادر در صورتی می تواند مسئول حضانت فرزند خود شود که جنون او به اثبات نرسیده و مجددا ازدواج نکرده باشد. البته باید اشاره داشته باشیم که ماده 45 قانون حمایت از خانواده این موضوع به طور دقیق شرح داده شده است که صرف ازدواج مجدد مادر نمی تواند حق او را از حضانت فرزند به خطر بیندازد. در واقع در این شرایط قاضی پرونده تمامی جوانب پرونده را مورد مطالعه قرار می دهد و در نهایت رایی را صادر می کند که مصلحت طفل در آن لحاظ شده باشد.
در واقع ازدواج مجدد زن در صورتی می تواند شرایط گرفتن حضانت طفل توسط مادر را از او سلب کند که قاضی به این نتیجه برسد که بر اثر این ازدواج مصلحت بچه به خطر افتاده است. ماده 1173 قانون مدنی نیز این موضوع را مقرر داشته است که مادری می تواند حضانت فرزند خود را در اختیار بگیرد که شهره به فساد و انحتاط اخلاقی نباشد. همچنین ممکن است مادر به بیماری های روانی مبتلا باشد که در این صورت حضانت از او سلب می شود.
علاوه بر این ممکن است مادر اقدام به ضرب و شتم کودک کند. در صورتی که میزان این ضرب و شتم خارج از عرف باشد و به نوعی دارای خطرات جدی برای فرزند باشد شرایط گرفتن حضانت بچه توسط مادر از وی سلب شده و در اختیار والد دیگر قرار می گیرد. دقت داشته باشید که در تمامی این موارد برای جلوگیری از پایمال شدن حقوق قانونی تان لازم است از یک وکیل با تجربه و متخصص در زمینه دعاوی حضانت کمک بگیرید و با مشاوره های حقوقی او کار را جلو ببرید.
قوانین گرفتن حضانت فرزند توسط مادر
اکنون که با شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر آشنا شدیم لازم است با مواد قانونی حضانت فرزند نیز به طور کامل آشنایی پیدا کنیم. برای کسب اطلاع در این خصوص لازم است قوانین 1169 قانون مدنی و 45 قانون حمایت از خانواده را مورد مطالعه قرار دهیم. ماده 1169 قانون مدنی به بررسی سن فرزند برای تعیین حضانت پرداخته است و ماده 45 قانون مدنی در خصوص مصلحت کودک و مواردی که بر اساس آن قاضی حکم حضانت را صادر می کند سخن به میان آورده است.
در واقع بر اساس ماده 1169 قانون مدنی حضانت فرزند دختر و پسر تا سن هفت سالگی بر عهده مادر آن ها می باشد. همچنین حضانت فرزند پسر و دختر تا سن بلوغ در اختیار پدر آن ها قرار خواهد گرفت و پس از آن خود فرزند مختار به انتخاب مسئول حضانت است. البته ممکن است که مصلحت طفل امر دیگری را اقتضا کند و یا اینکه والدین در خصوص حضانت فرزند دچار اختلافات جدی شوند. در تمامی این شرایط حکم قاضی در این خصوص مسئول حضانت را تعیین می نماید.
ماده 45 قانون حمایت از خانواده در نظر دارد تا به قضات این امکان را بدهد تا در تمامی آرای صادر شده از دادگاه، مصلحت فرزند را در نظر بگیرند و بر اساس آن حکم صادر کنند. در واقع این ماده مقرر می دارد که حتی اگر موارد سلب حضانت برای مادر وجود داشته باشد، قاضی پرونده مصلحت فرزند را در نظر بگیرد و بر اساس آن حکم صادر کند. برای مثال ممکن است مادر مجددا ازدواج کرده باشد، اما اگر قاضی به این نتیجه برسد که مصلحت بچه در این است که با مادر خود زندگی کند، در نهایت رای به حضانت مادر خواهد داد.
لزوم مراجعه به وکیل برای گرفتن حضانت فرزند
باید دقت داشته باشید که شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر همواره با پیچیدگی هایی همراه است و بدون در اختیار داشتن وکیل مجرب و خبره نمی توان در دعاوی مطرح شده به موفقیت چندانی دست پیدا کرد. در قانون مقرر شده است که مادر تا سن هفت سالگی مسئول حضانت فرزند پسر و دختر است؛ اما لازم است در این سن، مادر نیز دارای شرایط ذکر شده در قانون باشد. چرا که در غیر این صورت حق حضانت از وی سلب خواهد شد و در اختیار والد دیگر قرار می گیرد.
همچنین اگر تصور می کنید که پدر یا مادر طفل دارای شرایط لازم برای عهده دار شدن حضانت فرزند نیست، می بایست از طریق یک وکیل خبره این موضوع را به صورت قانونی دنبال کرده و در نهایت حضانت فرزند را در اختیار بگیرید. دقت داشته باشید که مصلحت فرزند و نظر قاضی در گرفتن حق حضانت بسیار موثر است. از این رو، دفاعیاتی که بهترین وکیل خانواده در تهران، از شما ارائه خواهد داد، می تواند در این زمینه بسیار موثر عمل کرده و در نهایت موفقیت در دعاوی مطرح شده را برای شما به دنبال داشته باشد.
کلام آخر
از اینکه صبوری به خرچ داید و ما را تا انتهای مقاله همراهی نمودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر را مورد بررسی قرار دهیم و به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخی جامع ارائه دهیم. اشاره داشتیم که سلامت عقلی، بلوغ، عدم ابتلا به امراض واگیردار، عدم ازدواج مجدد و موارد دیگر جزو مهم ترین شرایط اخذ حضانت فرزند توسط مادر هستند که البته در تمامی این موارد قاضی پرونده مصلحت طفل را نیز در نظر گرفته و بر اساس آن حکم صادر می کند. علاوه بر این قوانین مدنی و حمایت از خانواده در این خصوص را نیز مورد بررسی قرار دادیم. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما دعوت می کنیم که تجربیات و نظرات خود در خصوص مطالب ذکر شده را با سایر مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.