نکات حقوقی

نحوه شکایت از سازنده ساختمان ⚖️【نمونه متن شکایت】⚡️

نحوه شکایت از سازنده ساختمانی به این صورت است که ابتدا باید بررسی کنید که تعهدات و مسئولیت‌های سازنده در قرارداد کتبی شامل چه مواردی بوده و او چه تخلفی انجام داده است. سپس باید بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور، دادخواست شکایت تنظیم شود. دادخواست مربوطه در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت می‌رسد. در بسیاری از موارد دادگاه عمومی حقوقی یا شورای حل اختلاف به عنوان مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت شما در نظر گرفته می‌شوند. اگر مایل هستید در خصوص این موضوع اطلاعات بیشتری به دست آورید با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل دعاوی ساختمانی در تهران کلیک کنید!

چگونه از سازنده ساختمان شکایت کنیم؟

تنظیم شکایت از سازنده‌ ساختمان معمولا از طریق مراجع قضایی پیگیری می‌شود. در ادامه سعی می‌کنیم نحوه شکایت از سازنده ساختمان را به طور کامل شرح دهیم: 

    • بررسی دقیق قرارداد امضا شده: اگر قرارداد کتبی بین شما و سازنده ساختمانی تنظیم شده، لازم است تا تمامی بندهای آن را مورد بررسی قرار دهید. تعهدات هر دو طرف را بررسی نموده و همچنین تخلفات صورت گرفته را لیست کنید. 

    • جمع آوری مدارک و مستندات: هرگونه مدرکی که به شما کمک می‌کند تا در محاکم قضایی ادعای خود را اثبات کنید را می‌بایست جمع آوری نمایید. این مدارک می‌تواند شامل عکس‌ها، فیلم‌ها و همچنین گزارش‌های دقیق کارشناسی باشد. 

    • استفاده از شهادت شهود برای اثبات ادعا: در بسیاری از موارد ممکن است قرارداد کتبی بین شما و سازنده ساختمان وجود نداشته باشد؛ در چنین شرایطی استفاده از شهادت شهود برای اثبات ادعا ضروری است. 

    • ارسال اظهارنامه برای سازنده ساختمان: اظهارنامه قضایی در واقع نوعی فرصت دادن به طرف مقابل برای انجام تعهدات است. پیش از اینکه در محاکم قضایی طرح شکایت کنید، لازم است برای سازنده ساختمان اظهارنامه قضایی ارسال نمایید. تمامی تعهدات سازنده را در اظهارنامه یادآوری نموده و از او بخواهید در مهلت مقرر تخلفات مورد نظر را حل و فصل نماید. 

    • مراجعه به دادگاه حقوقی عمومی: در دادگاه حقوقی عمومی که تخلف از سوی سازنده در آن صورت گرفته است، شکایت خود را به ثبت برسانید؛ در چنین شرایطی باید دادخواست تنظیم کرده و آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت برسانید. 

    • پرداخت هزینه دادرسی: هزینه‌های دادرسی باید از سوی شما به طور کامل پرداخت شود تا روند رسیدگی به دادخواست آغاز شود. 

    • مراجعه به شورای حل اختلاف: به طور کلی اگر ضرر و زیان حاصل شده بابت فعالیت سازنده ساختمان ناچیز یا کم باشد، می‌توانید آن را در شورای حل اختلاف پیگیری کنید. در واقع سریع‌ترین راه برای شکایت از سازنده ساختمانی مراجعه به شورای حل اختلاف است. طرح شکایت در این مرجع قضایی هزینه کمتری را به همراه خواهد داشت. 

    • مراجعه به سازمان نظام مهندسی ساختمان: در برخی از موارد ممکن است که سازنده ساختمانی دارای مجوزهای لازم از سازمان نظام مهندسی باشد. برای شکایت از سازنده ساختمانی می‌توانید به سازمان نظام مهندسی نیز مراجعه نمایید. 

    • اتحادیه اصناف ساختمان: در بسیاری از موارد ممکن است که سازنده عضو اتحادیه اصناف ساختمانی باشد. شما می‌توانید شکایت خود را به این مرجع برسانید. 

    • پیگیری دعوی در محاکم قضایی و اداری: در جلسات دادرسی لازم است تمامی مدارک و مستندات خود را ارائه کنید. شما می‌توانید به طور مداوم شکایت خود را از طریق سامانه ثنا پیگیری کنید. 

    • صدور حکم از سوی مراجع ذیربط: دادگاه پس از بررسی شواهد و مدارک و همچنین شنیدن دفاعیات هر دو طرف حکم مقتضی را صادر خواهد کرد. ممکن است سازنده ساختمانی محکوم به پرداخت خسارت یا انجام تعهدات شود. از سوی دیگر ممکن است شکایت شما به طور کامل رد شود.

نحوه شکایت از سازنده ساختمان

مهمترین دلایل شکایت از سازنده ساختمان 

ممکن است تخلفاتی از سوی سازنده ساختمانی سر بزند که باعث شود فرد از او شکایت کند. در ادامه سعی می‌کنیم به مهم‌ترین دلایل شکایت از سازنده ساختمانی و تخلفات صورت گرفته از سوی وی اشاره داشته باشیم: 

    • تخلف از تعهدات و بندهای قرارداد: اگر سازنده ساختمان به تعهدات موجود در قرارداد عمل نکند، اختلافات جدی با وی به وجود می‌آید. برای مثال ممکن است که سازنده بر خلاف قرارداد مکتوب از مصالح نامرغوب استفاده کند و یا اینکه پروژه را در زمان مقرر تکمیل نکند. 

    • تاخیر غیرقانونی در اجرای پروژه: اگر سازنده ساختمانی در اجرای پروژه و تکمیل نمودن آن تاخیر کند، این موضوع یکی از مهم‌ترین دلایلی است که باعث می‌شود از او شکایت تنظیم شود. 

    • عدم رعایت استانداردهای ساختمانی: سازنده ملزم است در گچ‌کاری، لوله کشی، کاشی کاری و غیره اصول و استانداردهای مربوطه را رعایت کند. 

    • کیفیت پایین خدمات ارائه شده از سوی سازنده: در صورتی که سازنده کیفیت پایینی را در فعالیت ساختمانی خود به معرض نمایش بگذارد، عاملی برای طرح شکایت به شمار می‌رود. 

    • افزایش غیرمنطقی هزینه‌های ساخت و ساز: در صورتی که سازنده خارج از توافقات اولیه هزینه اضافی از شما درخواست نماید، ممکن است در این شرایط اقدام به شکایت نمایید.

    • عدم رعایت ایمنی در کار: اگر ایمنی لازم از سوی سازنده رعایت نشود، ضرر و زیان زیادی به سرمایه‌گذار وارد می‌شود؛ این مورد نیز عاملی برای طرح شکایت می‌باشد.

    • تخریب یا آسیب رساندن به ساختمان‌های اطراف: در صورتی که سازنده ایمنی لازم را رعایت نکند و در اثر ساخت و ساز به ساختمان‌های مجاور آسیب برساند، تخلف صورت گرفته است.

    • عدم تحویل به موقع پروژه: در صورتی که سازنده برای تحویل به موقع ساختمان دلیل موجهی نداشته باشد، با شکایت صاحب کار یا کارفرما روبرو می‌شود. 

    • رفتار غیر حرفه‌ای از سوی سازنده: در صورتی که سازنده با رفتارهای غیرحرفه‌ای رفتار توهین آمیز را به معرض نمایش بگذارد، عاملی برای طرح شکایت است. 

    • دریافت منابع مالی و عدم تکمیل کار: در صورتی که مبلغی بین دو طرف جابجا شود، فرد ملزم به تکمیل پروژه است 

    • عدم رعایت قوانین ساخت و ساز و ضوابط شهرداری: اگر ساخت و ساز در محدوده غیر مجاز باشد و ضوابط شهرداری رعایت نشود، پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع خواهد شد. سازنده باید پاسخگوی چنین فعالیت متخلفانه‌ای باشد. 

مدارک لازم برای شکایت از سازنده ساختمان 

برای گزارش تخلفات لازم به ارائه مدارک مورد نیاز برای شکایت از سازنده ساختمان است. در ادامه سعی می‌کنیم به مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برای طرح شکایت از سازنده ساختمانی اشاره کنیم: 

    • قرارداد کتبی: برای شکایت از سازنده ساختمانی نیاز است تا قرارداد کتبی فی مابین به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. این قرارداد یکی از مدارک مهم برای اثبات ادعای شما در شورای حل اختلاف و دادگاه می‌باشد. 

    • فاکتورها و رسیدهای پرداخت: اگر اختلافات به وجود آمده با سازنده بر سر مسائل مالی باشد، می‌بایست فاکتورها و رسیدهای پرداخت به عنوان مدارک مهمی ارائه شود. 

    • شواهد تخلف: اگر فیلم یا عکس یا هرگونه مدرک دیگری دارید که تخلفات سازنده را به اثبات می‌رساند، می‌توانید آنها را به عنوان مدرک مهم ارائه کنید. 

    • اظهارنامه قضایی: در صورتی که پیش از شکایت از سازنده برای او اظهارنامه ارسال کرده‌اید، می‌توانید آن را به عنوان یکی از مدارک مهم به دادخواست یا شکایت‌نامه پیوست کنید. 

    • شهادت شهود: در برخی از موارد ممکن است دادگاه یا شورای حل اختلاف از شما بخواهد که استشهادیه محلی تهیه کنید. همچنین ممکن است از شهود خواسته شود به طور حضوری به دادگاه مراجعه نمایند و اظهارات خود را مبنی بر تخلف سازنده گزارش دهند. 

    • مدارک هویتی: قطعا برای طرح دادخواست و آشنایی با نحوه شکایت از سازنده ساختمان نیاز به اوراق هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی دارید. 

    • طرح‌های پروژه ساختمانی: در صورتی که گزارشی از سازمان‌های مرتبط دارید، می‌بایست آن را ضمیمه دادخواست کنید. 

    • درخواست کارشناسی: گاهی کارشناسان دادگستری باید به صورت رسمی پروژه را مورد بررسی قرار دهند. درخواست شما می‌تواند یکی از مدارک و مستندات در این حوزه باشد. 

نحوه شکایت از سازنده ساختمان

آیا شکایت از سازنده ساختمانی بدون قرارداد کتبی امکان‌پذیر است؟

حتی بدون قرارداد کتبی هم می‌توانید از سازنده ساختمانی شکایت کنید؛ اما از آنجایی که تعهدات دو طرف مشخص نیست، معمولا بدون قرارداد خیلی سخت به نتیجه دلخواه می‌رسید. در چنین شرایطی باید مدارک و مستندات کافی جمع آوری کنید تا ادعای شما را در دادگاه و سایر محاکم قضایی به اثبات برساند. در ادامه این موضوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

    • قرارداد کتبی: قرارداد کتبی تعهدات و مسئولیت‌های شما و سازنده ساختمانی را مشخص می‌کند. هزینه‌ها، کیفیت مصالح، وظایف سازنده و مدت زمان تحویل پروژه در متن قرارداد کتبی مشخص شده است. اگر سازنده وظایف خود را به درستی انجام ندهد، مهمترین مدرکی که می‌توانید ارائه کنید همان قرارداد کتبی است. 

    • عدم وجود قرارداد کتبی: در شرایطی که قرارداد کتبی وجود نداشته باشد و شما به صورت شفاهی با سازنده ساختمانی توافق کرده باشید، باید مدارک و مستندات کافی را به دادگاه ارائه نمایید. رسیدهای پرداخت و همچنین فاکتورهای خرید می‌تواند جزو مهمترین این مدارک باشد. 

    • شفاهی بودن توافق با سازنده: در صورتی که در شکایت از سازنده ساختمان، بتوانید اثبات کنید که توافق شفاهی بین شما حاصل شده است، دادگاه بر اساس عرف جامعه حکم صادر خواهد کرد.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!


اهمیت امضای قرارداد کتبی با سازنده ساختمانی

حال که در خصوص نحوه شکایت از سازنده ساختمان توضیحاتی را ارائه دادیم، لازم است اهمیت قرارداد کتبی را نیز ذکر کنیم. قرارداد کتبی به عنوان یک سند رسمی بسیاری از اختلافات را برطرف می‌نماید. اگر شما با مشکلات جدی در زمینه ساخت و ساز روبرو شده‌اید، می‌توانید با ارائه قرارداد کتبی به دادگاه، تخلفات سازنده را گزارش دهید.

در قراردادهای کتبی نیاز است تا میزان هزینه‌ها، زمان تکمیل پروژه ساخت و ساز، تعهدات سازنده، نحوه پرداخت دستمزد و موارد دیگر مشخص شود. اگر به دنبال طرح شکایت از پیمانکار یا سازنده ساختمانی خود هستید، می‌توانید با وکلای دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید.

برای شکایت از سازنده ساختمانی به کجا مراجعه کنیم؟

پس از پاسخ به این سوال که چگونه از سازنده ساختمان شکایت کنیم، حال می‌خواهیم به بررسی این سوال که برای شکایت باید به کجا مراجعه کنیم، بپردازیم.

    • دادگاه عمومی حقوقی: دادگاه عمومی حقوقی می‌تواند مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت از سازنده باشد. از وکلای دادگستری بخواهید که دادخواست یا شکایت‌نامه مربوطه را تنظیم و به دادگاه عمومی ارسال نمایند. 

    • سازمان نظام مهندسی: در صورتی که سازنده مد نظر شما دارای گواهی اشتغال از سازمان نظام مهندسی است، می‌توانید شکایت خود را به این مرجع اداری تقدیم کنید. 

    • شورای حل اختلاف: اگر اختلافات کوچکی بین کارفرما و سازنده ساختمانی به وجود آید، مرجع صالح برای رسیدگی به آن در واقع شورای حل اختلاف است. 

نحوه شکایت از سازنده ساختمان

سریع‌ترین راه برای شکایت از سازنده ساختمانی چیست؟

سریع‌ترین راه شکایت از سازنده ساختمان مراجعه به شورای حل اختلاف است. از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف می‌توانید سریع‌تر به نتیجه برسید. همچنین مراجعه به شورای حل اختلاف هزینه‌های کمتری را در مقایسه به دادگاه در پی خواهد داشت.

اگر دعوی با خسارت کمی همراه باشد، معمولا شورای حل اختلاف مرجع صالح برای رسیدگی به آن است. پس از اینکه شکایت را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه ثبت می‌کنید، مرجع صالح برای رسیدگی به آن مشخص می‌شود. اگر اختلافات کمی بین شما و سازنده ساختمانی وجود داشته باشد، پرونده به طور قطع به شورا ارسال خواهد شد.

برای طرح شکایت از سازنده ساختمانی در شورای حل اختلاف لازم است مراحل زیر را طی کنید: 

    • به دفاتر شورای حل اختلاف مراجعه کنید. 

    • مدارک جمع آوری شده را به دفتر شورا تحویل دهید. 

    • باید شکایت‌نامه یا دادخواست مربوطه را در دفتر شورای حل اختلاف به ثبت برسانید. از وکلای دادگستری بخواهید که در تنظیم دادخواست به شما کمک کنند. 

    • شکایت شما در شورای حل اختلاف مورد بررسی دقیق قرار خواهد گرفت. 

    • از دو طرف خواسته خواهد شد تا در شورای حل اختلاف از حقوق قانونی خود دفاع کنند. 

    • حکم مقتضی در خصوص پرونده از سوی شورای حل اختلاف صادر خواهد شد. 

نمونه متن شکایت از سازنده ساختمان 

    • به: مرجع قضایی صلاحیت‌دار

    • از: [نام و نام خانوادگی شاکی]

    • شماره تماس: [شماره تماس شاکی]

    • آدرس: [آدرس کامل شاکی]

    • موضوع: شکایت از سازنده ساختمان بابت عدم استفاده از مصالح مرغوب و تخلف از تعهدات قراردادی

با سلام و احترام،

بدین وسیله اینجانب [نام و نام خانوادگی] به استناد مواد قانونی ذیل و با توجه به تخلفات انجام‌شده توسط آقا/خانم [نام سازنده]، متعهد انجام امورات در ملک اینجانب واقع در [آدرس ملک]، تقاضای رسیدگی و احقاق حق دارم. شرح شکایت به شرح زیر است:

شرح شکایت:

این جانب در تاریخ [تاریخ قرارداد] با آقا/خانم [نام سازنده] قراردادی کتبی/شفاهی منعقد نمودم که بر اساس آن، ایشان متعهد شدند امورات ساختمان اینجانب را با استفاده از مصالح مرغوب و مطابق با استانداردهای فنی و ساختمانی انجام دهند. با این حال، پس از اتمام کار، مشخص شد که ایشان از مصالح نامرغوب و غیراستاندارد استفاده کرده‌اند که این امر باعث ایجاد مشکلات جدی در کیفیت کار و دوام ساختمان شده است.

این اقدامات نه تنها باعث کاهش کیفیت کار شده، بلکه هزینه‌های اضافی را نیز به اینجانب تحمیل کرده است؛ چرا که برای رفع این نواقص نیاز به بازسازی و تعمیرات مجدد می‌باشد. این موضوع علاوه بر خسارت مالی، باعث اتلاف وقت و ایجاد ناراحتی‌های روحی برای اینجانب شده است.

نحوه شکایت از سازنده ساختمان

کلام آخر 

در این مقاله از سایت برترین وکیل به طور کامل در خصوص نحوه شکایت از سازنده ساختمان توضیحاتی را ارائه دادیم. اگر می‌خواهید شکایت شما از سازنده ساختمانی در مدت زمان کمتری به نتیجه برسد، بهتر است پرونده را به شورای حل اختلاف ارسال نمایید. همچنین نیاز است تا روی کمک وکلای دادگستری حساب ویژه‌ای باز کنید. اگر تمایل دارید با سایر کاربران تبادل نظر داشته باشید، می‌توانید به قسمت دیدگاه مراجعه نمایید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا