دادخواست افزایش نفقه فرزند ⚖️【نحوه تنظیم دادخواست】⚡️

دادخواست افزایش نفقه فرزند در واقع یک سند حقوقی به شمار میرود که در آن مسئول حضانت فرزندان و یا اینکه مسئول پرداخت نفقه از دادگاه صالح میخواهد تا نفقه فرزندان پسر یا دختر را افزایش دهد. مادر یا قیم فرزندان در صورتی که آنها به سن قانونی نرسیده باشند، موظف است تا دادخواست مربوطه را تنظیم کرده و آن را در محاکم قضایی به ثبت برساند. به هر حال اگر مبلغ نفقه کفاف زندگی فرزندان را ندهد، لازم است به دادگاه درخواست تعدیل نفقه ارسال شود تا کارشناسان دادگستری این مسئله را مورد بررسی قرار داده و در صورت امکان میزان نفقه پرداخت شده از سوی پدر را افزایش دهند. اگر به توضیحات بیشتری در این خصوص نیازمند هستید به شما توصیه میکنیم با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!
دادخواست افزایش نفقه فرزند و نحوه ارسال آن
نفقه در واقع مبلغی است که باید از سوی پدر در اختیار فرزندان قرار بگیرد تا با استفاده از آن بتواند نیازهای اولیه زندگی خود مانند خوراک، پوشاک و مسکن را برطرف نمایند. هدف اصلی از ارسال دادخواست افزایش نفقه این است که مبلغ پرداخت شده به عنوان نفقه از سوی پدر افزایش پیدا کند و این در زمانی است که هزینههای زندگی فرزندان افزایش پیدا کرده و مبلغ پرداخت شده از سوی پدر کفاف زندگی آنها را نمیدهد.
در شرایطی ممکن است که پدر منبع درآمد خود را به طور کامل از دست بدهد یا اینکه به بیماری دچار شود که امکان کار کردن برای او فراهم نباشد. در این صورت است که مرد نیز میتواند به دادگاه صالح درخواست تعدیل نفقه دهد. در این صورت است که پرداخت کردن نفقه از سوی پدر برای وی قسطی خواهد شد و یا اینکه به طور کامل از پرداخت نفقه معاف خواهد گردید.
البته لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر پدر توانایی مالی پرداخت نفقه به فرزندان را نداشته باشد، قانون جد پدری فرزندان پسر و دختر را موظف به پرداخت نفقه خواهد کرد و اگر آنها نیز در قید حیات نباشند و یا اینکه توانایی مالی لازم را نداشته باشند، این وظیفه بر عهده مادر است که نیازهای اولیه و متعارف زندگی فرزندان خود را برطرف نماید.

نحوه تنظیم دادخواست افزایش نفقه فرزند
در این بخش از مقاله قصد داریم تا نحوه تنظیم دادخواست افزایش نفقه را مورد بررسی قرار دهیم. اشاره کردیم که برای طرح دعوای تعدیل نفقه لازم است تا دادخواستی را تنظیم نموده و آن را در دفاتر خدمات قضایی به ثبت برسانید. البته مجددا لازم است تاکید کنیم که برای تنظیم دادخواست همواره میتوانید از وکلای حرفهای و کارکشته کمک دریافت نمایید.
زمانی میتوانید دادخواست مربوطه را به درستی تنظیم نمایید که اجزا و ارکان آن را به طور کامل بشناسید. ابتدا باید اطلاعات مربوط به خواهان و خوانده را به طور دقیق تنظیم نمایید؛ لازم به ذکر است که خواهان در واقع شخصی است که قصد ارسال دادخواست به دادگاه را دارد و خوانده شخصی است که مطالباتی از او در دعوای حقوقی مطرح میگردد.
همچنین موضوع خواسته باید به طور دقیق مشخص شده باشد. در اینجا موضوع خواسته تعدیل نفقه فرزند میباشد. اطلاعات هویتی خواهان و خوانده به طور دقیق باید در متن دادخواست ذکر شده باشد؛ همچنین لازم است آدرس و شماره تلفن فرد را نیز درج کنید. از سوی دیگر باید شرح کاملی در خصوص خواستههای خود در زمینه وصول نفقه داشته باشید.
همچنین باید تمامی دلایل و مستنداتی که بر اساس آنها دعوای حقوقی مطرح شده است را به دادخواست پیوست نمایید. از سوی دیگر باید این دلایل و مستندات را در ستون دلایل و ملزمات دادخواست ذکر نمایید تا به آنها ترتیب اثر داده شود. برای ثبت دادخواست و اقامه دعاوی مطرح شده نیز باید به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه نمایید.
دادخواست تعدیل نفقه فرزند چیست؟
دادخواست تعدیل نفقه در واقع یک سند حقوقی به شمار میرود که در آن مسئول پرداخت نفقه و یا شخصی که مسئولیت حضانت فرزندان را بر عهده دارد از دادگاه میخواهد که نفقه مربوطه را عادلانه کند. میدانیم که تعدیل در لغت شناسی به معنای عادلانه کردن از طریق افزایش یا کاهش میباشد و در حقوق کاربرد بسیار زیادی نیز دارد.
زمانی که دادخواست افزایش نفقه فرزند به دادگاه ارائه میشود معنای آن این است که در درجه اول دادگاه در گذشته مبلغی را برای نفقه فرزندان تعیین کرده و پدر موظف به پرداخت آن گردیده است؛ در واقع این اقدام با طرح دعوی مطالبه نفقه در دادگاه خانواده صورت میپذیرد و کارشناسان دادگستری مقدار دقیق آن را مشخص خواهند کرد.
در درجه دوم شاهد این هستیم که این درخواست زمانی به دادگاه ارائه میشود که مدتی از رای قبلی دادگاه در خصوص تعیین مقدار نفقه گذشته باشد؛ در چنین شرایطی است که تورم اقتصادی موجود در جامعه یا تغییر نیازهای فرزندان و یا ورشکستگی پدر و موارد دیگر باعث شده است تا نفقه پرداخت شده به فرزندان کفاف زندگی آنها را ندهد.
در این صورت است که اگر فرزند به سن قانونی رسیده باشد و یا قیم یا مادر او میتواند درخواست تعدیل را به دادگاه ارائه نماید و درخواست افزایش نفقه داشته باشد. در این صورت است که فرد میبایست به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کرده و دادخواستهای مربوط به این امر را تنظیم نموده و مدارک خود را نیز به آن پیوست کند.
ماده قانونی تعدیل نفقه فرزند چیست؟
ماده قانونی تعدیل نفقه فرزند در واقع ماده ۱۱۹۹ از قانون مدنی میباشد. در این ماده قانونی اشاره شده است که پرداخت نفقه فرزند بر عهده پدر است. در واقع پدر موظف است تا تمامی نیازهای اولیه و متعارف زندگی فرزندانش را برطرف نماید تا آنها از نظر مالی برای رشد و تربیت هیچگونه مشکلی را پیش روی خود نبینند و بتوانند به بالندگی برسند.
در واقع اگر پسر یا دختر برای تامین نیازهای زندگی خود به خوراک، پوشاک و مسکن و همچنین نیازهای خاصی مانند هزینههای درمانی و تحصیل نیازمند باشند، از نظر شرعی و قانونی مرد موظف است تا نفقه آنها را به طور کامل بپردازد. در صورت استنکاف پدر از پرداخت نمودن مهریه قیم یا مادر آنها میتواند از طریق مراجع قانونی پیگیر حقوق فرزندانش باشد.
در شرایطی ممکن است که برای فرزندان، نفقه تعیین شده باشد، اما این نفقه با گذشت زمان کفاف زندگی آنها را ندهد؛ در این صورت است که باید درخواست تعدیل نفقه به دادگاه ارائه گردد. در واقع معنای این درخواست این است که قیم یا مادر و یا خود فرزندی که به سن قانونی رسیده است به دادگاه خانواده اعلام میدارد که با نفقه پرداختی نمیتواند امورات زندگی خود را بگذراند.
در این صورت است که دادگاه مجددا تشکیل جلسه خواهد داد و دفاعیات شفاهی و کتبی هر دو طرف را استماع خواهد نمود. کارشناسان دادگستری وظیفه دارند که در چنین شرایطی تمامی نیازهای فرزندان را در نظر گرفته و مبلغ جدید نفقه را اعلام کنند. پس از صدور حکم از سوی دادگاه خانواده پدر ملزم به پرداخت نفقه به فرزندان پسر و دختر خود خواهد شد.

پرداخت نفقه فرزند بر عهده کیست؟
حال که در خصوص دادخواست افزایش نفقه فرزند توضیحات کاملی را ارائه دادیم وقت آن رسیده است تا به این سوال نیز پاسخ دهیم که پرداخت نفقه به فرزندان بر عهده چه کسی است؟ ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به صراحت اشاره میدارد که پرداخت کردن نفقه و برطرف نمودن نیازهای اولیه و متعارف زندگی فرزندان همواره بر عهده پدر آنها میباشد.
اما ممکن است پدر فوت کند و یا اینکه به هر دلیلی توانایی پرداخت نفقه به فرزندان خود را نداشته باشد؛ در اینجا قانون مدنی پیشبینیهای لازم را انجام داده است. بر اساس قانون مدنی اگر پدر فوت نماید و یا اینکه به دلیل عدم توانایی مالی قادر به پرداخت نفقه نباشد، در این صورت است که جد پدری پسر یا دختر مسئول پرداخت نفقه به آنها میباشد.
اما گاهی ممکن است که جد پدری نیز در قید حیات نباشد و یا اینکه نتواند نفقه به فرزندان بپردازد؛ در چنین شرایطی است که مسئول اصلی پرداخت نفقه به فرزندان در واقع مادر است. مادر میبایست تمامی نیازهای متعارف فرزندان خود در چنین شرایطی را برطرف نماید؛ این هزینهها معمولا شامل خوراک، پوشاک، مسکن و هزینههای درمانی و تحصیلی خواهد شد.
تمامی پیشبینیهای لازم از این جهت صورت گرفته است که زندگی کودکان در مضیقه و تنگنا قرار نگیرد. به هر حال اگر با مشکلات جدی در خصوص نفقه فرزندان مواجه شدهاید، مهمترین توصیهای که میتوانیم به شما داشته باشیم این است که به سراغ وکلای کار بلد و دارای تخصص در این زمینه بروید. کسب مشاوره حقوقی از وکلای ماهر در این زمینه به شما کمک خواهد کرد.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
مبلغ نفقه فرزند در سال 1404 چقدر است؟
اشاره کردیم که زوجه یا قیم میتواند برای تعدیل نفقه فرزندان به دادگاه دادخواست افزایش نفقه فرزند را ارسال نماید؛ اما سوال مهمی که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود آید، این است که مبلغ نفقه فرزند در سال 1404 چقدر است؟ در پاسخ کوتاه به این سوال باید بگوییم که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به طور دقیق مبلغ نفقه فرزند مشخص نشده است.
در درجه اول خود فرزند در صورتی که به سن قانونی رسیده باشد، مادر یا قیم آنها میتوانند با پدر فرزندان در خصوص مقدار نفقه به توافقات کامل دست پیدا کنند. در چنین شرایطی باید مبلغ پرداختی از سوی پدر به اندازهای باشد که فرزندان بتوانند گذر زندگی کرده و از نظر امور مالی و تحصیلی در مضیقه نباشند.
اما ممکن است به هر دلیلی توافقات کافی بین طرفین ایجاد نشود و اختلافات به اوج برسد، در این صورت است که دادگاه خانواده وارد عمل خواهد شد. دادگاه خانواده این وظیفه را بر عهده دارد تا به درخواست طرفین برای تعیین مقدار نفقه رسیدگی کند. کارشناسان دادگستری با در نظر گرفتن عوامل مختلف مقدار دقیقی را برای نفقه فرزندان مشخص خواهد کرد.
یکی از عوامل بسیار مهمی که کارشناسان دادگستری به آن توجه بسیار زیادی خواهند داشت، درآمد مالی پدر است. به این صورت که اگر درآمد پدری بالا باشد قطعا نفقهای که باید به فرزندان خود بپردازد نیز افزایش پیدا خواهد کرد. از سوی دیگر باید نیازهای متعارف فرزندان پسر و دختر نیز مد نظر قرار داده شود تا از طریق پرداخت نفقه آنها مضیقهای را احساس نکنند.
بنابراین طبق گفتههای بالا میتوانیم بیان کنیم که دو روش کلی برای تعیین نفقه فرزند پیش روی والدین است. اول اینکه آنها میتوانند از طریق توافق با یکدیگر و با در نظر گرفتن نیازهای کودک برای وی نفقه تعیین نمایند. روش دوم این است که کارشناسان دادگستری در دادگاه خانواده پیگیر این موضوع شده و با در نظر گرفتن عوامل مختلف مرد را ملزم به پرداخت نفقه نمایند.

نفقه فرزند وقتی حضانت آنها با مادر است
هرگاه زوجین جدا از یکدیگر زندگی کنند و یا اینکه طلاق بگیرند، مسئله حضانت یکی از مفاهیم حقوقی بسیار مهم شناخته میشود. در چنین شرایطی است که زوجین باید درباره حضانت فرزندان خود اعم از فرزند پسر یا دختر به توافقات کامل برسند. در صورت عدم توافق قانون پیشبینیهای لازم را برای حضانت فرزندان بسته به مصلحت آنها انجام داده است.
بر اساس قانون حمایت از خانواده همواره باید در مسئله حضانت فرزندان به مصلحت آنها نیز توجه داشت؛ اما به طور کلی میتوانیم بگوییم که برای فرزندان پسر یا دختر زیر ۷ سال همواره حضانت با مادر است؛ مگر اینکه بنا به دلایل و مستنداتی که به دست میآید، عدم صلاحیت مادر برای قبول حضانت فرزندان برای دادگاه به اثبات برسد. در این صورت است که حضانت از مادر سلب خواهد شد.
حضانت فرزندان از ۷ سالگی تا رسیدن به سن بلوغ بر عهده پدر آنها میباشد. میدانیم که بر اساس احکام شرعی سن بلوغ برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال کامل قمری میباشد. بعد از رسیدن به سن بلوغ، خود فرزندان ترجیح میدهند که با کدام یک از والدین زندگی کنند. حال باید به این سوال پاسخ دهیم که اگر حضانت با مادر باشد تکلیف نفقه با کیست؟
تفاوتی نمیکند که حضانت فرزندان با کدام یک از والدین باشد، به هر حال بر اساس قانون مدنی وظیفه پرداخت نفقه بر عهده پدر است؛ یعنی حتی اگر سن فرزندان کمتر از ۷ سال بوده و حضانت آنها به مادر سپرده باشد، باز هم این پدر است که وظیفه دارد نفقه فرزندان دختر و پسر خود را به طور کامل بپردازد تا آنها در امور زندگی خود با مشکلات مالی روبرو نشوند.
کلام آخر
از همراهی مخاطبان عزیز با وب سایت برترین وکیل نهایت تشکر و قدردانی را میکنیم و امیدواریم مطالب منتشر شده در این سایت توانسته باشد رضایتمندی شما را هرچه بیشتر جلب کند. در این مقاله در خصوص دادخواست افزایش نفقه فرزند توضیحات کاملی را به شما ارائه دادیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کند. بیان کردیم که این دادخواست زمانی ارائه میشود که فرد مسئول حضانت فرزندان قصد افزایش نفقه دریافتی را داشته باشد. اگر سوالی برای شما در این خصوص مطرح شده است میتوانید آن را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید.