نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه ⚖️【بررسی کامل】

نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه به این شکل است که او باید دادخواست مطالبه نفقه تنظیم کند تا از سوی کارشناسان دادگستری میزان دقیق نفقه او مشخص شود. حال احتمال دارد که پدر علیرغم حکم دادگاه حاضر به پرداخت نفقه به فرزند دختر خود نشود. در صورتی که پدر توانایی مالی داشته ولی از پرداخت نفقه امتناع کند مرتکب جرم ترک انفاق شده است و میتوانید علیه او دعوای کیفری نیز اقامه کنید. شکایت از پدر با تنظیم شکواییه در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه آغاز میشود. اگر میخواهید اطلاعات کاملتری در این خصوص به دست آورید به شما توصیه میکنیم با وب سایت حقوقی برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!
نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه
نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه به این صورت است که او ابتدا باید در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه دادخواست مطالبه نفقه تنظیم نماید. بهتر است که دختر برای اقامه دعوای حقوقی حتما از وکلای کارکشته کمک گرفته و به کمک چنین وکلایی دادخواستهای مربوطه را تنظیم کرده و به ثبت برساند.
در این صورت است که پرونده برای بررسیهای بیشتر به یکی از شعب دادگاه خانواده ارسال خواهد شد. کارشناسان دادگستری تلاش میکنند تا با در نظر گرفتن شرایط مالی پدر و همچنین نیازهای دختر مبلغی را به عنوان نفقه تعیین نمایند. پدر در چنین شرایطی ملزم میگردد که به صورت ماهانه مبلغی را به عنوان نفقه در اختیار دختر خود قرار دهد.
در صورتی که پدر از پرداخت کردن نفقه خودداری نماید، دختر یا قیم وی و همچنین مادر میتوانند به نیابت از او دعوای کیفری اقامه کنند. برای این کار دختر میتواند در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه حاضر شده و شکایت ترک انفاق تنظیم نماید. ترک انفاق یکی از جرایم مورد اشاره در قانون مجازات اسلامی به شمار میرود.
در این صورت است که اگر پدر استطاعت مالی لازم برای پرداخت نفقه فرزند را داشته باشد ولی از این امر خودداری کند، با حبس از 6 ماه تا 2 سال مواجه خواهد شد؛ اما در صورتی که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه به فرزند خود را نداشته باشد، این مسئولیت از او سلب شده و در اختیار جد پدری قرار میگیرد. اگر جد پدری نیز در قید حیات نباشد، مادر موظف به پرداخت نفقه است.

نفقه تا چه سنی به فرزند دختر تعلق میگیرد؟
در خصوص نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه به این موضوع اشاره داشتیم که دادگاه کیفری موظف است به شکواییه تنظیم شده از سوی دختر در چنین شرایطی رسیدگی کند؛ البته این در صورتی است که دختر به سن قانونی رسیده باشد و در غیر این صورت مادر باید به نیابت از فرزندان خود شکواییه تنظیم نماید.
نفقه فرزند بالای ۱۸ سال نیز یکی از مباحث مهمی است که باید به آن بپردازیم. باید بیان کنیم که مطالبه نفقه چندان ارتباطی به سن و سال فرزندان ندارد. در ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که پدر مسئول اصلی برای پرداخت نفقه به فرزندان خود میباشد و او همواره باید نیازهای اولیه زندگی فرزندان خود را برطرف کند.
در صورتی که فرزندان شغلی داشته باشند و بتوانند از این طریق به امرار معاش بپردازند دیگر نیازی به پرداخت کردن نفقه از سوی پدر نیست. همچنین تجربه از محاکم قضایی نشان داده که در صورتی که فرزند دارای خودروی شخصی یا مال قابل توجهی باشد دیگر نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. در غیر این صورت پدر حتی باید به فرزند بالای ۱۸ سال خود نیز نفقه پرداخت کند.
بنابراین اگر دختر در تامین نیازهای زندگی خود با مشکلات جدی روبرو شده است، میبایست نفقه خود را به صورت قانونی از پدر مطالبه کند که یکی از مهمترین راههایی که پیش روی اوست تنظیم شکایت است. در این صورت اگر دختر بتواند ادعای خود را در دادگاه به اثبات برساند پدر ملزم خواهد شد تا نیازهای اولیه زندگی دختر را برطرف کند.
مدارک لازم برای شکایت از پرداخت نکردن نفقه
در واقع شما برای شکایت از پرداخت نکردن نفقه میبایست تمامی مدارک و مستنداتی که به این امر دلالت دارند را جمع آوری کنید. در واقع باید تمامی مدارک مورد نیاز به متن شکواییه یا دادخواست مطالبه نفقه پیوست شوند تا قاضی پرونده بتواند با مطالعه دقیق آنها و با استناد به مدارک مورد نیاز صحت ادعای شما را متوجه شده و حکم عادلانهای صادر نماید.
در نظر داشته باشید که همواره میتوان ادعای خود را در دادگاه با استفاده از سوگند، شهادت شهود، اقرار و مانند آن به اثبات رساند. البته ممکن است مدارک و مستنداتی به قاضی پرونده ارائه شود که با استفاده از آن بتوانید با آگاهی قاضی نیز به اثبات ادعای خود برسید. برای مثال گردش حسابهای بانکی و اگر فیش پرداخت نفقه در اختیار شماست را میتوانید به عنوان مدرک ارائه کنید.
نفقه فرزند دختر چقدر است؟
یکی از سوالات مهم دیگری که ممکن است در اینجا به وجود آید این است که نفقه فرزند دختر چقدر است و پدر باید چه مقدار از مال را به عنوان نفقه در اختیار دختر قرار دهد؟ در ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به صراحت اشاره شده که پدر مسئولیت پرداخت نفقه به دختر و پسر خود را دارد، ولی در هیچ ماده قانونی در خصوص مقدار دقیق نفقه توضیحی ارائه نشده است.
در واقع نمیتوانیم مقدار مشخصی را برای نفقه در نظر بگیریم. علاوه بر این میزان تورم سالیانه هزینههای زندگی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد و تعیین کردن مبلغی از سوی قانون بی معنا به نظر میرسد. مقدار نفقه پرداختی از سوی مرد باید به اندازهای باشد تا پسر یا دختر در تامین هزینههای زندگی خود با مشکلات جدی روبرو نشوند.
حال که با نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه آشنا شدیم، لازم است این مسئله را نیز به طور کامل توضیح دهیم که در درجه اول لازم است نفقه فرزند به صورت توافقی تعیین شود؛ یعنی پدر نیازهای فرزندش را در نظر بگیرد و با توجه به شرایط مالی که دارد مبلغی را در اختیار فرزند قرار داده تا با استفاده از آن امرار معاش کند.
در صورتی که اختلافی در این خصوص به وجود آید، لازم است آنها از روشهای قانونی برای تعیین نفقه کمک بگیرند. کارشناسان دادگستری در چنین شرایطی وظیفه دارند تا با در نظر گرفتن عوامل مختلف مقدار دقیق نفقه را تعیین کنند. نکته قابل ذکر این است که میزان نفقه تعیین شده هر یک از پروندهها در محاکم دادگستری با دیگری کاملا متفاوت است؛ چرا که شرایط مالی پدر و نیازهای فرزند با یکدیگر تفاوت میکند.

زمان مورد نیاز برای پیگیری شکایت از پرداخت نکردن نفقه
جرم ترک انفاق را میتوانیم جزو جرایم مستمر به شمار آوریم؛ بنابراین پیگیری آن به فرصت محدودی نیازمند نیست. در واقع هر وقت که پدر نفقه فرزند خود را به طور کامل پرداخت نکند و بر اثر پرداخت نکردن حقوق مالی او زندگی با شرایط سختی روبرو شود، امکان طرح شکایت در محاکم قضایی وجود خواهد داشت.
حجم قابل توجهی از پروندههایی که در محاکم قضایی وجود دارد مربوط به ترک انفاق است. همچنین نمیتوانیم مدت زمان شکایت از پرداخت نکردن نفقه را تخمین بزنیم؛ چرا که این مسئله به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال میتوانیم بگوییم که پیچیدگی پروندههای مطالبه نفقه و همچنین حجم کاری شعب دادگاه در این زمینه نقش موثری دارد.
پرداخت نفقه به دختر مطلقه بر عهده کیست؟
نفقه دختر مطلقه در درجه اول باید از سوی شوهر او پرداخت شود. شوهر سابق علاوه بر اینکه باید نفقه معوقه همسر سابق خود را به طور کامل پرداخت نماید، همچنین باید تا پایان یافتن ایام عده به او نفقه پرداخت کند. در واقع اگر طلاق رجعی باشد، مرد میتواند در ایام عده به همسر خود رجوع کند و تا پایان یافتن ایام عده میبایست نفقه همسر خود را نیز بپردازد.
از سوی دیگر باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که پرداخت نفقه به دختر مطلقه بر عهده خود او است. در واقع دختر موظف است با استفاده از مهریه و نفقهای که از شوهر سابق خود به طور کامل دریافت میکند عهدهدار زندگی شخصی خود باشد؛ اما ممکن است که این مهریه کفاف زندگی او برای امرار معاش را ندهد.
در صورتی که دختر پس از طلاق با مشکلات مالی بسیاری روبرو شده باشد، میتواند از پدر خود نفقه مطالبه کند. در نظر داشته باشید که بر اساس ماده ۱۱۹ قانون مدنی پرداخت کردن نفقه بر عهده پدر است و در صورتی که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را نداشته باشد، جد پدری و پس از آن مادر مسئولیت پرداخت نفقه را از نظر قانونی بر عهده خواهند داشت.
ممکن است سوالات بسیار زیادی برای شما در این خصوص به وجود آمده باشد که میتوانید تمامی آنها را از وکلای معتبر و متخصص بپرسید و برای حل و فصل آنها راهکارهای مناسب دریافت کنید. از سوی دیگر برای کسب پیروزی در محاکم قضایی به شما توصیه میکنیم که حتما وکالت در پروندههای نفقه را به وکلای با سابقه و دارای تجربه درخشان بسپارید.
هزینه طرح شکایت دختر از پرداخت نکردن نفقه
دادسرای عمومی وظیفه رسیدگی به شکایت دختر از پرداخت نکردن نفقه را بر عهده دارد. در این خصوص دختر یا قیم یا مادر وی برای طرح شکایت میبایست هزینه دادرسی را به طور کامل پرداخت نمایند. هزینه دادرسی مربوطه از سوی نهادهای ذی صلاح اعلام میشود و به طور سالانه مورد افزایش قرار خواهد گرفت.
هزینه دادرسی برای طرح شکایت ترک انفاق چندان بالا نیست. هزینههای مربوط به ثبت شکایت، هزینه طرح دعوی در دادسرا، هزینه رسیدگی به پرونده در دادگاه کیفری و همچنین هزینه استخدام وکیل به صورت تعرفههای مشخص از سوی سازمان برنامه و بودجه اعلام خواهد شد. میتوانید برای کسب اطلاع در خصوص این هزینهها به قانون بودجه کشور مراجعه کنید.

آیا دختر مجرد شاغل میتواند مطالبه نفقه کند؟
به طور کلی میتوانیم بگوییم نفقه دختر مجرد شاغل قابل مطالبه نیست. در ماده ۱۱۹۷ قانون مدنی و همچنین در ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی به صراحت اعلام شده است که اگر یکی از اقارب شاغل باشد، دیگر نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. بر اساس این مواد قانونی میتوانیم بگوییم که دختر مجرد و شاغل دیگر نمیتواند از پدر خود درخواست نفقه کند.
اما در شرایطی ممکن است که دختر دارای شغلی باشد که درآمد ناشی از آن کفاف زندگیش را ندهد؛ در این صورت است که تامین هزینههای زندگی او بر عهده پدر میباشد. در چنین شرایطی پدر موظف است تا نیازهای اولیه و متعارف زندگی فرزندان خود را شناسایی کرده و با پرداخت نفقه اجازه امرار معاش به آنها بدهد.
از سوی دیگر باید بگوییم که امکان مطالبه نفقه معوقه از سوی فرزندان وجود ندارد؛ یعنی اگر در گذشته نفقهای از سوی پدر به فرزند دختر یا پسر خود پرداخت نشده باشد، آنها در حال حاضر نمیتوانند دعوایی در دادگاه علیه پدر اقامه نموده و از این طریق نفقه معوقه خود را دریافت نمایند؛ اما امکان مطالبه نفقه جاریه برای فرزندان وجود خواهد داشت.
باید این مسئله را در نظر بگیرید که این مهمترین تفاوت بین نفقه فرزند و نفقه زوجه میباشد؛ یعنی زوجه حتی اگر شاغل هم باشد میتواند نفقه خود را از شوهرش دریافت نموده و از طریق قانونی آن را پیگیری کند. از سوی دیگر زن میتواند تمامی مبلغ نفقه معوقه خود را از طریق قانونی از مرد مطالبه نموده و آن را دریافت کند.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
کلام آخر
همراهی شما مخاطبین عزیز با وب سایت حقوقی برترین وکیل باعث میشود تا ما خدمات گستردهتری را در اختیار شما قرار داده و کیفیت مطالب را به میزان قابل توجهی افزایش دهیم. تلاش کردیم تا نحوه شکایت فرزند دختر از پرداخت نکردن نفقه را به طور کامل شرح دهیم تا با چند و چون آن به طور کامل آشنایی پیدا کنید. به هر حال اگر سوال دیگری برای شما باقی مانده است، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه درج نمایید.