نکات حقوقی

اعسار در رد مال کلاهبرداری + نحوه اثبات اعسار ⚖️

در واقع در جرم کلاهبرداری شخص می‌کوشد تا با استفاده از روش‌های فریبکارانه و متقلبانه شخصی را فریب داده و تمامی اموال او را تصاحب نماید. قانون مجازات اسلامی چنان اقدامی را مساوی با جرم قلمداد کرده و مجازات‌های سنگینی را نیز برای آن در نظر گرفته است. علاوه بر اعمال مجازات علیه فرد محکوم لازم است تا او مال کلاهبرداری شده را نیز رد کرده و به فرد بزه دیده بازگرداند؛ اما گاهی در محاکم قضایی شاهد این هستیم که فرد کلاهبردار نمی‌تواند مال دزدیده شده را به صاحب اصلی آن بازگرداند. در واقع او توانایی مالی لازم برای بازگرداندن مال کلاهبرداری شده را در اختیار ندارد. در این مقاله سعی داریم شرایط اعسار در رد مال کلاهبرداری را مورد بررسی قرار دهیم. امیدواریم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید و با ما همراه باشید.

نحوه اثبات اعسار در دادگاه

پیش از اینکه بخواهیم در خصوص اعسار در رد مال کلاهبرداری سخن به میان آوریم لازم است در خصوص کلمه اعسار و معنای آن در زبان عربی توضیحاتی را بدهیم. در واقع ارسال در لغت به معنای سختی و مشقت می‌باشد. برای اثبات اعسار در کلاهبرداری لازم است استشهادیه‌ای توسط فرد مدعی اعسار تنظیم شده و آن را به امضای دو نفر برساند و تقدیم دادگاه کند. در نظر داشته باشید که باید مشخصات دو فردی که پای استشهادیه را امضا کردن به طور کامل در استشهادیه ذکر شود.

از سوی دیگر باید این نکته را در نظر بگیرید که لازم است روابط بین این دو نفر با فرد مدعی اعسار به طور کامل مشخص شده و در متن قید گردد. در متن استشهادی لازم است میزان درآمد خواهان به طور دقیق ذکر شود. از سوی دیگر او باید به وسیله امرار معاش خود به طور کامل اشاره کرده و مشخص نماید که از چه درآمدی برای گذران زندگی خود استفاده می‌کند. از سوی دیگر فرد برای اعسار در پرداخت هزینه‌های مربوط به دادخواست لازم است میزان هزینه‌ای که برای این کار نیاز است را نیز مشخص کند.

شیوه تنظیم استشهادیه برای اعسار در کلاهبرداری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چرا که در بسیاری از موارد اگر فرد نتواند استشهادیه مورد نظر را به طور دقیق تنظیم نماید این احتمال وجود دارد که درخواست او توسط مقامات قضایی به طور کامل رد شود. به هر حالت باید این نکته را در نظر داشته باشید که تنظیم استشهادیه و نیز اثبات اعسار در کلاهبرداری در محاکم قضایی کار بسیار دشوار و پیچیده‌ای می‌باشد. در صورتی که از وکیل استفاده کنید می‌توانید خواسته‌های خود را تسهیل نمایید.

اعسار در رد مال کلاهبرداری

رد مال در کلاهبرداری قابل تقسی

بر اساس ماده ۳ از قانون اجرای محکومیت مالی لازم است تا در ابتدا قاضی پرونده اعسار فرد را مورد بررسی دقیق قرار دهد و اگر چنانچه اعسار و عدم توانایی مالی او برای رد مال به اثبات رسید، قاضی پرونده می‌تواند با تقسیط رد مال در کلاهبرداری موافقت کند. اگر در بررسی‌های دادگاه مشخص شود که فرد توانایی مالی لازم برای رد مال کلاهبرداری را داشته و به دروغ درخواست اظهار نموده است علاوه بر اینکه درخواست اعسار او به صورت کامل رد می‌شود، او ملزم به رد مال کلاهبرداری به صورت آنی خواهد شد

از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر فرد از پرداخت مال کلاهبرداری شده استنکاف کرده و تمایلی به انجام این عمل نداشته باشد برای او مطابق با قانون حبس در نظر گرفته می‌شود و او باید به عنوان مجازات راهی زندان شود. کلاهبرداری ممکن است مصادیق بسیار زیادی داشته باشد و افراد مجرم از راه‌های مختلف برای تصاحب مال دیگری استفاده کنند که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به تبانی چند نفر برای دزدیدن مال دیگری با روش‌های فریبکارانه اشاره کرد.

یکی دیگر از مصادیق مهم کلاهبرداری معرفی مال دیگری به عنوان مال خود برای وصول مطالبات است. از سوی دیگر اگر فرد مال دیگری را به فروش رسانده یا آن را به اجاره بدهد اگر در این کار از روش‌های متقلبانه و فریبکارانه استفاده کرده باشد این اقدام مساوی با جرم کلاهبرداری قلمداد می‌شود. علاوه بر این گاهی شاهد این هستیم که ملکی در کار نیست اما شخص برای ثبت آن اقدام می‌کند تا به این شکل به تمایلات حقوقی خود دست پیدا کرده که این عمل نیز مساوی با کلاهبرداری است.

برای ارتباط با بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران کلیک کنید!

منظور از رد مال در کلاهبرداری چیست؟

حالا که در خصوص اعسار در رد مال کلاهبرداری توضیحاتی را ارائه دادیم لازم است مفاهیمی مانند رد مال را نیز بررسی کنیم. اشاره داشتیم که اگر فردی با استفاده از روش‌های متقلبانه اموال دیگری را تصاحب کند قانون به او این اختیار را داده است که از فرد متهم شکایتی تنظیم کرده و خواسته‌های حقوقی خود را در محاکم قضایی دنبال نماید. در چنین شرایطی یکی از احکام دادگاه این است که متصرف غیرقانونی را ملزم می‌کند تا مال تصاحب شده را به صاحب اصلی آن بازگرداند.

در واقع این اقدام حقوقی را در اصطلاح رد مال کلاهبرداری می‌نامند. در واقع روال قانونی رسیدگی به پرونده‌های کلاهبرداری به این صورت است که قاضی پرونده علاوه بر اینکه مجازات‌هایی را برای فرد محکوم در نظر می‌گیرد او را نیز به رد مال ملزم خواهد کرد در واقع در چنین شرایطی لازم است تا فرد مجرم تمامی مالی که از دیگری با روش‌های فریبکارانه تصاحب کرده است را به او بازگرداند. در چنین شرایطی است که فرد می‌تواند به حقوق قانونی خود در محاکم قضایی برسد.

اعسار در رد مال کلاهبرداری

چند مورد از ویژگی‌های کلاهبرداری

در خصوص اعسار در رد مال کلاهبرداری به اینجا رسیدیم که اگر جرم صورت گرفته در دادگاه اثبات شود قاضی پرونده سعی می‌کند تا اموال تصاحب شده را تعیین تکلیف کرده تا حقوقی از هیچ کدام از طرفین ضایع نشده و آنها بتوانند به سادگی به حقوق قانونی خود دست پیدا کرده و خسارت‌هایی وارد شده را جبران نمایند. این نکته را در نظر داشته باشید که قاضی پرونده رد مال را نیز به عنوان یکی از مجازات‌های محکوم در متن دادنامه قید می‌کند که لازم الاجرا می‌باشد.

دادنامه در واقع همان رای صادره از سوی دادگاه است که به صورت مکتوب به طرفین دعوی ابلاغ می‌گردد. این نکته را در نظر داشته باشید که تفاوت‌های بسیار زیادی بین کلاهبرداری و تصرف عدوانی وجود دارد از سوی دیگر کلاهبرداری با جرم دزدی نیز دارای تفاوت‌های بسیار زیادی است. در واقع می‌توان گفت که اصلی‌ترین تفاوت جرم کلاهبرداری با سایر جرم‌های مشابه آن در استفاده از روش‌های فریبکارانه می‌باشد. در این جرم فرد مجرم با استفاده از روش‌های متقلبانه برای تصاحب اموال اقدام می‌کند.

نحوه محاسبه رد مال در کلاهبرداری

پیش از اینکه در خصوص نحوه محاسبه رد مال در کلاهبرداری توضیحاتی را ارائه دهیم لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که رد مال به معنای استرداد مال تصاحب شده به صاحب اصلی آن می‌باشد. اگر به صورت قانونی یا غیرقانونی مال فرد در دست دیگری باشد او وظیفه دارد تا در حفظ آن نهایت کوشش را به خرج داده و آن را به صاحب اصلی آن عودت دهد. زمانی که از رد مال کلاهبرداری سخن به میان می‌آید من منظور این است که فرد ملزم می‌باشد تا مال تصاحب شده را به صاحب اصلی آن بازگرداند.

این نکته را در نظر داشته باشید که قانون به طور دقیق در خصوص جرم کلاهبرداری و مجازات‌های مربوط به آن اظهار نظر کرده است. فردی که مرتکب جرم کلاهبرداری شده بر اساس قانون به یک سال تا ۷ سال حبس محکوم خواهد شد. از سوی دیگر باید در نظر داشته باشید که قاضی پرونده ممکن است جزای نقدی را نیز برای فرد محکوم در نظر بگیرد که میزان آن بر طبق قانون و جزئیات مربوط به آن معادل با مالی است که از فرد بزه دیده تصاحب شده است. علاوه بر این فرد ملزم به رد مال کلاهبرداری نیز خواهد شد.

اعسار در رد مال کلاهبرداری

خودداری از رد مال کلاهبرداری و مجازات آن

در بسیاری از موارد قاضی پرونده به دقت دعاوی مطرح شده را مورد بررسی قرار می‌دهد و سپس حکم نهایی را صادر می‌کند. اگر در رای دادگاه قید شده باشد که فرد مجرم ملزم به رد مال کلاهبرداری می‌باشد او باید این کار را به طور دقیق انجام داده تا حقوقی از شخص بزه دیده ضایع نشود. لیکن گاهی شاهد این هستیم که فرد از رد مال خودداری کرده و مال را به صاحب اصلی آن که قاضی پرونده به آن حکم داده است باز نمی‌گرداند. حال سوالی که پیش می‌آید این است که در چنین شرایطی دادگاه چه تصمیمی خواهد گرفت؟

در برخی از شرایط نیز ممکن است فرد مجرم نتواند مثل مال یا اصل مال و یا حتی قیمت آن را به فرد بازگرداند. باید این نکته را در نظر داشته باشید که قانون مقدر کرده است که اگر فرد نتواند مال تصاحب شده از راه کلاهبرداری را به صاحب اصلی آن بازگرداند می‌بایست تا زمان تحقق این اقدام در حبس باقی بماند؛ یعنی اگر فرد نتواند اصل یا مثل یا قیمت مال ربوده شده را به صاحب اصلی آن بازگرداند در حبس به سر خواهد برد. در چنین شرایطی فرد مالباخته نیز نمی‌تواند به حقوق قانونی خود دست پیدا کند.

لازم به ذکر است که در جرم کلاهبرداری بحث حق الناس در میان است و مقام قضایی نمی‌تواند در خصوص بخشش یا محکوم کردن فرد کلاهبردار نظر مستقیمی بدهد. خود فرد مالک این حق را بر عهده دارد که فرد کلاهبردار را ببخشد و یا اینکه او را به حبس بیندازد. باید این نکته را در خصوص اعسار در رد مال کلاهبرداری در نظر داشته باشید که حتی با زندان رفتن شخص نیز نمی‌توانید به حقوق قانونی خود در خصوص دسترسی مجدد به مال تصاحب شده برسید. پس در این شرایط راه حل چیست؟

لازم است به این نکته متذکر شویم که رد مال قابل تقسیط است؛ یعنی اگر فرد محکوم به زندان شد و توانایی مالی لازم برای بازگرداندن مال تصاحب شده را نداشت شما می‌توانید به جای اینکه او را سال‌ها به زندان بیندازید برای قسط بندی مال تصاحب شده اقدام نمایید. در تمامی این شرایط لازم است از یک وکیل مجرب و خبره کمک بخواهید تا او بتواند با اتکا به دانش حقوقی و مهارت‌هایی که در اختیار دارد حقوق قانونی شما را از فرد مجرم باز پس گرفته و شما را به اهدافی که در سر دارید برساند.

درخواست اعسار در رد مال کلاهبرداری

درخواست اعسار در رد مال کلاهبرداری

اشاره داشتیم که کلاهبرداری یکی از مهمترین جرایم علیه اموال اشخاص به شمار می‌رود و قانونی حق را به افراد داده است تا با تنظیم شکایت خواسته‌های حقوقی خود را در محاکم قضایی دنبال نمایند. در صورت تنظیم شکایت قاضی پرونده حق دارد به موضوع رسیدگی کرده و در نهایت رای خود را صادر کند. در این شرایط است که قاضی پرونده دستور به رد مال کلاهبرداری می‌دهد و فرد مجرم را ملزم می‌کند تا مال تصاحب شده را به صاحب اصلی آن بازگرداند تا حقی از هیچ کدام از طرفین ضایع نشود.

حال در برخی از شرایط دیده می‌شود که فرد کلاهبردار توانایی مالی لازم برای پرداخت مال تصاحب شده را ندارد در چنین شرایطی اگر او با نظر فرد مالباخته سال‌های زیادی را در زندان به سر ببرد در واقع هیچ فایده‌ای برای او نخواهد داشت چرا که به حبس رفتن فرد مجرم عملاً نمی‌تواند فرد مالباخته را به اموال شخصیش برساند. در چنین شرایطی یکی از امکاناتی که قانون به فرد مالباخته داده است این می‌باشد که او می‌تواند در خصوص اموال فرد مجرم تحقیق کرده و برای توقیف آنها اقدامات لازم را انجام دهد.

حال اگر پس از تحقیقات انجام شده فرد بتواند اموالی را از فرد مجرم پیدا کرده و به دادگاه معرفی نماید قادر خواهد بود به حقوق قانونی خود که همان مال ربوده شده است دست پیدا کند. لیکن در صورتی که فرد نتواند مالی را از فرد کلاهبردار پیدا کرده و به قاضی پرونده معرفی نماید تنها راهی که برای به دست آوردن اموال ربوده شده برای فرد باقی می‌ماند این است که کلاهبردار درخواست اعسار نماید. با درخواست اعسار در رد مال کلاهبرداری فرد می‌تواند مال تصاحب شده را به صورت قسط بندی شده در اختیار مالباخته قرار دهد.

در چنین شرایطی قاضی پرونده سعی می‌کند تا بر اساس استطاعت مالی و توانایی که او در پرداخت قسط دارد مبلغ آن را مشخص کرده تا هر دو طرف بتوانند به منافع خود در این خصوص دست پیدا کنند. از سوی دیگر ارزش مال ربوده شده در تعداد و میزان هر قسط تاثیر دارد؛ یعنی اگر ارزش مال تصاحب شده از راه کلاهبرداری بالا باشد در واقع فرد می‌بایست در هر قسط مال بیشتری را در اختیار فرد مالباخته قرار دهد. نظر نهایی در خصوص میزان اقساط و تعداد آنها با قاضی پرونده می‌باشد.

لزوم مراجعه به وکیل برای رد مال در کلاهبرداری

لزوم مراجعه به وکیل برای رد مال در کلاهبرداری

همانطور که اشاره داشتیم کلاهبرداری یکی از جرایمی است که متاسفانه باعث تصاحب مال افراد توسط افراد مجرم می‌شود و می‌تواند خسارت‌های مالی بسیاری را برای آنها به بار آورد. به هر حال اگر با جرایم کلاهبرداری مقداری از مال خود را از دست داده‌اید بهترین کار این است که پیش از هرگونه تصمیم شتاب زده یک وکیل مجرب و خبره تماس گرفته و نیازهای حقوقی خود را با اتکا به دانش و تجربیات او حل و فصل کنید؛ اما باید در انتخاب وکیل برای سپردن وکالت نهایت دقت را به خرج دهید.

وکیلی که به خدمت می‌گیرید لازم است شجاع باشد تا بتواند در محاکم قضایی از شما در برابر اتهامات وارد شده دفاع کرده و یا اینکه ادعای شما را به اثبات برساند. در صورتی که از یک وکیل مجرب و خبره استفاده نکنید بیم آن می‌رود که با اتخاذ برخی از تصمیم‌های غلط نتوانید به مال خود دست پیدا کرده و آن را محقق کنید. وکیل می‌تواند فرد متهم را محکوم به مجازات‌هایی کرده و با رد مال شما را به حقوق قانونی‌تان در محاکم قضایی برساند از این رو باید نهایت دقت و توجه را به ویژگی‌های وکیل داشته باشید.

کلام آخر

امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید با حقوق قانونی خود در خصوص دعاوی کلاهبرداری به طور کامل آشنا شده و گام بلندی را به سمت پیروزی در محاکم قضایی بردارید. در این مطلب تلاش کردیم اعسار در رد مال کلاهبرداری را مورد بررسی قرار دهیم تا این موضوع مشخص شود که آیا فرد می‌تواند در صورت عدم استطاعت مالی در پرداخت مطالبات دیگری آن را قسط بندی کند یا خیر. از سوی دیگر تلاش کردیم تا مجازات‌هایی که ممکن است قاضی برای جرم کلاهبرداری تعیین نماید را به طور دقیق مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم. اکنون از شما می‌خواهیم که اگر نظر یا تجربه‌ای درباره مطالب ذکر شده دارید آن را در قسمت دیدگاه با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 3 =

دکمه بازگشت به بالا