نکات حقوقی

مجازات فرزندکشی توسط پدر در قانون⚖️ همه آنچه باید بدانید!

مجازات فرزند کشی توسط پدر شامل پرداخت دیه و حبس از ۳ تا ۱۰ سال می‌شود. باید اشاره داشته باشیم که اگر فرزندی توسط پدرش به قتل برسد، مادر یا سایر اقوام نمی‌توانند درخواستی برای قصاص پدر ارائه نمایند. بر اساس قوانین و مقررات ایران، پدر ولی دم مقتول محسوب می‌شود و از نظر قانونی و حقوقی نمی‌توان خود او را به قصاص رساند؛ اما اگر مادر فرزند خود را به قتل برساند و این مسئله در دادگاه به اثبات برسد، زن در چنین شرایطی قصاص خواهد شد. اگر مایل هستید اطلاعات حقوقی خود را در این زمینه افزایش دهید به شما توصیه می‌کنیم که در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.

مجازات فرزند کشی توسط پدر چیست؟

مجازات فرزند کشی توسط پدر در ماده ۳۰۱ و ۳۰۲ قانون مجازات اسلامی تعیین شده است. بر اساس این مواد قانونی اگر پدری فرزندش را به صورت عمدی به قتل برساند، قصاص نخواهد شد. در چنین شرایطی پدر به ۳ تا ۱۰ سال حبس محکوم خواهد شد. همچنین او موظف است به وراث مقتول دیه پرداخت کند؛ اما مادر در صورت قتل فرزندش به صورت عمدی قطعاً قصاص می‌شود. 

این مسئله جایگاه ویژه پدر به عنوان ولی دم در نظام حقوقی کشور را مشخص می‌کند. در صورت قتل شبه عمد، مفاد ماده ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی اعمال خواهد شد. مجازات قتل شبه عمد فرزند توسط پدر شامل پرداخت دیه و حبس تا ۳ سال می‌شود. تفاوت اصلی بین قتل عمد و شبه عمد در سوء نیت و برنامه‌ریزی برای گرفتن جان طرف مقابل است. 

در صورت اثبات شدن قتل عمد یا شبه عمد، مادر و سایر اقوام نمی‌توانند درخواست قصاص پدر را داشته باشند؛ اما آنها می‌توانند برای دریافت دیه یا حبس مرد از او شکایت نمایند. دیه تعیین شده از سوی دادگاه به وراث قانونی فرزند پرداخت خواهد شد. حتماً برای کسب اطلاعات بیشتر با وکلای حرفه‌ای و مجرب مشاوره حقوقی داشته باشید.

قتل فرزند توسط پدر و یا مادر

حکم کشتن فرزند توسط پدر در قرآن چیست؟

از نظر فقهی و قرآنی قتل عمد فرزند توسط پدر به شدت محکوم شده است. از نظر اسلامی حرمت خاصی برای جان انسان‌ها وجود دارد. در داستان ذبح اسماعیل توسط حضرت ابراهیم نیز با مسئله فرزند کشی توسط پدر روبرو هستیم. این اقدام برای آزمون گرفتن از حضرت ابراهیم مطرح شده و دلیلی بر حکم عمومی آن نیست. 

قوانین و مقررات ایران در بسیاری از موارد از شرع اسلام استخراج شده است. قتل فرزند توسط پدر نیز دارای مجازات‌های تعیین شده‌ای در حقوق جزایی ایران است. از نظر اسلامی پدر ولی دم فرزند خود محسوب می‌شود؛ یعنی در شرایطی که پدر به صورت عمدی فرزند خود را به قتل برساند، قصاص نخواهد شد. 

برای مشاوره با بهترین وکیل قتل در تهران کلیک کنید!

چرا پدر بعد از فرزند کشی قصاص نمی‌شود؟

در ماده ۳۰۲ قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که اگر پدری به صورت عمدی فرزند خود را به قتل برساند، قصاص نخواهد شد. البته در چنین شرایطی مجازات‌های دیگری برای پدر در نظر گرفته خواهد شد. این مسئله به آن دلیل است که در نظام حقوقی کشور، پدر ولی دم فرزند خود محسوب می‌شود. 

با این حال پدر بر اساس قوانین و مقررات ایران به حبس طولانی مدت و پرداخت دیه محکوم خواهد شد. قصاص نشدن پدر یک حکم استثنایی در قانون به شمار می‌رود؛ اما باید اشاره داشته باشیم که اگر مادری فرزند خود را به صورت عمدی به قتل برساند قصاص خواهد شد. چرا که مادر ولی دم فرزند خود محسوب نمی‌شود. 

البته باید اشاره داشته باشیم که در بسیاری از موارد دادگاه می‌تواند برای پدر حبس ابد تعیین نماید. خانواده مقتول نیز می‌توانند از دادگاه درخواست دیه داشته باشند. اگر فردی به صورت عمدی به قتل برسد، تصمیم گیری در خصوص قصاص او بر عهده پدر است. حال اگر خود پدر به عنوان اولیای دم قاتل فرزندش باشد، قصاص نخواهد شد. 

قتل فرزند توسط پدر و یا مادر

جرم کتک زدن فرزند توسط پدر 

بر اساس قانون حمایت از خانواده و ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی، کتک زدن و آسیب جسمی به کودکان حتی توسط پدر و مادر آنها جرم محسوب می‌شود. در بسیاری از موارد ممکن است در اثر کتک زدن فرزند جراحات یا شکستگی‌هایی در بدن کودک پدیدار شود. در چنین شرایطی پدر از سوی دادگاه به دو سال حبس و پرداخت دیه محکوم خواهد شد. 

اما در موارد خفیف‌تر ممکن است دادگاه به اصلاح رفتار پدر یا مادر تاکید داشته باشد و خبری از مجازات‌های سختگیرانه نیست. در صورتی اینکه فرزند در اثر تنبیه شدن دچار عارضه شدید و دائمی شود شاهد مجازات‌های سنگین و سلب حضانت از پدر خواهیم بود. در چنین شرایطی معمولا سازمان‌هایی مانند بهزیستی وارد عمل می‌شوند.

اولیای دم چه کسانی هستند؟

اولیای دم بر اساس قانون اشخاصی از خانواده مقتول هستند که می‌توانند درخواست قصاص داشته باشند. اولیای دم شامل پدر، پدربزرگ، پسر، برادر و در برخی از موارد نیز مادر می‌شود. البته ترتیب و اولویت اولیای دم در قانون به طور دقیق مشخص شده است. 

در صورتی که اشخاص و اقوام درجه یک مقتول در قید حیات نباشند تصمیم گیری در خصوص دریافت دیه یا قصاص بر عهده اقوام درجه ۲ مانند دایی و عمو می‌شود. نکته مهم درباره اجرا شدن حکم قصاص این است که تمامی اولیای دم باید به صورت متحد با یکدیگر در این خصوص تصمیم‌گیری کنند. 

حتی اگر یکی از اولیای دم با قصاص شدن قاتل مخالفت کند ممکن است حکم به پرداخت دیه یا تعزیر تبدیل شود. اولیای دم به طور دقیق در فقه و شرع مقدس اسلام نیز مورد بررسی قرار گرفته‌اند. 

قتل فرزند توسط پدر و یا مادر

ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی و جرم فرزند کشی 

ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی به موضوع مجازات فرزند کشی توسط پدر پرداخته است. بر اساس این ماده اگر پدری فرزند خود را به عمد بکشد قصاص نمی شود این حکم خاص فقط برای پدر است و شامل مادر یا دیگران نمی شود اما این به معنای بی مجازات بودن این عمل نیست.  

در چنین مواردی پدر به مجازات تعزیری محکوم می شود این مجازات می تواند شامل حبس طولانی مدت باشد همچنین پدر باید دیه را به ورثه فرزند پرداخت کند میزان دیه مانند سایر موارد قتل عمد است.  

مجازات فرزند کشی توسط پدر اگرچه قصاص نیست اما همچنان جرم محسوب می شود دادگاه می تواند با توجه به شرایط پرونده مجازات سنگینی برای پدر در نظر بگیرد این قانون در نظام حقوقی ایران بحث برانگیز بوده اما هنوز معتبر است.

⚖️مجازات فرزندکشی توسط پدر⚖️

🔎 نوع جرم📜 ماده قانونی⚖️ مجازات قانونی
🟥 قتل عمد فرزند توسط پدرماده ۳۰۱ قانون مجازات🚫 قصاص ندارد، 🔒 ۳ تا ۱۰ سال حبس
🟨 قتل عمد فرزند توسط مادرماده ۳۰۱ قانون مجازات✅ قصاص + دیه کامل
🟧 ضرب‌وجرح شدید فرزندماده ۶۱۹ قانون مجازات🔒 تا ۲ سال حبس + 💰 دیه

ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی و مجازات کتک زدن فرزند  

ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی به ضرب و جرح عمدی اشاره دارد. در این ماده اشاره شده است که اگر فردی به صورت عمدی به طرف دیگری آسیبی وارد کند به مجازات‌های تعزیری محکوم خواهد شد. در چنین شرایطی ممکن است فرد به پرداخت دیه و مجازات‌های از دو ماه تا دو سال حبس محکوم شود. شدت مجازات و آسیب وارد شده بستگی دارد. 

اگر شاهد جراحت یا شکستگی استخوان باشیم میزان مجازات‌ها افزایش پیدا خواهد کرد. بر اساس این ماده قانونی می‌توانیم بگوییم که کتک زدن و تنبیه کردن فرزندان توسط پدر نیز نوعی جرم محسوب می‌شود. البته این در شرایطی است که بر اثر کتک زدن جراحت‌ها و شکستگی‌های جدی در جسم کودک قابل مشاهده باشد. 

شکایت از پدر برای نفقه 

فرزند در صورت رسیدن به سن بلوغ و مادر به عنوان قیم قانونی دو شخصی هستند که می‌توانند برای پرداخت نکردن نفقه توسط پدر از او شکایت کنند. در برخی از موارد نیز ممکن است فرزند صغیر باشد. در این صورت است که سازمان بهزیستی و دادستانی کل کشور نیز می‌توانند از پدر کودک به عنوان پرداخت نکردن نفقه شکایت نمایند. 

پرداخت نکردن نفقه جرم کیفری محسوب می‌شود. در درجه اول پدر در دادگاه خانواده محکوم به پرداخت نفقه خواهد شد. اگر همچنان پدر از پرداخت نفقه به فرزندش خودداری کند، به شش ماه حبس محکوم می‌شود. برای شکایت از پدر ابتدا باید به دادگاه خانواده یا دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست مطالبه نفقه را به ثبت برسانید. 

دادگاه درخواست شما را بررسی می‌کند و حکم مقتضی را در خصوص آن صادر می‌نماید. بر اساس ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده اگر پدر همچنان از پرداخت نفقه خودداری کند، می‌توان علیه او شکایت کیفری تنظیم نمود. فرد شاکی باید تمامی مدارک لازم را به متن شکایت پیوست کند. این مدارک شامل شناسنامه فرزند و مستندات مربوط به عدم پرداخت نفقه می‌شود. 

قتل فرزند توسط پدر و یا مادر

کلام آخر

اگرچه مجازات فرزند کشی توسط پدر شامل قصاص نمی‌شود اما نباید از این نکته غافل شویم که مادر می‌تواند برای دریافت دیه یا حبس مرد از او شکایت کند. شکایت کیفری معمولاً پیچیدگی بالایی دارد و اشخاص عادی نمی‌توانند آنطور که باید از حقوق قانونی خود دفاع کنند؛ بنابراین اگر با مشکلاتی از این جنس روبرو شده‌اید به شما توصیه می‌کنیم که حتماً پیش از هرگونه اقدامی از وکلای مطرح مشاوره اولیه دریافت کنید. از این طریق می‌توانید دانش حقوقی خود را افزایش داده و گام‌های بهتری را برای دسترسی به منافع قانونی‌تان بردارید. در پایان اگر صحبتی یا مطلبی درباره متن بالا باقی مانده است آن را در قسمت دیدگاه بنویسید.

5/5 - (3 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا