نکات حقوقی

ابطال وکالت نامه محضری ⚖️【نمونه دادخواست ابطال وکالتنامه】⚡️

ابطال وکالت نامه محضری در بسیاری از موارد به نوع وکالت امضا شده بستگی خواهد داشت. بسته به اینکه نوع وکالت‌نامه چگونه باشد، روش خاصی پیش روی وکیل و موکل است تا با استفاده از آن وکالت‌نامه را باطل کرده و آن را در دفاتر ثبت اسناد رسمی به ثبت برساند. در میان انواع وکالت‌نامه‌ها به طور معمول در وکالت نامه بلاعزل شاهد این موضوع هستیم که عزل وکیل توسط موکل امکان‌پذیر نیست و شرایط باطل کردن قرارداد نیز بسیار محدود است. به هر حال اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در این زمینه تکمیل کنید و پاسخ دقیقی را برای سوالات خود بیابید، به شما توصیه می‌کنیم با وب سایت حقوقی برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران کلیک کنید!

موارد ابطال وکالت نامه محضری 

در موارد مختلفی شاهد ابطال وکالت نامه محضری هستیم که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توانیم به فوت، جنون، عمل خلاف مقتضای عقد وکالت، عزل وکیل توسط موکل و… اشاره کرد. همچنین لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که دادگاه عمومی حقوقی، محل اقامت وکیل یا موکل دادگاه صالح برای رسیدگی به دعاوی ابطال وکالت است.

خواهان در واقع شخصی است که دعوای حقوقی را آغاز می‌نماید و خوانده شخصی است که دعوی علیه او اقامه گردیده است. ممکن است وکیل یا موکل اقدامات قانونی برای باطل کردن وکالت نامه انجام دهند؛ در چنین شرایطی فردی که از بین وکیل یا موکل دعوی را آغاز کرده باشد، خواهان و هر کس دعوا علیه او مطرح گردد را می‌توان خوانده نامید. 

در واقع وکیل یا موکل برای باطل کردن وکالت نامه لازم است به دفترخانه‌ای که وکالت نامه در آن تنظیم شده، مراجعه کند؛ در چنین شرایطی فرد باید ادله و مستندات کافی را به دادگاه ارائه نماید تا با درخواست باطل کردن وکالت‌نامه از سوی وی موافقت شود.

هزینه ابطال وکالت نامه محضری

شرایط تحقق وکالت نامه محضری 

پیش از آنکه در خصوص ابطال وکالت نامه محضری توضیحاتی را ارائه دهیم، لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که این نوع از وکالت زمانی تحقق پیدا می‌کند که وکیل و موکل رضایت کامل خود را در این خصوص اعلام کرده باشند. در واقع این عقد زمانی تحقق پیدا می‌کند که ایجاب موکل و قبول وکیل همراه آن باشد.

قبول رضایت از سوی موکل را در اصطلاحات حقوقی ایجاب می‌گویند. همچنین قبول وکیل به این معنا است که او وکالت‌نامه را پذیرفته و رسالت خود را مبنی بر آن اعلام نماید. وکالت نامه را نیز می‌توانیم نوعی سند مکتوب به شمار آوریم که در آن تمامی توافقات و تعهدات طرفین در آن ذکر می‌شود و هر یک از وکیل یا موکل ملزم به اجرای آن هستند. 

وکالت نامه می‌تواند به صورت محضری یا عادی تنظیم شود و همه چیز به توافقات طرفین بستگی خواهد داشت. در نظر داشته باشید که وکالت نامه عادی توسط وکیل و موکل و بسته به صلاحدید آنها تنظیم می‌گردد؛ اما باید بدانیم که وکالت نامه محضری در دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم و تهیه و در اختیار طرفین قرار خواهد گرفت. 

دفتریار یا سردفتر موظف هستند تا وکالت نامه رسمی یا محضری را به امضا برساند و در واقع آن را به نوعی تایید نمایند. به هر حال لازم است اطلاعات کاملی در خصوص نحوه تنظیم و ابطال وکالت‌نامه‌های عادی و رسمی در اختیار داشته باشید. 

ابطال وکالت نامه محضری بر اساس ماده ۱۹۰ قانون مدنی 

در ماده ۱۹۰ قانون مدنی به طور کامل در خصوص ابطال وکالت نامه محضری و سایر قراردادها توضیحات کاملی ارائه شده است. اگر شرایطی که در مواد قانونی مختلف مورد اشاره قرار گرفته است در قرارداد مذکور رعایت نشود، شاهد باطل شدن قراردادها خواهیم بود. 

قصد طرفین، رضایت طرفین، مشخص بودن موضوع قرارداد و مشروعیت جهت قرارداد جزو مهمترین اصول صحت قرارداد به شمار می‌روند که در ماده ۱۹۰ قانون مدنی به دقت مورد بررسی قرار گرفته‌اند. در نظر داشته باشید که اگر هر یک از اصول، مورد رعایت طرفین قرار نگیرند، شاهد این هستیم که قرارداد باطل اعلام گردد. 

این احتمال وجود دارد که موضوع قرارداد به درستی برای وکیل و موکل شرح داده نشود و آنها درک درستی در خصوص آن پیدا نکنند. همین مسئله باعث بروز اشتباهات جدی در انجام وظایف و تعهدات خواهد شد. حال سعی داریم این موضوع را بررسی کنیم که آیا اشتباهات وکیل و موکل باعث ابطال وکالت نامه محضری خواهد شد؟

بر اساس مواد قانونی باید اشاره داشته باشیم که در برخی از موارد اشتباهات صورت گرفته از سوی وکیل و موکل باعث ابطال وکالت خواهد شد. در ادامه برخی از مهم‌ترین مواردی که باعث می‌شود اشتباه صورت گرفته از سوی وکیل و موکل باعث ابطال قرارداد وکالت شود را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

اشتباه در نوع قرارداد: نوع قرارداد در واقع همان ماهیت قانونی قرارداد امضا شده است. هر یک از طرفین یعنی وکیل و موکل در هنگام امضای قراردادها باید با ماهیت حقوقی آن آشنایی داشته و نوع آن را به طور کامل بشناسند. در صورتی که اشتباهی در خصوص ماهیت حقوقی قراردادها صورت گیرد، ابطال آن حتمی خواهد بود.

اشتباه در شخص طرف قرارداد: در برخی از موارد هویت شغلی و اجتماعی افراد، عاملی برای امضای قراردادهای وکالت‌نامه به شمار می‌رود. در چنین شرایطی اگر اشتباهی در هویت شغلی و اجتماعی وکیل یا موکل صورت پذیرد، همین مسئله باعث می‌شود تا قراردادهای مذکور باطل اعلام شوند.

رای وحدت رویه در خصوص ابطال وکالت بلاعزل

نمونه دادخواست ابطال وکالت‌نامه رسمی 

خواهان:……………………………………………………

خوانده:……………………………………………………

وکيل يا نماينده قانوني:……………………….

تعيين خواسته و بهاي آن: ابطال وکالت‌نامه شماره………. دفترخانه «شماره و نام شهرستان» و نيز سند انتقال شماره…. دفترخانه «شماره و نام شهرستان» به انضمام کليه خسارات قانوني

دلائل و منضمات دادخواست: کپي مصدق: 1- وکالت‌نامه شماره……… دفترخانه «شماره و نام شهرستان» 2- مبايعه‌نامه تنظيمي 3- شهادت شهود

رياست محترم مجتمع قضايي «نام شهرستان اقامتگاه خوانده»

با سلام احتراماً به استحضار مي‌رساند:

اينجانب با تنظيم وکالت‌نامه فوق‌الاشعار به خوانده/ خواندگان در جهت اجاره منزل مسکوني خود واقع در پلاک ثبتي شماره……./……… بخش «شماره و نام شهرستان» اعطاي وکالت بلاعزل نموده‌ام نظر به اينکه خوانده/ خواندگان با تنظيم مبايعه مذکور در فوق از حدود اختيارات وکالتي اعطايي تجاوز کرده و با اقدام به تنظيم سند رسمي انتقال، خسارات زيادي را به اينجانب وارد کرده‌اند، لذا صدور حکم به ابطال وکالت‌نامه شماره…………. دفترخانه «شماره و نام شهرستان» و نيز سند انتقال قطعي معامله تنظيمي در دفترخانه «شماره و نام شهرستان» به استناد موارد 247 و 663 قانون مدني به انضمام کليه خسارات و هزينه دادرسي مورد استدعاست.

محل امضاء – مهر – انگشت

ابطال وکالت نامه جعلی 

در قسمت‌های قبل در خصوص ابطال وکالت نامه محضری یا رسمی توضیحاتی را ارائه کردیم. لازم است در این قسمت به این مسئله اشاره داشته باشیم که وکالت زمانی قانونی و رسمی دانسته می‌شود که وکیل و موکل بر روی تمامی مفاد آن به توافق رسیده و آن را از طریق امضا کردن قبول کرده باشند. 

در واقع اگر امضای طرفین، پای قراردادهای مربوط به وکالت نامه وجود نداشته باشد، هیچگونه رسمیت و وجاهت قانونی در پی نخواهد داشت. در چنین شرایطی می‌توانیم وکالت‌نامه را جعلی بدانیم. از جمله مهم‌ترین موضوعاتی است که باعث می‌شوند وکالت نامه جعلی شناخته شود، عبارتند از: خراشیدن، قلم بردن، الحاق، محو کردن، سیاه کردن، جعل در مهر یا امضای وکیل یا موکل و…

دقت داشته باشید که وکالت نامه اگر جعلی باشد، به هیچ عنوان وجاهت قانونی ندارد و در چنین شرایطی اگر فرد از آنها برای پیشبرد اهداف خود استفاده کند، در واقع مرتکب جرم شده است. در چنین شرایطی برای فرد جرم جعل در نظر گرفته شده و او به مجازات‌های سنگینی محکوم خواهد شد. 

نحوه ابطال وکالت نامه بلاعزل 

حال که در خصوص ابطال وکالت نامه محضری سخن به میان آوردیم، لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر وکالت از نوع بلاعزل باشد، برای باطل کردن آن لازم است مراحل قانونی خاصی را پشت سر بگذارید. در واقع می‌توانیم بگوییم که وکالت نوعی قرارداد جایز به شمار می‌رود. 

در واقع جایز بودن قراردادهای مربوط به وکالت‌نامه به این معنا است که هر یک از وکیل یا موکل می‌توانند بسته به اراده خود آن را منحل نمایند. در واقع موکل می‌تواند هر زمان که اراده کرد برای عزل وکیل اقدامات قانونی را انجام دهد. در مقابل وکیل نیز می‌تواند به محض اراده کردن از انجام کاری که به او محول شده، استعفا دهد. 

نوعی از وکالت‌نامه وجود دارد که به وکالت‌نامه بلاعزل معروف است و در آن موکل حق عزل وکیل را از خود سلب می‌نماید. در ادامه مهمترین روش‌های ابطال وکالت نامه بلاعزل را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

  • در صورتی که وکیل فوت نماید، وکالت بلاعزل باطل می‌شود. 
  • در شرایطی که موکل فوت نماید، شاهد این هستیم که وکالت بلاعزل نیز باطل خواهد شد. 
  • جنون وکیل نیز یکی دیگر از عوامل ابطال وکالت از نوع بلاعزل است. 
  • جنون موکل نیز جزو همین موارد به شمار می‌رود. 
  • سفیه شدن وکیل و موکل نیز جزو مهمترین عواملی است که در قانون به آن اشاره گردیده و جزو موارد ابطال وکالت به شمار می‌رود.
  • اگر وکیل و موکل بر روی انجام کاری به توافق رسیده باشند، چنانچه موضوع وکالت نامه به طور کامل انجام شود، قرارداد از میان برداشته می‌شود 
  • چنانچه مدت زمان مورد توافق برای وکالت نامه به پایان برسد، دیگر وکالت بلاعزل وجاهت نخواهد داشت.
  • اقاله عقد وکالت 
دادخواست ابطال وکالتنامه بلاعزل

نحوه ابطال وکالت نامه تام الاختیار 

در این نوع از وکالت نامه‌ها موکل تمامی تکالیف و اختیارات خود را به وکیل منتقل می‌نماید. در چنین شرایطی وکیل موظف است تا به نیابت از موکل خود این تکالیف را به انجام برساند. 

از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که وکالت نامه تام الاختیار نیز می‌تواند به صورت عادی یا محضری به تنظیم برسد؛ به هر حالت باید بگوییم که اعتبار وکالت‌نامه‌های رسمی در مقایسه با وکالت‌نامه‌های عادی بیشتر است. در ادامه شرایط ابطال وکالت تام الاختیار را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

  • در صورتی که وکیل توسط موکل عزل شده باشد، وکالت نامه تام الاختیار وجاهت قانونی نخواهد داشت و باطل اعلام خواهد گردید. 
  • در صورتی که وکیل از انجام وظایفی که به او محول شده استعفا دهد، شاهد باطل شدن این نوع از وکالت‌نامه‌ها هستیم.
  • در صورتی که وکیل و موکل فوت نمایند. 
  • در صورتی که وکیل یا موکل دچار بیماری جنون شوند، قرارداد باطل خواهد شد. 
  • از بین رفتن موضوع وکالت نیز یکی دیگر از عواملی است که باعث می‌شود وکالت تام الاختیار باطل شود. 
  • سفیه شدن وکیل یا موکل یکی از عوامل ابطال وکالت‌نامه است.
  • اگر موکل کاری مخالف با وکیل انجام دهد. 
  • در صورتی که وکیل و موکل در خصوص مدت زمان انجام موضوع وکالت‌نامه به توافق رسیده باشند، چنانچه این مدت زمان و مهلت قانونی به پایان برسد، قرارداد دیگر وجاهت قانونی نخواهد داشت. 

نحوه ابطال وکالت نامه فروش 

یکی دیگر از موضوعاتی که در ابطال وکالت نامه رسمی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، مباحث مربوط به وکالت فروش است. در واقع موکل می‌تواند با امضای وکالت نامه اختیار فروش و انتقال تمامی اموال یا قسمتی از اموال منقول و غیرمنقول خود را به اشخاص دیگر بسپارد. فردی که موکل به او برای فروش اموال وکالت می‌دهد را در اصطلاحات قانونی وکیل می‌نامند. 

در ادامه به برخی از مهم‌ترین شرایطی خواهیم پرداخت که در صورت تحقق آنها هر یک از طرفین می‌توانند برای ابطال وکالت نامه اقدامات قانونی را انجام دهند. این شرایط به صورت خلاصه عبارتند از: 

  • در صورتی که هر یک از وکیل یا موکل فوت نمایند، قرارداد دیگر وجاهت قانونی نخواهد داشت و شاهد این موضوع خواهیم بود که قرارداد وکالت نامه برای فروش باطل اعلام خواهد شد. 
  • مجنون شدن وکیل و موکل نیز جزو مهمترین شرایط ابطال است. 
  • سفیه شدن وکیل یا موکل نیز جزو مهم‌ترین شرایط برای ابطال وکالت‌نامه‌های فروش به شمار می‌رود. 
  • اعلام ورشکستگی از سوی موکل و اثبات آن در دادگاه یکی دیگر از عواملی است که باعث می‌شود قراردادهای مربوط به وکالت در فروش بی‌اعتبار شوند. 
  • در صورتی که فرد به وکیل خود برای فروش اموال منقول و غیرمنقول وکالت داده باشد و چنانچه این اموال توسط خود موکل به فروش برسند، قرارداد وکالت فروش به طور کامل باطل اعلام خواهد گردید. 
  • در صورتی که وکیل دیگر نخواهد وظایفی که به او محول شده است را انجام دهد، می‌تواند در چنین شرایطی استعفا دهد؛ در صورت استعفای وکیل قرارداد باطل اعلام خواهد شد. 
  • برخلاف وکالت‌نامه‌های بلاعزل در وکالت فروش فرد موکل می‌تواند هر زمان که اراده نمود، موکل را از انجام کارهایی که به او محول شده است عزل نماید. 
  • در شرایطی که به صورت رسمی و قانونی اعلام شود که فرد موکل هیچ گونه حقی برای نقل و انتقال اموال خود ندارد، در نتیجه قراردادهای مربوط به وکالت در فروش نیز بی‌اعتبار خواهند شد. 
نحوه ابطال وکالت الکترونیکی

کلام آخر 

بسیار خرسندیم که وب سایت حقوقی برترین وکیل را برای دانش افزایی در زمینه‌های مختلف حقوقی انتخاب کرده‌اید. در این مطلب شرایط و نحوه ابطال وکالت نامه محضری را مورد بررسی قرار دادیم. به هر حال اگر دنبال اطلاعات تکمیلی در این خصوص هستید و یا اینکه سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه برای ما بنویسید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + پانزده =

دکمه بازگشت به بالا