نکات حقوقی

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار ⚖️【سال1403】

برای جلوگیری از ظلم و اجحاف در حق کارگران و کارمندان در سال 1369 قوانینی در اداره کار تصویب شد که تمامی کارفرمایان ملزم به رعایت این قوانین شدند. در صورت عدم التفات کارفرما به این موارد پرسنل او این حق را دارند که از او شکایت کنند و خواستار حق خود به صورت کامل گردند. داشتن دید اولیه از حقوق قانونی خود و مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار این امکان را به کارگران میدهد که آگاهانه مزایایی که کارشان برای آن ها در پی دارد را استفاده نمایند. در این مقاله سعی داریم هر آنچه را که برای آگاهی از حقوق و نحوه ثبت شکایت نیاز دارید را به ساده ترین بیان ممکن برای شما مطرح نماییم. با ما همراه باشید.

قوانین شکایت از کارفرما در اداره کار

برای جلوگیری از ضایع شدن حقوق کارگران و کارمندان توسط کارفرما، قانون کار در سال 1369 تصویب شد که یک سری روابط و حقوق بین کارگر و کارفرما باید وجود داشته باشد که هر دو ملزم به رعایت این حقوق نصبت به دیگری باشند. حقوق کارگر باید در قراردادی که میان او و کارفرما تنظیم می گردد ذکر گردد و کارفرما نیز باید تمامی حقوق او را پرداخت نماید. با تصویب چنین قانونی کارگران دارای حقوق تعریف شده می باشند و امکان ضایع شدن حق آن ها وجود ندارد.

مقرراتی که برای پاسداشت از حقوق کارمندان و کارگران در قانون کار تصویب و تنظیم شده است را به اصطلاح حقوقی مقررات آمره می نامند. همان گونه که از نام آن پیداست کارفرما ملزم به رعایت آن است و نمی تواند توافقی خلاف آن با کارمندان خود داشته باشد. اگر عمل کارفرما خلاق این قوانین باشد کارگر می تواند بر اساس قانون مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار را بگذراند و خواستار حق و حقوق خود شود.

باید توجه داشت که هر کارگری باید از حقوق خویش به صورت کامل آگاه باشد تا بتواند به بهترین شکل این حقوق را مطالبه نماید. همواره کارفرما ها به دنبال راهی برای به کارگیری کارگران با دادن حداقل مزایا برای آنان هستن پس دانستن حقوق کارگران کمک بسیاری برای جلوگیری از ظلم از طرف کارفرما به او است. در صورت بروز هر گونه بی عدالتی قانون از حق کارگر دفاع می کند و کارفرمای او را ملزم به جبران ظلمی می کند که در حقش روا داشته است.

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

مشاوره آسان با بهترین وکیل اداره کار اصفهان را از دست ندهید!

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

در این بخش می خواهیم شما را با چگونگی شکایت از کارفرما در اداره کار آشنا کنیم. اولین مرحله از این شکایت تنظیم دادخواست است. شکایت نامه ای که شما تنظیم می کنید باید دو اصل مهم را اثبات کند. اولین موضوعی که باید در دادخواست وجود داشته باشد مدرکی است که نشان دهد شما برای کارفرمای خود کار کرده اید. دومین موضوعی که باید برای دادگاه محرز گردد نقض هر کدام از مواردی است که در قانون کار ذکر شده است.

لازم به ذکر است که برای اثبات اینکه بین شما و شخصی رابطه کارگری و کارفرمایی وجود دارد، نیازی نیست که حتماً قرارداد کاری داشته باشین و هر مدرکی که نشان دهد این رابطه وجود دارد مانند پرداخت حق بیمه ی تأمین اجتماعی شما، این موضوع را می تواند اثبات نماید. پیشنهاد می شود برای اثبات این مطلب از وکیل با تجربه کمک بگیرید.

پس از تنظیم دادخواست باید آن را در سامانه جامع روابط کار بارگذاری کنید. این سامانه تحت نظر وزارت کار است. نکته ای که وجود دارد این است که قبل از بارگذاری باید در این سامانه ثبت نام کنید و خود را به عنوان شخص حقیقی معرفی و احراز هویت انجام دهید.

پس از بارگذاری دادخواست از کارگر و کارفرما خواسته می شود که در جلسه ی شورای حل اختلاف حضور پیدا کنند و به صلح و سازش برسند. در صورت عدم حضور طرفین یا به وجود نیامدن صلح، طبق آیین دادرسی کار، به هیات تشخیص واگذار می شود. این هیات نیز از طرفین می خواهد که برای دفاع از خود، حضور پیدا کنند و در صورت عدم حضور آن ها نیز رای خود را صادر می کند.

پس از صدور رای توسط هیات تشخیص این رای به کارفرما و کارگر ابلاغ می گردد. مانند اکثر قضاوت ها به رای هیات تشخیص نیز می توان ظرف 15 روز اعتراض کرد. در صورت رد اعتراض نیز می توان مجدد به دیوان عدالت اداری اعتراض نمود.

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

5 شکایت مهم از کارفرما در اداره ی کار

در قانون اداره ی کار مواردی ذکر شده است که در صورت بروز آنها کارگر می تواند از کارفرمای خویش شکایت کند. در حقیقت هر گونه نقض حقوق کارگر و به رسمیت نشناختن این حقوق و عدم پرداخت دستمزد از جانب کارفرما، از نظر قانون قابل پی گیری است و کارگر با دانستن نحوه شکایت از کارفرما در اداره کار می تواند حقوق پایمال شده ی خویش را احیا نماید. تعداد مواردی که کارگر می تواند به واسطه ی آن از کارفرما شکایت نماید بسیار است اما ما سعی داریم 5 مورد مهم را به شما معرفی نماییم.

  • امتناع از بستن قرارداد کاری مشخص با کارگر
  • امتناع از بیمه کردن کارگر بر اساس مقررات قانون کار و تامین اجتماعی
  • امتناع از پرداخت دستمزد و مزایای قانونی کارگر

باید توجه داشته باشید که اگر پرداخت دستمزدی کمتر از حداقلی که هر سال قانون مشخص می کند نیز ممنوع است و کارگر می تواند در این مورد با در دست داشتن مدارک لازم  نیز به اداره ی کار شکایت نماید.

  • درخواست انجام کار بیشتر از حد قانونی و یا امتناع از پرداخت دستمزد قانونی برای اضافه کاری که کارگر انجام داده است.
  • اخراج بی دلیل و غیر موجه کارگر

وجود هر یک از موارد بالا این حق را به شما می دهد که از کارفرمای خویش شکایت کنید. در صورت محرز شدن هر کدام از موارد بالا قانون مدافع حقوق شما خواهد بود و از پایمال شدن هر گونه حقی جلوگیری به عمل می آورد. باید توجه داشت که برای پیشبرد بهتر شکایت به اداره ی کار و دستیابی به تمامی حقوق قانونی خود نیاز به مشورت با یک وکیل مجرب و کمک گیری از نظرات و راه حل های او وجود دارد.

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

وظایف کارفرما در قبال کارگر

کار فرما و کارگر در قابل هم وظایفی دارند که هر کدام ملزم به رعایت این وظایف هستند. در ادامه تعدادی از وظایفی را که کرفرما ملزم به رعایت آن ها می باشد را ذگر می کنیم. عدم راعیت هر کدام از این موارد باعث نقض حقوق کارگر و در نتیجه این حق را برای او به وجود می آورد که بتواند از کارفرمای خویش شکایت نماید.

پرداخت حقوق: مهمترین و بارزترین وظیفه ی کارفرما در قبال کارگران خود پرداخت دستمزد آن ها است. مبلغ دستمزد می تواند به صورت توافقی یا بر اساس حقوق تعیین شده از طرف اداره ی کار باشد.

رعایت شرایط کاری برای کارگر: کارفرما باید به اندازه ای که مورد توافق بین طرفین بوده از کارگر کار بخواهد به این منعا که درخواست کار در ساعات خارج از ساعت کار ممنوع است و همچنین درخواست انجام حجم کار زیاد تر از حد توان و عرف از کارگر نیز قابل قبول نیست.

رعایت الزامات قانونی: قانون یک سری الزامات را برای کارفرما به وجود آورده که باید حتما انجام دهد این الزامات مانند عدم به کارگیری افراد با سن کمتر از 15 سال، مرخصی زایمان برای خانم ها، مرخصی استعلاجی و… است.

بیمه کردن کارگران: تصور کار کردن بدون داشتن بیمه برای کارگران وحشتناک است چرا که در سن پیری هیچ منبع درآمدی نحواهند داشت. ماده 148 قانون کار، کارفرما را ملزم به واریز بیمه تامین اجتماعی کارگران خود نموده است. در صورت امتناع کارفرما از واریز بیمه گارکران باید جزای نفدی پرداخت کند.

تأمین ایمنی کارگاه: کارفرما ملزم به تأمین ایمنی محل کار کارگران است و بایستی تمامی نکات ایمنی در کارگاه را رعایت نماید. در صورت ایجاد حادثه برای کارگر زمان کار با دستگاهی که نقص فنی داشته است کارفرما ملزم به جبران تمامی خسارت های وارده به او می باشد.در بند 176 قانون کار تمامی جرائمی که دولت برای عدم رعایت ایمنی کارگاه توسط کارفرما د ر نظر گرفته ذکر شده است. مجازات این بند شامل جریمه نقدی و حتی حبس است.

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

هزینه شکایت از کارفرما

باید توجه داشت که یکی از سوالاتی که ممکن است پیش از اقدام به تنظیم دادخواست و گذراندن مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار برای شما مطرح گردد هزینه ای است که باید خرج نمایید تا به حق خود دست یابید. پیش از بارگذاری شکوائیه ی خود شما باید در سایت اداره ی کار ثبت نام کنید. هزینه ی ثبت نام برای کارگران مبلغ 5 هزارتومان و برای کارفرما 6 هزار تومان می باشد. این مبلغ با توجه به نرخ تورم در حال حاضر بسیار ناچیز است.

اما اگر مطالبه ی شما از کارفرمایتان بسیار زیاد است و نحوه دادخواست از کارفرما در اداره کار در مورد شما دارای پیچیدگی هایی می باشد بهتر است که حق خود را با کمک یک وکیل خبره مطالبه نمایید. قطعاً گرفتن وکیل برای دعوی شما هزینه ای در پی خواهد داشت. مانند تمامی دعاوی در صورت پیروزی تمام هزینه ای که پرداخت نموده اید را باید شخص مقصر پرداخت نموده و ضرر کرد شما را جبران کند.

مدارک لازم برای ثبت شکایت از کارفرما در اداره کار

اولین مدرک لازم برای ثبت شکایت اثبات وجود رابطه کارمندی و کارفرمایی است. به عبارتی زمانی می توانید از شخصی شکایت کنید که حقتان را به شما نداده است که بتوانید ثابت کنید که برای او کار کرده اید. اثبات این قضیه با ارائه ی قرارداد کار به اداره کار امکان پذیر است. در صورت نداشتن قرارداد کار باید مدرکی ارائه داد که اثبات نماید شما پرسنل کارفرمای خویش بوده اید.

مدرک دیگری که هنگام تنظیم دادخواست به آن نیاز دارید ذکر و اثبات عدم رعایت هر کدام از از بند های قانون اداره کار توسط کارفرما می باشد. پس از ارائه مدارک مستدل به اداره کار جلساتی برای دفاع از خود برگذار می شود. و شما می توانید به حقوق خود دست یابید.

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

عواقب شکایت از کارفرما

شکایت از کارفرما عواقبی برای کارگر به همراه ندارد هر چند ممکن است به علت شکایت وی از کارفرما باعث بروز کدورت و ناراحتی میان آن ها شود اما این مورد نباید باعث دستکشیدن از حقوق قانونی خود شود. اکثراً شکایت زمانی اتفاق میافتد که شخص از کار خود دست می کشد و دیگر حاضر به همکاری با کارفرما نمی باشد در این صورت بهتر است که در کوتاه ترین مدت زمان ممکن بعد از قطع همکاری مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار را بگذراند و هر چه سریع تر به حقوق خود دست یابد.

عواقبی که شکایت از کارفرما برای او به همراه دارد شامل پرداخت تمامی حقوقی است که باید به کارگر خود می پرداخت ولی از دادن حق قانونی او امتناع ورزید. یکی دیگر از عواقب نگران کننده برای کارفرما شکایت سایر گارکنان ولی به تقلید از کارگری که از او شکایت نموده است می باشد. در چنین شرایطی بهتر است که او با پرسنل خود سازش کند و حقوق آنان را به طور کامل پرداخت نماید این امر وجهه ی او را نیز خدشه دار نمی کند و کارش با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت.

ضرورت مراجعه به وکیل برای طی مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

طبق قوانینی که در سال 1369 اداره کار تصویب نمود کارگر در قبال کاری که برای کارفرمای خود انجام میدهد دارای یک سری حقوق است که باید به صورت تمام و کمال از آن ها برخوردار شود. البته در قبال مزایایی که دریافت می کند باید کاری مطابق استاندارد هایی که از او خواسته می شود را به کارفرما تحویل دهد. با توجه به قانون رعایت نکردن قوانین اداره کار برای آنان عواقبی به دنبال دارد و ملزم به انجام تمامی موارد ذکر شده در این رابطه هستند.

متاسفانه ممکن است که قانون شکنی هایی در رابطه با رعایت حقوق کارگران از سوی کارفرما ها مشاهده شود و آنان تمایل داشته باشند برای کسب سود بیشتر کمترین مبلغ را به کارگر پرداخت نمایند یا اینکه به وظایفی و مسئولیت هایی که در قبال کارمند خود دارند عمل نکنند. در چنین شرایطی کارکنان با بارگذاری دادخواست در سایت اداره کار می توانند حقوق قانونی خود را مطالبه نمایند.

اما گاهی پیچیدگی هایی رخ می دهد که باعث پیچیدگی در مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار می شود ممکن است فرد نتواند به راحتی اثبات نماید که کارمند کارفرمای خویش بود یا بسیاری موارد دیگر در چنین شرایطی کمک گرفتن از وکیل مجرب باعث گره گشایی از کار شما می شود و با اطمینان می توانید به حق و حقوق خود دست یابید.

مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار

کلام آخر

از صبر و همراهی شما بزرگواران تا انتهای مقاله سپاس گزاریم. در ابتدای این مقاله به برخی از حقوقی که توسط اداره ی کار برای گارکران تصویب شده است و حمایت قانونی که از این حق به عمل می آید و همچنین الزامی که برای کارفرما به همراه دارد، پرداخته شد. سعی کردیم مراحل شکایت از کارفرما در اداره کار را به صورت مختصر و مفید برای شما بیان نماییم. وظایف کارفرما نسبت به پرسنل خود توضیح داده شد. در انتها هزینه شکایت از کارفرما و عواقبی که ممکن است در پی داشته باشد را ذکر نمودیم. از شما عزیزان دعوت می کنم که نظرات و تجارب با ازرش خود را با سایر همراهان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − یک =

دکمه بازگشت به بالا