نکات حقوقی

سوالات قاضی در دادگاه مهریه ⚖️【عدم حضور زن در دادگاه مهریه】

سوالات قاضی در دادگاه مهریه بیشتر بر روی این مسئله معطوف می‌شود که میزان مهریه چقدر است و نوع آن در عقدنامه چگونه ثبت گردیده است. در واقع قاضی پرونده سعی دارد تا به کیفیت تعیین مهریه پی ببرد تا بتواند حکم عادلانه‌ای را در این خصوص صادر نماید. همچنین از مرد پرسیده می‌شود که آیا توانایی مالی او اجازه پرداخت یک جای مهریه را می‌دهد یا خیر. چرا که در صورت عدم توانایی پرداخت یک جای مهریه ممکن است با اقساطی شدن آن موافقت گردد. به هر حال در این مقاله سعی می‌کنیم اطلاعات شما را در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش دهیم تا بدانید که دقیقاً باید در دادگاه مهریه چه بگویید. لطفاً با سایت برترین وکیل تا انتها همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!

سوالات قاضی در دادگاه مهریه شامل چه مواردی می‌شود؟

سوالات قاضی در دادگاه مهریه به این منظور صورت می‌پذیرد تا تصمیمات عادلانه‌تری از سوی او اتخاذ شده و او بتواند به ابعاد پرونده و جزئیات مسئله پی ببرد. سوالاتی که از سوی قاضی پرونده پرسیده می‌شود، می‌تواند متنوع باشد و در خصوص هر پرونده‌ای ممکن است با پرونده دیگر دارای تفاوت‌هایی نیز باشد. 

به طور کلی ممکن است قاضی پرونده پس از بررسی دعاوی مطرح شده سوالات زیر را از طرفین دعوی بپرسد؛ این سوالات عبارتند از: 

  • میزان مهریه چقدر است و نوع آن چیست؟ برای مثال ممکن است قاضی پرونده از شما بپرسد که نوع مهریه‌ای که تعیین شده عندالمطالبه می‌باشد یا اینکه عندالاستطاعه است. از سوی دیگر ممکن است بپرسد که سکه برای مهریه تعیین شده یا نوع مال دیگری 
  • آیا مهریه به طور کامل یا بخشی از آن توسط مرد پرداخت گردیده است؟ تقریبا در هر شرایطی مرد ملزم به پرداخت مهریه زن می‌باشد و قاضی این سوال را می‌پرسد که متوجه شود که آیا مرد قسمتی از مهریه را در زمان زندگی مشترک پرداخت کرده است یا خیر. 
  • آیا توافق خاصی در خصوص نحوه پرداخت مهریه یا بخشش آن وجود دارد؟ 
  • آیا مهریه به عنوان دین در عقدنامه ذکر شده است؟
  • آیا زن و شوهر در هنگام زندگی مشترک توافق کتبی در خصوص مهریه برای مثال بخشیدن آن داشته‌اند یا خیر؟
  • مدت زمان زندگی مشترک چقدر بوده است؟
  • آیا اختلافات جدی بین زوجین وجود دارد؟
  • آیا در زمان مطالبه مهریه زن همچنان باکره است؟ این موضوع یکی از مهم‌ترین سوالات قاضی در دادگاه مهریه به شمار می‌رود چرا که اگر طلاق در دوران عقد اتفاق بیفتد تنها نیمی از مهریه به زن می‌رسد. 
  • آیا زوجین از یکدیگر جدا زندگی می‌کنند؟
  • آیا زوجین دارای فرزند مشترکی هستند؟
  • وضعیت مالی زوج برای پرداخت کردن مهریه چگونه است؟ چرا که اگر زوج توانایی مالی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد، می‌تواند به دادگاه درخواست اعسار تقدیم کند. 
  • چرا زن درخواست مطالبه مهریه داشته است؟
  • آیا زن درخواست دیگری برای سایر حقوق مالی خود مانند نفقه و اجرت المثل دارد؟
  • آیا زوج توانایی پرداخت یکجا یا اقساطی مهریه را دارد؟
عدم حضور مرد در جلسه اول دادگاه مهریه

عواقب عدم حضور زن در دادگاه مهریه 

در نظر داشته باشید که عدم حضور زن در دادگاه مهریه می‌تواند عواقب حقوقی بسیار زیادی را برای او به دنبال داشته باشد. قوانین و مقرراتی که در پرونده‌های مربوط به مطالبه مهریه وجود دارد در این عواقب حقوقی نقش ایفا خواهد کرد. در ادامه سعی می‌کنیم مهم‌ترین تبعات قانونی که در این خصوص وجود دارد را بررسی نماییم: 

صدور حکم غیابی از سوی دادگاه خانواده: در نظر داشته باشید که اگر زن در دادگاه حضور پیدا نکرده و یا اینکه لایحه دفاعیه نیز تنظیم نکند، ممکن است حکم دادگاه به صورت غیابی صادر شود. در واقع دادگاه بدون اینکه دفاعیات زن را بشنود، حکم نهایی خود را صادر خواهد کرد؛ پس عجیب نیست اگر حقوق قانونی زن در چنین شرایطی پایمال شود. 

قابل اعتراض بودن حکم غیابی: باید دقت داشته باشیم که حکم غیابی صادر شده از سوی دادگاه خانواده قابل اعتراض است و زن می‌تواند با در دست داشتن مدارک و مستندات کافی اعتراض خود را به دادگاه اعلام دارد.

تاخیر در اجرای حکم: هرگاه زن در دادگاه حضور پیدا نکند، سوالات قاضی در دادگاه مهریه بدون پاسخ می‌ماند و در چنین شرایطی ممکن است حکم به ضرر زن صادر شود. از سوی دیگر در جریان اعتراض زن با حکم غیابی ممکن است اجرای حکم به تاخیر بیفتد. 

از دست رفتن فرصت دفاع کتبی و شفاهی: زن در جلسات دادرسی می‌تواند از حقوق قانونی خود دفاع کند و در صورت عدم حضور از چنین حقی محروم خواهد شد. 

تاثیر بر سایر دعاوی مطرح شده: وقتی زن در دادگاه مهریه حضور پیدا نکند، ممکن است این مسئله بر سایر دعاوی مطرح شده مانند دعاوی طلاق و دعاوی مربوط به مطالبه نفقه نیز اثر بگذارد. 

عواقب اجرا گذاشتن مهریه چیست؟

حال که در خصوص سوالات قاضی در دادگاه مهریه توضیحاتی را ارائه دادیم، لازم است در خصوص عواقب اجرا گذاشتن مهریه نیز اطلاعاتی را به دست آوریم. اینکه فرد اموال کافی برای توقیف در اختیار داشته باشد یا اینکه شرایط جزئی پرونده چه باشد، همگی می‌تواند جزو عواملی به نظر برسد که بر روی این عواقب اثر می‌گذارند. 

مهمترین عواقبی که اجرا گذاشتن مهریه می‌تواند برای مرد به دنبال داشته باشد، توقیف اموال او باشد. در واقع زن در صورت اجرا گذاشتن مهریه می‌تواند به تمامی اموال مرد مانند خودرو یا املاک دسترسی پیدا کند و آنها را به نفع خود تصاحب کند. از سوی دیگر در صورت مطالبه مهریه از سوی زن با ممنوع الخروج شدن مرد مواجه خواهیم شد. 

در نظر داشته باشید که مطالبه مهریه از سوی زن و اجرا گذاشتن آن می‌تواند فشارهای روانی بسیار زیادی را بر مرد ایجاد کند؛ چرا که مهریه یکی از مهمترین دیون در زندگی به شمار می‌رود. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که توقیف اموال می‌تواند فشارهای بسیار زیادی را از نظر مالی به مرد وارد کرده و کیفیت زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به عواقب اجرای مهریه برای زن اشاره خواهیم کرد: 

  • به اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت یا دادگاه می‌تواند یک فرآیند طولانی مدت باشد؛ در چنین شرایطی زن ممکن است در مدت زمان طولانی بتواند به حقوق مالی خود در این زمینه دست پیدا کند.
  • هزینه‌های مربوط به دادرسی در خصوص اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه بسیار بالا است و زن ملزم است آنها را پرداخت کند. 
  • فشارهای ناشی از مطالبه مهریه و همچنین طولانی شدن روند دادرسی ممکن است زن را از نظر روحی تحت تاثیر قرار دهد. 
  • در صورتی که زن مهریه خود را دریافت کند، دیگر مانعی پیش روی مرد برای طلاق دادن زن وجود ندارد و این مسئله را باید به عنوان یکی از عواقب مهم دریافت مهریه به شما آوریم. 
عدم حضور زن در دادگاه مهریه

در دادگاه تعدیل مهریه چه بگوییم؟

یکی از سوالات مهمی که ممکن است از سوی شما نیز مطرح شود این است که در دادگاه تعدیل مهریه چه بگوییم؟ در واقع ممکن است زوج یا زوجه در دادگاه تعدیل مهریه به دلیل تغییر شرایط اقتصادی جامعه درخواست بدهند که میزان مهریه تغییر پیدا کند. در چنین شرایطی ممکن است قاضی پرونده با افزایش مقدار اقساط مهریه یا میزان پرداخت شده در هر قسط یا کاهش آن موافقت نماید. 

در ادامه سعی می‌کنیم به مهم‌ترین نکاتی که باید در دادگاه تعدیل مهریه مورد توجه زوج و زوجه قرار گیرد، اشاره داشته باشیم. برخی از مهمترین این موارد به شرح زیر می‌باشد: 

اگر مرد درخواست اعسار در پرداخت مهریه داشته باشد، ممکن است با ارائه مدارک و مستندات کافی با اقساطی شدن مهریه موافقت گردد؛ اما در شرایطی که او نتواند به دلیل برخی از شرایط خاص مانند بیکاری اقساط مهریه را پرداخت کند، لازم است این مطلب را به اطلاع قاضی پرونده در دادگاه تعدیل مهریه برساند. می‌تواند با ارائه اسنادی مانند اوراق مربوط به بیکاری یا اخراج از کارخانه یا محل کار خود درخواست تعدیل داشته باشد. 

ممکن است هزینه‌های زندگی زوج یا زوجه افزایش داشته باشد؛ در چنین شرایطی آنها باید این هزینه‌ها را به طور کامل برای قاضی پرونده شرح دهند تا او متوجه وضعیت بحرانی آنها شود. برای مثال مرد می‌تواند این مسئله را مطرح کند که به دلیل افزایش هزینه‌های زندگی قادر به پرداخت اقساط مهریه با این میزان نیست و درخواست کاهش آن را داشته باشد. 

همچنین ممکن است اختلاف سطح زندگی بین کیفیت زندگی زوج و زوجه وجود داشته باشد که آن را می‌توانند به عنوان یکی از دلایل مهم برای تعدیل مهریه به شمار آورند. ممکن است در شرایطی مرد تعهدات مالی دیگری نیز علاوه بر دین مهریه بر عهده داشته باشد؛ در چنین شرایطی می‌تواند این تعهدات را با ارائه اسناد و مدارک کافی به دادگاه ارائه کند تا با درخواست تعدیل مهریه او موافقت شود. 

به هر حال برای پاسخ دادن به سوالات رایج قاضی در دادگاه مهریه لازم است همواره مدارک و مستندات را به همراه داشته باشید تا ادعاهای شما از سوی قاضی پذیرفته شود. همواره باید به سوالات قاضی با دقت هرچه تمام‌تر پاسخ دهید و هرگز نباید برای پیشبرد اهداف خود به قاضی پرونده دروغ بگویید؛ از سوی دیگر در نظر داشته باشید که ارائه اطلاعات غیر مفید هرگز نخواهد توانست به شما کمکی ارائه کند. 

نکته قابل ذکر این است که تعدیل مهریه هرگز به معنای بخشیدن آن نیست؛ بلکه در شرایطی خاص قاضی پرونده با درخواست مرد یا زن برای افزایش یا کاهش اقساط مهریه موافقت خواهد کرد. به هر حال مرد ملزم است که تمام مهریه زن را در صورت مطالبه پرداخت نماید. 

در چه صورت اعسار مهریه رد می‌شود؟

در خصوص سوالات مهم قاضی در دادگاه مهریه به این نکته اشاره داشتیم که ممکن است قاضی پرونده در خصوص میزان مهریه و همچنین نوع آن سوالاتی را از زوجین بپرسد. در این بین اگر مرد توانایی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد می‌تواند این مسئله را با ارسال دادخواست اعسار از پرداخت مهریه به اطلاع قاضی پرونده برساند تا مهریه در صورت موافقت قسطی شود. 

حالا سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که در چه صورت اعسار مهریه رد می‌شود؟ در صورتی که مرد درخواست اعسار بدهد و نتواند عدم توانایی مالی خود برای پرداخت یک جای مهریه را در دادگاه به اثبات برساند، درخواست او به طور کامل از سوی قاضی پرونده رد خواهد شد. در واقع اگر قاضی پرونده تشخیص دهد که مرد از نظر مالی توانمند است با درخواست او موافقت نخواهد کرد. 

در صورتی که مرد دارای اموالی باشد که بتوان آنها را از نظر قانونی توقیف نمود با درخواست اعسار او موافقت نخواهد شد؛ این اموال می‌تواند شامل خودرو یا املاک یا هرگونه مال قابل توقیف دیگری باشد. همچنین اگر حقوق مرد بیش از حد بالا باشد، ممکن است قاضی پرونده پس از بررسی‌هایی که انجام می‌دهد درخواست‌های اظهار او را رد کند. 

اشاره داشتیم که برای اثبات اعسار در پرداخت مهریه لازم است مرد مدارک و مستنداتی را به دادگاه ارائه کند تا ادعای او به اثبات برسد. یکی از مهمترین دلایلی که باعث می‌شود با درخواست اعسار موافقت نگردد و این درخواست از سوی دادگاه رد شود این است که مرد نتواند آنطور که باید مدارک و مستندات و همچنین شهادت شهودی را به دادگاه ارائه کند. 

دادگاه مهریه چقدر طول میکشد

کلام آخر 

در این مقاله که در سایت برترین وکیل تحریر شد تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا اطلاعات جامعی را در خصوص سوالات قاضی در دادگاه مهریه به شما ارائه دهیم تا با استفاده از آنها بتوانید که باید در دادگاه چگونه به سوالات قاضی پاسخ بگویید. حالا اگر احساس می‌کنید باز هم برای شما سوالاتی در این زمینه به وجود آمده و به دنبال پاسخ آنها هستید، خواهشمندیم آنها را در قسمت دیدگاه برای ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 9 =

دکمه بازگشت به بالا