نکات حقوقی

عده طلاق چند روز است؟ ⚖️ | دلیل سه ماه عده بعد از طلاق

در پاسخ به این سوال که عده طلاق چند روز است؟ باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که پس از جاری شدن صیغه طلاق زن می‌بایست بسته به نوع طلاق و نوع نکاح صورت گرفته مدت زمانی را از ازدواج مجدد خودداری کند که آن را در اصطلاحات قانونی عده می‌نامند. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که عده طلاق در عقد دائم برابر با سه طهر یعنی برابر با سه بار دیدن عادت ماهیانه توسط زن می‌باشد. زن می‌بایست پس از طلاق و همچنین در زمانی که شوهر او فوت کرده است عده نگه دارد و در این مدت رابطه‌ای با شخص دیگر نداشته و اقدام به ازدواج مجدد نکند. در ادامه این مطلب از سایت برترین وکیل توضیحات جامعی را به شما ارائه خواهیم داد.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

عده طلاق چند روز است؟

پیش از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که عده طلاق چند روز است؟ لازم است به این مسئله تاکید داشته باشیم که در ایام عده زن و مرد می‌توانند اگر طلاق از نوع رجعی باشد مجددا به یکدیگر بازگردند و زندگی مشترک را آغاز کنند. اشاره داشتیم که اگر در ایام عده یکی از زوجین از تصمیم خود پشیمان شود، می‌تواند به همسر خود رجوع کرده و زندگی مشترک را از سر گیرد. در ادامه قوانین مربوط به مدت زمان عده طلاق را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

    • در ماده ۱۱۵۲ از قانون مدنی این مسئله مورد اشاره قرار گرفته که مدت زمان عده طلاق برابر با سه طهر است. در واقع زن می‌بایست سه بار عادت ماهیانه ببیند و اگر زن یائسه باشد و عادت ماهیانه نشود، می‌بایست سه ماه را به عنوان عده طلاق نگه دارد.

    • در خصوص عده طلاق زن باردار لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که از زمان جاری شدن صیغه طلاق تا وضع حمل زن به عنوان عده طلاق در نظر گرفته خواهد شد. 

    • در ماده ۱۱۵۵ از قانون مدنی این مسئله مورد اشاره قرار گرفته است که اگر زن و مرد با یکدیگر رابطه جنسی نداشته باشند و در هنگام طلاق زوجه باکره باشد و یا اینکه زن در هنگام طلاق به سن یائسگی رسیده باشد نیازی به نگه داشتن عده طلاق نیست، اما دختر باکره و زن یائسه همچنان باید عده وفات نگه دارند که مدت زمان عده وفات در صورتی که شوهر آنها فوت کند ۴ ماه و ۱۰ روز می‌باشد. 

    • در شرایطی ممکن است طلاق از طرف زن به دلیل مفقود الاثر شدن مرد باشد؛ در چنین شرایطی زن می‌بایست عده طلاق را به اندازه عده وفات نگه دارد؛ یعنی در چنین شرایطی زن باید به مدت ۴ ماه و ۱۰ روز از ازدواج مجدد خودداری به عمل آورد. این مسئله در ماده ۱۱۵۶ قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است. 

    • در ماده ۱۱۵۷ قانون مدنی نیز اشاره شده که اگر در خصوص رابطه زنی با شخص دیگر شبهه‌ای وجود داشته باشد، می‌بایست عده طلاق نگه داشته شود. 

    • حال که به این مسئله اشاره کردیم که عده طلاق چند روز است؟ باید این نکته را نیز بیان کنیم که عده طلاق فقط برای زنان وجود دارد و نوعی ممانعت از ازدواج مجدد در مدت زمان تعیین شده می‌باشد.

عده طلاق چند روز است

منظور از عده طلاق چیست؟

زوجین ممکن است با دلایل مختلفی تصمیم به جدایی از یکدیگر و پایان دادن به زندگی مشترک بگیرند؛ در چنین شرایطی باید مراحل قانونی مربوط به طلاق طی شود، اما باید در نظر داشته باشید که پس از جاری شدن صیغه طلاق لازم است از سوی زن عده طلاق نگه داشته شود و او به مدت زمان مشخص شده در احکام اسلامی و قوانین و مقررات از ازدواج مجدد خودداری کند. 

ممکن است طلاق انواع مختلفی داشته باشد و زوجین از طریق مختلفی تصمیم به جدایی از یکدیگر بگیرند؛ بنابراین باید بدانیم که در شرایط مختلف ممکن است عده طلاق نیز دارای زمان‌های متفاوتی باشد. در برخی از طلاق‌ها بلافاصله پس از اینکه صیغه طلاق جاری شود، زن و مرد به یکدیگر نامحرم شده و دیگر نمی‌توانند در ایام عده به یکدیگر رجوع کنند که این نوع از طلاق را طلاق بائن می‌نامند. 

اما باید در نظر داشته باشیم که نوعی از طلاق وجود دارد که در آن مرد می‌تواند در مدت زمان مشخصی به همسر خود رجوع کند که در اصطلاح به این نوع از طلاق، طلاق رجعی گفته می‌شود. به این مسئله توجه داشته باشید که معمولا در طلاق بائن خبری از عده طلاق نیست و در طلاق زن ملزم به نگه داشتن عده طلاق برای مدت زمان مشخصی می‌باشد. 

عده طلاق در قانون مدنی 

برای اینکه بتوانیم به این سوال پاسخ دهیم که عده طلاق چند روز است؟ می‌بایست سری به قانون مدنی بزنیم. در قسمت‌های قبلی به این مسئله اشاره کردیم که عده در واقع مدت زمانی است که پس از فوت شوهر یا پس از جاری شدن صیغه طلاق زن باید منتظر بماند و در آن از هرگونه برقراری رابطه با اشخاص دیگر و ازدواج خودداری به عمل آورد. 

در ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی توضیحات کاملی در خصوص عده طلاق و مدت زمان مربوط به آن ارائه شده است. در واقع ماده قانونی ذکر شده عده طلاق را مدت زمانی می‌داند که در آن زن نمی‌تواند با شخص دیگری عقد نکاح دائم یا موقت داشته باشد. تقریبا می‌توانیم بگوییم که عده در تمامی مذاهب اسلامی وجود دارد، اما این مذاهب ممکن است بر سر جزئیات عده با یکدیگر تفاوت نظر داشته باشند. 

می‌دانیم که بسیاری از قوانین و مقررات مصوب در کشور از احکام اسلامی و آیات قرآنی به دست آمدند که عده طلاق نیز جزو همین موارد است. در قرآن کریم اشاره شده است که مدت زمان در نظر گرفته شده برای عده طلاق زن برابر با سه طهر یعنی سه بار پاک شدن او از عادت ماهیانه می‌باشد. در قرآن  نگه داشتن این ایام از سوی زن تاکید ویژه‌ای دارد. 

شاید بتوانیم به جرات بگوییم که اصلی‌ترین دلیل تاکید قرآن و همچنین قانون مدنی بر نگه داشتن عده طلاق تعیین و تکلیف باردار بودن یا نبودن زن است. در واقع در ایام عده مشخص می‌شود که آیا زن فرزندی را حامله است یا خیر و اصلی‌ترین دلیلی که برای دختر باکره و زن یائسه هیچ گونه ایام عده‌ای در نظر گرفته نمی‌شود، همین موضوع می‌باشد. 

عده طلاق چند روز است

دلیل سه ماه عده بعد از طلاق چیست؟

برای بسیاری از افراد این سوال پیش می‌آید که دلیل سه ماه عده بعد از طلاق چیست؟ در قسمت‌های قبل به این مسئله اشاره کردیم که نگه داشتن عده از سوی زن توسط قرآن و همچنین قوانین و مقررات مصوب در کشور تاکید شده است. در واقع زن پس از پایان دادن به رابطه زوجیت باید مدت زمانی از ازدواج کردن مجدد خودداری کرده و رابطه‌ای نداشته باشد. 

به طور معمول پس از پایان دادن به رابطه زوجیت و طلاق گرفتن ممکن است زن و مرد از لحاظ احساسی درگیر مشکلات بسیار زیادی شوند. اگر بخواهیم دلیل نگه داشتن عده از سوی زن را از نظر روانشناسی مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که در این ایام زن آماده پذیرفتن مرحله جدیدی از زندگی خود می‌شود و برای ازدواج مجدد تصمیم گیری عجولانه‌ای نخواهد کرد. 

در واقع اگر زن باردار باشد تکلیف والد فرزند او به طور کامل مشخص خواهد شد و عده طلاق مهم‌ترین فایده‌ای که برای اختلاط نسل دارد همین موضوع می‌باشد. در مدت زمانی که زن پس از طلاق از ازدواج مجدد خودداری به عمل می‌آورد، مشخص می‌شود که آیا او باردار است یا اینکه باردار نیست. در صورت باردار بودن، عده طلاق تا وضع حمل خواهد بود. 

در قوانین و مقررات باید حقوق فرزندان نیز به طور کامل دارای اهمیت شمرده شود. یکی از مهم‌ترین حقوقی که فرزندان باید از آن برخوردار شوند حق شناختن والدین خود می‌باشد. از سوی دیگر نگه داشتن عده به منزله احترام گذاشتن به خانواده قبلی و شوهر سابق است و زن در صورت نگه داشتن آن مهیای شروع زندگی جدیدی می‌شود. 

جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص اینکه عده طلاق چیست؟ کلیک کنید!


عده طلاق سه طهر است یعنی چه؟

حال ممکن است با این سوال مواجه شویم که عده طلاق سه طهر است یعنی چه؟ باید در نظر داشته باشیم که این جمله به این معنا است که باید پس از طلاق زن عده نگه دارد و مدت زمان عده طلاق برای وی به اندازه دیدن سه بار خون حیض یا عادت ماهیانه است. پس از بار سوم است که زن می‌تواند مجددا ازدواج کرده و همسر جدیدی را اختیار کند. 

به طور کلی باید در نظر گرفته شود که مدت زمان عده در طلاق به طور معمول سه ماه و ۱۰ روز است و زن موظف است در این مدت همسر جدیدی را اختیار نکند. البته ممکن است در انواع مختلف طلاق مدت زمان عده متغیر باشد؛ برای مثال اگر دختر باکره یا زن یائسه تصمیم به طلاق بگیرد دیگر نیازی به نگه داشتن عده از سوی وی نیست. 

همچنین لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که مدت زمان در نظر گرفته شده در قانون برای عده وفات برابر با چهار ماه و ۱۰ روز است. همچنین اگر عقد موقت بین زن و مرد صورت گرفته باشد، در صورت بذل مدت از سوی مرد یا پایان یافتن مدت زمان نکاح لازم است زن دو طهر را به عنوان عده نگه دارد؛ در واقع می‌توان گفت که این مدت برابر با عده عقد موقت است. 

عده طلاق چند روز است

عده طلاق برای مرد وجود دارد؟

باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که عده تنها مخصوص زنان است و عده طلاق برای مرد یک عبارت حقوقی بی‌معنا به نظر می‌رسد. اما اگر منظور از این جمله نگه داشتن عده وفات برای شخصی است که شوهر او فوت کرده می‌بایست به این مسئله اشاره داشته باشیم که در چنین شرایطی زن می‌بایست ۴ ماه و ۱۰ روز عده نگه دارد. 

در قسمت‌های قبل اشاره کردیم که دختر باکره و زن یائسه نباید عده طلاق نگهدارند، اما در خصوص عده وفات چنین نیست. دختر باکره و زنی که به سن یائسگی نیز رسیده است در صورتی که شوهر او فوت نماید، می‌بایست ۴ ماه و ۱۰ روز را به عنوان عده وفات نگه داشته و از ازدواج مجدد خودداری به عمل آورد. 

عده طلاق توافقی چند روز است؟

سوال مهمی که ممکن است در اینجا به وجود آید این است که اگر طلاق از نوع توافقی باشد عده طلاق چند روز است؟همانطور که اشاره کردیم مدت زمانی که زن باید به عنوان عده نگه دارد برابر با سه بار دیدن عادت ماهیانه یا در صورتی که خون حیض نبیند برابر با سه ماه و ۱۰ روز است. 

طلاق توافقی در واقع نوعی از طلاق به شمار می‌رود که در آن زن و مرد به صورت همزمان برای طلاق توافق کرده و به آن تمایل اظهار می‌دارد. به طور معمول زن و مرد در خصوص تمامی حقوق مالی و غیرمالی که دارند در طلاق توافقی به توافقات کامل دست پیدا کرده و آن را در توافقنامه‌ای ثبت کرده و به دادگاه ارائه خواهند داد. 

زن در طلاق توافقی که از نوع طلاق خلع و مبارات نیز به شمار خواهد آمد، ملزم به نگه داشتن عده است. به طور معمول در طلاق توافقی زن از قسمتی از مهریه خود یا تمام آن می‌گذرد تا در عوض مرد را راضی به طلاق کند. در صورتی که زن در ایام عده به مال بذل شده یعنی مهریه خود رجوع کند این حق برای مرد در نظر گرفته خواهد شد که او نیز به زن رجوع داشته باشد و زندگی مشترک را از سر گیرد. 

عده طلاق چند روز است

کلام آخر 

همراهی شما مخاطبان عزیز باعث می‌شود تا کادر مجرب سایت برترین وکیل دلگرمی بیشتری را احساس کرده و کیفیت بالاتری را در خدمات به شما ارائه نماید. ما در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که عده طلاق چند روز است؟ اشاره داشتیم که مقدار زمانی که در شرع مقدس اسلام و قوانین مقرر در کشور برای عده در نظر گرفته شده است به نوع طلاق و همچنین نوع نکاح بستگی خواهد داشت. حال اگر سوالی برای شما در این زمینه پیش آمده است، می‌توانید آن را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا