نکات حقوقی

حقوق زن در طلاق از طرف مرد ⚖️【نکاتی که باید بدانید】⚡️

در نظر داشته باشید که حقوق زن در طلاق از طرف مرد شامل مواردی مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و مواردی مانند آن می‌شود که باید پیش از کامل شدن فرآیند طلاق، تکلیف این حقوق به طور کامل مشخص گردد. از سوی دیگر باید دقت داشته باشید که زن علاوه بر حقوق مالی دارای حقوق غیر مالی دیگری نیز در طلاق یک طرفه است که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توانیم به حق حضانت فرزندان زیر ۷ سال اشاره داشته باشیم. در این مقاله از سایت برترین وکیل سعی می‌کنیم این مسائل را به طور کامل مورد بررسی قرار داده و دانش حقوقی شما را در این حوزه به میزان قابل توجهی افزایش دهیم. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

حقوق زن در طلاق از طرف مرد چیست؟

در نظر داشته باشید که قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده تکلیف حقوق زن در طلاق از طرف مرد را به طور کامل مشخص کرده است. بر اساس مواد قانونی مختلف باید اشاره کنیم که مرد پیش از اقدام برای طلاق باید استطاعت مالی لازم برای پرداخت حقوق مالی زن را در اختیار داشته باشد و یا اینکه آنها را به طور کامل در محاکم قضایی تعیین و تکلیف نماید تا حقی از زنان پایمال نشود. 

در واقع مرد تنها در صورتی می‌تواند همسر خود را طلاق دهد و از او جدا شود که حقوق مالی وی مانند مهریه و نفقه را پرداخت کرده و یا اینکه آنها را تعیین و تکلیف نموده باشد؛ در غیر این صورت قاضی به او اجازه طلاق دادن همسرش را نخواهد داد. در ادامه سعی می‌کنیم بخشی از مهم‌ترین حقوق مالی زنان را در زندگی مشترک و هنگام طلاق از سوی مرد مورد بررسی قرار دهیم. 

مراحل طلاق از طرف مرد

مهریه از مهمترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد 

ممکن است نکاح از نوع دائم یا موقت باشد، اما به هر حال باید توجه داشته باشیم که مهمترین حق مالی زن در این دو نوع نکاح مهریه است که به خصوص در سال‌های اخیر توانسته چالش‌های بسیار زیادی را در سطح جامعه و کشور به وجود آورد. مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه جزو مهمترین انواع مهریه هستند که در عقدنامه ذکر می‌گردند. 

اینطور نیست که زن تنها در زمان طلاق بتواند مهریه خود را از مرد دریافت کند؛ پس از جاری شدن صیغه عقد نکاح دائم یا موقت زن می‌تواند درخواست مهریه خود را از طریق قانونی به ثبت رسانده و به حقوق مالی خود دست پیدا کند. جدا از اینکه نوع طلاق چه باشد، مرد موظف است پس از مطالبه مهریه توسط زن آن را به طور کامل پرداخت نماید. 

مرد تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند از پرداخت مهریه زن خودداری کند؛ در صورتی که توانمندی مالی مرد اجازه ندهد که او تمامی مهریه را به صورت یکجا پرداخت کند، می‌تواند با ارائه مدارک لازم به دادگاه درخواست اعسار نماید. در صورت ارسال دادخواست اعسار با قسط بندی مهریه از سوی مرد موافقت خواهد شد و مرد می‌تواند مهریه خود را به صورت قسطی پرداخت کند. 

به این مسئله توجه داشته باشید که مهریه جزو مهمترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد به شمار می‌رود؛ اما اگر در زمان طلاق زن باکره باشد، تنها نیمی از مهریه به او تعلق خواهد گرفت. بنابراین برای طلاق از طرف مرد در دوران عقد و نامزدی می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که زن تنها می‌تواند نیمی از مهریه خود را دریافت کند. 

نفقه از حقوق زن در طلاق از طرف مرد

نفقه از حقوق زن در طلاق از طرف مرد 

یکی دیگر از حقوق زن در طلاق از طرف مرد پرداخت نفقه یا خرجی به او است. در قانون مدنی اشاره شده است که نفقه تنها در نکاح دائم به زن تعلق خواهد گرفت و در عقد موقت، مرد هیچگونه مسئولیتی برای پرداخت نفقه به زن نخواهد داشت؛ مگر در شرایطی که در عقدنامه این موضوع شرط شده باشد. نفقه شامل نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن مانند خوراک و پوشاک و مسکن می‌شود. 

در نظر داشته باشید که در قانون مدنی و در قانون حمایت از خانواده اشاره شده است که زن تنها می‌تواند در صورتی درخواست مطالبه نفقه خود را به دادگاه ارائه کند که از شوهر خود تمکین عام و خاص داشته باشد. در صورتی که ناشزه بودن زن به اثبات برسد، دیگر زن از حق خود برای برخورداری از مهریه محروم خواهد شد و نمی‌تواند درخواستی در این بابت داشته باشد. 

وضع مالی مرد یکی از مهمترین عواملی است که می‌تواند مقدار نفقه را دستخوش تغییرات جدی کند. از سوی دیگر شئونات خانوادگی زن و همچنین سطح تحصیلات او نیز جزو مواردی است که بر روی مقدار نفقه اثر می‌گذارد؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم که نفقه خانم‌ها در دادگاه و در هنگام طلاق از سوی مرد به صورت متفاوتی تعیین خواهد شد و رقم یکسانی نخواهد داشت. 

معمولا طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن انجام می‌شود؛ بنابراین می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که زوجین معمولا بر روی مقدار نفقه به توافقات کامل نمی‌رسند، بنابراین در چنین شرایطی کارشناسان دادگستری موظف می‌شوند تا مقدار نفقه را با در نظر گرفتن عواملی که در بالا مورد اشاره قرار دادیم محاسبه کرده و مرد را ملزم به پرداخت آن نمایند. 

اجرت المثل از حقوق زن در طلاق از طرف مرد 

دقت داشته باشید که برخی از وظایف به صورت قانونی بر عهده زن نیست، اما زن به صورت عرفی آنها را در منزل شوهر انجام می‌دهد؛ به طور مثال می‌توانیم به خانه داری اشاره داشته باشیم. اجرت المثل در واقع دستمزدی است که مرد می‌بایست در ازای انجام دادن چنین اموراتی در منزل خود به همسرش پرداخت کند و این جزو مهم‌ترین حقوق مالی زنان است. 

البته زن باید این مسئله را در دادگاه به اثبات برساند که او چنین اموراتی را در منزل شوهر انجام داده و در ازای آن مزدی دریافت نکرده است. به هر حال اگر طلاق توسط مرد صورت پذیرد، او موظف است تا اجرت المثل زن را پرداخت کند؛ البته در شرایطی ممکن است مرد فوت کرده باشد که در این صورت زن می‌تواند از اموال باقیمانده از متوفی اجرت المثل خود را وصول نماید.

تنصیف دارایی از مهم‌ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد 

تنصیف دارایی از جمله مهم‌ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد 

یکی از شروط ضمن عقدنامه که اهمیت زیادی نیز دارد، این است که اگر طلاق از طرف مرد مطرح شده باشد و زن به آن رضایت نداشته باشد، زوجه می‌تواند نصف دارایی‌های مرد را که در زمان زندگی مشترک جمع‌آوری کرده، تملک نماید. باید دقت داشته باشیم که برخورداری از نصف دارایی‌ها جزو مهم‌ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد به شمار می‌رود. 

باید متذکر شویم که اگر مرد برای جدا شدن از همسرش دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد را ارائه کند و طلاق او موجه دانسته شود، نیازی به پرداخت نصف دارایی‌ها نیست. در واقع نصف دارایی‌های مرد که در زندگی مشترک جمع آوری کرده است تنها در صورتی به زن تعلق خواهد گرفت که مرد بدون دلیل موجه همسر خود را طلاق داده باشد. 

در شرایطی ممکن است که زن تخلفاتی از وظایف قانونی خود انجام داده باشد؛ به طور مثال سوء رفتار مداوم داشته و یا اینکه از شوهر خود تمکین نکند، در چنین شرایطی است که به او حق برخورداری از نصف دارایی‌های مرد داده نخواهد شد. در واقع اگر زن ناشزه بوده و یا اینکه رابطه نامشروع برقرار کند و مرد تصمیم به طلاق او بگیرد، او دیگر نمی‌تواند حق برخورداری از نصف دارایی‌های مرد را داشته باشد. 

مرد نمی‌تواند هیچگونه درخواستی برای اعسار در پرداخت حق نصف دارایی‌ها به دادگاه ارائه کند و این حق در صورت مطالبه باید به صورت یکجا به زن پرداخت شود. به این مسئله توجه داشته باشید که شرط پرداخت نصفه دارایی‌ها در زمانی محقق می‌گردد که در درجه اول مرد این شروط را در عقدنامه پذیرفته باشد و در درجه دوم زن آنها را در دادگاه مطالبه کند. 

نحله از مهم‌ترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد

در طلاق از طرف مرد بدون دلایل محکمه پسند می‌بایست همیشه حق و حقوقی تحت عنوان نحله یا بخشش به زن تعلق گیرد. نحله در واقع حکم هدیه به زن را در شرایطی دارد که مرد بدون دلیل موجه تصمیم می‌گیرد از همسر خود جدا شود. البته صلاح دید قاضی در پرداخت کردن نحله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که قاضی پرونده در چنین شرایطی به وضع مالی و توانمندی مالی مرد توجه ویژه خواهد کرد. 

باید متذکر شد که در طول زندگی مشترک، نحله به زن تعلق نمی‌گیرد و همانطور که گفتیم تنها زمانی که مرد بدون دلیل موجه، تصمیم به طلاق و جدایی بگیرد، زن حق دریافت آن را خواهد داشت. البته در شرایطی که زن در طول زندگی مشترک از انجام وظایف زناشویی خود سرباز زده باشد، دیگر نمی‌تواند نسبت به دریافت آن اقدام نماید.

حضانت فرزند از حقوق غیر مالی زن در طلاق از طرف مرد 

حضانت فرزند از حقوق غیر مالی زن در طلاق از طرف مرد 

یکی از موضوعات بسیار مهمی که در طلاق از طرف مرد مطرح می‌شود این است که حضانت فرزندان پس از جدا شدن و پایان یافتن رابطه زوجیت به کدام یک از زوجین برسد و در قانون جدید اشاره شده است که حضانت فرزندان اعم از فرزندان دختر یا پسر پس از طلاق تا رسیدن به سن 7 سالگی با مادر آنها می‌باشد و این مادر است که حضانت فرزندان را در اختیار خواهد داشت. 

از 7 سالگی تا رسیدن به سن بلوغ حضانت فرزندان با پدر آنها می‌باشد و پس از آن نیز خود فرزند تشخیص می‌دهد که بسته به میل خود در کنار کدام یک از زوجین زندگی کند. به این مسئله توجه داشته باشید که می‌توانیم حضانت فرزندان تا 7 سالگی را جزو مهمترین حقوق مادر بدانیم که در دادگاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت. 

البته این موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت که آیا مادر صلاحیت‌های لازم برای عهده‌دار شدن حضانت فرزندان خود را در اختیار دارد یا خیر. ضروری است که اگر مادر صلاحیت لازم برای عهده دار شدن حضانت را در اختیار نداشته باشد، دادگاه حضانت را از وی سلب کرده و حضانت فرزند دختر یا پسر را به پدر یا اجداد پدری او خواهد سپرد. 

ازدواج مجدد مادر با همسر جدید نمی‌تواند عاملی برای سلب حضانت از وی باشد. در گذشته به این صورت بود که اگر مادر برای بار دوم ازدواج می‌کرد، حضانت از وی سلب می‌شد؛ اما اکنون دادگاه و کارشناسان مربوط به آن صلاحیت فرزند را در نظر می‌گیرند و سپس حکم صادر می‌نمایند. به هر حال زن می‌تواند در دادگاه از حقوق مالی و غیر مالی خود دفاع کند. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!


معایب طلاق از طرف مرد چیست؟

باید اشاره داشته باشیم که طلاق از طرف مرد نوعی از طلاق است که در آن زن هیچگونه رضایت و تمایلی برای جدا شدن ندارد و همین مسئله کار را برای طلاق شرعی و قانونی قدری سخت می‌کند. باید اشاره داشته باشیم که مرد تنها در صورتی می‌تواند از زن طلاق بگیرد که تمامی حقوق مالی و غیر مالی او را تعیین و تکلیف کرده باشد. 

بنابراین می‌توانیم بگوییم یکی از معایب طلاق از طرف مرد این است که به توافق رسیدن با زن در خصوص حقوق مالی مانند مهریه و نفقه قدری دشوار می‌شود. در چنین شرایطی زن حاضر نیست که از حقوق قانونی خود کوتاه بیاید و همین مسئله کار را بسیار دشوار و پیچیده خواهد کرد. از سوی دیگر مسئله حضانت نیز اغلب با اختلافات جدی روبرو می‌شود. 

می‌دانیم که حضانت فرزندان از 7 سالگی تا رسیدن به سن بلوغ بر عهده پدر و تا سن 7 سالگی با مادر است که حضانت فرزندان پسر و دختر را در اختیار خواهد داشت. به شما توصیه می‌کنیم که اگر قصد طلاق گرفتن از همسر خود را دارید حتماً با او توافق کرده و از طریق طلاق توافقی اقدامات لازم را به انجام برسانید؛ چرا که طلاق یک طرفه می‌تواند معایب و خسارت‌های بسیاری را به دنبال داشته باشد. 

معایب طلاق از طرف مرد

کلام آخر 

امیدواریم که مطالب درج شده در سایت برترین وکیل برای شما مفید واقع شده باشد. ما در این مطلب تلاش کردیم به حقوق زن در طلاق از طرف مرد اشاره‌ای داشته باشیم و در این خصوص متذکر شدیم تا زمانی که مرد حقوق مالی و غیر مالی زن را نپردازد، نمی‌تواند از او جدا شود. در این بین به شما توصیه می‌کنیم که اگر نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید، آن را در قسمت دیدگاه برای ما بنویسید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا