نکات حقوقی

ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ ⚖️【قانون جدید تقسیم ارث】⚡

اموالی که از شخص فوت شده به جای می‌ماند، می‌بایست بر اساس قوانین و مقرراتی که در کشور به تصویب رسیده است، بین بازماندگان او تقسیم شود تا هر یک از آنها سهم الارث خود را از آن اموال تملک کنند. علاوه بر اینکه باید به وصیت فرد در خصوص یک سوم اموال عمل کرد، همچنین باید تمامی دیون و بدهی‌های فرد فوت شده را از ماترک باقی مانده از وی نیز پرداخت نمود. دقت داشته باشید که هیچگونه تفاوتی بین تقسیم ارث مادر و پدر وجود ندارد و هر دوی آنها از یک فرمول مشخص تبعیت می‌کنند. در این مقاله سعی داریم این مطلب را مورد بررسی قرار دهیم که ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ بنابراین اگر سوالی در این خصوص دارید از شما درخواست می‌کنیم که تا پایان مقاله همراه ما باشید.

جهت مشاوره های بیشتر با بهترین وکیل ارث در تهران کلیک کنید!

ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟

بسیاری از افراد به دنبال راهی هستند تا ارثیه به جای مانده از مادر خود را تقسیم نمایند؛ بنابراین در پاسخ به این سوال که ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ باید به این نکته اشاره داشته باشیم که وراث قانونی مادر و همچنین اموالی که از وی به جای مانده است، در نوع تقسیم بندی نقش بسیار اساسی ایفا خواهد کرد و همواره باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم. 

در اینجا لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم و این مطلب را مورد بررسی قرار دهیم که آیا همسر، پدر و مادر و همچنین فرزندان فرد فوت شده در قید حیات هستند یا خیر؟ چرا که این مسئله در نحوه تقسیم بندی ارث تاثیر خواهد داشت. با توجه به این نکاتی که مورد اشاره قرار گرفت باید بگوییم که تقسیم بندی ارث مادر را می‌توانیم در چهار حالت مختلف مورد بررسی قرار دهیم:

  • در صورتی که پدر و مادر متوفی در قید حیات باشند، اما وی فرزندی نداشته یا اینکه فرزندان او فوت کرده باشند. 
  • از سوی دیگر ممکن است مادر فوت شده دارای فرزندانی در قید حیات باشد، اما پدر و مادر او در قید حیات نباشند. 
  • علاوه بر این موقعیتی وجود دارد که در آن پدر و مادر شخص فوت شده در قید حیات باشند و همچنین فرزندان او نیز جزو وراث قانونی او به شمار آیند.
  • حالت چهارمی که در اینجا مطرح می‌شود، شرایطی است که فرد فوت شده تنها دارای شوهر باشد و فرزندان و همچنین پدر و مادر او در قید حیات نباشند و جزو وارثین او به شمار نیاید.
ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود 

اگر والدین مادر در قید حیات باشند ارث او چگونه تقسیم می‌شود؟

در این قسمت از مقاله سعی داریم با توجه به قانون جدید تقسیم ارث مادر به فرزندان شرایطی را در نظر بگیریم که در آن والدین مادر فوت شده همچنان در قید حیات هستند؛ یعنی سعی داریم به تقسیم ارث مادر در شرایطی بپردازیم که تنها والدین او به عنوان وارث قانونی او به شمار می‌روند و او فرزندی ندارد و یا اینکه فرزندان او فوت شده‌اند. 

  • نحوه تقسیم بندی ارث مادر در این شرایط در ماده ۹۰۶ از قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است. فرض کنید تنها پدر یا مادر فرد فوت شده در قید حیات باشند، در این شرایط پدر یا مادر می‌تواند تمامی ماترک فرزند فوت شده خود را به عنوان سهم الارث دریافت کند. 
  • اما باید شرایطی را در نظر بگیریم که پدر و مادر شخص متوفی همزمان در قید حیات هستند، در این صورت است که دو سوم از اموال به جای مانده به پدر متوفی و یک سوم از آن به مادر متوفی خواهد رسید.
  • به طور خلاصه اگر فقط پدر یا مادر شخص متوفی در قید حیات باشند، آنها می‌توانند به تمامی ارثیه فرزندشان دسترسی پیدا کنند، اما اگر پدر و مادر به صورت همزمان در قید حیات باشند، در این شرایط سهم الارث پدر دو سوم از اموال و سهم الارث مادر یک سوم از اموال خواهد بود. 

قانون جدید ارث دختر و پسر از مادر چگونه است؟

حال در این قسمت از مقاله سعی داریم قانون جدید ارث دختر و پسر از مادر را مورد بررسی قرار دهیم؛ یعنی نیاز است به شرایطی بپردازیم که در آن مادر فوت شده دارای والدین نیست و تنها وراث قانونی او شامل فرزندان دختر و پسر می‌شود. نحوه تقسیم ارث مادر در ماده ۹۰۷ قانون مدنی در شرایطی که او دارای والدین نبوده و تنها وارثان او فرزندانش باشند، توضیحات جامعی ارائه شده است. 

  • باید همواره در تقسیم ارث به تعداد فرزندان و همچنین جنسیت آنها توجه داشت. گاهی مادر فوت شده تنها دارای یک فرزند است، خواه آن فرزند پسر باشد یا دختر، در چنین شرایطی تمام ارثیه مادر به همان یک فرزند خواهد رسید.
  • اگر مادر دارای فرزندانی با جنسیت یکسان باشد، یعنی تمامی فرزندان متوفی دختر یا تمامی فرزندان، پسر باشند، اموال به جای مانده از مادر به عنوان ماترک به صورت مساوی و یکسان بین آنها تقسیم بندی خواهد شد.
  • اگر مادر دارای فرزندان پسر و دختر باشد، در این حالت سهم الارث فرزندان پسر دو برابر سهم الارث فرزندان دختر باید در نظر گرفته شود؛ البته در این در شرایطی است که والدین شخص متوفی در قید حیات نباشند. 

نحوه تقسیم ارث مادر اگر والدین و فرزندان وراث قانونی او باشند

در قسمت‌های قبل شرایطی را در نظر گرفتیم که تنها والدین یا اینکه تنها فرزندان شخص متوفی در قید حیات باشند و نحوه تقسیم ارث را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون این سوال پیش می‌آید که اگر پدر و مادر شخص متوفی همزمان با فرزندان وی در قید حیات باشند ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ در ادامه به این سوال پاسخ جامعی ارائه خواهیم کرد. 

اگر پدر و مادر شخص متوفی به همراه یکی از دخترهای او به عنوان وراث قانونی وی شناخته شوند، در این حالت سهم الارث پدر و مادر یک ششم از اموال فرزند خواهد بود و دختر می‌تواند نیمی از اموال متوفی را به عنوان سهم الارث دریافت نماید. حاصل جمع سهام دختر و والدین متوفی برابر با پنج ششم خواهد شد. یک سهم باقیمانده با نسبت‌های تعیین شده بین وراث قانونی تقسیم خواهد شد.

در شرایطی که شخص متوفی والدین خود را در قید حیات داشته و همچنین دارای فرزندان دختر و پسر باشد، نحوه تقسیم ارث به زبان ساده به این صورت است که یک ششم از اموال به پدر و یک ششم از اموال به مادر تعلق خواهد گرفت و مابقی بین فرزندان با نسبت‌های مشخص تقسیم خواهد شد. باید به این مسئله توجه کرد که سهم الارث پسر همچنان دو برابر سهم الاث دختر است.

ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود 

تقسیم ارث مادر بین فرزندان و شوهر چگونه است؟

اکنون در این قسمت از مقاله سعی داریم تقسیم ارث مادر بین فرزندان و شوهر را مورد بررسی قرار دهیم. در ماده ۹۱۳ از قانون مدنی شرایطی در نظر گرفته شده است که در آن شوهر شخص فوت شده همچنان در قید حیات باشد. در این ماده قانونی بیان شده که اگر شخص فوت شده دارای فرزند نباشد و شوهر او تنها وارثش باشد، سهم الارث شوهر نیمی از اموال متوفی خواهد بود. 

اما در شرایطی ممکن است که علاوه بر شوهر متوفی فرزندان او نیز در قید حیات بوده و به عنوان وارثان قانونی او به شمار بروند؛ در این شرایط ارث شوهر از اموال به جای مانده از متوفی برابر با یک چهارم خواهد بود. پس از اینکه سهم الارث شوهر در نظر گرفته شد، مابقی ارثیه مادر لازم است بین فرزندان دختر و پسر با نسبت‌های مشخصی تقسیم بندی شود. 

تقسیم ارث مادر در قانون مدنی به چه صورت است؟

حتما لازم نیست که افرادی مادر خود را از دست داده باشند که به دنبال پاسخی برای این سوال بگردند که ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ باید در خصوص نحوه تقسیم بندی ارث بر اساس قانون مدنی اطلاعات جامعی را داشته باشید تا بدانید که سهم الارث هر یک از وراث در شرایطی که یکی از اعضای خانواده فوت می‌کند به چه اندازه‌ای خواهد بود. 

به زبان ساده باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که جنسیت فرزندان و همچنین تعداد آنها در نحوه تقسیم بندی ارث مادر تاثیر بسزایی خواهد داشت. در صورتی که فرزندان مادر به عنوان تنها وارثان او به شمار روند، تمامی اموال به جای مانده از شخص متوفی بین آنها و نسبت‌های مشخصی که در بالا به آن اشاره کردیم، تقسیم می‌شود. 

در قانون مدنی به این مسئله اشاره شده است که اگر مادر تنها دارای یک فرزند باشد، جدا از اینکه آن فرزند پسر است یا دختر تمامی اموال به جای مانده از مادر به او تعلق خواهد گرفت؛ اما اگر مادر دارای چند فرزند باشد که تمامی آنها دختر یا تمامی آنها پسر باشند، سهم الارث تمامی آنها با یکدیگر یکسان خواهد بود و می‌توانند از اموال به جای مانده از مادر با نسبت‌های برابر بهره‌مند شوند. 

اما در صورتی که شخص متوفی که در اینجا مادر است دارای چند فرزند با جنسیت‌های متفاوت باشد، یعنی اینکه برای مثال چند فرزند دختر و چند فرزند پسر داشته باشد، باید نحوه تقسیم ارث مادر در قانون مدنی به صورتی انجام شود که سهم پسر دو برابر سهم دختر در نظر گرفته شود. به هر حال باید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قوانین و مقررات می‌توانید با وکلای حرفه‌ای در این زمینه مشورت نمایید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟

بارها این سوال بین افراد به وجود می‌آید که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟ تمامی ما می‌دانیم که ارث پدر بین فرزندان اعم از فرزند پسر و دختر با نسبت‌های مشخصی تقسیم می‌شود و سهم الارث پسر از ارث پدر دو برابر سهم الارث دختر از ارث پدر می‌باشد. حال سعی داریم این مسئله را در نظر بگیریم که آیا این قانون در نحوه تقسیم بندی ارث مادر نیز وجود دارد یا خیر؟

باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که تفاوت چندانی بین تقسیم ارث مادر و تقسیم ارث پدر وجود ندارد و قوانین و مقررات مربوط به آن تقریبا یکسان است؛ یعنی در تقسیم بندی ارث مادر نیز همچنان سهم الارث پسر دو برابر سهم الارث دختر در نظر گرفته خواهد شد؛ یعنی دختر می‌تواند نصف سهمی که برای پسر در نظر گرفته خواهد شد را به ارث ببرد. 

در خصوص قوانین مربوط به تقسیم ارث در طی سال‌های متمادی تغییرات و اصلاحیه‌های چندانی صورت نگرفته و همچنان قانون مدنی به عنوان مرجع اصلی برای درک کامل در خصوص مباحث حقوقی در دسترس عموم می‌باشد. به هر حال برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه لازم است با وکلای حرفه‌ای و متخصص مشاوره حقوقی کرده و از آنها سوالات خود را بپرسید. 

ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود 

کلام آخر

از این که تا پایان مقاله در کنار ما بودید و ما را همراهی کردید، از شما نهایت تشکر و قدردانی را داریم و امیدواریم که مشکلات پیش آمده در زمان کم حل و فصل شود. تیم مجرب سایت برترین وکیل به این سوال پاسخ داد که ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ برای پاسخگویی به این سوال شرایط مختلفی را در نظر گرفتیم و وراث قانونی شخص متوفی را مورد ارزیابی قرار دادیم. اگر سوالی برای شما در این زمینه به وجود آمده است، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه درج نمایید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا