رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز چیست؟ ⚖️ + نحوه محاسبه✔️
تمامی ما کم و بیش با جرم کلاهبرداری آشنایی داشته و حتی ممکن است خودمان نیز در طول عمر خود با آن رو به رو شده باشیم. با رشد فضای مجازی و استفاده عمومی از فضای اینترنت نیز بستر برای کلاهبرداری بیش از پیش فراهم شده است. در جرم کلاهبرداری تلاش فرد کلاهبردار بر این استف تا روش هایی حیله گرانه و فریب کارانه را به کار بگیرد و با استفاده از آن به اموال دیگری دست پیدا کرده و آن را تصاحب نماید. در چنین شرایطی اگر فرد مال باخته بتواند متهم را به جرم کلاهبرداری محکوم نماید، در بسیاری از موارد دادگاه فرد مجرم را به رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز محکوم خواهد کرد. در ادامه این مبحث حقوقی را به طور کامل مورد کنکاش قرار خواهیم داد.
منظور از رد مال در کلاهبرداری چیست؟
در واقع رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز مجموعه اقداماتی است که از سوی مجامع قانونی صورت می پذیرد تا از دارایی های افراد در مقابل سرقت، کلاهبرداری و جرایم دیگر انجام می شود. در واقع اگر شخصی مال دیگری را تصاحب نموده و این تصاحب غیر قانونی باشد، ملزم است که عین مال یا ارزش واقعی آن را بپردازد که در اصطلاح به آن رد مال می گویند.
فرض کنید که یک سایت مخرب با استفاده از روش های کلاهبرداری آنلاین، پس از خرید محصول مورد نظر پول شما را تصاحب کرده و محصول مورد نظر را برای شما ارسال نکرده است. در چنین شرایطی با طرح دعوی و محکوم نمودن مدیر سایت مورد نظر می توانید جهت رد مال از سوی کلاهبردار اقداماتی را انجام داده و به اصل پول خود به نرخ روز برسید.
اما نکته قابل ذکر این است که در برخی از موارد شاهد این موضوع هستیم که کلاهبرداری در گذشته صورت گرفته و پس از گذشت چند سال توانسته اید وقوع جرم را در دادگاه به اثبات برسانید. در چنین شرایطی قطعا به دلیل تورم ارزش پول پرداخت شده کاهش پیدا کرده است؛ اما جای نگرانی نیست چرا که در قانون راهکار مهمی برای این معضل ارائه شده است.
در این صورت است که در دادگاه ارزش واقعی پول پرداخت شده به نرخ روز محاسبه خواهد شد. در چنین شرایطی فرد کلاهبردار می بایست مبلغی که در دادگاه از سوی کارشناسان مربوطه تعیین شده است را به طور کامل پرداخت نماید. در قسمت های بعدی مقاله سعی داریم این مطلب مهم حقوقی را به طور کامل برای شما تشریح کنیم.
رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز چیست؟
در قسمت های قبلی از مقاله به این مسئله اشاره کردیم که در واقع به زبان ساده کلاهبرداری عبارت است از تصاحب و تصرف مال دیگران با استفاده از روش های حیله گرانه. در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که فرد حتی با التماس و با میل شخصی مال خود را در اختیار کلاهبردار قرار می دهد. چرا که کلاهبردار از روش های متقلبانه استفاده کرده است.
منظور از رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز این است که اگر کلاهبردار ملزم به رد مال در دادگاه شود می بایست ارزش واقعی مال به نرخ روز محاسبه شده و در اختیار مال باخته قرار بگیرد. در نظر داشته باشید که بسیاری از اموال در گذر زمان ارزش واقعی خود را از دست می دهند و می بایست برای اجرای عدالت میزان واقعی آن به مال باخته عودت داده شود.
در ایران نیز به مانند تعداد زیادی از کشورهای جهان شاهد تورم هستیم و همین مسئله سبب می شود تا ارزش اموال در گذر زمان کاهش پیدا کرده و به قیمت آن ها افزوده شود. برای اینکه در رد مال بی عدالتی نسبت به مال باخته صورت نگیرد، زمانی که کلاهبردار محکوم به وقوع جرم می شود لازم است قیمت واقعی مال به نرخ روز محاسبه و پرداخت شود.
در واقع ممکن است کلاهبرداری در سال های قبل اتفاق افتاده باشد. در این شرایط باید از سوی کارشناسان دادگستری قیمت اصلی مال محاسبه شده و به مال باخته پرداخت شود یا اینکه عین مال در اختیار او قرار بگیرد. افزایش نجومی قیمت ها به خصوص در موضوع کلاهبرداری از املاک و طلا و مسائل مربوط به آن باعث شده تا این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
برای مثال فرض کنید که فردی در گذشته زمینی را با کلاهبرداری تصاحب کرده و امروز این جرم در دادگاه های ذی صلاح ثابت شده باشد. در چنین شرایطی یا باید عین زمین به مال باخته بازگردانده شود و یا اینکه قیمت روز زمین محاسبه شده و به کلاهبردار الزام شود که آن را در اختیار شاکی قرار دهد. در این حالت ممکن است کلاهبردار چندین برابر ارزش گذشته ملک را به مال باخته بازگرداند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره آسان با بهترین وکیل کیفری در تهران کلیک کنید!
نحوه محاسبه رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز
همان طور که در قسمت قبل بیان کردیم رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز می بایست صورت بپذیرد تا مال باخته بتواند به ارزش واقعی مال خود دست پیدا کند. در این بین کارشناسان دادگستری موظف هستند تا با در نظر گرفتن عوامل مختلفی که از پیش تعیین شده است، ارزش واقعی مال کلاهبرداری شده در گذشته را به نرخ روز محاسبه کرده و اعلام نمایند.
در شرایطی ممکن است مال کلاهبرداری شده قابل برگشت نباشد و یا اینکه نتوان ارزش واقعی آن را نیز محاسبه کرد. در چنین شرایطی است که قانون مقدر می دارد تا جریمه های سنگینی برای شخص کلاهبردار در نظر گرفته شده و در قالب مجازات به او تحمیل گردد. البته تمامی این موارد در صورتی است که کلاهبردار به وقوع جرم محکوم شده باشد.
بگذارید با ذکر مثالی این موضوع را به طور کامل برای شما تشریح نماییم. فرض کنید که شخص کلاهبردار در چندین سال قبل مالی را با استفاده از روش های حیله گرانه از شخص دیگری کلاهبرداری کرده باشد. در چنین شرایطی اگر فرد کلاهبرداری در دادگاه به رد مال محکوم شود، ملزم می گردد تا عین مال کلاهبرداری شده را به صاحب اصلی آن بازگرداند.
اما مشکل اینجاست که در بسیاری از موارد عین مال دیگر وجود ندارد. برای مثال شخص کلاهبردار بلافاصله پس از تصاحب طلا، با حضور در طلا فروشی ها آن را فروخته باشد. در چنین شرایطی است که کارشناسان دادگستری سعی می کنند تا قیمت امروز طلا و مقدار طلای تصاحب شده را در نظر گرفته و ارزش واقعی آن را به نرخ روز محاسبه نمایند.
فرض کنید که کلاهبردار 100 گرم طلای مال باخته را با استفاده از روش های متقلبانه از دسترس او خارج کرده و به آن تصرف پیدا کند. در چنین شرایطی اگر عین مال موجود باشد، کلاهبردار در دادگاه محکوم به رد عین مال می شود؛ اما اگر مالی در دسترس نباشد، کارشناسان مربوطه قیمت 100 گرم طلا را به نرخ روز محاسبه کرده و مجرم ملزم است این مبلغ را بپردازد.
اعسار در رد مال کلاهبرداری شده به نرخ روز
اشاره داشتیم که فرد مجرم ملزم است از نظر قانونی عین مال یا ارزش واقعی آن را به نرخ روز به آسیب دیده از کلاهبرداری پرداخت نماید تا عدالت در محاکم مربوطه حکم فرما شود. در صورتی که اعسار در رد مال کلاهبرداری اتفاق بیفتد یعنی در شرایطی کلاهبردار نتواند عین مال، ارزش واقعی آن یا جریمه های مربوطه را پرداخت کند به زندان محکوم خواهد شد.
اما به زندان افتادن فرد کلاهبردار در اصطلاحات عامیانه دردی را از مال باخته درمان نمی کند و او هرگز نمی تواند در این حالت نیز به اصل مال خود دست پیدا کند. در این صورت تنها راهی که از نظر قانونی باقی می ماند، قسط بندی کردن پرداخت جریمه یا مال کلاهبرداری شده برای شخص مجرم است تا به صورت اقساطی رد مال صورت بپذیرد.
البته باید در نظر بگیریم که اعسار در رد مال زمانی اتفاق می افتد که برای دادگاه این مسئله روشن شود که شخص کلاهبردار توانایی مالی لازم برای رد مال را در اختیار ندارد. در واقع شخص می بایست به دادگاه درخواست اعسار بدهد. در این صورت است که قاضی پرونده درخواست کلاهبردار را مورد بررسی قرار می دهد و امکان دارد که با آن موافقت نماید.
در این صورت است که شخص مال باخته می تواند بر اساس قانون به صورت ماهانه و در هر ماه مبلغی مشخص را از کلاهبردار دریافت نماید. در واقع در چنین شرایطی رد مال به صورت یکجا اتفاق نخواهد افتاد و فرد مال باخته می تواند در گذر زمان و به صورت اقصاطی مال خود را از فرد مجرم دریافت نموده و به اصل مال خود در این روش برسد.
حال ممکن است این سوال پیش بیاید که اگر کلاهبردار از پرداخت اقساطی که برای آن تعیین شده است خودداری نماید، چه خواهد شد؟ باید بگوییم که در دادگاه ضمانت های لازم برای پرداخت منظم اقساط گرفته می شود. ولی با این حال ممکن است کلاهبردار از پرداخت اقساط خود استنکاف نماید که در چنین شرایطی مجازات سنگینی در انتظار او خواهد بود.
انواع رد مال در کلاهبرداری
حالا که نحوه محاسبه رد مال به نرخ روز را بررسی کردیم لازم است به این مسئله نیز تاکید داشته باشیم که در دادگاه و سایر محاکم قضایی ممکن است در شرایط مختلفی متهم به رد مال محکوم شود. در ادامه این مطلب سعی داریم تا انواع رد مال در جرم کلاهبرداری را بررسی نماییم و توضیح مختصری درباره آن ارائه کنیم:
- رد عین مال: یکی از روش های مهم رد مال که اغلب در دادگاه های ذی صلاح به آن حکم داده می شود، رد عین مال است. اگر مالی به صورت غیر قانونی از شخصی گرفته شده باشد، او بر اساس قانون محکوم می شود تا عین مال را به صاحب اصلی آن بازگرداند. در واقع فرد ملزم دقیقا عین مالی که تصرف کرده است را رد نموده و رضایت فرد مال باخته را جلب کند
- رد مثل مال: رد مثل مال به معنای بازگرداندن مال به شخصی است که به صورت غیر مستقیم و غیر قانونی از او گرفته شده است. در این روش از رد مال به جای اینکه دقیقا مال به مال باخته بازگردانده شود، معادل آن محاسبه شده و فرد مجرم ملزم به پرداخت آن می شود.
- رد قیمت مال: به منظور تغییر نام یا تغییر ارزش مال به معنای مخفی کردن آن می باشد. در این روش کلاهبرداران می کوشند تا اموال خود را با ارزشی کمتر به دیگران منتقل نمایند تا منبع اصلی پول خود را مخفی نمایند. این روش معمولا با استفاده از طلا صورت می گیرد و برای کلاهبرداران معمولا ریسک و خطر کمتری را به دنبال خواهد داشت.
مجازات خودداری متهم از رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز
در مواردی قاضی پرونده سعی دارد تا ابعاد مختلف دعاوی مطرح شده را بررسی نموده و در نهایت رای به رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز می دهد؛ اما گاهی این مسئله را شاهد هستیم که قاضی پرونده حکم به رد مال داده است اما فرد مجرم به هیچ عنوان به این حکم عمل نکرده و عملا تمایلی به رد مال ندارد و از آن امتناع می ورزد.
در برخی دیگر از شرایط موقعیتی پیش می آید که فرد مجرم عملا نمی تواند اصل مال، مثل مال یا اینکه قیمت معادل آن را نیز به مال باخته تحویل دهد. به هر حال در قانون این مسئله بررسی و حکم شده است که اگر شخص کلاهبردار نتواند رد مال کند می بایست تا زمانی که اقدام به این کار می کند در زندان بماند و در واقع چنین مجازاتی در انتظار او است.
البته به زندان افتادن فرد کلاهبردار به هیچ عنوان نمی تواند فرد مال باخته را به عین مال یا معادل آن برساند. در جرائم کلاهبرداری معمولا بحث شرعی حق الناس در میان است و قاضی پرونده و یا هیچ مقام مسئول دیگری نمی تواند کلاهبردار را ببخشد یا مورد عفو قرار دهد. او ملزم می شود تا زمان رد مال در زندان باقی بماند.
اگر فرد به هر دلیلی از پرداخت مال کلاهبرداری شده خودداری نماید می توانید با حکم قانونی او را برای سال ها به زندان بیاندازید؛ اما راهکار بهتر این است که پرداخت مال و در اصطلاح رد مال از سوی شخص کلاهبرداری را قسط بندی کنید. پرداخت اقساطی و رد مال در صورتی اتفاق می افتد که شخص کلاهبردار به دادگاه درخواست اعسار بدهد.
نحوه اجرای حکم رد مال در کلاهبرداری به چه صورت است؟
در خصوص نحوه اجرای حکم رد مال در کلاهبرداری لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که در ابتدا لازم است جرم کلاهبرداری در دادگاه ذی صلاح اثبات شود. یکی از مهم ترین مصادیق وقوع جرم کلاهبرداری که می بایست در دادگاه نسبت به اثبات آن اقدامات لازم را به انجام برسانید، مال غیر بودن مالی است که از طریق کلاهبرداری تصاحب شده است.
در واقع اگر شخصی مالکیت ملکی را در اختیار نداشته باشد و با استفاده از روش های کلاهبردارانه آن را تصاحب نموده باشد، این جرم صورت گرفته است. از سوی دیگر گاهی شاهد این موضوع هستیم که افراد کلاهبردار از جعل سند برای فریب دادن فرد مورد نظر و کلاهبرداری استفاده می نمایند که البته جعل اسناد خودش به تنهایی جرم انگاری شده است.
در نخستین گام لازم است از مدارک و مستنداتی که در اختیار دارید برای اثبات وقوع جرم رونمایی کنید. در واقع اثبات کلاهبرداری کار دشواری است و اگر شما مدارک و مستندات کافی در اختیار نداشته باشید قطعا نخواهید توانست به اهداف خود برسید. در نظر داشته باشید که استخدام وکیل مجرب و آشنا به دعاوی کیفری می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
پس از محکوم شدن فرد مجرم، قاضی از وی می خواهد که عین مال را تحویل شخص مال باخته نماید. در این صورت اگر عین مال موجود نباشد از وی خواسته می شود که مثل یا قیمت مال را پرداخت نماید. اگر به هر دلیلی او از این کار خودداری نماید به زندان خواهد رفت و تا زمانی که رد مال به صورت کامل انجام نشود فرد کلاهبردار در زندان باقی خواهد ماند.
اما در بسیاری از موارد قاضی به کلاهبردار این امکان را می دهد که مال مورد نظر را به صورت اقساط پرداخت نماید. این در شرایطی است که فرد کلاهبردار اعسار خود از رد مال کلاهبرداری را اعلام نماید. در چنین شرایطی است که تعداد اقساط و همچنین مبلغی که باید در هر قسط پرداخت شود از سوی قاضی پرونده با در نظر گرفتن وضعیت مالی فرد تعیین می گردد.
لزوم مراجعه به وکیل در جرائم کلاهبرداری
وکلا به طور معمول شناخت کاملی از مصادیق جرم کلاهبرداری دارند و می توانند در این زمینه مشاوره حقوقی دقیقی را در اختیار شما قرار دهند. وقتی شما پرونده خود را به یک وکیل متخصص تحویل می دهید او می تواند مطالعات دقیقی در خصوص آن انجام داده و راهکارهای مناسبی را پیش روی شما بگذارد که عملا در حل مشکلات راهگشا خواهد بود.
ممکن است در رد مال در کلاهبردای با مشکلاتی رو به رو شده و نتوانید عین مال یا مثل آن را باز گردانید. در چنین شرایطی است که باید از وکلای حرفه ای کمک دریافت کنید. وکیل در درجه اول می کوشد تا شما را از اتهامات وارد شده به طور کامل تبرئه نماید و در درجه دوم می کوشد تا درخواست اعسار از پرداخت و رد مال را به دادگاه ارائه نماید.
همچنین اگر به عنوان شاکی وارد پرونده های کلاهبرداری شده اید، لازم است برای اثبات ادعای خود در محاکم قضایی پیش قدم شده و از وکلای مجرب و خبره کمک بگیرید. این وکلا می توانند در جمع آوری مدارک و مستندات کمک بسیار زیادی به شما داشته باشند. همچنین این وکلا با ارائه دفاعیات شفاهی و کتبی سعی در پیشبرد اهداف شما به صورت حداکثری دارند.
ذکر این نکته ضروری است که وکلای دارای سابقه درخشان برای استخدام مناسب هستند. هرگز تلاش نکنید تا وکلای کم تجربه را در این دعاوی پیچیده به کار بگیرید. چرا که در این صورت است که پس از گذشت مدت زمانی کمی متوجه خواهید شد که مشکلات بسیاری پیش روی شما قرار می گیرد. همچنین لازم است تنها به سراغ وکلای دارای تخصص کیفری بروید.
کلام آخر
اینکه سایت برترین وکیل به عنوان یکی از قدیمی ترین و معتبرترین وب سایت های حقوقی را برای مطالعه مقاله انتخاب کرده اید از شما قدردان هستیم و امیدواریم که مشکلات شما در زمینه های مختلف حقوقی در زمانی کم حل و فصل شوند. در مطلب بالا درباره رد مال در کلاهبرداری به نرخ روز توضیحاتی ارائه شد تا دانش افزایی در این زمینه بی قید و شرط انجام شود. بیان کردیم که اگر فرد محکوم به رد مال شود، در صورت عدم پرداخت آن به زندان خواهد رفت. اگر با سوالی رو به رو شده اید که ذهن شما را مشغول کرده آن را با ما در میان بگذارید.