نکات حقوقی

حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟ ⚖️【شرایط گرفتن نفقه】⚡️

در بررسی این موضوع حقوقی که حکم جلب نفقه چقدر طول می‌کشد؟ باید بگوییم که عوامل مختلفی در این خصوص تاثیرگذار است؛ اما به طور کلی می‌توانیم بگوییم که مطالبه نفقه از طریق محاکم قضایی می‌تواند بین ۲ تا ۳ ماه به طول بیانجامد. در چنین شرایطی اگر مرد علی رغم حکم دادگاه و در صورتی که استطاعت مالی او به اثبات رسیده است، از پرداخت نفقه به همسر خودداری نماید به حبس محکوم خواهد شد. در نظر بگیرید که زن برای مطالبه نفقه جاری خود می‌تواند از طریق دادگاه کیفری اقدام نماید، ولی برای مطالبه نفقه معوقه خود حتما باید از طریق دادگاه خانواده اقدامات لازم را به انجام برساند. اگر دنبال اطلاعات تکمیلی در این خصوص هستید، لطفا با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟

در پاسخ به این سوال که حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟ باید بگوییم که گرفتن حکم جلب نفقه بین ۲ تا ۳ ماه به طول می‌انجامد. در نظر داشته باشید که مطالبه نفقه یک پروسه زمانبر می‌باشد، اما شما می‌توانید با استخدام وکیل و کمک گرفتن از او در تمامی مراحل دادرسی مدت زمان رسیدگی به پرونده را کاهش دهید.

در نظر داشته باشید که اگر مرد در دادگاه نفقه حاضر نشود و همچنین لایحه‌ای را نیز به منظور دفاع از خود ارسال ننماید، حکم به صورت کاملا غیابی صادر خواهد شد. لازم به ذکر است که مرد فرصت دارد ۲۰ روز بعد از صدور حکم قطعی در خصوص مطالبه نفقه به آن اعتراض نموده و درخواست واخواهی  خود را به محاکم قضایی ارسال نماید.

حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟

حکم جلب نفقه و طلاق از طرف زن

حکم جلب نفقه و طلاق می‌توانند ارتباط حقوقی نزدیکی با یکدیگر داشته باشند. در قانون مدنی مصوب در کشور حق طلاق با مرد است و او می‌تواند حتی بدون اینکه دلیل موجه و محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نماید، همسر خود را طلاق داده و به رابطه زوجیت پایان ببخشد، اما یک شرط بسیار مهم وجود خواهد داشت. 

مرد زمانی می‌تواند همسر خود را طلاق دهد که تمامی حقوق مالی او مانند نفقه و مهریه را پرداخت کرده باشد. در صورتی که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه را در اختیار نداشته باشد، لازم است درخواست اعسار ارائه نموده و مهریه و سایر حقوق مالی زن را قسط بندی نماید. در صورت تعیین و تکلیف نفقه و مهریه است که امکان طلاق برای مرد فراهم خواهد شد. 

حال که مدت زمان حکم جلب نفقه را مورد بررسی قرار دادیم، لازم است به این موضوع نیز اشاره داشته باشیم که طلاق از طرف زن به سادگی طلاق از طرف مرد نیست. در صورتی که زن تمایل به ارائه درخواست طلاق داشته باشد و مرد به این امر رضایت پیدا نکند، لازم است تا زوجه بتواند دلایل محکمه پسندی را برای اثبات عسر و حرج خود در زندگی مشترک ارائه نماید. 

یکی از دلایل محکمه پسندی که زن می‌تواند با استناد به آن درخواست طلاق ارائه کند، نپرداختن نفقه از سوی مرد می‌باشد. در صورتی که مرد برای مدت ۶ ماه از پرداخت نفقه به همسرش استنکاف نماید و توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را نداشته و یا اینکه به عمد به همسر خود نفقه پرداخت ننماید، دادگاه به زن اجازه مطلقه شدن خواهد داد. 

همچنین باید اشاره داشته باشیم که طلاق به دلیل پرداخت نکردن نفقه یکی از شروط مهم ۱۲ گانه عقدنامه به شمار می‌رود. می‌دانیم که در صورت تحقق هر یک از شروط عقدنامه به زنی اجازه داده خواهد شد تا درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه نماید؛ در این صورت است که حتی بدون رضایت مرد نیز زوجه می‌تواند طلاق بگیرد. 

حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟

حکم جلب برای ندادن نفقه فرزند

به طور قطع می‌توانیم بگوییم بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور حکم جلب برای ندادن نفقه فرزند امکان‌پذیر است. یکی از مهمترین تکالیفی که پدر در قبال فرزندان خود بر عهده دارد، این است که به آنها نفقه پرداخت نماید و اجازه ندهد که آنها در تامین نیازهای اولیه زندگی خود و امرار معاش با مشکلات مالی بسیاری روبرو شوند. 

اما در شرایطی شاهد این موضوع هستیم که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را دارد، اما از پرداخت کردن نفقه به فرزند دختر یا پسر خود امتناع می‌کند. در این صورت است که از نظر قانونی پسر یا دختری که به سن قانونی رسیده باشند و یا اینکه مادر و قیم آنها می‌توانند دادخواست مطالبه نفقه فرزند را به دادگاه ارائه کنند. 

اگر علیرغم اخطارها و هشدارهای دادگاه پدر همچنان از پرداخت کردن نفقه به فرزندان خود استنکاف نماید و هشدارهای دادگاه را نادیده بگیرد، امکان دریافت حکم جلب او وجود دارد. حال که به این موضوع پرداختیم که حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد، لازم است این مسئله را نیز در نظر بگیریم که نپرداختن نفقه می‌تواند تبعات قانونی بسیاری به دنبال داشته باشد. 

در ماده ۵۴ از قانون حمایت از خانواده ذکر شده است که اگر مردی از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع کند، مجازات‌های شدیدی در انتظار او می‌باشد. این مجازات‌ها شامل حبس ۶ ماه تا دو سال خواهد بود. اگر مایل هستید در این خصوص اطلاعات کامل‌تری را به دست آورید و یا اینکه به دنبال تکمیل دانش حقوقی خود در این زمینه می‌باشید به شما توصیه می‌کنیم که از وکلای کارکشته مشاوره حقوقی دریافت نمایید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

پرداخت نکردن نفقه معوقه چه تبعاتی دارد؟

حال که دریافتیم حکم جلب نفقه چه مدت زمان طول می کشد، لازم است این مسئله را نیز در نظر بگیریم که پرداخت نکردن نفقه معوقه می‌تواند تبعات قانونی سنگینی برای مرد به دنبال داشته باشد. این مسئله را در نظر بگیرید که قانونگذار برای مطالبه نفقه و ضمانت اجرایی مربوط به آن از جنبه‌های حقوقی و کیفری وارد عمل شده است. 

مرد موظف است تا نفقه جاری و معوقه همسر خود را به طور کامل پرداخت نماید. منظور از نفقه جاری هزینه‌های حال حاضر زندگی زن مانند خوراک، پوشاک و مسکن او می‌باشد که برای امرار معاش به آنها نیاز مبرم دارد؛ اما نفقه معوقه در واقع هزینه‌هایی است که باید برای تامین زندگی زن در گذشته از سوی مرد پرداخت می‌شد و اکنون به عنوان یکی از مطالبات در نظر گرفته می‌شود. 

در صورتی زن مستحق دریافت نفقه از نظر قانونی شناخته می‌شود که از شوهر خود تمکین داشته باشد. تمکین را می‌توانیم به دو دسته تمکین عام و خاص تقسیم بندی نماییم. در تمکین عام لازم است تا زوجه در منزلی که شوهر برای او تدارک دیده سکونت داشته باشد و در تمکین خاص نیز او می‌بایست از نیازهای جنسی متعارف شوهرش تبعیت کند. 

علاوه بر همسر لازم است تا مرد هزینه‌های زندگی فرزندانش را نیز پرداخت نماید و این مسئله در ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به صراحت مورد اشاره قرار گرفته است. در صورتی که فرزندان پسر و دختر برای تامین زندگی خود به نفقه نیاز داشته باشند، می‌توانند آن را به صورت کاملا قانونی مطالبه کنند و در صورت پرداخت نکردن آن از سوی پدر مجازات‌هایی در نظر گرفته خواهد شد.

حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟

شرایط گرفتن نفقه چیست؟

پس از بررسی این موضوع که حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد، در این قسمت از مقاله لازم است در خصوص شرایط گرفتن نفقه از سوی زن نیز توضیحاتی را به شما ارائه کنیم. در ماده ۶۴۲ از قانون مجازات اسلامی اگر زن از مرد تمکین نماید و مرد استطاعت مالی لازم را داشته باشد، ولی از پرداخت نفقه استنکاف کند به سه ماه و یک روز حبس تا ۵ ماه حبس محکوم خواهد شد. 

در صورتی که قصد مطالبه نفقه جاری از سوی زن مطرح باشد، او همواره می‌تواند از طریق دادگاه کیفری اقدامات لازم را به انجام برساند. برای این کار زن لازم است به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کرده و شکواییه‌ای را برای مطالبه نفقه و ترک انفاق تنظیم نماید. همچنین دقت داشته باشید که شکایت‌نامه می‌تواند در برگه معمولی نیز تنظیم شود. 

در این صورت دادگاه کیفری جرم ترک انفاق را به دقت مورد بررسی قرار خواهد داد و حکم عادلانه‌ای را صادر خواهد کرد. در صورتی که علیرغم حکم دادگاه، مرد حاضر به پرداخت نفقه زن نباشد، بر اساس قانونی که در بالا به آن اشاره کردیم زوج به سه ماه و یک روز تا ۵ سال حبس محکوم خواهد شد. 

در صورتی که زن قصد مطالبه نفقه معوقه خود را داشته باشد، می‌بایست از جنبه حقوقی وارد عمل شده و در چنین شرایطی دادگاه خانواده مسئولیت رسیدگی به درخواست زن را بر عهده خواهد داشت. در این صورت زن می‌بایست با حضور در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم نموده و منتظر تشکیل جلسه در دادگاه باشد. 

حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟

مبلغ نفقه فرزند در سال 1404 چقدر است؟

حال که به این موضوع پرداختیم که مدت زمان حکم جلب نفقه چقدر است، لازم است نکاتی را نیز در خصوص نفقه فرزند و مبلغ دقیق آن اعلام نماییم. از نظر قانونی هرگز مقدار دقیقی برای نفقه فرزندان تعیین نشده است. در قانون مدنی تنها به مصادیق نفقه اشاره شده است. بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه شامل نیازهای اولیه و البته متعارف و متناسب با زندگی زن می‌شود. 

در صورتی که بر روی مقدار نفقه فرزندان توافقی صورت گیرد، این مسئله بدون تنش و اختلاف به سرانجام خواهد رسید و فرزندان می‌توانند هزینه‌های زندگی خود را با استفاده از مبلغ پرداخت شده از سوی پدر تامین نمایند؛ اما گاهی شاهد این موضوع هستیم که اختلافات در این زمینه به حدی عمیق است که کار به محاکم قضایی می‌رسد. 

در چنین شرایطی است که می‌بایست کارشناسان دادگستری وارد عمل شده و با در نظر گرفتن شرایط مالی پدر و همچنین نیازهای فرزند و شرایط اقتصادی جامعه مبلغ دقیقی را به عنوان نفقه تعیین نمایند. ممکن است مبلغ تعیین شده به عنوان نفقه فرزند با نفقه فرزند دیگر در محاکم قضایی کاملا متفاوت باشد؛ چرا که شرایط مالی پدر و همچنین نیازهای فرزندان با یکدیگر متفاوت است. 

به هر حال اگر پدر علیرغم توانایی مالی خود از پرداخت کردن نفقه امتناع کند، قیم یا مادر می‌تواند حکم جلب پدر را دریافت نماید. اگر علیرغم حکم جلب، پدر همچنان از پرداخت نفقه به فرزندان خود استنکاف نماید، برای او حبس تعزیری از ۶ ماه تا دو سال در نظر گرفته خواهد شد و البته تبعات قانونی دیگری نیز در انتظار پدر می‌باشد. 

کلام آخر 

از شما عزیزان تشکر می‌کنیم بابت اینکه وب سایت برترین وکیل را تا پایان مورد مطالعه قرار دادید در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که حکم جلب نفقه چقدر طول میکشد؟ اشاره نمودیم که مطالبه نفقه می‌تواند در شرایط عادی بین دو تا سه ماه به طول بینجامد. اگر سوالی در این خصوص برای شما مطرح شده است، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا