موجر کیست؟ ⚖️ | ماده 10 قانون روابط موجر و مستاجر ⚡️

در بررسی این موضوع که موجر کیست؟ باید بیان شود که موجر در واقع صاحب اصلی ملک به شمار میرود که آن را در ازای دریافت اجاره بها برای مدتی مشخص به فرد مستاجر اجاره میدهد. از نظر قانونی موجر و مستاجر بر اساس قراردادی که با یکدیگر به امضا میرسانند دارای وظایف و تعهداتی در قبال یکدیگر هستند که لازم است آنها را به طور کامل اجرایی کنند. از سوی دیگر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که در صورت عدم تخلیه ملک موجر میتواند از طریق مراجع قانونی اقدامات لازم را انجام دهد. در این مطلب از سایت برترین وکیل توضیحات کاملتری را در این خصوص دریافت خواهید کرد.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ملکی در تهران کلیک کنید!
موجر کیست؟
در پاسخ به این مسئله که موجر کیست؟ باید بگوییم که موجر در واقع شخصی است که ملکی مانند آپارتمان یا مغازه را به دیگری اجاره میدهد. در واقع فرد موجر با اجاره دادن مال خود سعی میکند تا مبلغی را به عنوان اجاره بها دریافت نماید. همچنین تمامی تعهدات موجر و مستاجر در قراردادهای اجاره به طور کامل ذکر خواهد شد.
موجر را میتوانیم مالک ملک بدانیم و در عوض مستاجر شخصی است که برای زمانی مشخص و در ازای پرداخت مبلغی معین حاضر میشود ملک را به اجاره بگیرد. به این مسئله توجه داشته باشید که از نظر قانونی موجر مالک اصلی ملک به شمار میرود و سند ملک مورد اجاره به نام او میباشد.
باید اشاره داشته باشیم که نقش موجر در قراردادهای اجاره این است که ملکش را در ازای دریافت اجاره بها برای مدتی موقت به دیگری اجاره خواهد داد. از سوی دیگر باید توجه داشته باشیم که مهمترین شرایطی که در قراردادهای اجاره وجود دارد توسط موجر مشخص خواهد شد؛ او میتواند مبلغ اجاره و همچنین مبلغ رهن و نحوه پرداخت آن را مشخص کند.
همچنین اگر منزل مسکونی یا ملک تجاری اجاره داده شده نیاز به تعمیرات اساسی داشته باشد باید بدانیم که از نظر قانونی مسئولیت این تعمیرات بر عهده موجر است. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که موجر موظف است که از نظر قانونی امنیت ملکی که به دیگری اجاره داده است را به طور کامل تامین نماید.

حقوق و وظایف قانونی موجر چیست؟
حال که دریافتیم موجر کیست؟ لازم است برخی از مهمترین حقوق و وظایفی که موجر از نظر قانونی بر عهده دارد را مورد بررسی قرار دهیم. در نظر داشته باشید که اولین حقوقی که موجر در اختیار دارد دریافت اجاره بهای تعیین شده به موقع میباشد. در واقع مستاجر باید مبلغ اجاره را در زمان تعیین شده به طور قطع پرداخت نماید.
مدت زمان مشخصی برای قرارداد اجاره در نظر گرفته خواهد شد هرگاه این مدت زمان به پایان برسد، موجر میتواند برای تخلیه ملک اقدامات لازم را به انجام برساند. در برخی از مواقع شاهد این هستیم که مستاجر در قبال تخلیه ملک مقاومت میکند؛ در شرایطی که موجر صاحب حق باشد، میتواند با حضور در شورای حل اختلاف برای تخلیه ملک اقدام نماید.
همچنین حفظ و نگهداری از ملک بر عهده مستاجر و موجر است و هر دوی آنها باید در حفظ بنای ساختمان نهایت دقت را داشته باشند. در صورتی که مستاجر آسیب یا خسارتی جدی به ملک وارد نماید، قانون این حق را به موجر میدهد که خسارت خود را مطالبه نموده و پیگیر مطالبات خود از طریق مراجع قضایی نیز باشد.
همانطور که اشاره کردیم یکی از مهمترین وظایف موجر میتواند تعمیرات اساسی در ملک باشد. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که موجر میبایست ملک را در زمان تعیین شده به مستاجر تحویل دهد. از جمله مهمترین وظایف دیگری که میتوانیم برای موجر برشماریم تامین امنیت ملکی است که به اجاره داده میشود.
نکات مهم در خصوص موجر
برای اجاره دادن ملک لازم است تا موجر و مستاجر قرارداد رسمی به امضا برسانند و هرگونه تعهدی که در قبال دیگری دارند را در آن ذکر نمایند. به طور معمول باید قراردادهای اجاره در بنگاههای معاملاتی تنظیم شود که دارای اعتبار بالایی هستند؛ چرا که در بسیاری از موارد ممکن است با کلاهبرداری در زمینه املاک روبرو شویم.
لازم است موجر و مستاجر در هنگام معامله از هویت یکدیگر اطمینان کامل را به دست آورند. از سوی دیگر لازم است تا موجر سند مالکیت خود بر ملک مورد نظر را به طور قطع به مستاجر نشان دهد. موجر میبایست در قرارداد، این موضوع را تضمین نماید که در صورت پایان اجاره ملک تمام ودیعه پرداخت شده را پس از کسر هزینههای احتمالی به مستاجر بازگرداند.
دقت داشته باشید که قوانین و مقررات بسیاری در زمینه اجاره وجود دارد که میبایست از سوی موجر و مستاجر به طور کامل رعایت شود؛ عدم رعایت این قوانین و مقررات باعث میشود تا ضرر و زیان بسیاری به طرف مقابل وارد شود و همین مسئله میتواند پیگردهای قانونی را برای موجر یا مستاجر به دنبال داشته باشد.
مستاجر کیست؟
حال که فهمیدیم موجر کیست؟ میبایست به این مسئله نیز اشاره داشته باشیم که مستاجر در واقع شخصی است که ملک را در ازای پرداخت اجاره بها برای زمانی مشخص از موجر اجاره مینماید؛ در چنین شرایطی است که فرد مستاجر میتواند از منافع مال اجاره شده به طور کامل و در راستای قرارداد استفاده نماید.
در واقع مستاجر حق استفاده از ملک اجاره شده را به صورت محدود دارد؛ یعنی باید به شرایط قرارداد پایبند بوده و پس از پایان یافتن مدت زمان در نظر گرفته شده ملک را به موجر تحویل دهد. مستاجر نیز به مانند موجر دارای وظایف و حقوق قانونی است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
یکی از مهمترین وظایف قانونی مستاجر این است که اجاره بها را در زمان مشخص به موجر پرداخت نماید. همچنین او باید در حفظ و نگهداری ملک اجاره داده شده کوشا باشد و هیچگونه آسیب یا خسارتی را به آن وارد نکند. در صورتی که مستاجر به ملک خسارتی را وارد کند موجر میتواند از نظر قانونی پیگیر جبران خسارت باشد.
از سوی دیگر مستاجر باید از ملک مورد نظر به صورت کاملا متعارف استفاده کند. شرایطی برای استفاده از ملک در نظر گرفته شده است که میبایست به مفاد قرارداد عمل شود. در شرایطی که مدت زمان اجاره نامه به پایان رسیده است، مستاجر میبایست برای تخلیه ملک اقدام نماید.

قرارداد موجر و مستاجر
قرارداد موجر و مستاجر در واقع یک قرارداد تنظیم شده بین موجر که مالک اصلی ملک میباشد با شخصی است که در ازای پرداخت مبلغی برای مدت مشخص ملک را اجاره کرده است. در قرارداد مذکور شرایط اجاره و حقوق و وظایفی که هر دو طرف در قبال یکدیگر دارند را به طور دقیق مشخص مینماید تا از این بابت اختلاف ایجاد نشود.
در واقع اگر اختلافی بین موجر و مستاجر ایجاد شود از سند اجاره به عنوان یک سند مهم و رسمی در محاکم قضایی استفاده خواهد شد. برای مثال ممکن است مستاجر حاضر به تخلیه ملک نشود؛ در چنین شرایطی موجر میتواند از قرارداد امضا شده به عنوان یک سند مهم در شورای حل اختلاف یا دادگاههای عمومی استفاده نماید.
اجزای تشکیل دهنده قرارداد اجاره بین موجر و مستاجر
در قسمتهای قبل در این خصوص توضیح دادیم که موجر کیست؟ بیان نمودیم که معمولاًبین موجر و مستاجر قراردادهای اجاره تنظیم میشود. حال سعی داریم مهمترین اجزای آن را مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که مشخصات هویتی موجر و مستاجر به طور دقیق در قراردادهای اجاره ذکر خواهد شد.
از سوی دیگر لازم است مشخصات ملک مورد نظر نیز در قراردادهای اجاره ذکر شود؛ این مشخصات میتواند شامل محل وقوع ملک، متراژ ملک، امکانات ملک و مواردی از این دست باشد. از سوی دیگر در قراردادهای اجاره به طور دقیق مدت زمانی که موجر حاضر شده است ملک خود را به مستاجر اجاره دهد نیز تعیین گردیده است.
همچنین مقدار دقیق ودیعه و اجاره بها در قرارداد و اجاره مشخص شده است و مستاجر میبایست برای پرداخت به موقع اجاره بها اقدام نماید. تاریخهای پرداخت اجاره بها و همچنین نحوهای که برای پرداخت آن در نظر گرفته میشود میبایست در قراردادهای اجاره ذکر شود. ممکن است اجاره بها به صورت نقدی یا اینکه به صورت بانکی در اختیار موجر قرار گیرد.
قانون حمایت از مستاجر چیست؟
قانون حمایت از مستاجر در واقع به مجموعهای از قوانین و مقررات مصوب در کشور گفته میشود که هدف از تصویب آنها نوعی ایجاد توازن و عدالت میان حقوق موجر و مستاجر بوده است. در نظر داشته باشید که قوانین و مقررات این حوزه به طور مداوم در حال تغییر هستند و این موضوع اهمیت دارد که از آخرین تغییرات اطلاع داشته باشید.
تعیین سقف افزایش اجاره بها معمولا یکی از مهمترین مواردی است که در این قانون مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر اساس قوانین و مقرراتی که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است هر یک از موجران برای افزایش مقدار اجاره و ودیعه میبایست تابع قوانین و مقرراتی خاص باشند و نباید هیچگونه تخطی از سوی آنها رخ دهد.
از سوی دیگر ممکن است قوانین و مقررات مصوب در کشور در برخی از شرایط خاص مدت زمان مشخصی را برای اجاره در نظر گرفته باشند. به هر حال اگر مایل هستید تا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید به شما توصیه میکنیم که از وکلایی که در زمینه املاک و مستقلات تخصص کافی را به دست آوردهاند، کمک گرفته و مشاوره حقوقی دریافت نمایید.

کلام آخر
از اینکه سایت برترین وکیل را برای مطالعه مطالب حقوقی انتخاب کردید از شما قدردانی میکنیم. در این مطلب سعی کردیم تا به این سوال پاسخ دهیم که موجر کیست؟ از سوی دیگر مهمترین قوانین و مقرراتی که برای حمایت از مستاجر و موجر در نظر گرفته شده است را مورد بررسی قرار دادیم. حال اگر سوالی برای شما در این خصوص به وجود آمده ممنون میشویم آن را در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید.