نکات حقوقی

مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف + مدارک ⚖️【سال1402】

معمولا پس از فوت افراد، ورثه شخص متوفی اقدامات لازم برای انحصار وراثت را انجام می دهند تا بتوانند اموال و دارایی های فرد فوت شده را بین خود تقسیم کنند. برای انجام این کار باید مراحل قانونی مختلفی را طی کنید تا بتوانید بخشی و یا همه دارایی های متوفی را به نام خود کرده و از آن ها استفاده کنید. مهم ترین بخش این اقدامات در شورای حل اختلاف انجام می شود و این سازمان گواهی لازم را صادر می کند. ما در این مقاله در تلاشیم تا مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف را به تفضیل بیان کنیم. از شما می خواهیم که تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

مراحل و مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

شورای حل اختلاف از وارثین می خواهد تا مدارک مورد نیاز را فراهم کرده و به مرکز مربوطه بیاورند. پس از بررسی مدارک، برای این که تعداد وارثین مشخص شوند و کسی از قلم نیافتاده باشد، مراحل خاصی سپری می شود. در این فرآیند، شورا آگهی حصر وراثت فرد متوفی را در روزنامه منتشر می کند تا همه افراد جامعه این آگهی را مشاهده کنند. پس از نشر این آگهی یک ماه فرصت می دهد تا اگر کسی خود را از وارثین این متوفی می داند، درخواست خود را به شورا ارائه دهد.

برای معرفی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، باید بدانید که این پروسه در شرایطی عادی زیاد زمان بر نمی باشد اما در شرایطی که یکی از وارثین راضی به انحصار وراثت نباشد و مدارک شناسایی خود را به شورا ارائه ندهد، این پروسه بسیار زمان بر خواهد شد. در آن شرایط هم البته شورا اقدامات لازم برای انحصار وراثت را انجام می دهد.مدارک شناسایی وارثینی که در شورا حاضر نشده اند را از طریق ثبت احوال دریافت می کند و نسبت به صدور گواهی حصر وراثت اقدام می نماید. اما در این مورد افراد می توانند از بهترین وکیل ارث و انحصار وراثت در تهران کمک بگیرند تا روند پرونده را سریع تر پیش ببرند.

انواع گواهی انحصار وراثت

هنگام بررسی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، با گواهی انحصار وراثت آشنا می شویم. برای این که بتوانید از املاک و دارایی های متوفی استفاده کنید و یا آن ها را به فروش برسانید، باید این گواهی را داشته باشید. برای دریافت این گواهی باید تمامی مراحل مورد نیاز را در شورای حل اختلاف سپری کنید تا بتوانید به طور قانونی آن را از شورای مربوطه دریافت نمایید.

این گواهی ها در دو نوع مختلف مکتوب شده و صادر می گردند. شورای حل اختلاف با توجه به میزان دارایی های فرد متوفی، گواهی محدود و یا نامحدود صادر می کند. گواهی محدود زمانی صادر می شود که فرد متوفی دارایی های بسیار محدودی داشته باشد که ارزش آن ها کم تر از ۲ میلیون تومان باشد. در این شرایط شورا گواهی محدود را صادر می کند. زمان لازم برای صدور این نوع گواهی بسیار کم می باشد چرا که نیازی به انتشار آگهی انحصار وراثت فرد متوفی در روزنامه نیست.

اما یکی دیگر از گواهی هایی که پس از بررسی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف با آن مواجه می شویم، گواهی انحصار وراثت نامحدود می باشد. برای صدور این گواهی باید دارایی های شخص متوفی بیش از ۲ میلیون تومان باشد. در ضمن، زمانی که وارثین دادخواست دریافت گواهی انحصار وراثت را به شورای حل اختلاف ارائه می دهند، شورای مربوطه آگهی انحصار وراثت فرد فوت شده را در روزنامه متشر می کند و یک ماه صبر می کند. بعد از این که تعداد ورثه مشخص شدند، گواهی انحصار وراثت نامحدود صادر می شود.

مراحل و مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت

زمانی که می خواهید به شورای حل اختلاف بروید و اقدامات لازم برای انحصار وراثت را انجام دهید، ابتدا باید شورایی را انتخاب کنید که در حوزه آخرین محل زندگی فرد متوفی باشد. پس از مراجعه به این سازمان باید مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف سپری شود. برای این که بتوانید برای انحصار وراثت اقدام کنید باید حتما گواهی فوت متوفی را با خود به همراه داشته باشید.

همچنین به همراه داشتن شناسنامه متوفی و شناسنامه همه وارثین از الزامات برای اقدام به انحصار وراثت می باشد. در صورتی ک متوفی وصیت نامه ای قبل از مرگ خود آماده کرده باشد، باید آن را نیز با خود به همراه داشته باشید. ممکن است که فرد فوت شده خواسته باشد که بخش و یا کل املاک و دارایی ها را به شخص دیگری بدهند و یا این که دارایی های تعلق گرفته به یک وارث بیش تر از بقیه وارثین باشد. شورای حل اختلاف به تمام موارد این چنینی که در وصیت نامه قید شه باشد توجه کرده و بر اساس آن گواهی انحصار وراثت صادر می کند.

برای بررسی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، با واژه ای به نام استشهاد محضری مواجه می شوید. یکی دیگر از مدارک دیگری که برای دریافت گواهی حصر وراثت باید به همراه داشته باشید، استشهاد محضری می باشد. برای این کار باید تمام وارثین به همراه شناسنامه خود و گواهی فوت متوفی به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه نمایید. در این دفتر باید بتوانید ثابت کنید که از وارثین فرد متوفی به شمار می آیید. برای این کار باید حتما سه نفر به عنوان شاهد نیز به دفتر خانه ببرید تا شهادت دهند که گفته های شما درست است.

مراحل و مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

روش های تقسیم اموال متوفی

پس از آن که با مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف آشنا شدید باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که برای تقسیم اموال فرد متوفی روش های مختلفی وجود دارد. در صورتی که فرد متوفی در حساب های بانکی خود پول داشته باشد، این مبالغ با توجه به اصول خاصی و توسط شورای حل اختلاف بین وارثین تقسیم می شود. این افراد برای مراجعه به بانک و دریافت سهم قانونی خود باید گواهی انحصار وراثت را ارائه دهند.

برای این که ورثین بتوانند به املاک و دارایی های فرد متوفی دست یابند، می توانند از دو روش مختلف استفاده کنند. در روش اول همه وارثین با در دست داشتن شناسنامه و گواهی انحصار وراثت به دفتر خانه و یا بانک مربوطه مراجعه کرده و نسبت به دریافت مبالغ قانونی و انتقال سند اقدام می کنند.

در روش دوم وارثین می توانند یک نفر درون جمع خود را به نمایندگی از همه انتخاب می کنند تا او اقدامات لازم برای دریافت اموال را انجام دهد. در این روش فرد انتخاب شده باید حتما یکی از وارثین باشد و از همه وراث وکالت نامه محضری داشته باشد. امروزه با توجه به مشغله های کاری و طولانی بودن روند اداری، افراد از روش دوم برای تقسیم املاک و دارایی های متوفی استفاده می کند. فرد انتخاب شده باید با بقیه وارثین کاملا صادق باشد و تمام اقدامات انجام شده را به تفضیل برای آن ها بازگو کند. همچنین فردی صبور و با حوصله باشد تا در انجام مراحل قانونی انحصار وراثت خسته نشود و بتواند تمام کار های لازم را با دقت انجام دهد.

پرداخت مالیات برای انحصار وراثت

در هنگام بررسی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، باید توجه داشته باشید که در صورتی املاک متوفی در اختیار شما قرار می گیرد که مالیات آن ها پرداخت شده باشد. در شرایطی که مالیات املاک و دارایی ها پرداخت نشده باشد، وارثین باید ابتدا به ادراه امور مالیاتی رفته و نسبت به تسویه این مالیات ها اقدام نمایند.زمانی که تمامی مالیات های لازم که از طرف امور مالیاتی تعیین می شود پرداخت شوند، گواهی مفاصاحساب مالیات بر ارث صادر می گردد.

وارثین با استفاده از این گواهی می توانند نسبت به فروش این املاک اقدام نمایند و یا سند آن ها را به نام خود انتقال دهند. برای دریافت گواهی مفاصاحساب شرایطی قرار داده اند که همه افراد باید از آن تبعیت کنند. در شرایطی که فرد قبل از سال ۱۳۹۵ فوت کرده باشد وراث باید حتما نسبت به دریافت این گواهی اقدام کنند. اما در شرایطی که فرد پس ا سال ۱۳۹۵ فوت شده باشد، نیازی به این گواهی ندارد.

اعتراض به گواهی انحصار وراثت

هنگام بررسی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، به این نکته باید توجه داشته باشید که دو گروه مجاز هستند که به گواهی صادر شده از طرف شورای حل اختلاف اعتراض کنند. در شرایطی که دادستان متوجه شود که فرد فوت شده، هیچ ورثه ای ندارد می تواند به گواهی صدر شده اعتراض کند. شورای حل اختلاف نیز وظیفه دارد تا یک جلسه تشکیل دهد و به اظهارات دادستان گوش دهد.

گروه دوم کسانی هستند که تصور می کنند باید دارایی های بیش تر به آن ها تعلق بگیرد. این افراد نیز می توانند به گواهی صادر شده اعتراض کنند. در هنگام انحصار وراثت ممکن است برخی افراد که اسم آن ها جزو لیست وراث نبوده است، خود را وارث متوفی مورد نظر معرفی کنند. این افراد نیز می توانند به گواهی صادر شده از طرف شورای حل اختلاف اعتراض کند.

شورای حل اختلاف برای تمام این اعتراضات یک جلسه تدارک می بیند و به صحبت ها و ادعا های افراد گوش می دهد و از آن ها می خواهد تا مدارک خود را ارائه دهند. پس از بررسی های انجام شده در شرایطی که حق با این افراد باشد، گواهی انحصار وراثت قبلی را باطل کرده و با توجه به شرایط جدید، یک گواهی تازه صادر کرده و در اختیار وراث قرار می دهد.

مراحل و مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

کلام آخر

با بررسی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف متوجه شدیم که این پروسه بای کاملا قانونی و مطابق با اصول خاصی انجام شود. وارثین در این امر باید کمی حوصله به خرج دهند و پیگیری های لازم را انجام دهند تا بتوانند به نتیجه مورد نظر دست یابند. پس از صدور گواهی انحصار وراثت می توانند مالیات املاک را پرداخت نموده و نسبت به انتقال سند اقدام نمایند. از این که تا پایان همراه ما بودید بسیار سپاسگزاریم و از شما می خواهیم که نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بفرستید.

3/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − چهار =

دکمه بازگشت به بالا