بذل مهریه قابل رجوع است؟ ⚖️【شرایط و چگونگی رجوع】⚡️
در بررسی این موضوع که بذل مهریه قابل رجوع است؟ میبایست به این مسئله اشاره داشته باشیم که روشهای مختلفی برای بخشیدن مهریه از سوی زن وجود دارد. ابراء مهریه، بذل مهریه، هبه مهریه و… از مهمترین روشهای بخشیدن مهریه به شمار میروند که امکان رجوع به هر یک از آنها پس از بخشیدن مهریه با دیگری متفاوت است. برای مثال باید اشاره داشته باشیم که اگر بخشیدن مهریه از طریق هبه معوض یا ابراء صورت گرفته باشد، زن دیگر نمیتواند به مهریه خود دسترسی مجدد پیدا کند. به هر حال اگر طالب این موضوع هستید که اطلاعات کاملتری را در این خصوص به دست آورید به شما توصیه میکنیم در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!
آیا بذل مهریه قابل رجوع است؟
سوال مهمی که قصد داریم در اینجا به آن پاسخ دهیم این است که بذل مهریه قابل رجوع است؟ گاهی زن بسته به تصمیم شخصی یا با مشاوره همسرش تصمیم میگیرد مهریه خود که از جمله مهمترین حقوق مالی او به شمار میرود را ببخشد؛ اما پس از مدتی باز هم بسته به تصمیم شخصی خود قصد رجوع به مهریه بذل شده را دارد.
به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که امکان رجوع به مهریه در قانون پیش بینی شده است. رجوع به مهریه بستگی به نوع بخشش آن دارد و باید در این خصوص قوانین و مقررات کشور مورد بررسی قرار گیرند. در چنین شرایطی باید نوع بخشیدن مهریه در نظر گرفته شده تا زن بتواند بر اساس آن مجدداً به مهریه بخشیده شده دست پیدا کند.
در ادامه پشیمانی از بخشیدن مهریه را به دقت مورد بررسی قرار خواهیم داد تا مشخص شود که زوجه در چه شرایطی میتواند به مهریه رجوع نماید و در چه صورتی امکان آن وجود نخواهد داشت؛ اما به شما توصیه میکنیم که برای کسب اطلاعات بیشتر با وکلای متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید و نظر آنها را در این زمینه جویا شوید.
امکان رجوع از بذل مهریه وجود دارد؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما نیز مطرح شده باشد این است که بذل مهریه قابل رجوع است؟ در صورت قابل رجوع بودن در چه صورتی زن میتواند به مهریه بخشیده شده مجدداً دست پیدا کند؟ در صورتی که زوجه قصد بخشیدن مهریه خود را داشته باشد باید به یکی از روشهای زیر متوسل شود.
اقرار به وصول مهریه: در چنین شرایطی زن میبایست به اداره ثبت مراجعه کرده و اقرارنامهای در خصوص مطالبه مهریه تنظیم نماید. در واقع زن در اقرارنامه تنظیم شده به درستی بیان مینماید که بخشی از مهریه یا تمام آن را از مرد دریافت کرده است و زوج دیگر مسئولیتی برای پرداخت آن در آینده به زن نخواهد داشت؛ چرا که زن حقوق مالی خود را دریافت کرده است.
هبه مهریه: همانطور که احتمالاً میدانید هبه به معنای هدیه دادن و بخشیدن میباشد و در خصوص مهریه نیز کاربرد دارد. در چنین شرایطی است که زن میبایست به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و اسناد مربوط به هبه مهریه را به امضا رسانده باشد. در نظر داشته باشید که اگر شخصی مال خود را به دیگری هبه کند، میتواند از هبه نیز رجوع نموده و به نوعی پشیمان شود.
بذل مهریه: بذل نیز در لغت شناسی به معنای هدیه کردن و بخشیدن است. از بذل مهریه بیشتر در طلاق توافقی که از آن در قانون به عنوان طلاق خلع و مبارات یاد میشود، استفاده میکنند. در نظر داشته باشید که این نوع از طلاق به دلیل کراهت بالای زن از مرد انجام میشود و در آن زوجه سعی میکند مقداری از مهریه خود یا تمام آن را به مرد ببخشد تا او راضی به طلاق شود.
ابراء مهریه: ابراء مهریه در شرایطی انجام میشود که زن بدون همراهی مرد به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و مهریه خود را ببخشد. در چنین شرایطی دینی برای پرداخت مهریه بر عهده زوج نیست و در بررسی این موضوع که بذل مهریه قابل رجوع است؟ باید بگوییم که اگر بخشیدن مهریه از طریق ابراء صورت گرفته باشد، زن دیگر نمیتواند به مهریه خود مجدداً دست پیدا کند.
عواقب بذل مهریه چیست؟
ممکن است بذل مهریه عواقب بسیار زیادی را برای زن به دنبال داشته باشد که در این بخش به طور کامل این مسئله را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
در صورتی که بخشیدن مهریه از طریق ابراء یا هبه معوض باشد، دیگر امکان رجوع برای زن به بذل مهریه وجود نخواهد داشت. برای مثال اگر زن مهریه خود را از طریق ابراء ببخشد و این سند در دفترخانه ثبت اسناد رسمی تنظیم شود، دیگر زن نمیتواند از کار خود پشیمان شده و به مهریه دست پیدا کند.
در طلاق توافقی شاهد این هستیم که زن مهریه خود را در ازای دریافت حق طلاق میبخشد. زن در ایام عده میتواند به مهریه خود رجوع نماید، اما باید این مسئله را بدانیم که امکان رجوع برای مرد نیز وجود دارد و ممکن است طلاق باطل اعلام شود.
در بررسی این موضوع که بذل مهریه قابل رجوع است؟ لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که زن در دوران عقد نیز میتواند مهریه خود را ببخشد. زمانی که زن باکره باشد، تنها نیمی از مهریه به او تعلق خواهد گرفت. برای مثال فرض کنید که زن مهریه معادل با یک واحد آپارتمان دارد؛ اگر طلاق پیش از نزدیکی صورت گیرد، زن تنها مالک نیمی از آپارتمان بوده و در صورت تصاحب ملک میبایست قیمت نیمی از آن را به مرد بپردازد.
در چه شرایطی امکان رجوع از بذل مهریه وجود دارد؟
در قسمتهای قبل به این مسئله اشاره داشتیم که بذل مهریه در شرایط خاصی قابل رجوع است. همچنین بیان نمودیم که روشهای مختلفی برای بخشیدن مهریه پیش روی زوجه میباشد که میتواند یکی از آنها را استفاده کند. در ادامه به بررسی برخی از شرایط مهم در این خصوص خواهیم پرداخت:
- در شرایطی که در سند بخشیدن مهریه از کلمه ابراء استفاده شده باشد، زن دیگر حق پشیمانی از بذل مهریه را نخواهد داشت و در چنین شرایطی امکان رجوع برای او وجود ندارد.
- تنها در صورتی سند بخشیدن مهریه باطل اعلام خواهد شد که خانوم صغیر یا دیوانه باشد؛ در غیر این صورت سند معتبر است و باید به آن عمل شود.
- در صورتی که در سند بخشیدن مهریه از کلمه هبه مهریه سکه استفاده شده باشد، زن امکان رجوع به آن را خواهد داشت. البته این در شرایطی امکانپذیر است که در سند مذکور هبه معوض دانسته شده باشد.
- در شرایطی که زن برای طلاق مهریه خود را هبه کرده باشد و تصمیم بگیرد در هنگام عده به مهریه بخشیده شده رجوع نماید، این امکان در اختیار مرد نیز هست که به زن رجوع کرده و در چنین شرایطی طلاق باطل است و زن و مرد میتوانند زندگی مشترک خود را ادامه دهند.
امکان فریب در بذل مهریه
باید اشاره داشته باشیم که مهریه حق مسلم زن به شمار میرود که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به این مسئله پرداخته شده است. تقریبا در تمامی شرایط به جز در صورتی که عقد نکاح باطل اعلام شود، زن میتواند مهریه خود را به صورت قانونی مطالبه کرده و مرد را ملزم به پرداخت آن کند.
این امکان نیز وجود دارد که زن پس از بخشیدن مهریه مجدداً به آن رجوع نموده و پشیمانی خود را از بخشش مهریه اعلام نماید. در برخی از موارد شاهد این موضوع هستیم که مرد برای اینکه زن را راضی به بخشیدن مهریه کند به او وعده خاصی میدهد، اما پس از اینکه زن مهریه خود را به طور کامل بخشید از انجام وعده خودداری میکند. اینجاست که فریب در بذل مهریه اتفاق میافتد.
در صورتی که زن فریب خورده باشد و از بخشیدن مهریه منصرف گردد، میتواند فریب در بذل مهریه را مطرح نماید. در چنین شرایطی ممکن است امکان رجوع به بذل مهریه برای وی فراهم شود.
رجوع از بذل مهریه چگونه انجام میشود؟
در قسمتهای قبل این مسئله را مورد بررسی قرار دادیم که بذل مهریه در قبال طلاق قابل رجوع است یا خیر؟ باید اشاره داشته باشیم که اگر زن قصد رجوع به مهریه بخشیده شده را داشته باشد میبایست به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و قصد خود را برای رجوع به مهریه اعلام نماید تا مراحل قانونی آن آغاز شود.
در چنین شرایطی است که اخطاریهای از سوی دفتر ثبت اسناد رسمی به دست شوهر خواهد رسید. دقت داشته باشید که اگر هبه مهریه در ازای طلاق صورت گرفته باشد، مرد نیز میتواند در ایام عده به همسر خود رجوع نموده و قصد خود را برای بازگشت زندگی مشترک اعلام نماید؛ در چنین شرایطی است که طلاق باطل اعلام خواهد شد.
در چنین شرایطی است که طلاق رجعی میباشد. باید اشاره داشته باشیم که در هر شرایطی میتوانیم در ایام عده به مهریه بذل شده رجوع کنیم اما باید این مسئله را در نظر گرفت که چنین امکانی نیز در اختیار مرد قرار میگیرد که به همسر خود رجوع نموده و طلاق باطل اعلام شود. بهتر است در این خصوص با وکلای متخصص مشورت کنید.
چگونگی رجوع از بذل مهریه در طلاق توافقی
در این مطلب سعی کردیم تا رجوع از بذل مهریه در طلاق توافقی و شرایط دیگر را مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات شما در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. باید اشاره داشته باشیم که طلاق توافقی در واقع نوعی از طلاق به شمار میرود که زن برای راضی کردن مرد به تعلق راضی میشود مهریه خود یا قسمتی از آن را ببخشد.
زن میتواند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی قصد خود را برای رجوع به مهریه اعلام نماید و دسترسی مجدد به مهریه خود پیدا کند. در چنین شرایطی در ایام عده این امکان برای مرد نیز وجود دارد که به زن رجوع کرده و مانع از تکمیل مراحل طلاق شود. در چنین شرایطی است که طلاق به طلاق رجعی تبدیل میشود و احکام آن در این خصوص قابل اتکا است.
در طلاق توافقی معمولاً کراهت زن از شوهر به اندازهای است که او حاضر نمیشود دیگر به زندگی مشترک ادامه دهد. در این صورت زن حاضر میشود از مهریه خود چشم پوشی کرده و آن را به مرد ببخشد تا رضایت مرد را برای طلاق به دست آورد. با کسب مشاوره حقوقی از وکلای معتبر میتوانید دانش حقوقی خود در این زمینه را افزایش دهید.
کلام آخر
همراهی شما مخاطبین عزیز با وب سایت برترین وکیل باعث میشود تا کادر مجرب ما دلگرمی بیشتری در تولید محتوا به دست آورند و خدمات گستردهتری را در اختیار شما مخاطبان قرار دهند. در این مطلب بررسی کردیم که بذل مهریه قابل رجوع است یا خیر و مهمترین شرایط آن چیست؟ به هر حال اگر میخواهید سوالات خود را در این خصوص مطرح کرده و برای آن پاسخ مناسبی پیدا کنید، میتوانید آنها را در قسمت دیدگاه درج کنید.