روند رسیدگی به جرایم رایانهای در ایران ⚖️ نحوه تنظیم شکایت
دقت داشته باشید که گاهی در فضای اینترنتی و فضای مجازی شاهد بروز برخی از جرمها هستیم که میتواند حقوق افراد را مختل نماید. این جرمها گاهی شامل کلاهبرداری اینترنتی میشود و گاهی دیگر با سرقت اطلاعات شخصی از طریق اینترنت همراه هست. به هر حال سوالی که برای اکثر افراد پیش میآید این است که در صورت بروز جرایم سایبری و جرایم رایانهای باید به کجا مراجعه کنند و از کدام نهادها در این باره کمک دریافت نمایند. باید اطلاعات کاملی در خصوص جرایم رایانهای داشته باشید و با انواع جرم و مجازاتهای تعیین شده برای آن آشنایی پیدا کنید تا بتوانید از حقوق خود در محاکم قضایی دفاع نمایید. در این مقاله سعی داریم شما را با روند رسیدگی به جرایم رایانهای در ایران آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.
نحوه طرح دعوا در خصوص جرایم رایانهای چگونه است؟
در خصوص روند رسیدگی به جرایم رایانهای در ایران لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که گاهی افراد ممکن است متحمل برخی از خسارتهای ناشی از جرم مربوط به فضای مجازی و سایبری شوند. برای مثال ممکن است مزاحمت در فضای تلگرام اتفاق بیفتد و یا اینکه با سرقت اطلاعات شخصی در فضای اینترنتی روبرو شوند. در تمامی این موارد لازم است فرد به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه کرده و فرمهای مربوط به شکواییه را در خصوص جرایم رخ داده در فضای مجازی تکمیل کند.
برای تنظیم شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک لازم است خود شخص یا وکیل او حضور پیدا نمایند و فرمهای مربوط به شکوایی را تنظیم نموده و شرح کاملی در خصوص وقوع جرم داشته باشند؛ بنابراین اولین قدم برای دادخواهی و تشکیل پرونده این است که به دفاتر قضایی مراجعه کرده و شکواییه تنظیم کنید تا به این شکل روند رسیدگی به این جرایم در محاکم قضایی اقامه شود و شما بتوانید به حقوق قانونیتان برسید. پس از هر شکایت باید مراحل قانونی دیگری را نیز طی نمایید.
روند رسیدگی به جرایم رایانهای در پلیس فتا
اشاره داشتیم که جرایم رایانهای پلیس فتا نیز قابل پیگیری میباشد. پس از اینکه با جرایم سایبری روبرو شدید لازم است در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه کرده و شکواییه را تنظیم نمایید. پس از طرح دعوی در این دفاتر پرونده برای رسیدگیهای بیشتر در دادسرای مربوطه ثبت میگردد. پس از اینکه پرونده در بازپرسی مربوط مورد بررسیهای دقیق قرار گرفت برای رسیدگیهای بیشتر به پلیس فتا ارجاع داده میشود تا تحقیقات کاملی در این نهاد قانونی در خصوص پرونده انجام شود.
پس از اینکه تحقیقات جامعی توسط پلیس فتا در خصوص جرایم صورت گرفته انجام شد نتیجه آن به محکمه مربوطه ارسال میگردد؛ بنابراین شاکی یا وکیل او باید در خصوص چنین مهمی اقدامات لازم را به انجام برسانند تا مشکلی از این بابت پیش نیاید و روند رسیدگی به آن به طور کامل طی شود. نیاز است در این مرحله پرونده را به طور جدی پیگیری نمایید و به دعاوی مطرح شده رسیدگی کنید تا به این شکل بتوانید اهداف مد نظرتان را محقق کرده و مشکلات پیش آمده را برطرف کنید.
روند رسیدگی به جرائم رایانهای در دادسرا
اشاره داشتیم که در روند رسیدگی به جرائم رایانهای در ایران پرونده از سوی بازپرس به پلیس فتا ارجاع داده میشود تا این نهاد تحقیقات کاملی را بر روی آن انجام داده و ابعاد مختلف آن را مشخص نماید. پس از اینکه پلیس فتا به عنوان ضابط دادگستری نظر خود را در خصوص پرونده اعلام داشت مجدداً لازم است بررسیهای بیشتر در دادسرای مربوطه انجام شود. دقت داشته باشید که دادسرا موظف است در سریعترین زمان ممکن به پروندههای مربوط به جرایم سایبری در فضای مجازی رسیدگی کند.
پس از اینکه دادیار یا بازپرس در خصوص پرونده و اوراق مربوط به آن تحقیقات جامعی را انجام دادند از فرد متهم میخواهند که برای پارهای از توضیحات به دادسرا مراجعه نماید. در این مرحله ممکن است بازپرس یا دادگاه سوالات جامعی را از فرد متهم پرسید تا ابعاد مختلف وقوع جرم برای آنها مشخص گردد. در واقع اصلیترین مرحلهای که در دادسرا طی میشود تفهیم اتهام به فرد متهم میباشد. البته فرد میتواند در این مرحله از بهترین وکیل کیفری در تهران کمک دریافت کرده و روند رسیدگی را با او طی نماید.
در شرایطی ممکن است بازپرس پرونده نیاز ببیند که طرفین دعوی در شعبه مربوطه حضور پیدا کرده و در خصوص جرم صورت گرفته توضیحات جامعی را ارائه دهند. برای این کار از دو طرف خواسته میشود که در زمان مقرر در مکان مشخص شده حضور پیدا کرده و در محضر بازپرس اطلاعات خود در خصوص پرونده را ارائه دهند. در رسیدگی به پروندههای مربوط به جرایم رایانهای در دادسرا پرونده شکل رسیدگی در دادگاه را به خود میگیرد چرا که از افراد خواسته میشود به صورت حضوری از خود دفاع کنند.
روند رسیدگی به جرائم رایانهای در دادگاه
درباره روند رسیدگی به جرائم رایانهای در دادگاه لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که پس از اینکه تحقیقات جامعی در خصوص دعاوی مطرح شده در دادسرا صورت گرفت بازپرس با صدور کیفرخواست از دادگاه مربوطه میخواهد که تحقیقات جامعی را در خصوص پرونده انجام داده و حکم نهایی را صادر کند… مرجع صالح برای رسیدگی به جرایم سایبری و رایانهای دادگاه کیفری ۲ میباشد که از طرفین دعوی میخواهد که در زمان مشخص در شعبه دادگاه مقرر حضور پیدا کنند.
قاضی پرونده سعی دارد در ابتدا به کیفرخواست دادسرا توجه کرده و سپس از طرفین بخواهد که ادله و مستندات خود را ارائه دهند. او همچنین تلاش میکند تمامی جوانب امر برای جرائم سایبری را مورد بررسی قرار دهد تا در نهایت بتواند حکم عادلانهای را در این خصوص صادر نماید. آرای صادره از سوی دادگاه بدوی در خصوص جرائم سایبری و رایانهای با در نظر گرفتن ادله و مستندات صادر میگردد و فرد میتواند همواره در صورت قابل تجدید نظرخواهی به رای صادره اعتراض نماید.
ممکن است رای صادر شده از سوی دادگاه بدوی به گونهای باشد که فرد متهم از تمامی اتهامات وارد شده تبرئه شده و یا اینکه جرم اثبات شود و او متحمل مجازاتهای سنگینی در این خصوص گردد. به هر حال شما برای ارائه دفاعیات لازم در جلسات دادگاه لازم است از یک وکیل متخصص استفاده کنید تا او بتواند با مرور قوانین و مقررات راهکارهای مناسبی را برای برون رفت از مشکلات پیش آمده در خصوص پرونده به شما ارائه داده و در نهایت گام بلندی را به سمت پیروزی و تامین اهداف شما بردارد.
تجدید نظرخواهی در جرائم رایانهای
در قسمتهای قبل در خصوص روند رسیدگی به جرائم سایبری در ایران توضیحات جامعی را ارائه دادیم و اشاره نمودیم که دادگاه مسئول رسیدگی به پروندههای مربوطه است. پس از اینکه دادگاه تحقیقات جامعی را در این خصوص انجام داد و ادله و مستندات هر دو طرف را دریافت نمود میتواند رای خود را صادر نماید. حال سوالی که پیش میآید این است که آیا میتوان به رای صادره از سوی دادگاه بدوی در خصوص جرائم رایانهای اعتراض کرد یا خیر؟ در ادامه به این سوال پاسخ میدهیم.
در واقع ممکن است حکم صادر شده از دادگاه به گونهای باشد که فرد از اتهامات وارده به طور کامل تبرئه شود همچنین ممکن است رای صادر شده از سوی دادگاه بدوی در خصوص جرایم فضای مجازی به گونهای باشد که فرد با مجازاتهای سنگینی روبرو شود. به طور کلی هر یک از طرفین دعوی که احساس میکند رای دادگاه به ضرر او صادر شده است میتواند از نظر قانونی به آرای صادر شده از سوی دادگاه بدوی اعتراض نماید. در این صورت است که پرونده برای رسیدگیهای بیشتر به دادگاه تجدید نظر ارسال میگردد.
در این صورت است که فرد متضرر میبایست دادخواست تجدید نظرخواهی را تنظیم نموده و در اختیار مقامات مسئول قرار دهد در این صورت است که دادگاه تجدید نظر در ابتدا لوایح ارسالی را مورد بررسی قرار میدهد و اگر به تشکیل جلسه نیاز بود برای رسیدگی به آن دادگاه تجدید نظر تشکیل جلسه خواهد داد. در برخی از موارد ممکن است از طرفین دعوی در جرائم مربوط به فضای مجازی خواسته شود که در جلسات دادگاه حضور پیدا کنند و در برخی دیگر از موارد دادگاه بدون حضور طرفین تشکیل جلسه میدهد.
دقت داشته باشید که تعلیق در اجرای مجازات و یا تعویق در آن را میتوان به هر دو مرجع دادگاه بدوی یا دادگاه تجدید نظر به صورت لایحه ارسال کرد؛ اما همواره باید این نکته را در نظر داشته باشید که انجام امورات حقوقی مربوط به تجدید نظرخواهی و یا تخفیف در مجازاتهای مربوطه کار بسیار دشوار و حساسی به شمار میرود. از این رو به شما پیشنهاد میکنیم در صورت مواجهه با دعاوی مربوط به جرایم رایانهای به طور قطع از بهترین وکیل جرایم رایانه ای در تهران در این حوزه کمک بگیرید.
صلاحیت دادسرا برای رسیدگی به جرایم رایانهای
در خصوص روند رسیدگی به جرائم رایانهای در ایران لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر با وقوع جرمی در خصوص فضای سایبری و فضای مجازی روبرو شدهاید به طور قطع میتوان گفت که دادسرا صلاحیت لازم برای رسیدگی به آن را خواهد داشت. از سوی دیگر پلیس فتا به عنوان ضابط قضایی میتواند در پروندههای مربوط به جرایم سایبری ورود پیدا کرده و تحقیقات جامعی را در خصوص آن انجام دهد از سوی دیگر دادگاه نیز میتواند حکم نهایی را برای وقوع چنین جرایمی صادر نماید.
در واقع دادسرای تخصصی فضای مجازی صلاحیت لازم برای رسیدگی به جرایم رایانهای را بر عهده دارد. چنین دادسرایی به طور معمول در تهران و سایر شهرهای بزرگ کشور وجود دارد و برای رسیدگی به جرایم سایبری تشکیل جلسه میدهد. در واقع دادسرای مربوطه صلاحیت لازم برای رسیدگی به تمامی جرایمی را دارد که در فضای مجازی اتفاق افتادهاند و برای تکمیل مراحل تحقیقاتی خود ارتباط تنگاتنگی با پلیس فتا پیدا میکند و از کارشناسان این حوزه در تکمیل مراحل رسیدگی کمک دریافت خواهد کرد.
دقت داشته باشید که برای تکمیل مراحل رسیدگی به جرایم رایانهای، پلیس فتا وارد عمل شد و اطلاعات جامعی را در اختیار دادسرا قرار میدهد. از جمله مهمترین جرایمی که ممکن است در فضای مجازی و رایانهای اتفاق بیفتد میتوان به هک اطلاعات از کامپیوتر، انتشار عکس و یا فیلمهای خصوصی، کلاهبرداری اینترنتی و موارد دیگر اشاره نمود. با افزایش آگاهی در این خصوص میتوانید از بروز چنین جرایمی جلوگیری کرده و جلوی بروز خسارتهای احتمالی در این زمینه را به میزان زیادی بگیرید.
نحوه تنظیم شکایت در خصوص جرائم رایانهای
در خصوص تنظیم شکایت از جرائم رایانهای لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که پیش از طرح دعوی در محاکم قضایی لازم است با افراد متخصص در زمینه مسائل حقوقی مشورت کرده و دغدغههای خود را به آنها منتقل نمایید. دریافت مشاوره حقوقی از افراد مطلع باعث میشود که شکایت مطلوبی را داشته باشید و در هزینه و زمان شما به میزان قابل توجهی صرفهجویی گردد. در صورتی که شاکی قصد داشته باشد خودش در دفاتر خدمات قضایی طرح شکایت کند باید ابتدا در سامانه ثنا ثبت نام نماید.
از سوی دیگر ممکن است فرد شاکی عدله و مستنداتی را به همراه داشته باشد در چنین شرایطی لازم است او از مسئولان دفاتر خدمات قضایی بخواهد که این مدارک را در سایت مربوطه بارگذاری نمایند. همواره شما میتوانید با مطالعه چند نمونه از شکوایههایی که برای جرایم سایبری تنظیم شده است اطلاعات جامعی را در این خصوص به دست آورید و از آنها برای تنظیم شکایتنامه مربوط به جرایم صورت گرفته کمک دریافت نمایید و الگوبرداری کنید. این مسئله منجر به تنظیم شکوایی مطلوبی خواهد شد.
به هر حال باید به این نکته توجه داشته باشید که تنظیم شکوایه در خصوص جرائم رایانهای یکی از پیچیدهترین و حساسترین مراحل رسیدگی به شمار میرود. بهتر است این کار را به وکلای متخصص بسپارید چرا که آنها دانش حقوقی انجام این کار را داشته و میتوانند با تجربه بالایی که در اختیار دارند شما را در تنظیم شکواییه یاری دهند. در هنگام تنظیم شکواییه مربوط به جرایم سایبری لازم است که به اصول نگارش زبان فارسی اهمیت داده شود و نکات حقوقی مختلف در آن به طور کامل قید شود.
لزوم مراجعه به وکیل برای رسیدگی به جرایم رایانهای
این نکته را در نظر داشته باشید که شما برای تکمیل روند رسیدگی به جرائم رایانهای لازم است به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که در زمینه دعاوی کیفری و دعاوی مربوط به فضای مجازی به صورت تخصصی فعالیت کرده باشند. از سوی دیگر شما میتوانید از وکیل مورد نظرتان مشاوره حقوقی دریافت کرده و دغدغههای خود در خصوص پروندههای مربوط به جرایم سایبری را مطرح نمایید تا او بتواند با مرور کردن قوانین مختلف در این حوزه بهترین راهکار را پیش روی شما به عنوان شاکی یا متشاکی قرار دهد.
دقت داشته باشید وکیلی میتواند در این زمینه به شما کمک کند که دانش حقوقی بالایی را در اختیار داشته باشد و سالهای زیادی را صرف رسیدگی به پروندههای مربوط به جرایم رایانهای کند. در چنین شرایطی است که میتوانید راهکارهای مناسبی را از او دریافت کرده و مشکلات پیش آمده در خصوص پروندههای مربوط به فضای مجازی را حل و فصل نمایید. او با روند رسیدگی به پرونده در دادسرا و پلیس فتا آشنایی کامل دارد و میتواند امور حقوقی را در مدت زمان کمی به سرانجام برساند.
کلام آخر
امیدواریم از مطالعه این مقاله نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید با استفاده از مطالب مندرج در آن اطلاعات حقوقی خود را افزایش داده و با دید جامعتری در این مسیر گام بردارید. در این مطلب تلاش کردیم تا روند رسیدگی به جرائم رایانهای در ایران را مورد بررسی قرار دهیم و مطالب مهمی را در خصوص آن ذکر نماییم. همچنین تلاش کردیم تا مطالب مهمی را در خصوص روند رسیدگی به جرایم سایبری در دادسرا و پلیس فتا ارائه دهیم. اکنون از شما میخواهیم که نظرات و تجربیات خود را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.