قتل فرزند توسط پدر و یا مادر🔞 مجازات فرزندکشی در قانون
اگرچه به ندرت اما ممکن است گاهی در سطح جامعه شاهد قتل فرزند توسط والدین باشیم. در واقع ممکن است بنا به دلایل مختلفی پدر یا مادر تصمیم بگیرند فرزند خود را به قتل برسانند و مرتکب جرم شوند. به هر حال باید به این نکته توجه داشته باشیم که وقوع چنین اتفاقی اگرچه به ندرت میافتد اما غیر ممکن هم نیست و در سطح جامعه گاهی شاهد وقوع چنین جرایمی هستیم. البته قانونگذار نیز در قانون مجازات اسلامی در این خصوص پیشبینیهای لازم را انجام داده و برای آن مجازاتهای سختگیرانهای را به تصویب رسانده است. همچنین لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که وقوع قتل از سوی والدین میتواند به صورت عمدی یا حتی غیر عمدی انجام شود. در این مقاله سعی داریم شما را با ابعاد مختلف قتل فرزند توسط پدر و یا مادر آشنا کنیم پس درخواست میکنیم تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.
مجازات قتل فرزند توسط پدر و یا مادر چگونه است؟
قتل یکی از مهمترین جرایمی است که در قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده و مجازاتهای سنگینی نیز برای آن در نظر گرفته شده است. قتل فرزند توسط پدر و یا مادر به ندرت اتفاق میافتد اما میتواند تبعات سنگینی را به همراه داشته باشد و افراد را از نظر حقوقی درگیر کند. به این مسئله توجه داشته باشید که اگر پدر فرزند خود را به هر دلیلی به قتل برساند به قصاص محکوم نخواهد شد و قانون مجازات اسلامی، مجازاتهای جایگزینی را برای پدر در نظر خواهد گرفت.
باید به این نکته توجه داشته باشید که پدر بر فرزند حق ولایت دارد یعنی اگر فرزندی به دست پدر خود به قتل برسد قانونگذار برای او دیه تعیین خواهد کرد. در واقع پدر میبایست دیه فرزند به قتل رسیده را در اختیار وراث او قرار دهد. همچنین لازم است به این نکته توجه داشته باشید که علاوه بر دیه برای او مجازاتهای تعزیری از جنس حبس تعیین خواهد شد. البته این موضوع باید به دقت در محاکم قضایی مورد بررسی قرار گرفته و ابعاد مختلف وقوع جرم قتل بررسی شود تا حکم عادلانه صادر گردد.
نکتهای که باید در اینجا به آن توجه داشته باشید این است که مادر بر فرزند خود حق ولایت ندارد پس اگر فرزندی به دست مادر خود به قتل برسد، خواه فرزند پسر باشد یا دختر، قانونگذار برای مادر که در اینجا قتل از سوی او رخ داده است مجازات قصاص تعیین خواهد کرد. به هر حال باید این نکته را ذکر کنیم که دعاوی مربوط به قتل همواره با پیچیدگیهای بسیار زیادی همراه هستند و باید برای رسیدگی به آنها از یک وکیل متخصص و مجرب استفاده نمود تا به این شکل اهداف مد نظر به طور کامل محقق شوند.
البته لازم است این نکته را نیز متذکر شویم که در شرایطی خاص ممکن است فرد قاتل قصاص نشود. در صورتی که در دادگاه این نکته به اثبات برسد که مادر دارای جنون است و عمل صورت گرفته از سوی وی بر اثر جنون بوده به طور قطع دادگاه حکم به قصاص نخواهد داد. از سوی دیگر ممکن است که قتل به دلیل دفاع مشروع اتفاق افتاده باشد در این صورت نیز میبایست قاضی پرونده این ادعا را مورد بررسی قرار دهد تا در صورت اثبات حکم قصاص را لغو کند اما به هر حال این موضوع نیز با پیچیدگیهایی همراه است.
سلب حضانت سایر فرزندان در صورت قتل فرزند توسط پدر یا مادر
یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است ذهن افراد را به خود درگیر کند این میباشد که در صورت قتل فرزند توسط پدر و یا مادر آیا حضانت سایر فرزندان از آنها سلب میشود یا خیر؟ باید به این نکته اشاره داشته باشیم که حضانت فرزندان به میزان قابل توجهی به مصلحت آنها بستگی خواهد داشت. قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده در این خصوص توضیحات جامعی را ارائه دادهاند. در واقع قاضی پرونده برای اعطای حضانت یا سلب آن میبایست به طور کامل مصلحت فرزند را در نظر بگیرد.
حال موقعیتی را تصور کنید که پدر یا مادری فرزند خود را به قتل رسانده باشد. حال میخوایم این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که اگر قتل توسط پدر یا مادر صورت گرفته باشد تکلیف حضانت سایر فرزندان چه خواهد شد.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید که مسئله حضانت تنها در خصوص فرزندان زیر سن قانونی اتفاق میافتد. صرف اقدام برای قتل نمیتواند باعث سلب حضانت از پدر و مادر شود یعنی اگر پدر و مادری فرزند خود را قتل برسانند، به طور طبیعی حضانت سایر فرزندان از آنها سلب نخواهد شد.
در خصوص قتل فرزند توسط پدر باید بگوییم که قاضی پرونده میتواند این عمل را به عنوان یک اماره و نشانه قانونی در نظر گرفته و با استفاده از آن مصلحت فرزند را بسنجد. به هر حال همه چیز به حکم قاضی بستگی دارد و قاضی میتواند با در نظر گرفتن این نشانه حضانت سایر فرزندان را از پدر یا مادر قاتل سلب نماید.
قاضی برای صدور حکم شرایط هر پرونده را به صورت مجزا در نظر خواهد گرفت البته ممکن است قاضی پرونده به جای صدور حکم سلب حضانت محدودیتهایی را در این خصوص برای والدین ایجاد کند
قاضی برای اینکه در خصوص سلب حضانت از پدر و مادر قاتل به تصمیمگیریهای نهایی دست پیدا کند و حکم را در این خصوص صادر کند سعی میکند تا شرایط روحی فرزندان و مصلحت آنها را در نظر گرفته و همچنین شرایط و سوابق خشونت در خانواده را بررسی میکند. شرایط زندگی سایر فرزندان برای دادگاه اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت و حتی ممکن است قاضی پرونده از کارشناسان قضایی بخواهد تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهند تا در نهایت حکم عادلانهای در این خصوص صادر شود.
برای مشاوره با بهترین وکیل قتل در تهران کلیک کنید!
در صورت قتل فرزند توسط پدر یا مادر دیه به چه کسی تعلق میگیرد؟
در قسمتهای قبل در خصوص قتل فرزند توسط مادر توضیحات جامعی را ارائه دادیم و اشاره کردیم که اگر پدر قاتل فرزند خود باشد به پرداخت دیه و مجازاتهای تعزیری محکوم خواهد شد. همچنین به طور کامل مشخص کردیم که اگر مادر قاتل فرزند خود باشد یا هر دلیلی او را به قتل برساند میبایست به قصاص محکوم شود. علت چنین حکم و تفاوتهایی که در مجازات پدر و مادر وجود دارد، ولایت پدر بر فرزندان خویش است. حال سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که در صورت قتل فرزند دیه او به چه کسی تعلق میگیرد؟
دیه در واقع غرامت مالی است که به واسطه جنایتی علیه مجنی الیه به او یا اولیای دم او پرداخت خواهد شد. در شرایطی که پدر فرزند خود را به قتل رسانده باشد و قاتل پسر یا دختر خود به شمار آید لازم است دیه را به ورثه پرداخت کند.
یعنی در این شرایط دیه پرداخت شده از سوی پدر برای قتل فرزند خویش به ورثه مقتول تعلق خواهد گرفت. در صورتی که پدر یا مادر برای قتل فرزند خود به هر دلیلی قصاص شوند دیه مقتول میبایست از طریق بیت المال به ورثه او به طور کامل پرداخت شود.
قتل فرزند توسط ناپدری و یا نامادری
باید اشاره داشته باشیم که قتل فرزند توسط ناپدری و یا نامادری نیز جرم محسوب میشود و میتواند تبعات سنگینی را از نظر حقوقی برای افراد به دنبال داشته و آنها را با مجازاتهای سختگیرانهای روبرو کند. این موضوع علاوه بر اینکه از جنبه عمومی جرم قابل پیگیری است، از شنبههای خصوصی وقوع جرم نیز قابل پیگیری میباشد چرا که فرزند به قتل رسیده دارای نسبت خونی با والدین خود نیست. صدور حکم در دادگاه در خصوص قتل فرزند می تواند همواره با پیچیدگیهای بسیار زیادی همراه باشد.
در قانون مجازات اسلامی در خصوص قتل فرزند توسط پدر و یا مادر توضیحات جامعی ارائه شده است و مجازاتهایی برای آن تعیین گردیده است. باید اشاره کنیم که اگر در دادگاه به اثبات برسد که قاتل فرزند ناپدری یا نامادری او است قاضی پرونده حکم به قصاص خواهد داد.
البته در چنین شرایطی است که اولیای دم مقتول میتوانند با مراجعه به دادگاه شکایت خود را برای درخواست قصاص قاتل مطرح نمایند. از سوی دیگر اولیای دم فرزند به قتل رسیده میتوانند درخواست پرداخت دیه کامل داشته باشند.
مجازات قتل فرزند توسط پدر چیست؟
اگر بخواهیم در خصوص قتل فرزند توسط والدین توضیحات جامعی را ارائه دهیم لازم است در ابتدا تعریفی درباره قتل داشته باشیم تا ابعاد مختلف آن روشن شود. قتل به معنای گرفتن جان یک شخص بدون دلایل قانونی میباشد که در قانون مجازاتهای سنگینی برای آن در نظر گرفته شده است. در قانون مجازات اسلامی پیشبینیهایی در خصوص وقوع جرم قتل صورت گرفته و مجازاتهای سنگینی نیز برای آن تعیین شده است که قاضی پرونده میتواند با بررسی ابعاد مختلف دعاوی مطرح شده حکم نهایی را صادر کند.
در برخی از پروندههای خاص شاهد این هستیم که پدر به عنوان قاتل فرزند خود شناخته میشود و باید در دادگاه از منافع خود دفاع کند. قتل را میتوان به انواع مختلفی دستهبندی کرد که از جمله مهمترین آنها میتوان به قتل عمد و قتل شبه عمد و خطای محض اشاره نمود. هر یک از انواع قتل که از شرع مقدس اسلام استخراج شده است دارای مجازاتهای خاص خود میباشد و شرایط پرونده در آنها متفاوت خواهد بود. در ابتدا باید قاضی پرونده نوع قتل فرزند توسط پدر را بررسی کند.
پدر میتواند به صورت عمد یا شبه عمد فرزند خود را بنا به دلایل مختلفی به قتل رسانده و متحمل مجازاتهای سنگینی شود. همچنین باید این نکته را متذکر شویم که ممکن است قتل توسط مادر و یا همدستی پدر و مادر صورت گرفته باشد. قتل عمد زمانی محقق میشود که پدر برای آن برنامهریزی و سوء نیت قبلی داشته باشد. اگر قتل بدون سوء نیت قبلی اتفاق افتاده باشد در واقع غیر عمد است و مجازاتهای متفاوتی برای آن در محاکم قضایی طبق نظر قاضی پرونده تعیین میگردد.
نکتهای که لازم است در خصوص قتل غیر عمد بدانید این است که در واقع در آن پدر قصد ضربه زدن و آسیب رساندن به فرزند خود را داشته است اما به قتل او فکر نکرده و برای آن برنامهریزی نداشته است.
اما خطای محض زمانی رخ میدهد که شرایط غیرقابل پیشبینی رخ دهد و پدر که در اینجا به عنوان قاتل مطرح است هیچگونه قصد و نیت قبلی برای این کار نداشته باشد. در تمامی این شرایط فرد لازم است از یک وکیل متخصص و مجرب برای رسیدگی به پرونده و ارائه دفاعیات کمک بگیرد.
آیا پدر در قتل فرزند خود قصاص میشود؟
اکنون سعی داریم توضیحات جامعی را در خصوص عدم قصاص پدر در قانون مجازات اسلامی ارائه دهیم. باید به این نکته اشاره داشته باشیم که پدر نیز در صورت قتل فرزند خود به مجازاتهای محکوم میشود و اما شرایط پرونده و قوانین مصوب در این حوزه به گونهای است که پدر قصاص نشده اما متحمل مجازاتهای دیگر میشود. همانطور که در قسمتهای بالا نیز به آن اشاره نمودیم قتل دارای انواع مختلفی است که باید قاضی پرونده ابتدا با بررسی شواهد نوع قتل صورت گرفته را مشخص کند.
در صورتی که قتل از نوع شبه عمد و یا خطای محض باشد پدر به پرداخت دیه کامل محکوم خواهد شد و این مجازات فرد قاتل است. در واقع میتوان چنین گفت که در صورت کشتن فرزند توسط پدر او به پرداخت دیه محکوم خواهد شد البته نوع قتل نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع در این نوع از قتل مهم نیست که قاتل چه کسی باشد اگر پدر یا مادر و یا حتی شخص دیگری اقدام به قتل شبه عمد یا خطای محض کرده باشد قاضی پرونده با بررسی شرایط و شواهد در نهایت فرد را محکوم به پرداخت دیه میکند.
اما اگر هر شخصی به صورت عمدی فرد دیگری را مورد قتل قرار داده باشد میبایست قصاص شود اما در قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که اگر پدر یا جد پدری مقتول به عنوان قاتل مطرح باشند، مجازاتی از جنس قصاص در کار نخواهد بود.
در چنین شرایطی پدر که در اینجا به عنوان قاتل شناخته میشود میبایست به عنوان مجازات دیه کاملی را در اختیار وراث مقتول که در اینجا فرزند است قرار دهد. علاوه بر این پدر به حبس از سه سال تا ۱۰ سال محکوم خواهد شد و باید مجازات خود را پشت سر بگذارد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی اگر فردی پس از وقوع قتل شاکی خصوصی نداشته باشد و تنها قتل صورت گرفته باعث اخلال در نظم عمومی جامعه شود به ۳ تا ۱۰ سال حبس محکوم خواهد شد؛ اما قانون مجازات اسلامی درباره کشتن فرزند توسط پدر و یا مادر اعلام میدارد که اگر قاتل تنها مادر باشد میبایست قصاص شود. البته این در صورتی است که وقوع جرم قتل توسط مادر با استفاده از شواهد و مدارک مسجل شود. البته اگر اولیای دم از قصاص مادر منصرف شده و یا دیه دریافت کنند مادر قصاص نخواهد شد.
نحوه تنظیم شکایت پرونده قتل فرزند توسط پدر و یا مادر
برای تنظیم شکایت در خصوص قتل فرزند توسط پدر و مادر لازم است مراحل حقوقی که در این صورت وجود دارد طی شود. دقت داشته باشید که برای مثال اگر قتل توسط پدر صورت گرفته باشد میبایست مادر یا یکی از ورثه مقتول به عنوان شاکی وارد عمل شده و تنظیم شکایت کند. او ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام نماید و پس از آن میبایست شکایت خود را تنظیم کرده و به ثبت برساند. لازم به ذکر است که در متن شکایتنامه میبایست تمامی اطلاعات هویتی و آدرسها به طور دقیق ذکر شوند.
برای ثبت شکواییه لازم است به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه کرده و از مقامات مسئول در این دفاتر بخواهید که مراحل تنظیم شکایت را تکمیل نمایند. پروندههای مربوط به قتل لازم است در دادگاههای دارای صلاحیت مورد بررسی قرار بگیرند.
اگر پروندهای در دادگاه بدون صلاحیتی مفتوحه شود مجدداً ارجاع داده خواهد شد تا مراحل آن از ابتدا طی گردد. از سوی دیگر شما باید مدارک و مستندات خود در جهت اثبات ادعا را به همراه متن شکواییه پیوست نمایید
شما از نظر قانونی ملزم هستید که در متن شکایتنامه نوع قصر را نیز ذکر نمایید. پس از اینکه مراحل تنظیم شکایت به پایان رسید لازم است تا دعاوی مربوط به قتل ابتدا در دادسرا مورد بررسی قرار بگیرد. وظیفه دادسرا این است که بررسیهای مقدماتی را در خصوص پروندههای کیفری به انجام میرساند تا ابعاد مختلف آن به میزان قابل توجهی مشخص گردد. پس از این مرحله است که پرونده قتل فرزند توسط پدر و یا مادر باید در دادگاه مورد بررسی قرار داده و پس از بررسیهای انجام شده حکم صادر شود.
در صورتی که دادسرا قرار منع تعقیب صادر کند پرونده مختومه شده و بسته میشود؛ اما در صورتی که دادستان مربوطه حکم جلب دادرسی را صادر کند پرونده به همراه کیفرخواست برای رسیدگیهای بیشتر به دادگاه ارسال میگردد. دادگاه کیفری ۱ مرجع صالح برای رسیدگی به پروندههای مربوط به قتل میباشد.
در چنین شرایطی است که قاضی پرونده موظف میشود تمامی ادله و مستندات را مورد بررسی قرار دهد و با استفاده از شواهدی که در خصوص پرونده در اختیار دارد حکم نهایی را صادر کند.
لزوم مراجعه به وکیل در پروندههای قتل
میدانیم که بخش قابل توجهی از پروندههای مفتوحه در مراجع قضایی به پروندههای قتل اختصاص دارد. همانطور که حتماً میدانید پروندههای قتل معمولاً با پیچیدگیهای بسیار زیادی همراه هستند و اگر فرد نتواند آنطور که باید از منافع و حقوق قانونی خود دفاع کند با مشکلات عدیدهای روبرو خواهد شد و میتواند متحمل مجازاتهای سنگینی شود؛ بنابراین برای اثبات ادعای خود در دادگاه و یا رفع اتهامات وارد شده لازم است به سراغ آن دست از وکلایی بروید که در این زمینه به تجربیات کافی دست پیدا کردهاند.
همواره باید وکیلی را به خدمت بگیرید که سابقه درخشانی در زمینه دعاوی کیفری داشته و به صورت تخصصی در زمینه دعاوی قتل فعالیت کرده است. احتمال کسب پیروزی با چنین وکلایی برای شما به میزان قابل توجهی افزایش پیدا میکند و شما میتوانید در مدت زمان کمتری به خواستههای حقوقی خود دست پیدا کنید. باید به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که دارای رزومه درخشان و شهرت کافی هستند تا با استفاده از آنها بتوانید نتایج دلخواه خود را در دادگاه به دست آورده و مشاوره حقوقی مطلوبی دریافت کنید.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبان عزیز با سایت برترین وکیل نهایت تشکر و قدردانی را داریم و امیدواریم مطالب مندرج در این سایت بتواند گرههای موجود در پرونده شما را بازگشایی نماید. در این مطلب کوشیدیم تا به تمامی سوالات شما در خصوص قتل فرزند توسط پدر و یا مادر پاسخ بگوییم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کنه و بتوانید نیازهای حقوقی خود را برآورده نمایید. همچنین به مجازاتهایی که قانون برای پدر قاتل و یا مادر قاتل در نظر گرفته است اشاره نمودی و تفاوتهایی که در این دو وجود دارد را بررسی کردیم. اکنون از شما میخواهیم که نظرات و تجربیات خود را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.