نکات حقوقی

طلاق به دلیل حبس زوج ⚖️【شرایط و مراحل طلاق از شوهر زندانی】⚡️

طلاق به دلیل حبس زوج امکان‌پذیر است. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور و شروط ضمن عقدنامه، اگر مرد به ۵ سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شود، زن با استفاده از این دلیل محکمه پسند می‌تواند درخواست طلاق ارائه کند. با زندانی شدن مرد زندگی زن در مشقت و سختی بیش از حد قرار می‌گیرد و تحمل زندگی برای او سخت می‌شود. در چنین شرایطی زن می‌تواند مهریه خود را نیز از مرد دریافت نماید. حتی در صورتی که مرد راضی به طلاق نباشد باز هم قاضی با درخواست طلاق زن در چنین شرایطی موافقت خواهد کرد. اطلاعات بیشتر در این خصوص را در ادامه مقاله سایت برترین وکیل دنبال کنید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

طلاق به دلیل حبس زوج امکان‌پذیر است؟

پیش از اینکه در خصوص طلاق به دلیل حبس زوج توضیحات کاملی را ارائه دهیم، باید اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی حق طلاق به مرد سپرده شده است؛ یعنی مرد به صورت یک طرفه هر زمان که اراده نمود، می‌تواند همسرش را به شرط پرداخت کردن حقوق مالی مانند مهریه و نفقه طلاق دهد، اما شرایط برای طلاق از طرف زن قدری متفاوت است. 

زن تنها در صورتی می‌تواند از همسرش طلاق بگیرد که دلایل محکمه پسند به دادگاه ارائه نموده و یا اینکه وکالت در طلاق را دریافت کرده باشد. در واقع زن زمانی می‌تواند به صورت یک طرفه از همسر خود جدا شود که عسر و حرج خود در زندگی مشترک را به اثبات رسانده باشد.

ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی اشاره می‌کند که عسر و حرج شرایطی در زندگی زن است که تداوم زندگی مشترک را برای او غیر قابل تحمل خواهد کرد. در این ماده قانونی اشاره شده که اگر مرد به حبس ۵ سال یا بیشتر از آن محکوم شده باشد، همسرش می‌تواند با استناد به این موضوع عسر و حرج خود را در زندگی مشترک اثبات کرده و به صورت یک طرفه طلاق بگیرد. 

در زمان جاری شدن عقد نکاح مرد مختار است که برخی از شروط ۱۲ گانه ضمن عقدنامه را بپذیرد. یکی از مهمترین شروط ضمن عقدنامه محکومیت مرد به ۵ سال حبس یا بیشتر از آن است. اگر مرد این شرط را در عقدنامه پذیرفته باشد، زوجه می‌تواند با استناد به این موضوع به دادگاه دادخواست طلاق ارائه نماید. 

طلاق به دلیل حبس زوج

شرایط طلاق به دلیل حبس زوج 

پیش از این در خصوص طلاق از شوهر زندانی به این مسئله اشاره کردیم که اگر مرد بر اثر جرمی که مرتکب شده به ۵ سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شود، به زن اجازه داده می‌شود که از او طلاق بگیرد. البته باید اشاره داشته باشیم که دو شرط بسیار مهم در این خصوص وجود دارد که در صورت تحقق آنها زن می‌تواند به صورت یک طرفه درخواست طلاق ارائه کند. 

قطعی بودن محکومیت مرد را می‌توانیم به عنوان نخستین شرط طلاق یک طرفه از طرف زن به شمار آوریم؛ یعنی در شرایطی که مرد در زندان بوده و حکم قطعی از سوی دادگاه برای محکومیت او صادر نشود، زن نمی‌تواند با استناد به این موضوع به دادگاه درخواست طلاق ارائه کند. عسر و حرج زن زمانی اتفاق می‌افتد که حکم قطعی در خصوص حبس مرد صادر شده باشد. 

شرط دومی که باید در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم، این است که میزان محکومیت مرد باید ۵ سال یا بیشتر از آن باشد. مرد زندانی به دلیل حبس ممکن است نتواند نفقه زن را پرداخت نماید؛ در بسیاری از پرونده‌ها شاهد این هستیم که خانم‌ها با استناد به همین موضوع درخواست طلاق می‌نمایند و از مرد حتی بدون رضایت وی نیز طلاق می‌گیرند. 

در ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی اشاره شده که اگر مرد به مدت ۶ ماه یا بیشتر از آن از پرداخت نفقه همسرش استنکاف نماید، زوجه می‌تواند با استناد به این موضوع درخواست طلاق ارائه کند. در چنین شرایطی اگر مرد نتواند به دلیل زندانی بودن خرجی همسر و فرزندش را پرداخت کند، زن از نظر قانونی می‌تواند عسر و حرج خود را اثبات کرده و طلاق بگیرد. 

طلاق توافقی به دلیل حبس زوج 

اشاره کردیم که محکومیت کیفری در طلاق می‌تواند باعث شود تا زن بتواند یک طرفه درخواست جدا شدن از مرد را ارائه کند؛ اما برای این امر شرایطی را برشمردیم. در درجه اول اشاره کردیم که باید محکومیت مرد بالاتر از ۵ سال باشد. در صورتی که مرد به کمتر از ۵ سال حبس محکوم شده باشد، زن می‌تواند از طریق نپرداختن نفقه نیز برای طلاق اقدام نماید. 

از سوی دیگر باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که گاهی مرد نیز راضی به طلاق است؛ در چنین شرایطی زوجین می‌توانند از طریق طلاق توافقی اقدام نمایند. در طلاق توافقی، زن حاضر می‌شود از حقوق مالی خود مانند مهریه بگذرد تا مرد را راضی به طلاق نماید. 

طلاق توافقی مخصوص آن دسته از زوجینی است که مرد با بخشیدن مهریه راضی به طلاق دادن همسرش می‌شود. از آنجایی که حق طلاق با مرد است، در صورت عدم رضایت وی زن ملزم می‌شود تا عسر و حرج خود را در زندگی مشترک اثبات نماید؛ در غیر این صورت به او مجوز طلاق داده نخواهد شد. در طلاق توافقی می‌بایست حتما توافق‌نامه‌ای به صورت دقیق تنظیم شده و در اختیار مقامات قضایی قرار گیرد. در توافقنامه ذکر شده تمامی حقوق مالی و غیرمالی زوجین تعیین تکلیف خواهد شد. 

طلاق به دلیل حبس زوج

مراحل طلاق به دلیل حبس زوج 

لازم است مراحل طلاق به دلیل حبس زوج، به دقت طی شود. اولین مرحله این است که زوج دادخواست مربوطه را با دقت تنظیم نموده و تمامی دلایل خود برای طلاق را در آن شرح دهد. تمامی شرایط طلاق از طرف زن در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی ذکر شده است؛ دادخواست تنظیم شده باید با مواد قانونی بیان شده مطابقت داشته باشد. 

در این مرحله ابلاغیه‌ای از سوی دادگاه برای زوج ارسال خواهد شد تا او متوجه طرح دعوی از سوی زن شود. در شرایطی که زن وکیل استخدام کرده باشد، در تمامی مراحل دادرسی از حقوق قانونی‌ وی دفاع خواهد کرد. طلاق از طرف زن پیچیدگی بالایی دارد و بهتر است زن برای طرح دعوی در این خصوص حتما از وکلای خبره کمک بگیرد. 

در دادگاه زن موظف است این مسئله را به اثبات برساند که مرد به ۵ سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شده است. در مرحله بعد زن باید به اثبات این موضوع بپردازد که محکومیت مرد به حبس باعث ایجاد شرایط سخت و غیر قابل تحمل در زندگی مشترک شده است؛ در چنین شرایطی باید رای قطعی کیفری برای مرد به دادخواست پیوست شود. 

در نظر داشته باشید که در چنین شرایطی قاضی پرونده دفاعیات هر دو طرف را به طور کامل خواهد شنید و در نهایت حکم نهایی را صادر خواهد کرد. اگر زن بتواند عسر و حرج خود را در دادگاه اثبات نماید، حتی بدون رضایت مرد به او اجازه طلاق داده خواهد شد. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!


تکلیف نفقه زن در طلاق به دلیل حبس زوج 

در خصوص نفقه زنی که شوهرش زندان است، باید به این نکته اشاره داشته باشیم که بر اساس ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی پرداخت تمامی هزینه‌های متعارف زندگی مشترک بر عهده مرد است. او موظف است که این نیازها را متناسب با وضعیت اجتماعی زن برطرف نماید.

دقت داشته باشید که نفقه می‌تواند شامل خوراک، غذا، پوشاک، مسکن و مانند آن باشد. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که نفقه جزو مهم‌ترین حقوق مالی زن در طلاق است که در صورت تمکین زن از شوهر می‌بایست به طور کامل پرداخت شود. تنها به زن ناشزه نفقه تعلق نخواهد گرفت. 

حتی در صورتی که مرد در حبس به سر ببرد باز هم باید خرجی همسر خود را به طور کامل پرداخت نماید. در واقع اگر مرد منبع درآمدی داشته باشد، می‌بایست نفقه زن از این طریق پرداخت شود تا او از بابت تامین هزینه‌های زندگی با مشکلات جدی روبرو نشده و بتواند از این طریق امرار معاش نماید. 

اما در صورتی که مرد منبع درآمد مشخصی نداشته باشد، می‌توان از طریق اموال مرد هزینه‌های مربوط به نفقه زن را پرداخت نمود. در صورتی که مرد زندانی نتواند هزینه‌های زندگی همسرش را پرداخت کند، به زوجه اجازه داده خواهد شد تا دادخواست مطالبه نفقه را ارائه نموده و در صورت استنکاف مرد از او طلاق بگیرد. 

طلاق به دلیل حبس زوج

کلام آخر 

در این مقاله از سایت برترین وکیل اشاره کردیم که طلاق به دلیل حبس زوج امکان‌پذیر است. برای این کار لازم است زن به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کرده و دادخواست طلاق یک طرفه را تنظیم نماید. زن باید دلایل محکمه پسند و همچنین مدارک مربوط به آن را نیز به دادخواست طلاق ضمیمه نماید. اگر می‌خواهید در این خصوص با سایر مخاطبان تبادل نظر داشته باشید، به قسمت دیدگاه مراجعه نمایید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا