قرارداد مشارکت مدنی ⚖️【نمونه قرارداد و نحوه تنظیم آن】⚡️
قرارداد مشارکت مدنی در واقع نوعی قرارداد بین دو یا چند نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی است که به نوعی سرمایههای نقدی و غیر نقدی خود را برای انجام کارهای اقتصادی وارد عمل میکنند. در واقع این افراد ممکن است در زمینههای مختلف اقتصادی، تولیدی، خدماتی و غیره با یکدیگر همکاری داشته باشند و انجام پروژهها را بر عهده بگیرند. مشارکت مدنی خصوصی، مشارکت مدنی با بانکها و همچنین مشارکت در ساخت را میتوان جزو مهمترین انواع این قراردادها به شمار آورد که هر یک از آنها کاربردهای خاص خود را دارند. به هر حال اگر میخواهید اطلاعات کاملتری را در این خصوص به دست آورید با ما در وب سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران کلیک کنید!
قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
این قرارداد یکی از قراردادهای پرتکرار بین اشخاص حقیقی و حقوقی با سرمایههای مادی و معنوی متفاوت است که در امور تولیدی و بازرگانی بسیار کاربرد دارد. در واقع این قراردادها به منظور انتفاع بین افراد مختلف به امضا میرسند.
این قراردادها در معاملات مختلفی مورد استفاده قرار گرفته و طیف گستردهای دارند. از جمله مهمترین کاربردهای این قرارداد میتوانیم به فعالیتهای خدماتی، تولیدی، صادرات و واردات کالا، ساخت مسکن به صورت انفرادی و انبوهسازی موارد دیگر اشاره داشت.
در واقع میتوانیم بگوییم این نوع از قراردادها نوعی از قرارداد مشارکت در کار و سرمایه به شمار میروند. در واقع هر یک از اشخاص حقیقی و حقوقی آورده مشخصی را وارد عمل کرده و از همان ابتدا درصد سودی که از انجام کار نصیب آنها خواهد شد، تعیین خواهد گردید. همچنین در قراردادهای منعقد شده مدت زمانی که طرفین مشارکت خواهند داشت نیز مشخص خواهد شد.
در قرارداد مشارکت مدنی تنها بحث سود در میان نیست؛ گاهی ممکن است کارها به بهترین شکل پیش نرود و همین مسئله منجر به بروز زیان و خسارت گردد. در چنین شرایطی تمامی طرفین در زیان حاصل شده نیز شریک میباشند و میبایست سهم خود را از بابت زیان ایجاد شده پرداخت کنند؛ یعنی طرفین علاوه بر مشارکت در سود در زیان نیز شریک میباشند.
نمونه متن قرارداد مشارکت مدنی
قرارداد مشارکت مدنی حاضر براساس مواد ۵۷۱ الی ۶۰۶ قانون بین افراد ذیل منعقد گردید:
۱_آقای/خانم ……………… فرزند …………… شماره شناسنامه ……………. صادره از…………. متولد………… به شماره ملی………
تلفن ثابت: ………………. تلفن همراه …………………… به نشانی محل مشارکت شریک اول
۲_آقای/ خانم ………………… فرزند ……………. به شماره شناسنامه ………. صادره از………… متولد …………. به شماره ملی………. تلفن ثابت: ………… تلفن همراه: …… به نشانی محل مشارکت «شریک دوم»
ماده ۱- موضوع مشارکت: عبارتست از تولید وعرضه انواع ……………. از هر قسم و بابت و لوازم جانبی آن
ماده ۲- مدت مشارکت: از تاریخ ………. لغایت ……………… به مدت یکسال تمام شمسی میباشد.
ماده ۳- محل مشارکت: تهران ……………. خیابان …………، پلاک……، مساحت………مترمربع
با آب و برق و گاز و تلفن شماره ……………… جزء پلاک ثبتی ………… که در اختیار استیفای منافع تجاری در اختیار شرکا قرار گرفته است.
ماده ۴- سرمایه شرکاء:
۴-۱_ شریک اول، محل مشارکت مندرج در ماده ۳ را به مدت یکسال از …… لغایت …………. به عنوان سرمایه خود در اختیار استفاده این مشارکت قرار داد.
۴-۲_ شریک دوم، سرمایه گذاری در امر تولید و تهیه انواع ……… را به حساب و هزینه شخصی تقبل نمود و متعهد شد کالاهای خود را در معرض فروش قرار داده و به متقاضیان عرضه نماید.
ماده ۵- مدیر مشارکت: شرکا پذیرفتند که از بین خود، آقای …………. را به عنوان مدیر این مشارکت انتخاب و نامبرده منتخب ضمن قبول سمت پذیرفت که:
۵-۱_ به طور دائم و مستمر مدیریت این مشارکت را عهده دار شود.
۵-۲_ نسبت به تهیه و خرید کالاهای موضوع قرارداد از حساب و به هزینه خود اقدام و متعاقباً کالاهای مزبور را به متقاضیان و خریداران به فروش رساند.
۵-۳_ هزینه های ناشی از انجام موضوع قرارداد «مندرج در ماده ۱» را اعم از بهای کالاها و اجناس و مواداولیه را از حساب شخصی خود بپردازد.
۵-۴_ عوارض قانونی، مالیات، ارزش افزوده، تابلو، نوسازی، بیمه، پسماند، هزینه های سوخت، آب و برق، شارژ، تلفن و گاز و سایر هزینه های جنبی و بالاسری را در مدت قرارداد از حساب خود بپردازد.
۵-۵_ نسبت به بستن حسابهای این مشارکت در پایان هر سال شمسی و نیز در پایان این قرارداد و تنظیم و امضای ترازنامه عملیات سالیانه و صورتحسابهای سود و زیان اقدام نماید.
ماده ۶- کلیه عملیات محاسباتی، حسابداری و مالی این مشارکت توسط مدیر این مشارکت در دفاتر روزنامه و کل و بدون هرگونه خدشه ثبت و ضبط میگردد.
ماده ۷- «شریک دوم» متعهد شد ماهانه مبلغ …………… تومان (……… میلیون ریال) به نحو مقطوع بابت سود مشارکت شریک اول در وجه آقا /خانم ……………… بپردازد. نوسانات بازار یا رکود اقتصادی یا زیان احتمالی تاثیری در پرداخت مبلغ موضوع این ماه ندارد و آقا/ خانم ………… متعهد است که به تعهد پرداخت وجه موضوع این ماده در حق آقا /خانم ……… اقدام نماید.
ماده ۸- کلیه مسئولیت های ناشی از انجام موضوع این مشارکت در قبال سازمان تامین اجتماعی، اتحادیه مربوطه سازمان تعزیزات حکومتی، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و کل کشور، دارایی، شهرداری، مقامات قضائی و انتظامی و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی، اداره کل کار، رفاه و امور اجتماعی، حوادث ناشی از کار در مدت قرارداد بر عهده شریک دوم «آقا / خانم…………» میباشد و شریک اول یعنی آقا / خانم……… هیچگونه تعهد و مسئولیتی از هیچ جهت در خصوص موارد مندرج در این ماده ندارد.
ماده ۹- مبلغ …………. به عنوان ودیعه حسن انجام تعهدات شریک دوم به شریک اول پرداخت شد. استرداد وجه موضوع این ماده در پایان مدت یا لدی الفسخ موکول و معلق به ایفای کلیه تعهدات شریک دوم در قبال شریک اول یا سایر اشخاص حقیقی و حقوقی ثالث میباشد. شریک دوم متعهد است در پایان مدت یا لدی الفسخ مفاصا حسابهای مالیاتی، بیمه، شهرداری و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی را برای مدت قرارداد اخذ و به شریک اول تسلیم نماید و پرداخت وجه موضوع این ماده به شریک دوم پس از اخذ و تسلیم مفاصا حساب های مذکور به شریک اول میباشد.
ماده ۱۰- اصل محرمانگی بر این قرارداد حاکم است؛ هیچ یک از دو شریک حق افشای مندرجات این قرارداد را به غیر ندارد و مسئول ضرر و زیان وارده به متضرر میباشد.
ماده ۱۱- بر فرض که شریک دوم از پرداخت وجه مندرج در ماده ۷ تاخیر یا تعلل یا استنکاف ورزد؛ شریک اول بلا درنگ حق فسخ این قرارداد را به نحو یکجانبه دارد. این حق فسخ برای شریک اول در مورد سایر تعهدات شریک دوم و عدم اجرای آنها جاری است.
ماده ۱۲- در صورت بروز اختلاف بین شرکا آقای ……… به عنوان حکم مشترک و مرضی الطرفین با حق صلح و سازش ما به اختلاف رسیدگی و رای صادر خواهد کرد. رای حکم مزبور قطعی و برای طرفین لازم الاجراست.
ماده ۱۳- این قرارداد در ۲ نسخه با اعتبار یکسان تنظیم و هریک از طرفین با امضای ذیل آن مفاد، قرارداد را تایید و یک نسخه از آن را دریافت نمود.
ویژگیهای قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
ویژگیهایی که قرارداد مشارکت مدنی به همراه دارد، باعث شده تا بسیاری از کسب و کارها از آن استقبال نمایند. دقت داشته باشید که شرکت مدنی هیچگونه نیازی به ثبت در اداره ثبت شرکتها نخواهد داشت و این مسئله را میتوانیم یکی از مهمترین مزیتهای آن در مقابل شرکتهای تجاری به شمار آوریم.
در چنین شرایطی شرکا از هزینههایی که باید بابت ثبت شرکت پرداخت نمایند، بینیاز خواهند شد و این جزو مهمترین ویژگیهای این نوع از قراردادها به شمار میرود. اشاره داشتیم که شرکتهای مدنی هیچگونه نیازی به ثبت در اداره ثبت شرکتها نخواهند داشت و همین مسئله باعث میشود تا شرکتهای مدنی از پرداخت هرگونه مالیات معاف شوند.
در چنین شرایطی است که تمامی شرکا از طریق توافقی که انجام میدهند، میتوانند شرایط قرارداد را تعیین نمایند. از دیگر ویژگیهایی که باید در اینجا مورد بررسی قرار گیرد، این است که هر یک از شرکا بدون اینکه دلیل موجهی داشته باشند، هرگز نخواهند توانست این قراردادها را فسخ کنند.
اگر یکی از طرفین بدون ارائه دلایل موجه قرارداد را فسخ نماید، میبایست غرامت پرداخت نموده و جبران خسارت کند. مشارکت مدنی خصوصی و مشارکت مدنی با بانکها و همچنین مشارکت در ساخت جزو مهمترین انواع این قراردادها به شمار خواهند رفت.
قرارداد مشارکت مدنی خصوصی چیست؟
این نوع از قرارداد جزو مهمترین انواع قرارداد مشارکت مدنی به شمار میرود که تعریف خاص به خود را دارد. اگر بخواهیم به زبان عامیانه تعریفی را برای این نوع از قراردادها ارائه دهیم، باید بگوییم که جذب سرمایه را یک طرف انجام خواهد داد و کار نیز از سوی طرف دیگر قرارداد انجام خواهد شد.
در واقع یک طرف سرمایه مادی را خواهد آورد و طرف دیگر سرمایه معنوی یا انجام کار را به طور کامل در پیش خواهد گرفت. به طرفی که جذب سرمایه انجام میدهد، مالک و به طرفی که کار را انجام خواهد داد، در اصطلاحات حقوقی و قانونی عامل گفته میشود.
هر یک از طرفین قرارداد میتواند آورده نقدی یا غیر نقدی داشته باشد. در خصوص قراردادها لازم است موضوع و همچنین زمان آغاز به کار و پایان آن مشخص شود تا از بروز اختلافات و تنشها در این زمینه جلوگیری به عمل آید.
قرارداد مشارکت مدنی با بانکها چیست؟
در قرارداد مشارکت مدنی لازم است موضوع قرارداد و همچنین میزان سرمایه و مدت زمان همکاری به طور دقیق مشخص گردد. میزان سودی که برای همکاری مشخص خواهد شد و همچنین وثیقههایی که باید برای حسن انجام کار در نظر گرفته شود، توسط بانک تعیین خواهد گردید.
بانک تمامی ظرفیتهای اقتصادی را در نظر گرفته و سپس وارد قرارداد با طرف مقابل خواهد شد. در چنین شرایطی است که بانکها تنها ملزم به دریافت حداکثر ۸۰ درصد سرمایهها میباشند.
در پایان کار این برآورد انجام میشود که در سال گذشته چه میزان از سود نصیب قراردادهای امضا شده، گردیده است؛ در چنین شرایطی سود بین بانک و اشخاص به طور مساوی تقسیم خواهد شد.
قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
در این نوع قرارداد، سازنده و مالک با یکدیگر بر روی موضوع خاص شراکت میکنند. در چنین شرایطی مالک زمین خود را برای ساخت و ساز در اختیار پیمانکار قرار میدهد و او نیز برای ساخت بنا اقدامات لازم را به انجام میرساند.
مشارکت در ساخت را میتوانیم رایجترین نوع مشارکت مدنی به شمار آوریم که قوانین و مقررات خاص خود را دارد. نخستین موضوعی که باید در خصوص تعهدات دو طرف به آن اشاره داشته باشیم، تسلیم ملک در مقابل سازنده است. حتی بدون ذکر در قرارداد نیز بدیهی است که چنین شرطی به طور کامل اجرایی شود.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران کلیک کنید!
از جمله تعهداتی که میتوانیم برای سازنده ملک در نظر بگیریم، شروع به کار در زمان مقرر، پرداخت هزینههای مربوط به ساخت و ساز، پیشبرد عملیات ساخت و ساز، رعایتهای استانداردهایی که برای ساخت و ساز وجود دارد، اداره پروژه، گرفتن پایان کار و پرداخت جریمههای مربوطه به شهرداری است.
در واقع در قرارداد مشارکت مدنی یکی از طرفین، ملکی را در اختیار پیمانکار قرار میدهد تا او با استفاده از هزینههایی که در این خصوص انجام میدهد، بر روی آن ساخت و سازی را انجام دهد. در نظر بگیرید که قرارداد تنظیم شده در این خصوص میبایست به طور دقیقی انجام شده و طرفین شرایط خود را در آن به طور کامل درج نمایند.
کلام آخر
بسیار متشکریم از این بابت که وب سایت حقوقی برترین وکیل را برای مطالعه و پاسخگویی به سوالات خود انتخاب کردید و امیدواریم که بتوانید در تمامی مراحل زندگی خود به خصوص در مباحث حقوقی موفق عمل کنید. در این مطلب تلاش کردیم تا قرارداد مشارکت مدنی را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار داده و آثار حقوقی مربوط به آن را تشریح کنیم. به هر حال اگر سوالی برای شما در این خصوص پیش آمده است، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید.