نکات حقوقی

سهم ارث زن از شوهر چقدر است؟ ⚖️【قانون جدید در سال1403】⚡️

در واقع هر یک از افراد پس از فوت اموالی را برای وراث به جای می‌گذارد و اموال به جای مانده از خود را برای وارثین خود باقی خواهد گذاشت. اینکه هر یک از نزدیکان و وراث چه سهمی از اموال متوفی را به ارث خواهد برد عاملی است که باعث بروز اختلافات جدی در بین افراد مختلف در سطح جامعه می‌شود. در واقع افراد اطلاعات قانونی کمی دارند و همین مسئله باعث بروز اختلافاتی در زمان تقسیم ارث می‌شود. هرگاه شوهر فوت کند بر اساس قانون زن می‌تواند از اموال به جای مانده از او ارث ببرد و سهم الارث مشخصی داشته باشد؛ اما زمانی که صحبت از تقسیم ارث به میان می‌آید بسیاری از افراد گمان می‌کنند که تنها فرزندان متوفی می‌توانند از اموال او ارث ببرند. قانون مدنی زن را نیز دارای حق ارث از اموال شوهر می‌داند در این مقاله سعی داریم سهم ارث زن از شوهر را مورد بررسی قرار دهیم پس تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.

قوانین مربوط به ارث زن از شوهر

در خصوص ارث زن از شوهر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که بر اساس قانون زن می‌تواند از اموال به جای مانده از شوهر خود ارث ببرد و این موضوع به طور دقیق در قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است. در ماده ۸۶۴ از قانون مدنی اشاره شده است که زوجین می‌توانند از یکدیگر ارث ببرند و این در حالی است که یکی از زوجین فوت کرده و دیگری همچنان زنده باشد. این ماده به صراحت اشاره می‌دارد که زن می‌تواند از ارث شوهر بهره‌مند شود و فرزندان باید ارث مادر خود را نیز پرداخت نمایند.

دقت داشته باشید که روش‌های مختلفی برای عقد نکاح وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به عقد دائم و عقد موقت اشاره کرد وقتی می‌گوییم که زن می‌تواند از اموال به جای مانده از شوهر متوفی خود ارث ببرد منظورمان عقد دائم است؛ یعنی زن زمانی می‌تواند از شوهر خود ارث ببرد که همسر دائمی او باشد این موضوع در ماده ۹۴۰ از قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است یعنی در این ماده اشاره شده است که تقسیم ارث تنها در خصوص همسران دائمی یک شخص امکان‌پذیر خواهد بود و ارتباطی به عقد موقت ندارد.

البته باید درباره ارث زن از شوهر به موانع ارث نیز توجه داشت چرا که در این صورت ممکن است زن نتواند از اموال به جای مانده از شوهر خود ارثی را دریافت کند. یکی از مهمترین موانع ارث که در شرع و قانون به آن اشاره شده است به قتل رساندن شوهر توسط زن می‌باشد یعنی اگر زن از طریق طمع کردن به مال دیگری به اموال او دسترسی پیدا کرده و همسر خود را به قتل برساند دیگر نمی‌تواند از ارث او بهره‌مند شود. همچنین اگر زن کافر شده باشد نیز امکان ارث بردن از شوهر وجود نخواهد داشت.

همچنین نکته دیگر که لازم است در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که در زمانی که شوهر فوت می‌کند نباید عقد بین زوجین از نوع موقت باشد چرا که این مسئله باعث می‌شود تا هیچگونه ارثی به زن تعلق نگیرد. البته ممکن است در زمان ازدواج موقت در سند ازدواج قید شود که او می‌تواند از اموال شوهر خود ارث ببرد که در این صورت نیز این شرط باطل بوده و هیچ گونه ارثی به زن نمی‌رسد. لازم به ذکر است که قاضی پرونده مربوط به تقسیم ارث هرگز چنین شرطی را نخواهد پذیرفت مگر اینکه سایر وراث آن را پذیرفته باشند.

ارث زن شوهر در عقد موقت

ارث زن شوهر در عقد موقت

در قسمت‌های قبل به این نکته اشاره کردیم که ارث زن از شوهر تنها در عقد دائم امکان‌پذیر است و زنی که در هنگام فوت شوهرش با او در عقد موقت باشد به هیچ عنوان نمی‌تواند از اموال به جای مانده از وی ارث ببرد. همچنین در قسمت‌های قبل به این نکته اشاره نمودیم که حتی اگر در سند ازدواج موقت نیز مرد این نکته را پذیرفته باشد که زن از اموال به جای مانده از او ارث ببرد باز هم این شرط باطل بوده و زن نمی‌تواند هیچ حقی برای ارث بردن از اموال شوهر خود داشته باشد چرا که این شرط باطل است.

اگر مرد به هر دلیلی تمایل داشته باشد که قسمتی از اموال را پس از فوت در اختیار همسر موقت خود قرار دهد می‌تواند آن را به عنوان وصیت نامه قید نماید. همچنین لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر عقد جاری شده بین زوجین در نهایت به طلاق منجر شود زن و مرد طلاق گرفته به هیچ عنوان نمی‌توانند از یکدیگر ارث دریافت کنند. البته در شرایطی ممکن است ماده ۹۴۳ از قانون مدنی در این بین حکمفرما باشد که در این صورت شرایط کلی تقسیم ارث متفاوت خواهد بود.

جهت مشاوره های بیشتر با بهترین وکیل ارث در تهران کلیک کنید!

ارث زن از شوهر در طلاق رجعی

در خصوص ارث زن از شوهر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که پس از جدایی زوجین از یکدیگر به هیچ عنوان امکان ارث بردن برای دیگری وجود نخواهد داشت؛ یعنی زن و مردی که از یکدیگر طلاق گرفتند پس از فوت زوج یا زوجه نمی‌توانند در خصوص اموال دیگری ادعایی داشته باشند البته اشاره کردیم که در ماده ۹۴۳ از قانون مدنی شرایطی ذکر شده که بر اساس آن زن و شوهر حتی پس از طلاق نیز می‌توانند از یکدیگر ارث ببرند. در ادامه سعی داریم مفاد این ماده قانونی را به دقت مورد بررسی قرار دهیم.

به طور کلی طلاق را از نظر امکان رجوع در ایام عده می‌توان به دو نوع طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم بندی نمود که هر یک از آنها دارای شرایط و قواعد خاص به خود می‌باشد. در طلاق رجعی امکان رجوع به زن در ایام عده برای مرد وجود خواهد داشت و از این رو آن را طلاق رجعی می‌نامند. در نظر داشته باشید که اگر زن در ایام عده باشد و طلاق از نوع رجعی باشد و همسر فوت نماید زن بر اساس ماده قانونی فوق الذکر می‌تواند از اموال به جای مانده از شوهر خود ارث ببرد.

اما در شرایطی ممکن است طلاق از نوع بائن باشد در این باره باید اشاره کنیم که اگر مرد زنی را به دلیل وجود یک مریضی طلاق دهد و زن به دلیل همین بیماری فوت نماید مرد حتی پس از یک سال بعد از فوت همسر نیز می‌تواند سهم الارث خود را از اموال به جای مانده از او دریافت نماید. البته این موضوع دارای شرایط و ضوابط خاص خود می‌باشد که باید برای کسب اطلاعات در خصوص آنها از یک وکیل مجرب و خبره در این باره مشاوره حقوقی دریافت کنید و با اطلاعات کامل‌تر در این خصوص اقدام نمایید.

سهم ارث زن از شوهر در صورت داشتن فرزند

سهم ارث زن از شوهر در صورت داشتن فرزند

باید به این نکته توجه کنید که سهم ارث زن از شوهر در صورتی که فرزند داشته باشد با شرایطی که هیچ فرزندی نداشته باشد دارای تفاوت‌های اساسی با یکدیگر می‌باشد؛ یعنی اینکه زن در زمان فوت متوفی که در اینجا شوهر او محسوب می‌شود دارای فرزند باشد یا اینکه هیچ فرزندی از شوهر خود نداشته باشد دارای تفاوت‌هایی در تقسیم ارث می‌باشد. البته منظورمان آن دسته از فرزندانی است که حاصل ازدواج زن با شوهر فوت شده خود است نه فرزندانی که پس از فوت شوهر در ازدواج دیگر زن حاصل شده باشند.

بر اساس ماده ۹۱۳ از قانون مدنی اگر زن دارای فرزندی از شوهر فوت شده خود باشد در زمان تقسیم ارث می‌تواند یک هشتم از اموال به جای مانده از شوهر خود را در اختیار بگیرد. همچنین ماده ۹۴۶ از قانون مدنی اشاره می‌دارد که اگر زن در زمان فوت شوهرش دارای فرزندی زنده باشد می‌تواند یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از اموال غیرمنقول مانند ساختمان یا زمین کشاورزی را دریافت نماید. به هر حال باید توجه داشته باشید که برای تقسیم ارث تنها یک وکیل متخصص می‌تواند راهکار مناسبی را پیش روی شما بگذارد.

سهم ارث زن از شوهر در صورت نداشتن فرزند

همانطور که در بالا اشاره نمودیم یکی از عوامل موثر در تقسیم ارث زن از شوهر دارا بودن فرزند می‌باشد. در قانون مدنی اشاره شده که اگر زن و مرد در هنگام فوت شوهر دارای فرزندی نباشند سهم ارث زن از اموال به جای مانده از شوهر چه اموال منقول باشد چه اموال غیرمنقول بیشتر خواهد بود. در واقع اگر زن و مرد فرزندی نداشته باشند سهم ارثی که به زن می‌رسد در مقایسه با زمانی که فرزند وجود داشته باشد بیشتر است. البته منظور فرزندان زنده‌ای است که در زمان فوت شوهر حضور داشته باشد.

زمانی که شوهری فوت کند در حالی که هیچ فرزندی نداشته باشد سهم الارثی که به همسر او می‌رسد به یک چهارم افزایش پیدا خواهد کرد این در حالی هست که اگر او فرزند داشته باشد سهم الارث زن از شوهر یک هشتم خواهد بود. قانون مدنی در ماده ۹۴۶ خود اشاره می‌دارد که اگر زن و شوهر در هنگام فوت مرد هیچ گونه فرزندی نداشته باشند سهم الارث او یک چهارم از اموال غیرمنقول و یک چهارم از بهای اموال منقول می‌باشد. همچنین ممکن است چند زوجه بودن مردی که فوت کرده است نیز در سهم الارث اثر بگذارد.

ارث زن از شوهری که چند همسر دارد

ارث زن از شوهری که چند همسر دارد

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند بر ارث زن از شوهر خود اثر بگذارد تعدد زوجات می‌باشد؛ یعنی اگر مرد دارای چند زوجه باشد این عامل می‌تواند بر روی تقسیم ارث و سهمی که به زن از اموال به جای مانده از مرد می‌رسد اثر بگذارد. در این خصوص باید به این نکته اشاره داشته باشیم که تنها ارث مرد به آن دسته از خانم‌هایی می‌رسد که دارای عقد دائم باشند و اگر زنی دارای عقد موقت باشد به هیچ عنوان نمی‌تواند از اموال به جای مانده از شوهر خود ارث ببرد؛ بنابراین در تقسیم ارث باید به این نکته توجه داشته باشید.

به این نکته توجه کنید که قانون اشاره می‌دارد که سهم الارث تمامی زن‌ها مساوی است و چنین نیست که اگر زنی زودتر با مرد ازدواج کرده باشد سهم الارث بیشتری را دریافت نماید. برای مثال اگر مرد دو زن داشته باشد ابتدا لازم است سهم شرعی لازم از اموال شوهر کسب گردیده و سپس ارث بین هر دو زن به مساوی تقسیم گردد. همونطور که اشاره کردیم سهم الارث زن از اموال به جای مانده از شوهر دارای قوانین و قواعد خاصه به خود است. بعضی از این جزئیات در سهمی که زن دریافت می‌کند تغییر ایجاد خواهد کرد

در واقع فرزند داشتن یا نداشتن بر روی ارث زن از شوهر اثر خواهد گذاشت. در صورتی که زن اطلاعات حقوقی کافی در اختیار داشته باشد می‌تواند بدون اختلافات جدی و مشکلات پیش آمده با سایر اعضای خانواده به سهم و ارث خود دست پیدا کند. شما برای تقسیم ارث لازم است به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که سال‌های زیادی در این عرصه فعالیت داشته و توانستند سابقه درخشانی را از خود به جای بگذارند همچنین اگر وکیل در زمینه تقسیم ارث متخصص باشد نتیجه‌ای که به دست خواهد آمد مطلوب شما خواهد بود.

موانع ارث بردن زن از شوهر 

موانع ارث بردن زن از شوهر

یکی از وراثی که می‌تواند از مرد در صورتی که ازدواج کرده باشد ارث ببرد همسر دائمی او می‌باشد که در بالا در خصوص جزئیات آن اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دادیم. در ماده ۸۶۴ از قانون مدنی اشاره شده است که زن یا مرد می‌تواند از دیگری در صورت فوت او ارث ببرد. بر اساس این ماده قانونی می‌توان گفت که زن می‌تواند از همسر فوت شده خود ارث برده و از اموال او بهره‌مند شود در واقع هیچ کدام از ورثه نمی‌توانند مانعی برای دریافت ارث از سوی زن از اموال مرد شوند.

نکته مهمی که باید درباره ارث زن از شوهر به آن اشاره داشته باشیم این است که تنها در عقد دائم زن می‌تواند از همسر خود ارث ببرد و این امکان در عقد موقت به هیچ عنوان وجود نخواهد داشت. این موضوع در ماده ۹۴۰ از قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است یعنی در این ماده قانونی به این نکته تصریح گردیده است که اگر عقد از نوع دائمی باشد زن می‌تواند برای دریافت حق ارث خود اقدامات لازم را به انجام برساند. البته در صورتی که موانع ارث وجود داشته باشد زن نمی‌تواند از اموال همسر خود بهره مند شود.

یکی از مهمترین موانع ارث بردن زن از شوهر خود این است که زن همسر خود را به قتل رسانده باشد. در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که زن به دلیل طمع ورزیدن به اموال شوهر تصمیم می‌گیرد به تنهایی یا با همدستی دیگری مرد را به قتل برساند که در این صورت اگر محرز شود که قاتل مرد زن است او دیگر نمی‌تواند از این اموال ارث ببرد. نکته دیگری که باید از موانع ارث به آن اشاره نماییم این است که در عقد موقت هیچگونه ارث بردنی برای زن در نظر گرفته نشده و زن نمی‌تواند از اموال مرد ارث ببرد.

ممکن است متوفی در سند عقد موقت چنین شرط کرده باشد که در صورت فوت او زن بتواند از ارث او بهره‌مند شود باید اشاره داشته باشیم که این شرط برخلاف قوانین و قواعد می‌باشد و به همین دلیل باطل است. در صورتی که مرد چنین شرطی را در عقدنامه می‌گنجاند لازم است تمامی وراث آن را بپذیرند تا جنبه عملی پیدا کند و در غیر این صورت اگر وراث در خصوص آن رضایت نداشته باشند، شرط کاملا باطل است و اگر مرد به هر دلیل تمایل دارد که همسر موقتش ارث ببرد می‌تواند برای او وصیت کند.

ارث زن از شوهر

قانون جدید سهم ارث زن از شوهر

تا پیش از سال ۱۳۸۷ زن تنها می‌توانست از اموال غیرمنقول شامل بناها و درخت‌ها ارث ببرد. در واقع در خصوص ارث زن از شوهر تا پیش از سال ۱۳۸۷ می‌توان گفت که زن در چنین شرایطی نمی‌توانست از عین زمین و یا بهای آن ارث ببرد؛ اما باید به این نکته اشاره داشته باشیم که پس از سال ۱۳۸۷ مواد قانونی ۹۴۶ و ۹۴۸ از قانون مدنی دچار تغییرات جدی شدند و به نوعی سهم الارث زن از اموال به جای مانده از شوهر دچار تغییرات جدی شد. باید توجه داشته باشی که این تغییرات در قانون جدید لحاظ شده است.

اصلاحیه‌های موجود باعث شکل‌گیری قانون سهم ارث زن از شوهر شد. تغییراتی که در قوانین ایجاد شده است باعث می‌گردد که زن اکنون بتواند از عین ارث اموال غیرمنقول و یا بهای آنها بهره‌مند شود این اموال شامل درختان بناها و حتی زمین می‌شود. در صورتی که وراث از قیمت اموال غیرمنقول استنکاف کنند زن می‌تواند از عین اموال غیرمنقول که به عنوان ورثه به جای مانده است نیز بهره‌مند شود. این موضوع و سایر شرایط مربوط به دریافت ارث از اموال شوهر در ماده ۹۴۸ قانون مدنی ذکر شده است.

در ماده ۹۴۸ درباره ارث زن از شوهر بیان گردیده که اگر وراث از پرداخت بهای ارث استنکاف نمایند زن می‌تواند برای دریافت عین اموال غیرمنقول به عنوان ارث اقدام نماید. در این روش زن می‌تواند از طریق دادگاه دریافت ارث خود را مطالبه نماید تا به حق خود از اموال غیرمنقول شوهر خود دست پیدا کند. به هر حال باید توجه داشته باشید که اگر وراث از پرداخت بهای اموال غیرمنقول به زن خودداری نمایند دادگاه می‌تواند حکم به دریافت عین اموال غیرمنقول به عنوان ورثه زن دهد.

لزوم مراجعه به وکیل برای مطالبه ارث

همونطور که در مقاله نیز به آن اشاره نمودیم زن می‌تواند از اموال به جای مانده از شوهر متوفی خود ارث دریافت نماید؛ اما گاهی سایر وراث به گونه‌ای عمل می‌کنند که دریافت ارث برای زن دشوارتر از هر زمان دیگری می‌شود در چنین شرایطی لازم است به جای اینکه زن خود را درگیر مشکلات و اختلافات جدی در سطح خانواده کند با یک وکیل مجرب و خبره تماس بگیرد. وکیل به دلیل اینکه از قوانین و مقررات آگاهی کامل دارد می‌تواند با بررسی ضوابط و قواعد دریافت ارث بهترین راهکار را پیش روی زن قرار دهد.

وکیلی که به خدمت می‌گیرید باید دارای سابقه درخشانی باشد برای این کار می‌توانید رزومه تحصیلی و کاری او را به دقت مورد مطالعه قرار دهید تا از میان گزینه‌های مختلف در نهایت برای اعطای وکالت به شاخص‌ترین آنها مراجعه نمایید. همچنین باید به تخصص وکلا توجه ویژه داشته باشید چرا که وکلایی برای اعطای وکالت مناسب‌تر هستند که در زمینه دعاوی خانوادگی به ویژه دعاوی ارث بازدهی بالاتری را از خود به معرض نمایش بگذارند. با انتخاب چنین وکلایی است که می‌توانید در مدت کمی به خواسته‌های خود برسید.

کلام آخر

از همراهی شما مخاطبان عزیز با سایت برترین وکیل نهایت تشکر و قدردانی را داریم و امیدواریم که مطالب ذکر شده در این مقاله بتواند گره‌های موجود در پرونده‌های مربوط به تقسیم ارث را بازگشایی نماید. در این مطلب کوشیدیم تا شما را با قوانین و مقررات مربوط به ارث زن از شوهر آشنا کنیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید نیازهای حقوقی خود را برطرف نمایید. در ادامه تلاش کردیم شرایط مختلف را برای ارث بردن زن از اموال شوهر بررسی نماییم برای مثال تلاش ما این بود که شرایط تقسیم ارث در صورت دارا بودن فرزند یا فرزند نداشتن را ارزیابی نماییم. حال از شما می‌خواهیم که نظرات خود را با مخاطبان دیگر به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + نه =

دکمه بازگشت به بالا