نکات حقوقی

برای درخواست نفقه باید کجا برم؟ ⚖️【مدت زمان و نحوه درخواست】

در پاسخ به این سوال که برای درخواست نفقه باید کجا برم؟ باید بیان کنیم که نفقه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار می‌رود که برای پیگیری آن می‌توانید به دادگاه خانواده یا دادگاه کیفری مراجعه نمایید. برای دادگاه خانواده و اقامه دعوی در آن لازم است که دادخواستی تنظیم نموده و آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت برسانید. همچنین برای طرح دعوی در دادگاه کیفری لازم است که شکایتنامه تنظیم کرده و آن را به یکی از شعب مربوطه ارسال نمایید. محکومیت مرد در دادگاه کیفری می‌تواند تبعات و مجازات‌های سنگینی را برای او به دنبال داشته باشد. به هر حال اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

برای درخواست نفقه باید کجا برم؟

سوالی که پیش می‌آید این است که برای درخواست نفقه باید کجا برم؟ به هر حال زن و مرد می‌توانند برای درخواست نفقه با یکدیگر به توافقات کامل برسند و در خصوص مبلغ آن نیز رضایت زن را جلب کنند؛ اما در برخی از شرایط تنش‌ها و اختلافات بین زن و شوهر افزایش پیدا می‌کند و اینجاست که آنها می‌توانند از روش‌های قانونی نیز پیگیر نفقه باشند. 

این مسئله را در نظر بگیرید که از طریق دادگاه خانواده و همچنین از طریق دادگاه کیفری می‌توان برای مطالبه نفقه درخواست ارائه نمود. در ادامه هر یک از روش‌های یاد شده را به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم. پس با ما همراه باشید. 

مدارک لازم برای درخواست نفقه

روش درخواست نفقه از طریق دادگاه خانواده 

دادگاه خانواده مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه نفقه به شمار می‌رود؛ در این صورت است که زن می‌بایست که دادخواست نفقه را به طور کامل تنظیم نموده و آن را در اختیار دادگاه قرار دهد. بهتر است که برای اقامه دعاوی حقوقی مربوط به مطالبه نفقه در دادگاه خانواده از وکلای کارکشته کمک بگیرید. وکیل در تنظیم دادخواست و تکمیل مراحل دادرسی به شما کمک خواهد کرد. 

در واقع زن باید تمامی مدارکی که مورد نیاز است را جمع آوری کرده و آن را به دادخواست خود ضمیمه نماید. از سوی دیگر دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت می‌رسد و در پایان به یکی از شعب دادگاه خانواده ارسال خواهد شد تا بررسی‌های تکمیلی در این خصوص انجام شود. 

دادگاه سعی می‌کند دفاعیات شفاهی  و کتبی هر دو طرف را به طور کامل مورد بررسی قرار داده و رای عادلانه‌ای را در این خصوص صادر نماید. در شرایطی ممکن است که دادگاه مرگ را به پرداخت نفقه محکوم نماید؛ در این صورت است که مرد باید تمامی حقوق مالی زن را به او بپردازد تا رضایت زوجه در این خصوص جلب شود. 

درخواست نفقه چقدر طول میکشد؟

سوال مهمی که ممکن است برای شما نیز مطرح شده باشد، این است که درخواست نفقه چقدر طول میکشد؟ باید اشاره داشته باشیم که نمی‌توان مقدار دقیقی را به عنوان مدت زمان درخواست نفقه در نظر گرفت، اما بر اساس تجربه‌ای که از این بابت وجود دارد، می‌توانیم بگوییم که مطالبه نفقه از طریق محاکم قضایی بین ۲ تا ۳ ماه به طول می‌انجامد. 

در ابتدا لازم است که زن در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه حاضر شده و دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم نماید. از سوی دیگر اگر مدارک و مستنداتی در دسترس زن است، می‌بایست آنها را جمع آوری کرده و به متن دادخواست پیوست نماید تا در دادگاه مورد بررسی قرار گیرند و تصمیمات دادگاه کاملا عادلانه‌تر باشد. 

بهتر است که زن برای تنظیم دادخواست و ثبت نمودن آن در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه از وکلای خبره استفاده کند؛ چرا که این امر معمولا مدت زمان رسیدگی به پرونده را کاهش خواهد داد. در چنین شرایطی است که دفاتر خدمات قضایی دادخواست مربوطه را به یکی از شعب دادگاه صالح ارسال خواهند نمود تا دادگاه تشکیل جلسات داده و حکم صادر نماید. 

ممکن است مرد یا زن به حکم صادر شده از سوی دادگاه اعتراض داشته باشند که در این شرایط مدت زمان رسیدن زن به مطالباتش افزایش پیدا خواهد کرد. می‌توانیم بگوییم که پیچیدگی‌های موجود در پرونده‌های مربوط به دعاوی نفقه یکی از عوامل افزایش دهنده مدت زمان دادرسی می‌باشد. همچنین شعب دادگاه و میزان حجم کاری آنها در این مدت زمان موثر است. 

شما می‌توانید تکمیل مراحل دادرسی را به وکلای خبره و کارکشته بسپارید. لازم است تمام توانایی خود را به کار بگیرید تا وکلای با سابقه و دارای تجربه را شناسایی کنید. وکلای تازه کار و بی‌تجربه هرگز نخواهند توانست در این مسیر کمک چندانی به شما داشته باشند.

نحوه نوشتن درخواست نفقه

روش درخواست نفقه از طریق دادگاه کیفری 

در بررسی این موضوع که برای درخواست نفقه باید کجا برم؟ لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر مرد از پرداخت نفقه استنکاف نماید و نتواند زن از طریق دادگاه خانواده پیگیر حقوق قانونی خود باشد، می‌تواند شکواییه‌ای را برای دادگاه کیفری نیز تنظیم کند و از این طریق پیگیر حقوق قانونی خود باشد. 

شکواییه یا شکایتنامه در واقع یک دادخواست کیفری به شمار می‌رود که در آن زن مطالبه نفقه می‌کند. دقت داشته باشید که شکایتنامه باید در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت برسد. از سوی دیگر مدارک لازم برای درخواست نفقه نیز باید به آن پیوست گردد. همچنین پرونده برای بررسی‌های بیشتر به دادگاه کیفری ارسال خواهد شد. 

سرعت رسیدگی به درخواست زن در چنین شرایطی بالاتر است تا مقام قضایی بتواند هرچه سریعتر نظر خود را در این خصوص اعلام نموده و حکم صادر کند. شاکی می‌تواند پیگیری‌های مداومی در این خصوص داشته باشد و پیگیر روند رسیدگی به پرونده به شمار آید. 

اثبات نمودن ادعا در دعاوی مربوط به مطالبه نفقه معمولا کار دشواری به نظر می‌رسد و پیچیدگی‌های بالایی نیز دارد. در شرایطی ممکن است که زن نتواند آنطور که باید از حقوق قانونی خود دفاع کند و شکایت او به طور کامل در دادگاه رد شود. برای جلوگیری از این اقدام و احتمالات پیش آمده در این خصوص بهتر است با وکلای معتبر مشاوره حقوقی داشته باشید.

شرایط طلاق در صورت نپرداختن نفقه 

زن و مرد می‌توانند در هنگام جاری شدن عقد نکاح در دفترخانه در خصوص بسیاری از مسائل به توافقات کامل برسند و آنها را به عنوان شروط عقدنامه درج نمایند. یکی از مهمترین شروط ۱۲ گانه عقد نکاح که به زن امکان می‌دهد که در صورت عدم تحقق آن حتی بدون رضایت مرد نیز برای طلاق اقدام نماید، شرط نپرداختن نفقه است. 

در صورتی که مرد از پرداخت نفقه به همسر خود استنکاف نماید و این عمل تا شش ماه ادامه پیدا کند، زن می‌تواند به صورت کاملا قانونی پیگیر حقوق مالی خود باشد. در صورتی که مشخص شود مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را ندارد و یا اینکه به طور عمد از پرداخت نفقه زن خودداری به عمل می‌آورد به زن اجازه طلاق داده خواهد شد و او می‌تواند دادخواست طلاق تنظیم نماید. 

به طور کلی زن برای طلاق نیاز به دلایل محکمه پسند دارد. این دلایل به زن امکان می‌دهد تا عسر و حرج خود را در زندگی مشترک به اثبات برساند؛ یعنی زن باید دلایل و مدارکی را به دادگاه ارائه نماید که بتواند سختی و مشقت غیرقابل تحمل خود در زندگی مشترک را اثبات نماید و اینجاست که به او اجازه طلاق داده خواهد شد. 

در چنین شرایطی زن می‌تواند علاوه بر دریافت نفقه و مهریه خود به طور کامل از اموال منقول و غیرمنقول مرد، مجوزهای قانونی برای طلاق را نیز به دست آورد. در نظر بگیرید که رضایت مرد در چنین شرایطی لازم نیست و حتی در صورتی که مرد مایل به طلاق نباشد، باز هم دادگاه با طلاق زن موافقت خواهد کرد و زن می‌تواند خود را مطلقه سازد.

درخواست نفقه چقدر طول میکشد

مبلغ نفقه ماهیانه زن در سال 1404 

نمی‌توانیم مقدار مشخصی را برای مبلغ نفقه زن در سال 1404 در نظر بگیریم؛ چرا که در قانون مقدار مشخصی برای نفقه تعیین نشده است. دو راه پیش روی زن و مرد است تا از طریق آن بتوانند مقدار دقیق نفقه را محاسبه کنند؛ یکی از روش‌ها این است که زن و مرد به توافقات کامل در این خصوص برسند و بر روی مبلغ مشخصی توافق کنند.

در صورتی که زوجین نتوانند در خصوص مقدار نفقه به توافقات کاملی دست پیدا کنند، لازم است از طریق محاکم قضایی پیگیر حقوق قانونی خود باشند. در قسمت‌های قبل در بررسی این موضوع که برای درخواست نفقه باید کجا برم؟ بیان کردیم که دادگاه خانواده مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای نفقه به شمار می‌رود. 

در این صورت است که کارشناسان دادگستری با در نظر گرفتن عوامل مختلفی مقدار نفقه را مشخص می‌نمایند تا اختلافات پیش آمده در این خصوص از میان برداشته شود. نفقه بانوان با یکدیگر تفاوت دارد؛ برای مثال میزان تحصیلات هر یک از خانم‌ها و همچنین شان و منزلت اجتماعی آنها می‌تواند مقدار نفقه آنها را تحت تاثیر قرار دهد. 

از سوی دیگر می‌توانیم بگوییم که تورم موجود در کشور باعث شده تا هزینه‌های زندگی به صورت سالانه افزایش پیدا کند، بنابراین نمی‌توانیم مقدار مشخصی را در قانون برای نفقه در نظر بگیریم. کارشناسان دادگستری برای محاسبه مقدار نفقه زن به صورت آنلاین همواره سعی می‌کنند تا میزان درآمد مرد و حقوق ماهیانه او را نیز در نظر بگیرند.

لزوم مراجعه به وکیل برای درخواست نفقه

در قسمت‌های قبل این موضوع بررسی شد که برای درخواست نفقه کجا برم؟ لازم است اشاره داشته باشیم که اگر از وکلای توانا و کار بلد استفاده کنید، قطعا در مدت زمان کمتری به نتیجه خواهید رسید. وکلای پایه یک دادگستری به طور کامل در خصوص مراحل دادرسی و همچنین نحوه تنظیم دادخواست و شکواییه اطلاعات کاملی دارند و می‌توانند از حقوق قانونی شما در دادگاه دفاع کنند. 

از وکیلی استفاده کنید که به صورت تخصصی در زمینه مطالبه نفقه فعالیت داشته و نتایج قابل قبولی را در این زمینه به دست آورده باشد. هرچه شناخت وکیل در خصوص دعاوی خانواده بیشتر باشد به طور قطع شما در زمان کمتری به نتیجه خواهید رسید و این مسئله از مزیت‌های بسیار زیادی برخوردار است. به سراغ وکلای با تجربه و دارای سابقه درخشان بروید و آنها را به کار بگیرید. 

کلام آخر 

امیدواریم که مطالب ذکر شده در این مقاله از سایت برترین وکیل به نوبه خود توانسته باشد بسیاری از مشکلات حقوقی شما را برطرف کرده و به سوالات شما در این زمینه پاسخ گفته باشد. تلاش اصلی ما بر روی این موضوع معطوف شد که به این سوال پاسخ دهیم که برای درخواست نفقه باید کجا برم؟ اشاره داشتیم که دادگاه خانواده می‌تواند با طرح دعوای حقوقی به مطالبات شما در زمینه نفقه پاسخگو باشد. از سوی دیگر پرداخت نفقه دارای جنبه کیفری نیز هست و شما می‌توانید از طریق دادگاه کیفری با طرح شکایت نیز مطالبات خود را وصول نمایید. اگر سوال دیگری برای شما باقی مانده است آن را با سایر مخاطبان در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا