نکات حقوقی

شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد ⚖️【طلاق به دلیل اعتیاد】⚡️

شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد به این صورت است که زوجه می‌تواند به اجرای ثبت یا دادگاه خانواده مراجعه نموده و مطالبه مهریه کند. حتی در صورتی که مرد به انواع مواد مخدر نیز اعتیاد داشته باشد، باز هم از پرداخت مهریه معاف نخواهد شد و می‌بایست مطالبات زن در این خصوص را پرداخت کند. در چنین شرایطی اگر مرد مهریه زن را پرداخت نکند به حبس محکوم خواهد شد؛ اما مرد می‌تواند در صورت عدم استطاعت مالی برای پرداخت مهریه دادخواست اعسار ارائه کند. اگر با درخواست اعسار از پرداخت مهریه موافقت شود مرد ملزم می‌گردد تا مهریه زن را به صورت اقساطی در اختیار او قرار داده و رضایتش را جلب کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به شما توصیه می‌کنیم در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!

شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد چگونه است؟

مهریه را می‌توان جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار آورد؛ باید اشاره داشته باشیم که شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد در قانون ذکر شده است. پس از خوانده شدن عقد نکاح، مرد موظف است هر زمان که زن اراده نمود، مهریه او را بپردازد؛ حتی در صورتی که مرد معتاد باشد باز هم باید حقوق مالی زن در خصوص مهریه را بپردازد. 

صرف اعتیاد مرد نمی‌تواند عاملی برای طلاق به شمار آید؛ در واقع اگر مرد معتاد باشد زن می‌بایست در محاکم قضایی این مسئله را به اثبات برساند که بر اثر اعتیاد مرد زندگی او در عسر و حرج قرار گرفته است. در صورتی که مرد معتاد باشد، زن می‌تواند پس از مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت یا دادگاه خانواده جهت توقیف اعمال مرد اقدام نماید. 

در شرایطی نیز ممکن است که زن مهریه خود را از طریق بذل یا ابراء به مرد بخشیده باشد؛ در این صورت زن دیگر نمی‌تواند مهریه خود را از مرد مطالبه نماید. در صورتی که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن را در اختیار نداشته باشد، می‌تواند به دادگاه درخواست اعسار از پرداخت مهریه ارائه کند؛ در چنین شرایطی است که مهریه برای مرد قسط بندی خواهد شد. 

طلاق از طرف زن معمولا پیچیدگی‌های خاص خود را دارد؛ به همین دلیل ممکن است در مدت زمان طولانی به انجام برسد. در چنین شرایطی گاهی شاهد این موضوع هستیم که زن مهریه خود را می‌بخشد تا مرد را راضی به طلاق کند؛ توافق صورت گرفته در این خصوص مورد تایید دادگاه می‌باشد؛ البته مطالبه مهریه پیش از طلاق هم امکان‌پذیر است.

طلاق از طرف زن به دلیل اعتیاد مرد

طلاق از طرف زن به دلیل اعتیاد مرد 

حال که در خصوص شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد توضیح دادیم، لازم است به این مسئله نیز اشاره داشته باشیم که زن علاوه بر طلاق توافقی می‌تواند به صورت یک طرفه هم برای پایان دادن به رابطه زوجیت اقدام نماید. این مسئله را در نظر بگیرید که اگر زن نتواند رضایت مرد معتاد را برای طلاق به دست آورد، می‌تواند به صورت یک طرفه دادخواست طلاق را تنظیم نموده و در اختیار مقامات قضایی قرار دهد. 

حسب ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی به این مسئله اشاره شده است که حق طلاق با مرد است و در واقع برای پایان دادن به رابطه زوجیت می‌بایست رضایت مرد وجود داشته باشد؛ اما قانون شرایطی را در نظر گرفته است که اگر زندگی زن در عسر و حرج قرار بگیرد، او بتواند برای طلاق یک طرف اقدام نماید. عسر و حرج به معنای سختی بیش از حد در زندگی زن می‌باشد. 

اینکه زن در دادگاه اثبات نماید مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد دارد برای طلاق کفایت نمی‌کند؛ بلکه او می‌تواند این مسئله را به اثبات برساند که اعتیاد مرد برای او ضرر و زیان‌های بسیار زیادی را به دنبال داشته است؛ در این صورت است که عسر و حرج زندگی زن به اثبات می‌رسد و قاضی پرونده با جدایی موافقت خواهد کرد. 

فرض کنید که به دلیل اعتیاد مرد به شیشه یا انواع مواد مخدر و همچنین مشروبات الکلی او دیگر قادر به پرداخت نفقه و خرجی به زن نیست. همچنین ممکن است مرد از مواد توهم زا استفاده کرده و همین مسئله باعث سوء رفتار مداوم او و به خطر افتادن جان خانواده شود؛ تمامی این موارد به زن اجازه می‌دهد که حتی بدون رضایت مرد نیز از او جدا شود. 

طلاق از شوهر معتاد چقدر طول می‌کشد؟

بسیاری از خانم‌هایی که با شوهر معتاد زندگی می‌کنند اغلب این سوال را می‌پرسند که طلاق از شوهر معتاد چقدر طول می‌کشد؟ باید بگوییم که شرایط و جزئیات پرونده‌های طلاق با یکدیگر متفاوت است و نمی‌توانیم از قبل مدت زمان مشخصی را برای طلاق از شوهر معتاد اعلام نماییم. همچنین ممکن است که زن به صورت یک طرفه یا به صورت توافقی تصمیم به طلاق بگیرد که در مدت زمان به نتیجه رسیدن پرونده نقش موثری خواهد داشت. 

در صورتی که زن بتواند رضایت مرد معتاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی را برای طلاق جلب نماید، می‌تواند در مدت زمان کوتاهی به نتیجه برسد و به رابطه زوجیت پایان ببخشد. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که طلاق توافقی از مرد معتاد می‌تواند بین سه ماه تا ۶ ماه به نتیجه برسد. 

اما در صورتی که مرد راضی به طلاق نباشد و یا اینکه در دادگاه حضور پیدا نکند، زن می‌تواند همچنان به صورت یک طرفه درخواست طلاق را ارائه نماید که البته پیچیدگی بالایی دارد. پرونده در چنین شرایطی زمانبر خواهد بود؛ چرا که زن نیاز دارد با استفاده از دلایل محکمه پسند عسر و حرج و همچنین سختی بیش از حد خود در زندگی مشترک را به اثبات برساند تا به او مجوز طلاق داده شود.

در طلاق از طرف زن به دلیل اعتیاد مرد ممکن است شاهد یک سال طی نمودن مراحل دادرسی باشیم. همچنین اگر مرد به حکم طلاق صادر شده از سوی دادگاه اعتراض نماید، ممکن است فرآیند طلاق طولانی‌تر از این هم شود. به هر حال باید تاکید داشته باشیم که استخدام وکیل می‌تواند مدت زمان طلاق را برای زن به میزان قابل توجهی کاهش دهد. 

شرایط گرفتن نفقه از شوهر معتاد

شرایط گرفتن نفقه از شوهر معتاد 

در قسمت‌های قبلی در خصوص شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد توضیحات کاملی ارائه کردیم. باید بدانیم که نفقه نیز یکی از مهمترین حقوق مالی زن به شمار می‌رود که باید در این قسمت از مقاله شرایط گرفتن آن از مرد معتاد را نیز ارزیابی کنیم. حتی اگر زن به صورت یک طرفه درخواست طلاق هم داده باشد باز مرد ملزم به پرداخت نفقه است. 

میزان نفقه زن باید در دادگاه به دقت مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد و پس از محاسبه آن توسط کارشناسان دادگستری مرد معتاد ملزم به پرداخت آن است. در صورتی که مرد در زندگی مشترک به همسر خود نفقه‌ای پرداخت نکرده باشد، می‌بایست نفقه معوقه زوجه را نیز پرداخت نماید؛ همچنین زن می‌تواند نفقه جاریه خود را نیز مطالبه کند. 

در شرایطی که مرد نفقه زن را نپردازد و از این بابت عسر و حرج زن در زندگی مشترک ثابت شود، زن می‌تواند با استناد به همین موضوع نیز درخواست طلاق کند. این مسئله را در نظر بگیرید که زن برای طلاق خود نیاز به دلایل محکمه پسند دارد تا سختی او در زندگی مشترک ثابت شود که یکی از مهمترین آنها اعتیاد مرد و یا نپرداختن نفقه است. 

البته باید اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی اشاره شده است که شرط لازم برای دریافت نفقه از سوی زن تمکین کردن او از شوهر می‌باشد. تمکین به معنای سکونت زن در منزل مشترک با شوهر و همچنین تبعیت از مسائل جنسی متعارف می‌باشد؛ البته اگر زن دلیل موجهی برای ترک خانه داشته باشد، می‌تواند علاوه بر عدم تمکین نفقه خود را به طور کامل دریافت نماید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!


در صورتی که مرد معتاد نتواند مهریه زن را بپردازد چه خواهد شد؟

حال که در خصوص شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد توضیحات کاملی را ارائه کردیم لازم است به این مطلب نیز اشاره کنیم که اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت یک جای مهریه را در اختیار نداشته باشد چه خواهد شد؟ به هر حال باید بدانیم که اگر مهریه عند المطالبه باشد، مرد ملزم است در هر شرایطی آن را در اختیار زن قرار داده و تسویه حساب نماید. 

در این صورت اگر مرد توانایی مالی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد، می‌تواند به دادگاه درخواست اعسار از پرداخت مهریه ارائه کند. در واقع مرد با ارسال دادخواست اعسار از دادگاه می‌خواهد تا مهریه را برای او قسط بندی نمایند. البته مرد باید عدم استطاعت مالی خود را با استفاده از شهادت شهود و برخی از مدارک دیگر برای قاضی پرونده به اثبات برساند تا با درخواست اعسار موافقت شود. 

اگر با درخواست اعسار از پرداخت مهریه که توسط مرد ارائه شده است موافقت شود، بر اساس میزان درآمد و همچنین دارایی‌های مرد میزان اقساط مشخص خواهد شد. اگر پس از مدتی مرد نتواند اقساط مهریه را بپردازد، می‌تواند درخواست تعدیل مهریه به دادگاه ارائه نماید تا کارشناسان دادگستری اقساط را کمتر کنند. 

در صورتی که مهریه زن از نوع مهریه عندالاستطاعه باشد زوجه در صورتی می‌تواند به آن دست پیدا کند که استطاعت مالی مرد را برای دادگاه به اثبات برساند. در صورتی که مشخص شود مرد توان مالی پرداخت مهریه را ندارد زن نمی‌تواند به حقوق مالی خود در زمینه مهریه دست پیدا کند و از آن محروم خواهد شد. 

گرفتن مهریه از شوهر معتاد

کلام آخر 

امیدواریم با استفاده از این مطالبی که در سایت برترین وکیل به رشته تحریر درآمد توانسته باشید پاسخ بسیاری از سوالات حقوقی خود را پیدا کنید؛ اما باز هم لازم است به این مسئله تاکید داشته باشیم که برای درک اطلاعات بیشتر در خصوص مباحث حقوقی بهتر است مشاوره حقوقی دریافت نمایید. در مطلب بالا تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا درباره شرایط گرفتن مهریه از شوهر معتاد توضیحات کاملی را ارائه کنیم. اشاره کردیم که در هر شرایطی مرد ملزم به پرداخت مهریه به همسر خود است. اگر سوالی درباره متن بالا دارید می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه برای ما و سایر کاربران بنویسید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا