نکات حقوقی

قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان + نحوه تقسیم ارث ⚖️【1403】

هر گاه شخصی فوت می کند، وراث او می توانند بر اساس سهم الارثی که برای آن ها در قانون در نظر گرفته شده است، ارث خود را دریافت نموده و به آن تمکل پیدا کنند. در واقع قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان در تلاش است تا روابط مالی میان فرزندان متوفی و سهم الارثی که به هر یک از آن ها تعلق خواهد گرفت را مشخص نماید تا از این بابت اختلافی بین وراث قانونی شخص ایجاد نگردد. در این مقاله سعی داریم توضیحات کاملی را در این خصوص ارائه کنیم. با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان

در نظر داشته باشید که قانون مدنی در واقع مهم ترین منبع قانون خصوصی به شمار می آید که می توان قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان را از میان آن استخراج کرد. هدف از تصویب قوانین ارث این است که بر اساس احکام اسلامی و قوانین مصوب در کشور، میزان سهم الارث هر یک از وراث مشخص شود و عدالت در سطح مسائل مالی حکم فرما گردد.

نکته ای که لازم است در این خصوص مورد بررسی قرار بگیرد این است که در قانون مدنی اشاره شده است سهم الارث دختر از اموال والدین خود نصف پسر است؛ یعنی بر اساس قانون مرد دو برابر زن ارث می برد؛ پس اولین عاملی که بر تقسیم ارث اثر می گذارد، جنسیت فرزندان است. در ادامه عوامل دیگر را نیز بررسی خواهیم کرد:

اگر در تقسیم ارث بین فرزندان شاهد تعدد فرزندان باشیم، در صورتی که تمامی فرزندان دارای جنسیتی مشابه باشند، ارث به صورت مساوی بین آن ها تقسیم خواهد شد.

لازم به ذکر است که اگر شخص متوفی دارای پدر یا مادر و یا همسر باشد این مسئله می تواند بر روی میزان ارث فرزندان اثر داشته باشد. چرا که قانون مدنی به تبع احکام اسلامی مقدار سهم الارث مشخصی را برای پدر یا مادر متوفی و همچنین همسر او نیز در نظر گرفته است.

این مسئله را در نظر بگیرید که بر اساس قانون جدید که در خصوص تقسیم ارث به تصویب رسیده است، شخص متوفی می تواند با استفاده از وصیت نامه قسمتی از اموال خود را به دیگران واگذار نماید. البته شخص تنها در خصوص یک سوم از اموال خود حق وصیت کردن دارد.

در صورتی که فرد متوفی دارای تنها یک فرزند اعم از فرزند دختر یا پسر باشد، می بایست به این مسئله توجه داشته باشیم که تمامی ارث او تنها به همین یک فرزند می رسد. البته لازم است تاکید داشته باشیم که اگر متوفی دارای پدر یا مادر و همسر باشد، می بایست سهم الارث آن ها نیز به طور کامل پرداخت گردد.

در شرایطی که متوفی دارای فرزندان با جنسیت های متفاوت باشد، برای مثال چند فرزند پسر و دختر داشته باشد، در چنین شرایطی می بایست ارثی که به پسران تعلق می گیرد، دو برابر دختران باشد.

قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان دختر و پسر

نحوه تقسیم ارث خانه بین فرزندان

وقتی شخصی فوت می نماید، بسیاری از افراد به دنبال راهی برای نحوه تقسیم ارث خانه متعلق به متوفی هستند. قوانین و مقررات بسیاری در سطح کشور به تصویب رسیده است که نوع تقسیم ارث درباره اموال منقول و غیر منقول متوفی را مشخص کرده است. عوامل مختلفی ممکن است در تقسیم ارث اموال ماترک متوفی نقش داشته باشد:

  • پدر، مادر، فرزندان، همسر و سایر خویشاوندان بر اساس قوانین مصوب در کشور، سهم الارث مشخصی را می توانند از خانه متوفی دریافت نمایند.
  • تعداد وراث نیز یکی از عوامل مهمی است که می تواند بر روی میزان سهم الارث وراث اثر بگذارد.
  • در صورتی که متوفی وصیت نامه ای در خصوص اموال خود تنظیم کرده باشد، لازم است تا به آن عمل شود. چرا که ممکن است خود متوفی در وصیت نامه اش سهم هر یک از وراث را از خانه یا منزل ماترک مشخص کرده باشد. البته هر شخص تنها می تواند یک سوم از اموال خود را وصیت کند.
  • نوع ملک اعم از اینکه ملک مورد نظر مشاعی باشد یا اینکه مفروز باشد، در شیوه تقسیم بندی آن از نظر قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان اثر خواهد داشت.
  • نکته قابل ذکر این است که پیش از تقسیم ارث لازم است تمامی دیون و بدهی های متوفی از محل دارایی های وی پرداخت شوند.

موارد خاص در تقسیم ارث بین فرزندان

قانون جدید تقسیم ارث میان فرزندان در شرایط خاص ممکن است دارای تغییراتی جدی شود. در نظر داشته باشید که هنوز هم سهم ارث پسر دو برابر دختر در نظر گرفته می شود که همین مسئله به خصوص در سال های اخیر توانسته چالش های بسیار زیادی را در سطح جامعه و اهالی حقوق ایجاد نماید، ولی هنوز هم قانون جدیدی در این خصوص به تصویب نرسیده است.

این موضوع قابل ذکر است که ارث فرزندان ناتنی نیز یکی دیگر از موضوعات قابل ذکر در تقسیم ارث می باشد. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که میزان ارثی که به فرزندان ناتنی متوفی تعلق می گیرد، کمتر از فرزندان اصلی او می باشد. منظور از فرزندان ناتنی در واقع فرزندانی از متوفی هستند که متعلق به همسر او هستند.

از سوی دیگر قانون درباره نحوه تقسیم ارث فرزند خوانده نیز توضیحاتی را ارائه کرده است. فرزند خوانده در واقع فرزندی است که فرد متوفی به صورت قانونی آن را به فرزندی قبول کرده است. دقت کنید که میزان ارث فرزند خوانده از نظر قانونی دقیقا برابر با ارث فرزندان عادی متوفی می باشد. بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل خود مشورت نمایید.

قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان ۱۴۰۳

نحوه تقسیم ارث بین فرزندان به زبان ساده

حالا که قصد داریم نحوه تقسیم ارث به زبان ساده را به طور دقیق شرح دهیم لازم است مراحل آن را به صورت مجزا بیان نماییم. برخی از مهم ترین این مراحل به شرح زیر است:

  • در گام نخست و پس از فوت شخص لازم است به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و گواهی انحصار وراثت دریافت نمایید. دقت داشته باشید که برای این کار لازم است درخواست قانونی تنظیم شده و در اختیار دفاتر خدمات قضایی قرار بگیرد. در گواهی انحصار وراثت به طور دقیق وراث قانونی شخص و همچنین سهم الارث آن ها مشخص می شود.
  • در صورتی که قصد تقسیم ارث منزل مسکونی یا اموال را دارید لازم است از سوی کارشناسان دادگستری ارزش واقعی ملک مورد نظر به طور دقیق تعیین گردد.
  • قانون این حق را به وراث می دهد که خودشان به صورت توافقی، ملک یا اموال دیگر متوفی را تقسیم کرده و یا اینکه در صورت عدم توافق در خصوص آن، اموال را به فروش رسانده و پول حاصل از آن را بین خودشان بر اساس سهم مشخصی که دارند، تقسیم نمایند.
  • پس از اینکه سهم هر یک از وراث بر اساس سهم الارث آن ها مشخص شد، سند به نام هر یک از وراث قانونی شخص صادر خواهد شد.

نحوه تقسیم ارث بین فرزندان پسر و دختر بر اساس قانون جدید

بر اساس قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان پسر یا دختر ممکن است با توجه به تعداد فرزندان، جنسیت آن ها و وجود فرزندان دیگر تفاوت های بسیار زیادی را داشته باشد. برای مثال باید بدانیم که ارث فرزندان پسر از اموال به جای مانده از پدر یا مادر دو برابر مقدار ارثی است که به دختر تعلق می گیرد. همچنین علاوه بر فرزندان، سایر خویشاوندان متوفی نیز ارث دریافت می کنند.

بر اساس قوانین مصوب در کشور از گذشته تا به امروز، پسر دو سهم و دختر تنها یک سهم از ماترک پدر یا مادر خود را دریافت می کنند. دقت داشته باشید که تاکنون هیچ گونه تغییری در این قانون به وجود نیامده است و حتی در قوانین جدید کشور نیز همین روال حکم فرما می باشد؛ بنابراین اخباری که در خصوص مساوی بودن سهم الارث دختر و پسر به وجود آمده، کذب می باشد.

در صورتی که تمامی فرزندان متوفی دارای جنسیتی یکسان باشند، تقسیم ارث بین فرزندان چندان دشوار نیست. در چنین شرایطی است که ارث به صورت کاملا مساوی بین تمامی فرزندان تقسیم خواهد شد و سهم الارث فرزندان با یکدیگر مساوی می باشد.

اگر شخص متوفی تنها یک فرزند داشته باشد، خواه این فرزند دختر باشد و یا اینکه دارای جنسیت پسر باشد، تمامی ماترک شخص متوفی در قالب ارث به او تعلق خواهد گرفت.

در صورتی که شخص فوت شده دارای پدر و مادر و چند فرزند دختر باشد، نحوه تقسیم ارث به این صورت است که یک ششم از اموال به پدر، یک ششم اموال به مادر متوفی و مابقی آن بین فرزندان دختر تقسیم می گردد.

اگر متوفی در زمان فوت خود دارای مادر و پدر و تنها یک فرزند دختر باشد، در این صورت است که یک ششم اموال به پدر، یک ششم در قالب ارث به مادر و سه ششم از آن به دختر تعلق خواهد گرفت. البته لازم است در خصوص نحوه تقسیم ارث بین مادر و فرزندان با وکیل متخصص و مجرب مشورت نمایید. در چنین شرایطی یک سهم باقی خواهد ماند که یک پنجم آن به پدر متوفی، یک پنجم به مادر متوفی و سه پنجم در اختیار دختر قرار خواهد گرفت.

در شرایطی ممکن است وراث قانونی متوفی، پدر و مادر و یک فرزند دختر و پسر باشد. در این صورت است که باید یک ششم اموال ماترک به پدر، یک ششم به مادر و مابقی اموالی که به عنوان ماترک باقی می ماند، بین پسر و دختر تقسیم شود. باید بدانیم که در این شرایط است که سهم دختر نصف سهم پسر خواهد بود.

نحوه تقسیم ارث پدر بین فرزندان

نحوه تقسیم ارث مادر بین فرزندان

در این قسمت از مقاله سعی داریم نحوه تقسیم ارث مادر بین فرزندان پسر یا دختر را بررسی نماییم. در نظر داشته باشید که هیچ تفاوتی نمی توانیم میان تقسیم ارث پدر یا مادر قائل شویم. نحوه تقسیم بندی ارث والدین از یک فرمول مشخص تبعیت می کند و به یک شیوه انجام می شود. نباید به غلط تصور کنید که سهم الارث دختر از ارث مادر یا پسر مساوی می باشد.

اگر مادر مالی را به عنوان ماترک باقی گذاشته و قصد تقسیم بندی آن را به عنوان ارث داشته باشیم، لازم است سهم الارث پسر را دو برابر سهم الارث دختر در نظر بگیریم. در بخش های قبلی درباره نحوه تقسیم ارث بر اساس قانون جدید مصوب در کشور توضیحاتی را ارائه کردیم. تمامی مطالب ذکر شده در خصوص ارث مادر نیز صادق می باشد و می توانید از آن ها استفاده نمایید.

آیا سهم الارث پسر و دختر مساوی شده است؟

حالا پس از بررسی هایی که در قسمت های قبل در خصوص حقوق ارث انجام دادیم لازم است این سوال نیز مورد ارزیابی قرار بگیرد که آیا سهم الارث پسر و دختر مساوی شده است؟ همچنین درک کامل این موضوع نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که اساسا چرا سهم الارث دختر در قوانین کشور نصف سهم الارث پسران در نظر گرفته شده است.

به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که قوانین مصوب در کشور در بسیاری از موارد از شرع مقدس اسلام استخراج شده و به شکل قانون در آمده اند. در نظر بگیرید که در قانون مدنی اشاره شده است که سهم الارث پسران دو برابر دختران است، اما گاهی در فضای مجازی با این شایعه رو به رو می شویم که سهم الارث دختران و پسران مساوی شده که کاملا کذب است.

قانون جدید تقسیم ارث پدر بین فرزندان همچنان مقدر می دارد که سهم الارث پسر دو برابر دختر باشد و تغییری در این خصوص به وجود نیامده است. لازم به ذکر است که وظیفه تامین مسائل اقتصادی خانواده بر عهده مرد است و به دلیل اینکه ارث یک مقوله اقتصادی است، سهم الارث مرد دو برابر زن در نظر گرفته شده است.

در صورتی که زن و مردی با یکدیگر ازدواج نمایند، در نهایت ارثی که به خانواده آن ها خواهد رسید، مساوی با خانواده دیگر خواهد بود. فلسفه مساوی نبودن ارث در قوانین کشور همین است. تنها راهی که از نظر قانونی برای مساوی کردن حق ارث دختر و پسر پیش روی افراد جامعه است، وصیت کردن شخص متوفی در این خصوص می باشد.

فرمول تقسیم ارث بین دختر و پسر

فرمول تقسیم ارث بین فرزندان در سال 1403

اگر بخواهیم بر اساس قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان عمل کرده و سهم الارث هر یک از وراث را مشخص نماییم، می بایست به فرمولی که در این خصوص وجود دارد توجه نماییم. هر یک از وراث بر اساس قانون دارای سهامی هستند که باید در نهایت تمامی این سهام را با یکدیگر جمع نموده و سپس تمامی میراث شخص فوت شده را تقسیم بر این سهام می کنیم.

در این حالت است که سهم هر یک از وراث به طور دقیق مشخص خواهد شد. بر اساس فرمول محاسبه سهم الارث دختر و پسر از ارث والدین لازم است برای دختر یک سهم و برای فرزند پسر دو سهم در نظر بگیریم. برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید لازم است مثالی که در ادامه ارائه شده است را به طور کامل ارزیابی نمایید.

مثالی برای تقسیم ارث بین فرزندان

فرض کنید فردی که فوت شده است، سه فرزند دختر و چهار فرزند پسر دارد. در این صورت در گام نخست لازم است این موضوع را بررسی نماییم که تعداد کل سهام ها چقدر می شود؟ اشاره کردیم که اگر بخواهیم از فرمول مشخص برای محاسبه ارث پسر و دختر از ارث والدین استفاده نماییم، در ابتدا لازم است تعداد کل سهام ها را مشخص کنیم.

گفتیم که فرزند دختر دارای یک سهم و فرزند پسر دارای دو سهم است؛ بنابراین متوفی چهار فرزند پسر دارد که سهام آن ها برابر با هشت و سه فرزند دختر دارد که میزان سهام آن ها برابر با سه می باشد؛ بنابراین در کل میزان سهام در این تقسیم ارث برابر با 11 سهام می باشد.

در چنین شرایطی فرض می کنیم که شخص متوفی در زمان فوت خود دارای دو میلیارد تومان سرمایه است که در چنین صورتی می بایست کل سرمایه ماترک را بین کل سهام ها تقسیم نماییم؛ یعنی باید دو میلیارد تومان سرمایه را تقسیم بر عدد 11 که تعداد کل سهام ها است کنیم. عدد حاصل شده 181 میلیون تومان برای هر سهم می باشد.

گفتیم که دختر تنها یک سهم از ارث را در اختیار دارد؛ یعنی هر یک از دختران 181 میلیون تومان از ماترک پدر یا مادر خود ارث خواهند برد. پسر دارای دو سهم است. پس سهم الارثی که برای هر یک از فرزندان پسر در نظر گرفته خواهد شد، برابر با 363 میلیون تومان خواهد بود. در اینجا سهم الارث پسران دو برابر دختران خواهد بود.

بهتر است برای درک بهتر مباحث مربوط به تقسیم ارث حتما با وکلای مجرب و متخصص مشاوره کرده و از آن ها بخواهید به شما راهنمایی ارائه کنند. در نظر داشته باشید وکلایی باید برای استخدام مدنظر شما باشند که سابقه درخشان تر و تجربیات بیشتری را به همراه داشته باشند. چرا که این وکلا می توانند به شما در کسب پیروزی کمک نمایند.

قانون جدید ارث مادر به فرزندان

لزوم مراجعه به وکیل برای تقسیم ارث

بلافاصله پس از فوت متوفی لازم است مراحل مربوط به انحصار وراثت وی در مراجع ذی صلاح از جمله شورای حل اختلاف پیگیری شود تا وراث قانونی وی به طور کامل مشخص گردد و از بروز اختلافات جدی در این خصوص جلوگیری به عمل آید. استخدام وکیل مجرب و خبره سبب می شود تا شما بتوانید تمامی این مراحل را بدون هیچ گونه دغدغه ای پشت سر بگذارید.

در نظر داشته باشید که وکیل می تواند در خصوص تقسیم ارث والدین بین فرزندان نیز کمک بسیار زیادی به وراث داشته باشد. در واقع بزرگترین مزیت استفاده از وکیل مجرب و خبره این است که می توانید میزان اختلافات ایجاد شده در بین خانواده را با اتکا به مواد قانونی به حداقل برسانید و به این شکل به حقوق و منافع قانونی خود دست پیدا کنید.

همچنین اگر اختلاف حقوقی در خصوص تقسیم ارث با سایر وراث برای شما ایجاد شده است، بهترین کار این است که در محاکم قضایی، پیشبرد اهداف خود را به وکلای حرفه ای و مجرب بسپارید. به سراغ وکلایی بروید که با تجربیات بسیار، آماده خدمت رسانی به شما در زمینه مسائل حقوقی هستند.

کلام آخر

همراهی شما مخاطبان عزیز با وب سایت حقوقی برترین وکیل به شما این امکان را می دهد که در مدت زمان کمی پاسخ بسیاری از سوالات حقوقی خود را پیدا کرده و برای تحقق آن ها در محاکم قضایی گامی بلند بردارید. در این مقاله سعی کردیم قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان را مورد ارزیابی قرار دهیم. از همراهی شما تا پایان مقاله متشکریم. شما می توانید جهت بهبود کیفیت مقالات، نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − هفت =

دکمه بازگشت به بالا