مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید ⚖️【مدارک مورد نیاز】🏠

مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید شامل تنظیم مبایعه نامه، دریافت کد رهگیری، استعلام از شهرداری و نهادهای دیگر و همچنین تنظیم سند در اداره ثبت املاک و اسناد میشود. به هر حال در مبایعه نامه مشخص میشود که خریدار و فروشنده در چه تاریخی میبایست در دفاتر ثبت حاضر شده و اقدام به تنظیم سند نمایند. در صورتی که فروشنده حاضر به مراجعه به ثبت اسناد و انتقال سند نشود، خریدار میتواند دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را در دادگاه اقامه کند. باید به طور کامل هزینههای مربوط به ثبت سند پرداخت شود. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درخصوص این موضوع به دست آورید، توصیه میکنیم که در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ملکی در تهران کلیک کنید!
مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید شامل چه مواردی است؟
بر اساس قوانین و مقررات مربوط به حقوق ملکی میتوانیم اشاره داشته باشیم که مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید شامل موارد زیر خواهد شد:
-
- تنظیم مبایعه نامه: اولین قدم این است که خریدار و فروشنده مبایعه نامهای را بین خود امضا نمایند. مبایعه نامه به منظور انتقال ملک تنظیم شده و در آن تعهدات هر دو طرف ذکر میگردد. شما میتوانید در مبایعه نامه مشخصات کامل ملک و همچنین وجه انتقال یافته را مشاهده نمایید.
-
- دریافت کد رهگیری: پس از اینکه مبایعه نامه بین خریدار و فروشنده تنظیم شد، لازم است کد رهگیری دریافت شود. برای دریافت کد رهگیری میتوانید به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنید. دریافت کد رهگیری باعث میشود تا از انواع کلاهبرداری و فروش مال به چند نفر جلوگیری به عمل آید.
-
- استعلامهای لازم: دفتر اسناد رسمی سعی دارد استعلامات لازم را از شهرداری، دارایی و نهادهای دیگر انجام دهد؛ در چنین شرایطی است که وضعیت ملک از بابت انتقال مشخص میگردد.
-
- جمع آوری مدارک و مستندات: فرد فروشنده موظف است در دفاتر اسناد رسمی حاضر شود. او باید مدارکی مانند سند ملک، گواهی پایان کار، عوارض شهرداری و مدارک هویتی را به سردفتر تحویل دهد.
-
- تنظیم سند رسمی: وقتی تمامی مراحل بالا را پشت سر گذاشتید، در دفتر اسناد رسمی اقدامات لازم برای تنظیم سند انجام خواهد شد.
-
- پرداخت هزینههای انتقال ملک: باید حق ثبت و همچنین مالیات بر انتقال ملک توسط خریدار به طور کامل پرداخت شود. البته در برخی از شرایط ممکن است در مبایعه نامه ذکر شود که چنین هزینههایی بر عهده فروشنده میباشد.
-
- ثبت سند در دفتر املاک: سند رسمی در دفاتر مربوطه ثبت میشود. در این مرحله است که خریدار به عنوان مالک رسمی و قانونی ملک شناخته خواهد شد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت سند ملک بعد از خرید
برای ثبت سند ملک بعد از خرید به مدارک و مستندات کافی نیازمند هستید. در صورتی که مدارک شما ناقص باشد، ممکن است دفتر ثبت اسناد رسمی از تنظیم سند خودداری نماید. در ادامه برخی از مهمترین این مدارک و مستندات را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
-
- سند مالکیت ملک: یکی از مدارک مهمی که باید در دفاتر املاک ارائه شود، سند قبلی ملک است. فرد فروشنده باید سند ملک را در اختیار سردفتر قرار دهد.
-
- گواهی پایان کار ساختمان: در صورتی میتوان برای تنظیم سند رسمی اقدام کرد که سازنده ملک گواهی پایان کار آن را دریافت کرده باشد. میتوانید از شهرداریها استعلام بگیرید که آیا ملک مورد نظر گواهیهای مربوطه را دارد یا خیر.
-
- عوارض شهرداری: باید حساب عوارض شهرداری به طور کامل پرداخت شده باشد تا دفتر ثبت اسناد اقدام به انتقال سند کند.
-
- مدارک هویتی خریدار و فروشنده: باید مدارک هویتی مربوط به خریدار و فروشنده که نام آنها در مبایعهنامه ذکر شده است به دفتر املاک ارائه شود.
-
- مبایعه نامه: یک نسخه از مبایعه نامه در اختیار خریدار و نسخه دیگر در اختیار فروشنده قرار گرفته است که برای تنظیم سند رسمی باید در اختیار سردفتر قرار گیرد.
مراحل ابطال سند تک برگ چگونه انجام میشود؟
مراحل ابطال سند تک برگ در یک دعوای حقوقی اتفاق میافتد. در ادامه سعی میکنیم مهمترین این مراحل را به طور کامل شرح دهیم:
-
- تهیه مدارک و مستندات کافی: شما به مدارکی نیاز دارید که به یکی از شرایط ابطال سند دلالت داشته باشد. از سوی دیگر باید تمامی اوراق هویتی مربوطه را در اختیار داشته باشید. علاوه بر این نیاز است سند تک برگ را ارائه کنید.
-
- مراجعه به مرجع صالح: اگر اختلافات حقوقی بین دو طرف وجود داشته باشد، لازم است دادخواست ابطال سند را به دادگاه ارائه کنید. اگر جعل سند اتفاق افتاده باشد یا اینکه سند به صورت اشتباهی صادر گردد، میتوانید به اداره ثبت اسناد مراجعه کنید. در چنین شرایطی نیز لازم است دادخواست ابطال سند را در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسانید.
-
- هیئت نظارت: در صورت بروز اشتباهات ثبتی لازم است این مسئله در هیئت نظارت اداره ثبت اسناد مورد بررسی قرار گیرد.
-
- پیگیری مراحل قانونی: اشاره کردیم که پس از طی مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید لازم از پیگیریهای لازم نیز در این خصوص انجام شود. شما برای ابطال سند نیز لازم است مراحل بالا را پشت سر گذاشته و پیگیری مداوم داشته باشید. در برخی مراحل از شما خواسته میشود که در جلسات دادرسی حاضر شده و دفاعیات خود را ارائه کنید.
-
- صدور حکم: پس از اینکه اداره ثبت یا دادگاه مدارک شما را بررسی کرد، حکم تصمیم مقتضی را صادر خواهد نمود. در واقع اداره ثبت یا دادگاه تصمیم گیری میکند که ابطال سند اتفاق بیفتد یا خیر.
-
- ابطال سند تک برگ: در صورتی که اداره ثبت یا دادگاه حکم ابطال سند دهد، در این شرایط سند تک برگ از اعتبار ساقط میشود. مراتب ابطال سند تک برگ در دفاتر ثبت اسناد رسمی به ثبت خواهد رسید.
در چه مواردی سند تک برگ ابطال میشود؟
حال که مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید را بررسی نمودیم، لازم است به مهمترین موارد اشاره کنیم که در آنها ابطال سند اتفاق میافتد. این موارد عبارتند از:
-
- اشتباهات رایج در صدور سند: یکی از اشتباهات مرسوم که باعث ابطال سند میشود، در واقع ثبت اشتباه مشخصات ملک است.
-
- جعل سند ملکی: اگر سند تک برگ صادر شده جعلی باشد، میتوان درخواست ابطال سند را به دادگاه یا اداره ثبت اسناد ارائه نمود.
-
- تعارض اسناد با یکدیگر: در صورتی که دو یا چند سند ملکی برای یک ملک مشخص صادر شده باشد، میتوانید درخواست ابطال سند ارائه کنید.
-
- مغایرت با قوانین و مقررات کشور: اگر سند تک برگ صادر شده با قوانین و مقررات کشور مغایرت داشته باشد، میتوانید درخواست ابطال سند آن را به محاکم قضایی و اداری ارائه نمایید.
-
- انقضای مدت اعتبار سند ملکی: در برخی از موارد ممکن است سند تک برگ صادر شده موقت باشد که در صورت پایان یافتن مدت زمان آن از اعتبار ساقط خواهد شد و میتوانید درخواست ابطال سند را داشته باشید.

انتقال سند چند روز طول میکشد؟
بسیاری از افراد که قصد تنظیم سند رسمی در دفاتر املاک را دارند، با این سوال مواجه میشوند که انتقال سند چند روز طول میکشد؟ به طور مشخص نمیتوان زمان دقیقی را برای انتقال سند در نظر گرفت؛ چرا که این مسئله به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت و بسته به شرایط پرونده شما این زمان تعیین میشود.
میتوانیم بگوییم که انتقال سند ممکن است از چند روز تا چند ماه به طول بیانجامد. عوامل مختلفی بر مدت زمان انتقال سند اثر میگذارند که در ادامه برخی از مهمترین آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
-
- نوع ملک مورد نظر: مدت زمان انتقال سند در صورتی که ملک مورد نظر مسکونی یا تجاری باشد، کاملا متفاوت خواهد بود؛ چرا که در این شرایط مدارک و مستندات متفاوتی از شما خواسته میشود.
-
- وضعیت ملک: اگر ملک با مشکلات حقوقی و ثبتی مواجه باشد، فرآیند انتقال سند برای شما طولانیتر خواهد بود. در صورتی که ملک مورد نظر فاقد چنین مشکلاتی باشد، شما در سریعترین زمان ممکن میتوانید انتقال سند را انجام دهید.
-
- کامل بودن مدارک و مستندات: اگر مدارک شما کامل باشد، در سریعترین زمان میتوانید مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید را پشت سر بگذارید؛ اما برای مثال اگر ملک فاقد گواهی پایان کار باشد، دیگر به این سادگی نخواهید توانست سند رسمی بگیرید.
-
- مراجع صالح برای رسیدگی به درخواست انتقال سند: اینکه پرونده در دفاتر ثبت اسناد دادگاه مورد بررسی قرار گیرد، میتواند مدت زمان رسیدن به هدف را تغییر دهد.
اگر فروشنده اقدام به ثبت سند ملک بعد از خرید نکند چه کنیم؟
در شرایطی ممکن است بین شما و فروشنده مبایعه نامه تنظیم شده باشد. معمولا در مبایعه نامه مدت زمان مشخصی برای ثبت سند رسمی در نظر گرفته میشود، اما در برخی از موارد قیمت ملک بالا میرود یا به هر دلیل دیگری فروشنده تن به تنظیم سند رسمی نمیدهد. حال این سوال به وجود میآید که در صورت بروز چنین شرایطی چه باید کنیم؟
در صورتی که فروشنده راضی به انتقال سند ملکی نباشد، میتوانید دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را اقامه کنید. در واقع الزام به تنظیم سند رسمی یک دعوای حقوقی به شمار میرود و زمانی اقامه میشود که فرد فروشنده از انتقال سند ملکی خودداری به عمل میآورد. خریدار با حضور در دادگاه فرد فروشنده را مجبور به تنظیم سند میکند.
ما در خصوص مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید توضیحات کاملی را ارائه کردیم، ولی این در شرایطی است که فروشنده نهایت همکاری را با خریدار داشته باشد. در واقع میتوانیم بگوییم که سند رسمی سندی است که در دفاتر ثبت اسناد و املاک تنظیم میشود؛ بر اساس این سند فرد به عنوان مالک اصلی ملک مورد نظر شناخته میشود.
تا زمانی که سند زدن بعد از خرید به نام خریدار اتفاق نیفتد، فرد فروشنده همچنان از نظر قانونی مالک ملک مورد نظر محسوب میشود. در واقع با تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی و ارائه آن به دادگاه یا داوری میتوانید فروشنده را مجبور کنید که جهت انتقال سند اقدام نماید. همچنین فرد خریدار در ازای دیرکرد در انتقال سند، وجه التزام یا خسارت دریافت خواهد کرد.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ثبتی در تهران کلیک کنید!
شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
اشاره کردیم که در شرایط عادی لازم است مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید طی شود. در برخی از موارد ممکن است فروشنده همکاری لازم را با خریدار انجام ندهد و به هر دلیلی حاضر به انتقال سند نشود؛ در این صورت است که باید دعوای الزام تنظیم سند رسمی اقامه شود. در ادامه برخی از مهمترین شرایط دعوای الزام تنظیم سند رسمی را بررسی خواهیم کرد:
-
- قرارداد معتبر بین خریدار و فروشنده: باید قرارداد معتبری بین خریدار و فروشنده وجود داشته باشد، برای مثال خریدار و فروشنده باید تمامی تعهدات خود در زمینه انتقال ملک را در مبایعه نامه ذکر نماید.
-
- انجام تعهدات از سوی هر دو طرف: خریدار و فروشنده باید تمام تعهداتی که در مبایعه نامه ذکر شده است را انجام دهند. برای مثال نیاز است تا فرد خریدار تمام مبلغ مورد نظر را به فروشنده پرداخت کرده باشد؛ چرا که در غیر این صورت اجازه تنظیم سند رسمی و طرح دعوای الزام به تنظیم سند داده نخواهد شد.
-
- امتناع فروشنده از تنظیم سند رسمی: در واقع یکی از شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی این است که فروشنده از سند زدن بعد از خرید ملک خودداری به عمل آورد.

مراحل سند زدن ملک قولنامهای به چه صورت است؟
مراحل سند زدن ملک قولنامهای بر اساس قوانین و مقررات ایران یک فرآیند کاملا پیچیده حقوقی است. قولنامه یک سند عادی به شمار میرود و به تنهایی نمیتواند مالکیت خریدار را در محاکم قضایی به اثبات برساند. از این رو لازم است فرد خریدار مراحلی را پشت سر بگذارد تا برای ملک قولنامه خود سند رسمی دریافت کند.
در ادامه مراحل کلی سند زدن برای ملک قولنامهای را شرح خواهیم داد:
-
- بررسی اصالت قولنامه: در ابتدا صحت قولنامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت. باید مشخص شود که مشخصات درج شده در خصوص ملک به درستی انجام شده است. همچنین صحت امضای خریدار و فروشنده مورد بررسی دقیق کارشناسان دادگستری قرار خواهد گرفت.
-
- تهیه مدارک و مستندات لازم: باید اصل قولنامه و همچنین اوراق هویتی مربوط به خریدار و فروشنده به محاکم قضایی تحویل داده شود.
-
- مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک: باید به اداره ثبت اسنادی که ملک در آن واقع شده است، مراجعه کنید و تمامی مدارک مورد نیاز را ارائه دهید.
-
- بررسی مدارک و استعلامات: اداره ثبت اسناد و املاک سعی میکند استعلامات لازم را از ادارات مربوطه انجام دهد. همچنین به بررسی مدارک و مستندات شما خواهد پرداخت تا ساعت آنها مشخص شود.
-
- پرداخت هزینهها: باید تمامی هزینههای مربوط به عوارض و شهرداری و هزینههای مربوط به اداره ثبت توسط خریدار پرداخت شود.
-
- صدور سند رسمی برای ملک: پس از اینکه مراحل بالا را با موفقیت پشت سر بگذارید، سند رسمی برای ملک شما صادر خواهد شد. در این مرحله خریدار به عنوان مالک اصلی ملک در نظر گرفته میشود.
کلام آخر
نکتهای که باید در خصوص مراحل ثبت سند ملک بعد از خرید به آن توجه داشته باشید، این است که در مبایعه نامه تاریخ دقیقی را برای حضور در اداره ثبت مشخص نمایید. همچنین باید وجه التزام تنظیم کنید. یعنی در صورتی که فروشنده اقدام به انتقال سند نکند، مبلغی به عنوان جریمه و خسارت به صورت روزانه از او دریافت شود. اگر انتقاد یا پیشنهادی در خصوص مقاله دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر کاربران سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید تا پاسخگوی شما باشیم.