نکات حقوقی

آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ ⚖️

معمولا خانم‌هایی که قصد مطالبه مهریه را دارند با این سوال روبرو می‌شوند که آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ در صورتی که منزل مسکونی جزو مهریه زن باشد او بدون هیچ گونه مشکلی می‌تواند از طریق اجرای ثبت یا دادگاه خانواده برای توقیف آن اقدام کند؛ اما در شرایطی ممکن است مرد قادر به پرداخت مهریه در مطالبه زن نباشد. در این صورت است که اداره اجرای ثبت اسناد اقدام به توقیف اموال منقول و غیرمنقول مرد می‌کند تا مطالبات مهریه زن را به طور کامل از این طریق بپردازد. در این شرایط است که اگر مرد منزل مسکونی به نام خود داشته باشد برای وصول مطالبات زن توقیف خواهد شد. البته در مهریه عندالاستطاعه قوانین و مقررات قدری متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!

آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟

در صورتی که زن قصد مطالبه مهریه خود را داشته باشد یا اینکه درخواست طلاق بدهد، سوال مهمی که مطرح می‌شود این است که آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ چند عامل مختلف در پاسخگویی به این سوال نقش دارند که لازم است تمامی آنها را مورد بررسی قرار دهیم. 

در ابتدا لازم است این موضوع مورد بررسی قرار گیرد که آیا خانه مورد نظر به عنوان مهریه زن در عقدنامه ثبت شده است یا خیر. در شرایطی که خانه جزو مهریه زن باشد زوجه می‌تواند از روش‌های قانونی برای مطالبه آن اقدامات لازم را به انجام برساند. برای مثال زن می‌تواند به اداره اجرای ثبت یا دادگاه خانواده برای وصول مطالبات خود مراجعه نماید. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور، اگر مرد مهریه زن را نپردازد زوجه می‌تواند اموال منقول و غیرمنقول از جمله خانه مرد را توقیف نماید. در شرایطی که نوع مهریه عندالمطالبه باشد به زن اجازه داده خواهد شد که پس از عقد نکاح مهریه خود را به روش‌های قانونی مطالبه نموده و آن را تحت هر شرایطی از مرد دریافت کند. 

در مهریه عندالمطالبه اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن را نداشته باشد، لازم است تا زوجه به اجرای ثبت مراجعه کرده و درخواست توقیف خانه مسکونی مرد را بدهد. در این صورت است که محاکم قضایی خانه را به فروش می‌رسانند تا مطالبات زن در خصوص مهریه پرداخت شود. زن برای اجرا گذاشتن مهریه لازم است مدارکی را به دادگاه ارائه نماید. 

دادگاه پس از بررسی درخواست توقیف اموال سعی می‌کند تا خواسته‌های زن را مورد بررسی قرار دهد. در صورتی که منزل مسکونی جزو مستثنیات دین نباشد دادگاه حکم به توقیف آن خواهد داد. برای توقیف خانه به عنوان مهریه لازم است حتما از وکلای کاربلد و مجرب در این حوزه مشاوره حقوقی دریافت کنید و وکالت در پرونده‌های خود را با او بسپارید.

زن از چه اموالی نمی تواند مهریه اش را بردارد

نحوه مطالبه مهریه چگونه است؟ 

حال که به این سوال پاسخ دادیم که آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ لازم است تا نکاتی را در مورد تنظیم دادخواست مطالبه مهریه نیز ارائه کنیم. زن می‌تواند برای درخواست مهریه خود به دو مرجع صالح مراجعه کند. اجرای ثبت اسناد رسمی نخستین مرجعی است که زن می‌تواند حقوق مالی خود را از آن طریق دریافت نماید. 

هزینه دادرسی برای اقدام از طریق اجرای ثبت برابر با یک بیستم از مبلغ کل مهریه است. هزینه دادرسی بعد از مطالبه مهریه از شوهر دریافت خواهد شد. پس از مراجعه به اجرای ثبت اموال منقول و غیرمنقول مرد به طور کامل استعلام خواهد شد تا مشخص شود که آیا مرد خانه یا هرگونه مال دیگری برای مطالبات مهریه را در اختیار دارد یا خیر.

دادگاه خانواده، مرجع صالح دیگری است که زن می‌تواند مطالبات خود در زمینه مهریه را از این طریق دریافت کند. هزینه تمبر دادرسی می‌بایست به طور کامل از سوی فرد پرداخت شود تا پرونده در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار گیرد. ۳ درصد از میزان خواسته به عنوان هزینه دادرسی در نظر گرفته خواهد شد.

در صورتی ممکن است زن هزینه دادرسی را نتواند بپردازد که در چنین شرایطی می‌بایست دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را به دادگاه خانواده ارائه نماید. دادخواست زن در محاکم قضایی مورد بررسی قرار می‌گیرد و اگر مشخص شود که زن توانایی مالی لازم برای پرداخت هزینه دادرسی مطالبه مهریه را ندارد از این امر معاف خواهد شد. 

ابلاغ حکم به شوهر در جریان دادرسی 

پس از بررسی این مسئله که آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه توقیف کند، لازم است در خصوص این مسئله نیز توضیحاتی را ارائه کنیم که پس از تنظیم دادخواست دادگاه مربوطه وظیفه بررسی آن را بر عهده خواهد داشت.

در چنین شرایطی اشاره کردیم که باید هزینه دادرسی از سوی زن پرداخت شود یا در شرایطی که توانایی مالی وجود ندارد درخواست اعسار ارسال شود. 

در چنین شرایطی می‌بایست نسخه‌ای از دادخواست و همچنین ضمایم مربوط به آن تهیه شده و برای زوج ارسال گردد. این مسئله را در نظر بگیرید که زوج و زوجه ملزم هستند در مدت زمانی که دادگاه برای آنها تعیین کرده است در جلسات دادرسی شرکت کرده و تمامی دفاعیات شفاهی و کتبی خود را در محضر قاضی ارائه نمایند. 

در صورتی که زن دادخواست توقیف خانه مرد به عنوان مهریه را ارائه کرده باشد، لازم است تامین خواسته به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. لازم است که مرد و زن برای دفاع از حقوق قانونی خود به سراغ وکلای کار بلد بروند تا به کمک آنها بتوانند منافع قانونی خود را تامین نمایند. 

اموال قابل توقیف به عنوان مهریه

اموال قابل توقیف به عنوان مهریه کدام است؟

در پاسخ به این سوال که آیا زن می‌تواند منزل مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که محاکم قضایی موظف هستند تمامی اموال منقول و غیرمنقولی که در اختیار  مرد است را به عنوان وصول دین مورد بررسی قرار دهند. مهریه در واقع نوعی دین است که پس از جاری شدن عقد نکاح مرد ملزم به پرداخت کردن آن به زن می‌باشد. 

بنابراین زن می‌تواند برای به دست آوردن دین مهریه اموال منقول و غیرمنقول مرد را توقیف نماید و برای این کار به دادگاه یا اجرای ثبت مراجعه کند. از جمله مهم‌ترین اموالی که می‌توان برای وصول مهریه آنها را به طور کامل توقیف نمود، می‌توان به پول و خودرو و خانه اشاره نمود. محاکم قضایی با فروش این اموال سعی می‌کنند مهریه زن  یا قسمتی از آن را بپردازند. 

البته باید اشاره داشته باشیم که استثناهای مهمی در این خصوص نیز وجود دارد. قانون در این خصوص اشاره دارد که هر مال متعلق به مرد را نمی‌توان برای وصول دین مهریه توقیف نمود. در واقع اگر مشخص شود که مال جزو مستثنیات دین است دیگر زن نمی‌تواند برای توقیف نمودن آن به صورت قانونی درخواست ارسال کند. 

منظور از مستثنیات دین مجموعه‌ای از اموال است که مرد برای زندگی عادی خود به آنها نیازمند است. از جمله مهم‌ترین اموالی که از نظر قانونی جزو مستثنیات دین به شمار می‌روند می‌توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم: 

    • در صورتی که مرد بنا به عرف آذوقه‌ای را برای تامین معاش خود یا اهل خانه‌اش جمع آوری کرده باشد، امکان توقیف آن از سوی زوجه برای مطالبه مهریه وجود ندارد.

    • مجموعه‌ای از اسباب و اثاثیه مرد که برای زندگی خود و خانواده‌اش به آنها نیازمند است قابل توقیف نمی‌باشد. 

    • منزل مسکونی که در حد عرف مرد برای زندگی به آن نیازمند باشد، به زن تعلق نمی‌گیرد.

    • مجموعه‌ای از ابزارها و اسبابی که پیشه‌وران و کسبه برای شغل خود به آنها نیازمند هستند نیز جزو مستثنیات دین به شمار می‌روند و زن امکان توقیف آنها را نخواهد داشت.

    • کامیون باربری و همچنین خودروی تاکسی جزو مستثنیات دین به شمار می‌روند؛ چرا که مرد با استفاده از آنها برای امرار معاش خود و خانواده کسب روزی می‌نماید.

    • کتب علمی و همچنین جزوات تحقیقاتی مرد برای اهل علم جزو مستثنیات دین به شمار می‌روند و قابل توقیف نیستند. 

رفع توقیف خانه به عنوان مهریه چگونه انجام می‌شود؟

حال که دریافتیم آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد، می‌بایست در این خصوص نیز توضیحاتی ارائه دهیم که مستثنیات دین قابل توقیف از سوی زوجه نیستند. برای مثال اگر زن خودروی شخصی مرد یا خانه‌ای که در آن سکونت داشته است را به عنوان مستثنیات دین توقیف کرده است، زوج می‌تواند برای رفع توقیف آنها از طریق قانونی اقدام نماید. 

برای رفع توقیف می‌بایست مرد تمامی مدارک مورد نیاز را جمع آوری نماید. از جمله مهم‌ترین این مدارک می‌توانیم به لیست اموال مرد و همچنین مستندات مربوط به آن اشاره داشته باشیم. مرد لازم است مدارک جمع آوری شده را از طریق اداره ثبت به دادگاه ارسال نماید. دادگاه پس از بررسی ادعای مرد دستور به رفع توقیف خواهد داد.

همچنین باید دقت داشته باشید که اگر ارزش اموال توقیف شده بیشتر از مبلغ مهریه زن باشد، مرد می‌تواند از طریق روش‌های قانونی برای رفع توقیف اموال اقدام نماید. همچنین در صورتی که مرد بتواند تمامی مبلغ مهریه را به زن بپردازد، می‌تواند برای عدم توقیف اموال اقدامات قانونی انجام دهد. می‌توانید در این خصوص با وکلای خبره مشاوره حقوقی داشته باشید. 

مدارک لازم برای توقیف خانه به عنوان مهریه

مدارک لازم برای توقیف خانه به عنوان مهریه 

اشاره داشتیم که زن می‌تواند از طریق اجرای ثبت اسناد و همچنین دادگاه خانواده برای مطالبه مهریه خود اقدام نماید؛ اما توقیف خانه به عنوان مهریه از سوی زن نیازمند مدارک لازم در این خصوص است. از جمله مهم‌ترین مدارکی که زن می‌بایست به اجرای ثبت یا دادگاه خانواده ارسال کند، دادخواست مطالبه مهریه می‌باشد. 

دادخواست در واقع یک سند حقوقی است که برای اقامه دعاوی از آن استفاده می‌شود. لازم است که زن برای تنظیم دادخواست مطالبه مهریه حتما روی کمک وکلای شاخص و مطرح حساب ویژه‌ای باز کند؛ چرا که این امر کاملا تخصصی است. همچنین لازم است سند ازدواج جزو مهمترین مدارک به همراه زن باشد. 

در واقع زوجه می‌تواند برای دریافت سند ازدواج به دفترخانه‌ای که عقد نکاح در آن صورت گرفته است مراجعه نماید. همچنین زن باید تمامی اوراق هویتی خود مانند شناسنامه و کارت ملی به همراه کپی تمامی صفحات آن را به همراه داشته باشد. همچنین ممکن است که مدارک دیگری از سوی محاکم قضایی از زن درخواست شود.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!


زن از چه اموالی نمی‌تواند مهریه‌اش را بردارد؟

ممکن است بانوان با این سوال روبرو شوند که زن از چه اموالی نمی‌تواند مهریه‌اش را بردارد؟ بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر مهریه عندالمطالبه باشد، زن می‌تواند برای دریافت آن دادخواست ارائه کند. در این شرایط حتی اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه را نیز نداشته باشد، ملزم به پرداخت مطالبات زن است. 

در چنین شرایطی ممکن است مرد از نظر مالی نتواند مهریه زن را بپردازد؛ بنابراین زن می‌تواند به روش‌های قانونی متوسل شده و برای توقیف اموال مرد اقدام نماید. اشاره داشتیم که تمامی اموال منقول و غیرمنقول مرد برای اصول مطالبات زن قابل توقیف هستند. برای مثال زن می‌تواند خودروی شخصی یا منزل مسکونی مرد را توقیف کند.

تنها اموالی که زن نمی‌تواند برای توقیف کردن آنها اقدام نماید، مستثنیات دین است. می‌توانیم بگوییم که مستثنیات دین در واقع اموالی است که مرد برای امرار معاش و زندگی عادی خود به آنها نیازمند است. از جمله مهم‌ترین مستثنیات دین که در قانون نیز به آن اشاره شده است، می‌توانیم به ابزارهایی اشاره داشته باشیم که مرد برای شغل خود به آنها نیازمند است.

در صورتی که اموالی از مرد توقیف شده است که خود او معتقد می‌باشد که این اموال جزو مستثنیات دین هستند، لازم است برای رفع توقیف آنها از طریق دادگاه اقدام کند. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که زن نمی‌تواند آذوقه منزل شوهر در حد متعارف آن را نیز توقیف نماید؛ چرا که برای امرار معاش به آنها نیاز است. 

در نظر داشته باشید که توقیف اموال برای مهریه از سوی زن یکی از پیچیده‌ترین مسائل حقوقی به شمار می‌رود. از سوی دیگر شما به عنوان مرد می‌توانید به کمک وکلای معتبر و مجرب از توقیف مستثنیات دین تا حد زیادی جلوگیری کنید؛ بنابراین لازم است با چشمانی باز وکلای با سابقه و با تجربه را به خدمت گرفته و حل مشکلات خود را از آنها تقاضا کنید. 

کلام آخر 

تشکر می‌کنیم که وب سایت حقوقی برترین وکیل را به عنوان یکی از معتبرترین وب سایت‌های مشغول به فعالیت در فضای مجازی انتخاب کرده‌اید. تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که آیا زن می‌تواند خانه مرد را به عنوان مهریه بگیرد؟ اشاره کردیم که اگر مهریه عندالمطالبه باشد و مرد توانایی پرداخت حقوق مالی زن را نداشته باشد امکان توقیف خانه مسکونی مرد وجود خواهد داشت. اگر نقطه نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه برای ما و سایر مخاطبان برترین وکیل بنویسید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا