نکات حقوقی

حق طلاق چیست؟ هر آنچه درباره حق طلاق باید بدانید⭐️【نکات مهم】

حق طلاق در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده عمدتاً در اختیار مرد است، اما زن می‌تواند با درج شروطی در عقدنامه، این حق را به دست آورد. برای مثال، زن می‌تواند از مرد وکالت بگیرد تا در شرایط خاصی مانند عدم پرداخت نفقه، اعتیاد یا سوءرفتار مرد، خودش درخواست طلاق کند. همچنین، در مواردی مانند غیبت طولانی مرد یا بیماری صعب‌العلاج او، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه درخواست طلاق دهد. علاوه بر این، اگر زن به دلیل کراهت از مرد بخواهد جدا شود، می‌تواند با بخشیدن بخشی از مهریه یا حقوق مالی خود درخواست طلاق خلع یا مبارات کند. همچنین، مرد می‌تواند در طول زندگی مشترک از طریق وکالت بلاعزل، حق طلاق را به همسر خود اعطا کند تا او در صورت نیاز بتواند مستقلانه اقدام به طلاق نماید. اگر مایل هستید اطلاعات حقوقی کاملی را درباره این موضوع به دست آورید به شما توصیه می‌کنیم در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.

شرایط گرفتن حق طلاق

مقاله پیشنهادی: بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران

حق طلاق چیست؟

در ماده 1133 قانون مدنی اشاره شده است که حق طلاق با مرد است. در اختیار داشتن حق طلاق به این معناست که مرد می‌تواند هر زمان که اراده کرد حتی بدون ارائه دلایل موجه همسرش را طلاق بدهد. اما بر اساس قانون حمایت از خانواده مرد می‌تواند از طریق وکالت بلاعزل حق طلاق را به زن هم بدهد. 

مرد می‌تواند پیش از جاری شدن عقد نکاح یا اینکه در طول زندگی مشترک حق طلاق را به همسرش بدهد. در صورتی که مرد به همسرش حق طلاق را بدهد، این حق برای خود او از بین نمی‌رود. یعنی در چنین شرایطی هم زن و هم مرد می‌توانند هر زمان که اراده کردند برای پایان دادن به زندگی مشترک اقدام نمایند. 

اگر شما به عنوان یک مرد به همسرتان حق طلاق داده‌اید چنین نیست که این حق را از خودتان سلب کنید. شما نیز می‌توانید به مانند همسرتان برای طلاق درخواست بدهید. زن نیز می‌تواند با گرفتن وکیل و با در دست داشتن وکالت حق طلاق در دادگاه خانواده حاضر شده و حتی بدون رضایت همسرش نیز از او جدا گردد. 

شرایط لازم برای داشتن حق طلاق

حالا که فهمیدیم حق طلاق چیست لازم می‌باشد به این موضوع اشاره داشته باشیم که زن برخلاف مرد تنها در برخی از موارد خاص حق طلاق را در اختیار دارد. یعنی در چنین شرایطی زن می‌تواند حتی بدون رضایت مرد نیز از او جدا شود. در ادامه برخی از مهمترین شرایط داشتن حق طلاق برای زن را مورد بررسی قرار می‌دهیم: 

  • عقیم بودن مرد به گونه‌ای که نتواند برای 5 سال همسرش را بارور نماید البته باید این موضوع در پزشکی قانونی مورد تایید پزشکان قرار بگیرد.
  • خودداری مرد از پرداخت نفقه یا عدم توانایی مالی لازم برای پرداخت خرجی به همسر در طول زندگی مشترک 
  • اگر مرد به مدت 5 سال یا بیشتر محکوم به حبس شود زن می‌تواند حتی بدون اجازه او نیز جدا شده و درخواست طلاق بدهد. 
  • جنون مرد یا ابتلای وی به بیماری‌های صعب العلاج. این موضوع نیز باید مورد تایید پزشکی قانونی قرار بگیرد. 
  • خودداری مرد از انجام وظایف زناشویی 
  • اگر زن بتواند با ارائه دلایل و مستندات کافی رابطه نامشروع همسرش را اثبات کند می‌تواند حق طلاق را در اختیار بگیرد. 
  • ترک کردن زندگی مشترک توسط مرد به مدت 6 ماه یا بیشتر از آن به گونه‌ای که هیچ گونه اطلاعی از او در دسترس نباشد. 
  • اشتغال مرد به آن دسته از مشاغلی که آبروی زن را مورد تهدید قرار می‌دهد. 

وجود هر یک از شرایط بالا باعث می‌شود تا زندگی زن در سختی بیش از حدی قرار بگیرد. به هر حال اگر زن بتواند عسر و حرج خود را در زندگی مشترک اثبات کند حق طلاق را به دست خواهد آورد. با در دست داشتن حق طلاق زن می‌تواند زندگی مشترک را تمام کند حتی در شرایطی که مرد راضی به طلاق نباشد. 

حق طلاق و مهریه

اگر زن حق طلاق را داشته باشد تکلیف مهریه چه می شود؟

طلاق با داشتن حق طلاق برای زن امکان‌پذیر است. از سوی دیگر اگر زن حق طلاق را در اختیار داشته باشد، می‌تواند مهریه خود را نیز مطالبه کند. چرا که مهریه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار می‌رود. اما در برخی از موارد شاهد این هستیم که مرد تنها در صورتی به همسرش وکالت در طلاق می‌دهد که او نیز از مهریه چشم پوشی کند. 

در صورتی که زن مهریه خود را بخشیده باشد دیگر نمی‌تواند آن را مطالبه کند. اما اگر دریافت وکالت بلاعزل در طلاق در ازای مهریه نباشد زن همچنان می‌تواند برای مهریه خود به صورت قانونی درخواست بدهد. دادن حق طلاق به زن باید در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد. 

در شرایطی ممکن است زندگی زن در سختی بیش از حد قرار بگیرد و عسر و حرج او در دادگاه اثبات شود. یعنی در درخواست طلاق از طرف زن هم امکان مطالبه مهریه وجود دارد. مهریه جزو حقوق مالی زن است که تقریباً در همه شرایط قابل وصول است و مرد نمی‌تواند زن را از این حق محروم کند. 

قانون جدید حق طلاق

حق طلاق و استفاده از وکیل

در صورتی که زن حق طلاق را در اختیار داشته باشد برای جدایی حتماً باید به سراغ وکلای دادگستری برود. اشاره کردیم که حق طلاق با مرد است و او می‌تواند از طریق وکالت بلاعزل این حق را در اختیار همسر خود نیز قرار دهد. اما اگر زن قصد طلاق گرفتن از همسرش را با استفاده از وکالت در طلاق داشته باشد حتماً باید به نیابت از شوهرش وکیل بگیرد. 

در صورتی که زن وکیل بگیرد دیگر نیازی به حضور شوهر در دادگاه نیست. اگر حق طلاق را در اختیار دارید و می‌خواهید از همسرتان جدا شوید به شما توصیه می‌کنیم به سراغ وکلایی بروید که در این حوزه تخصص‌های لازم را در اختیار دارند. 

نکات مهم حق طلاق

چگونه حق طلاق را از شوهرم بگیرم؟

برای گرفتن حق طلاق دو راه پیش روی شما است. اگر هنوز با همسرتان ازدواج نکرده اید می‌توانید حق طلاق را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد نامه درج کنید. اما اگر در طول زندگی مشترک قصد دارید حق طلاق را از همسرتان بگیرید می‌توانید به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و از این طریق وکالت بلاعزل دریافت نمایید. 

زن و شوهر بر اساس قوانین و مقررات هر شرطی که داشته باشند را می‌توانند در زمان عقد نکاح در سند ازدواج درج کنند. چنانچه می‌خواهید حق طلاق را از همسرتان بگیرید می‌توانید آن را به عنوان یکی از شروط ضمن عقدنامه درج کنید. مرد نیز باید در مقابل این شرط را بپذیرد و پای آن را امضا کند. 

اما در طول زندگی مشترک معمولاً مرد زمانی حق طلاق را به شما می‌دهد که شما نیز از مهریه یا حقوق دیگری بگذرید. اگر حق طلاق از طریق وکالت بلاعزل به زن داده شده باشد، مرد دیگر نمی‌تواند آن را از زن پس بگیرد و قرارداد را فسخ کند. 

مزایا و معایب دادن حق طلاق به زن

مهمترین معایب دادن حق طلاق به زن این است که در برخی از شرایط ممکن است همسرتان احساسی تصمیم بگیرد و به دادگاه درخواست طلاق بدهد. اگر شما به همسرتان حق طلاق بدهید دیگر نمی‌توانید آن را پس بگیرید. در چنین شرایطی زن می‌تواند با حضور در دادگاه و بدون نیاز به رضایت شما طلاق بگیرد. 

دادن حق طلاق تنها برای زن دارای مزایا می‌باشد. زن اگر حق طلاق داشته باشد در سریع‌ترین زمان ممکن می‌تواند به زندگی مشترک پایان بدهد. یعنی در چنین شرایطی دیگر نیازی نیست تا دلایل موجهی را برای پایان دادن به زندگی مشترک به دادگاه ارائه کند. او حتی بدون هیچ گونه دلیل خاصی می‌تواند خود را مطلقه کند. 

نباید فراموش کنیم که اگر زن وکالت در طلاق را در اختیار نداشته باشد فرآیند طلاق برای او پیچیده و طولانی می‌شود. از سوی دیگر ممکن است مرد در ازای وکالت بلاعزل در طلاق از همسرش بخواهد که مهریه خود را به طور کامل ببخشد. در این صورت است که مرد نیز از مزایای خاصی برخوردار می‌شود. 

معایب دادن حق طلاق به زن

نکات مهم در مورد حق طلاق

در ادامه برخی از نکات مهم درباره وکالت در طلاق یا همان حق طلاق را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

  • در نظام حقوقی ایران، حق طلاق به طور معمول در اختیار مرد است، مگر اینکه در عقدنامه شرطی به نفع زن درج شده باشد. این شرط می‌تواند به زن حق طلاق بدهد یا شرایطی را تعیین کند که در صورت تحقق آنها، زن بتواند درخواست طلاق کند.  
  • زن می‌تواند در عقدنامه از مرد وکالت بگیرد که در صورت وقوع شرایط خاصی (مانند عدم پرداخت نفقه، اعتیاد مرد یا سوء رفتار) بتواند به جای مرد، طلاق را اجرا کند. این وکالت باید به صورت صریح و روشن در عقدنامه قید شود.
  • در مواردی که زن به دلیل کراهت از مرد، تمایل به طلاق دارد، می‌تواند با بخشیدن بخشی از حقوق مالی خود (مهریه یا سایر حقوق) به مرد، درخواست طلاق خلع یا مبارات کند. این نوع طلاق نیاز به رضایت مرد دارد، مگر اینکه زن بتواند در دادگاه اثبات کند که ادامه زندگی برای او غیرقابل تحمل است.  
  • در برخی موارد خاص، مانند عدم پرداخت نفقه، غیبت طولانی مرد یا بیماری صعب‌العلاج او، زن می‌تواند از دادگاه درخواست طلاق کند. در این موارد، دادگاه پس از بررسی شرایط، می‌تواند حکم به طلاق دهد، حتی اگر مرد مخالف باشد.  
  • در مواردی که زن حق طلاق دارد یا شرایطی برای طلاق فراهم است، دادگاه نقش مهمی در بررسی ادله و مستندات زن ایفا می‌کند. دادگاه باید اطمینان حاصل کند که شرایط مندرج در عقدنامه یا قانون محقق شده است و سپس حکم به طلاق صادر کند.  
  • با توجه به پیچیدگی‌های قانونی و شرایط مختلفی که ممکن است در هر پرونده طلاق وجود داشته باشد، مشاوره با یک وکیل مجرب ضروری است. وکیل می‌تواند به زن کمک کند تا از حقوق خود به بهترین شکل دفاع کند و در صورت لزوم، شرایطی را در عقدنامه درج کند که امنیت و حقوق او را در آینده تضمین کند.
  • اگر اعطای وکالت در طلاق از نوع وکالت بلاعزل باشد، فسخ آن توسط مرد غیر ممکن می‌شود. بنابراین پیش از هرگونه اقدام قانونی در این زمینه باید از وکلای معتبر مشاوره حقوقی دریافت کنید و حتماً شرطی را برای فسخ وکالت در قرارداد بگنجانید. 
متن وکالت حق طلاق به زن

کلام آخر

اگر قصد اعطای حق طلاق به همسر خود را دارید لازم است پیش از هرگونه اقدامی با وکلای دادگستری مشاوره حقوقی کنید. وکالت بلاعزل در طلاق باعث می‌شود تا مرد دیگر نتواند این حق را از همسرش بازپس بگیرد. همچنین اگر در ازای دریافت وکالت در طلاق حاضر شده‌اید که مهریه خود را به همسرتان ببخشید لازم است بذل مهریه نیز با کمک وکلا اتفاق بیفتد. هرگونه اشتباه در این زمینه می‌تواند آینده شما را تحت تاثیر قرار داده و اثرات منفی بر روی آن باقی بگذارد. اگر سوالی درباره مطالب ذکر شده دارید آن را در قسمت دیدگاه بپرسید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ بدهیم.

5/5 - (2 امتیاز)

زینب رحمانی

به عنوان یک طراح سایت و نویسنده، دائما در حال یادگیری هستم، همیشه تلاش کردم تا تمام توان خودم رو به کار بگیرم و مطالب حقوقی دقیقی رو در اختیار شما قرار بدم تا شاید بتونم به این شکل گره ای از مشکلات حقوقی شما باز کنم. اگر سوال و نظری درباره مقالات دارین حتما ازم بپرسین:)

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا