نکات حقوقی

نحوه اجرای حکم جلب ⚖️【شرایط و راههای فرار از حکم جلب】⚡️

در صورتی که جرمی به وقوع بپیوندد این موضوع در دادسرا پیگیری می شود تا ابعاد ارتکاب جرم و تحقیق در خصوص آن به طور دقیق صورت بپذیرد. بازپرس پرونده های کیفری این وظیفه را بر عهده دارد تا با انجام تحقیقاتی جامع کشف جرم را به انجام برساند. ممکن است بازپرس برای انجام تحقیقات در خحصوص پرونده خود متهم را احضار نماید. در این شرایط متهم ملزم است در زمان مقرر به دادسرا رجوع کند. ممکن است متهم به دلایل غیر موجه از حضور در دادسرا خودداری نماید که در این صورت بازپرس دستور حکم جلب متهم را صادر می نماید. در خصوص نحوه اجرای حکم جلب قوانینی به طور دقیق ذکر شده است. در این مقاله به تمامی سوالات حقوقی شما در این خصوص پاسخ خواهیم داد.

حکم جلب چیست؟

پیش از اینکه در خصوص نحوه اجرای حکم جلب سخن به میان آوریم لازم است به این سوال پاسخ دهیم که حکم جلب چیست؟ در واقع ممکن است در دعاوی کیفری لازم باشد در مسیر دادرسی متهم یا محکوم علیه در محاکم قضایی حاضر شده و به سوالات بازپرس پرونده پاسخ دهد. در این صورت ممکن است فرد متهم حاضر به حضور در دادسرا نباشد می توان در برخی از موارد حکم جلب او را دریافت نمود و به نوعی او را پس از دستگیری مجبور کرد که نزد مقامات قضایی حضور پیدا کند.

به طور کلی می توان حکم جلب را در دو دسته حقوقی و کیفری دسته بندی کرد. باید اشاره داشته باشیم که در برخی موارد استعلام حکم جلب با کد ملی امکان پذیر است. باید در نظر داشته باشیم که دریافت حکم جلب از آخرین روش های حل یک مسئله حقوقی به شمار می آید. با این حال ممکن است عده ای گرفتن حکم جلب را به منزله یک تهدید بدانند که غلط نیست و البته چندان دقیق هم نیست. به هر حال لازم است در این خصوص برای اقدامات درست با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کنید.

جهت دسترسی به  بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!

در واقع می توان گفت زمانی که فردی از حضور در دادسرا یا دادگاه خودداری می نماید، مقامات قضایی دستور جلب او را صادر می کنند. البته قانون موقعیتی را فراهم کرده است که در برخی از موارد می توان شخص شاهد را نیز جلب نمود. در واقع دادگاه وقتی را برای حضور متهم نزد بازپرس پرونده مشخص می کند که اگر فرد در زمان مقرر به آن عمل نکند، حکم جلب او صادر خواهد شد. این موضوع به طور دقیق در قانون آیین دادرسی کیفری ذکر شده است.

در واقع باید در نظر داشته باشیم که حکم جلب یک اصطلاح عامیانه برای قرار جلب است. با مراجعه به ماده 299 قانون آیین دادرسی مدنی می توان به تفاوت حکم و قرار پی برد و نحوه اجرای حکم جلب را مشخص نمود. البته لازم به ذکر است که در قانون آیین دادرسی مدنی نیز اشاره شده است که در برخی از دعاوی مانند مهریه می تواند حکم جلب صادر نمود. در صورتی که برای دادگاه محرز شود که متهم لایق مجازات است در این شرایط به دستورات صادر شده از دادگاه حکم گفته می شود.

حکم جلب چیست؟

نحوه اجرای حکم جلب متهم به چه صورت انجام می شود؟

قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص نحوه اجرای حکم جلب قوانینی را تشریح نموده است. در این صورت صدور حکم جلب، مامور متهم را دعوت می کند تا با او به نزد بازرپرس پرونده کیفری مطرح شده بیاید. در این صورت ممکن است متهم از همراهی با مامور مورد نظر خودداری نماید. در این شرایط است که مامور این حق را دارد تا متهم را جلب نموده و به نزد بازپرس پرونده ببرد. ممکن است مامور به دلیل شرایط موجود قادر نباشد به تنهایی متهم را جلب کند که می تواند از سایر مامورین در این مسیر استفاده کند.

باید دقت داشته باشید که معمولا حکم جلب در روز صورت می پذیرد. پس از جلب متهم، بالافاصله توسط بازپرس به تکلیف متهم رسیدگی می شود و مراتب قانونی در این خصوص به طور کامل انجام می شود. درباره نحوه اجرای حکم جلب فردی که در منزل دیگری مخفی شده باشد ذکر این نکته ضروری است که در ابتدا مامورین می بایست حکم ورود به منزل یکی از دوستان، آشنایان و یا هر منزل دیگری که متهم در آن مخفی شده است را اخذ نمایند.

موارد قانونی برای اجرای حکم جلب متهم

در قسمت قبل در خصوص نحوه دستگیری با حکم جلب توضیحاتی را ارائه دادیم و اکنون زمان آن فرا رسیده است تا نکات مهمی را در این خصوص مورد بررسی دقیق قرار دهیم. باید اشاره داشته باشیم که برگه حکم جلب دارای تاریخ است و فرد در مدت زمان خاصی می تواند برای بازداشت متهم اقدام نماید. در واقع پس از پایان یافتن مدت زمان جلب متهم، فرد دیگر نمی تواند از طریق مامور برای جلب فرد مورد نظر اقدام نماید.

در صورتی که به دنبال راههای فرار از حکم جلب هستید باید این نکته را مد نظر قرار دهید که اگر متهم از جلب فراری باشد، بازپرس برگه جلبی با مدت زمان معین در اختیار ضابطان قضایی قرار می دهد تا به محض رویت متهم او را دستگیر کرده و در دادسرا حاضر نمایند. اشاره داشتیم که حکم جلب تنها در روز اتفاق می افتد. در واقع اگر بازپرس نیاز ببیند که به مامور برای جلب فرد در شب مجوز دهد این موضوع را در برگه حکم جلب قید می کند که در این صورت امکان جلب در هر زمانی ممکن می شود در غیر این صورت قرار گفته می شود.

انواع حکم جلب کدام است؟

انواع حکم جلب کدام است؟

اکنون که سعی داریم در خصوص نحوه اجرای حکم جلب اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم لازم است در خصوص انواع حکم جلب نیز به تشریح مسائل حقوقی بپردازیم. به طور کلی حکم جلب را می توان به دو دسته حقوقی و کیفری دسته بندی کرد. دقت داشته باشید که هر کدام از انواع حکم جلب نیز به دو دسته عادی و سیار قابل تقسیم بندی است. کسب اطلاع در این خصوص می تواند مخاطب را با کیفیت انجام دستگیری آشنا کرده و به این سوال پاسخ دهد که بعد از گرفتن حکم جلب چه باید کرد؟

در صورتی که دعوای مطرح شده در محاکم قضایی از نوع حقوقی باشد، حکم جلب با درخواست محکوم له صورت می گیرد. در شرایطی که در دعوای حقوقی شاهد تکمیل دادرسی باشیم و حکم صادر شده باشد، با درخواست محکوم له شاهد جلب محکوم الیه خواهیم بود. لازم به ذکر است که در دعاوی کیفری مطرح شده در مراجع قضایی، حکم جلب با نظر مستقیم قاضی پرونده و در دو مورد خاص صادر می شود.

در حالت اول حکم قطعی دادگاه صادر شده است و قاضی پرونده برای اجرای حکم صادر شده دستور به جلب متهم خواهد داد. در حالت دوم قاضی پرونده در نظر دارد که برای تکمیل دادرسی و کسب اطلاعات در خصوص پرونده متهم را احضار می نماید. در صورتی که متهم از این امر خودداری نماید، قاضی پرونده حکم جلب او را صادر خواهد کرد.

اشاره داشتیم که حکم جلب عادی یکی از انواع جلب حقوقی و کیفری است. لازم به ذکر است که در جلب عادی امکان دستگیری فرد متهم تنها در محلی که تعیین شده است وجود دارد و در سایر مکان ها این اختیار از مامورین سلب شده است؛ اما در حکم جلب سیار مکانی که ممکن است متهم در آن حضور داشته باشد را نمی دانیم. از این رو، قاضی دستور جلب متهم را در تمامی مکان ها صادر می نماید. در واقع این اختیار به مامورین و ضابطان قضایی داده می شود تا در هر مکانی متهم را جلب نمایند.

راههای فرار از حکم جلب چگونه است؟

شرایط صدور حکم جلب

در خصوص نحوه اجرای حکم جلب در دعاوی حقوقی اشاره داشتیم که لازم است فرد محکوم تمامی اموال مربوط به مهریه را به طور کامل در اختیار خواهان قرار دهد و اگر از این کار خودداری نماید، فرد می تواند حکم جلب او را دریافت کند. طبق ماده سه قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به گونه ای است که اگر اعسار متهم به اثبات برسد، حکم جلب برای او صادر نخواهد شد. دقت داشته باشید که اگر حکم جلب از نوع عادی باشد و امکان جلب متهم وجود نداشته باشد، دادگاه پس از مدتی حکم جلب سیار را صادر خواهد کرد.

دقت داشته باشید که جلب فرد متهم توسط مامور کلانتری صورت می گیرد؛ اما در خصوص نحوه اجرای حکم جلب در دعاوی کیفری باید به این موضوع اشاره داشت که در ابتدا می بایست شاکی شکواییه خود را در محاکم قضایی به ثبت برساند. در این صورت بازپرس به تکمیل اطلاعات خود از شاکی می پردازد و پس از آن به سراغ متهم خواهد رفت و برای کسب اطلاعات بیشتر او را نیز احضار می کند.

در واقع لازم است مامورین کلانتری به آدرسی بروند که شاکی از متهم در شکواییه ذکر می نماید؛ اما اگر به هر دلیل غیر موجهی فرد از حضور در دادگاه برای تکمیل بازجویی خودداری نماید، حکم جلب کیفری او صادر خواهد شد. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که دریافت حکم جلب به همین سادگی هم نیست و لازم می باشد که در ابتدا اقدامات خود را با وکیل مجرب و خبره هماهنگ کنید تا به این شکل موفقیت شما در جلب متهم افزایش پیدا کند.

نحوه دریافت حکم جلب به چه صورت است؟

همان طور که در خصوص نحوه اجرای حکم جلب در پرونده های حقوقی اشاره نمودیم لازم است پیش از دریافت این حکم، مراحل رسیدگی به پرونده به طور کامل انجام شده باشد. در واقع پیش از اینکه حکم قطعی دادگاه در دعاوی حقوقی صادر شود امکان دریافت حکم جلب وجود نخواهد داشت؛ بنابراین در دعاوی حقوقی می بایست صبر کرد تا پرونده به مرحله اجرای حکم رسیده باشد. در صورتی که محکوم اجرای حکم را انجام ندهد می توان در خصوص او حکم جلب دریافت نمود.

در واقع دریافت حکم جلب در تمامی پرونده های حقوقی به یک صورت خواهد بود. تنها خواسته این دعاوی مالی دارای تفاوت های جدی با یکدیگر است. در واقع در دعاوی کیفری نیز لازم است در ابتدا شاکی شکایت خود را در محاکم قضایی به ثبت برساند. پس از این مراتب تحقیق و بازجویی از شاکی صورت می پذیرد و پس از آن اظهاریه ای برای متهم نیز ارسال می شود تا مراتب بازجویی از او نیز صورت بپذیرد؛ بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا حکم جلب ابلاغ میشود؟ می توان گفت که اگر متهم در محاکم قضایی حاضر نشود حکم جلب وی صادر خواهد شد.

باید ذکر نماییم که در پرونده های مربوط به دعاوی کیفری، حکم جلب را می توان حتی در مرحله اجرای حکم نیز دریافت نمود. برگه ای که به منظور حکم جلب در اختیار مامورین قرار می گیرد، مانند احضاریه است. در واقع در این برگه مشخص شده است که فرد متهم به چه منظوری به دادگاه یا دادسرا احضار شده است و علت جلب وی چیست.

نحوه دریافت حکم جلب به چه صورت است؟

استعلام حکم جلب با کد ملی به چه صورت انجام می شود؟

برای انجام تمامی امورات حقوقی لازم است در ابتدا در سامانه ثنا نام نویسی کنید تا از خدمات هوشمند و الکترونیکی قوه قضائیه بهره مند شوید. با ثبت نام در این سامانه قضایی امکان پیگیری پرونده های خود با استفاده از کد ملی را خواهید داشت. در ابتدا لازم است ثبت نام خود را در سایت تکمیل نمایید و پس از آن نام نویسی خود را در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه به انجام برسانید. استعلام حکم جلب با کد ملی نیز از این قاعده مستثنی نیست.

در واقع پس از نام نویسی در سامانه ثنا و ورود به آن با کد ملی و رمز شخصی که از دفاتر خدمات قضایی دریافت کرده اید، امکان بررسی و استعلام حکم جلب را خواهید داشت. علاوه بر این از طریق پیامک حکم جلب نیز می توانید از پرونده خود استعلام گرفته تا از مرحله جلب خود اطلاع حاصل نمایید. لازم به ذکر است که در تمامی مراحل مربوط به پرونده های حقوقی و کیفری می توانید با استفاده از تجربه و تخصص وکیل، احتمال کسب موفقیت را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.

راه های فرار از حکم جلب

حکم جلب یک دستور قانونی است که توسط مقام قضایی صادر می ‌شود و به موجب آن، متهم به یک جرم، موظف است خود را به مرجع قضایی معرفی کند. در صورت عدم معرفی متهم، ضابطان دادگستری می ‌توانند وی را دستگیر کنند. درباره نحوه اجرای حکم جلب ذکر این نکته ضروری است که فراری شدن از حکم جلب، جرم محسوب می ‌شود و می‌ تواند منجر به صدور حکم محکومیت جدیدی برای متهم شود. با این حال، برخی از افراد ممکن است به دلایل مختلف، مانند ترس از مجازات، اقدام به فرار از حکم جلب کنند.

راه های فرار از حکم جلب را می توان به دو دسته راه های قانونی و راه های غیر قانونی تقسیم بندی کرد. در اینجا سعی داریم تنها به بررسی روش های قانونی فرار از حکم جلب اشاره داشته باشیم.

اعلام برائت: اعلام برائت، حکمی است که توسط دادگاه صادر می‌ شود و به موجب آن، متهم به یک جرم، از اتهام خود تبرئه می ‌شود. اعلام برائت، به معنای این است که دادگاه، دلایل کافی برای اثبات وقوع جرم را در پرونده مشاهده نمی ‌کند. در قانون مجازات اسلامی، اعلام برائت به صراحت مورد اشاره قرار گرفته است. ماده 223 قانون مجازات اسلامی به بررسی کامل این موضوع می پردازد.

تجدید نظر خواهی حکم جلب: تجدید نظر خواهی، یکی از راه های قانونی فرار از حکم جلب است. در صورتی که متهم نسبت به حکم محکومیت خود اعتراض داشته باشد، می ‌تواند ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ حکم، نسبت به آن تجدیدنظرخواهی کند. در صورت پذیرفته شدن تجدیدنظرخواهی، حکم جلب وی لغو می ‌شود. مشاوره با وکیل متخصص، می‌تواند به متهم کمک کند تا دلایل و مستندات کافی برای نقض حکم محکومیت خود را جمع ‌آوری کند. همچنین، وکیل متخصص می ‌تواند لایحه تجدید نظر خواهی را با کیفیت و تخصص لازم تهیه کند.

عفو: عفو نیز یکی از راه های قانونی فرار از حکم جلب است. عفو، به معنای بخشش و گذشت از مجازات متهم توسط مقامات ذی صلاح است. تهیه لایحه عفو با کیفیت، نیز یکی از عوامل مهم در موفقیت در دریافت عفو است. لایحه عفو باید به صورت واضح و مختصر، دلایل و مستندات درخواست عفو را بیان کند. البته راه های غیر قانونی برای فرار از حکم جلب وجود دارد که شامل مخفی شدن، فرار از کشور و… می شود که ما در مجله حقوقی برترین وکیل هیچ گونه توصیه ای در این خصوص نخواهیم داشت.

لزوم مراجعه به وکیل برای دریافت حکم جلب

دریافت حکم جلب یک فرآیند قانونی است که باید طبق مراحل مشخصی انجام شود. این فرآیند می‌ تواند پیچیده و چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر فرد متقاضی حکم جلب، آشنایی کافی با قوانین و مقررات مربوطه نداشته باشد. در واقع بهترین وکلای کیفری به شما این امکان را خواهد داد تا با تسلط کامل بر قوانین و مقررات از حقوق خود در دادگاه دفاع نموده و اجازه فرار به متهم پس از دریافت حکم جلب داده نشود. در واقع اگر از طریق یک وکیل متخصص در این زمینه اقدام کنید شانس کسب موفقیت بیشتر خواهد بود.

در صورتی که قصد دریافت حکم جلب دارید، توصیه می ‌شود از یک وکیل متخصص در امور حقوقی و کیفری کمک بگیرید. وکیل می ‌تواند شما را در تمام مراحل فرآیند صدور حکم جلب راهنمایی کند و از حقوق شما در برابر طرف مقابل دفاع کند. در واقع وکیل با پیچ و خم های مسیر در دعاوی کیفری و حقوقی آشنایی کامل دارد و می تواند در صورت لزوم شرایط را برای دریافت حکم جلب از دادگاه فراهم کنید. پیشنهاد می دهیم پیش از هر گونه تصمیم گیری در مسائل حقوقی با یک وکیل با تجربه مشورت کنید.

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم در ابتدا تعریف دقیق و حقوقی از حکم جلب به شما ارائه دهیم و ابعاد مختلف آن را مورد سنجش قرار دهیم. در ادامه نحوه اجرای حکم جلب به طور دقیق ارزیابی شد و در این خصوص توضیحات دقیق و کاربردی ارائه دادیم. در ادامه نیز شرایط دریافت حکم جلب را مورد بررسی قرار دادیم و در پایان نیز نحوه استعلام حکم جلب از طریق کد ملی را مشخص نمودیم. اکنون از شما دعوت می کنیم که اگر تجربه ای در این خصوص دارید، آن را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 9 =

دکمه بازگشت به بالا