بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد؟ +【راهنمای جامع⚖️】
مراحل رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری با یکدیگر متفاوت است. شرح کامل این مراحل در قوانین آیین دادرسی مدنی و آیین دادرسی کیفری به طور کامل ذکر شده است. باید اشاره داشته باشیم که قانون، اصل را بر قطعی بودن آرا گذاشته است اما در برخی از دعاوی امکان اعتراض برای طرفین دعوی در نظر گرفته شده است. در صورتی که پرونده در دادگاه تجدید نظر مورد بررسی قرار گرفته و حکم مورد نظر صادر شده باشد این سوال پیش می آید که پس از این می بایست چه مراحل را طی نمود؟ در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد؟ در صورتی که قصد دارید پاسخی حقوقی برای این پرسش و سایر پرسش های از این جنس بگیرید، پیشنهاد می دهیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
برای مشاوره با بهترین وکیل تهران کلیک کنید!
مراحل بعد از رای دادگاه تجدید نظر
در پاسخ به این سوال که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد باید اشاره داشته باشیم که بنا به تبصره 330 قانون آیین دادرسی مدنی، تصمیمات صادره از دادگاههای عمومی و انقلاب در امور حقوقی بهصورت قطعی اعلام میشود، مگر اینکه قانون امکان درخواست تجدیدنظر را فراهم سازد. این تجدید نظر، به عنوان یک اقدام استثنائی، برای اعتراض به برخی احکام و تصمیمات قضایی ایجاد شده است و در مواردی که قانون به صورت صریح این امکان را ممکن میسازد، میتوان از آن استفاده نمود.
همچنین، در تبصره 426 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاههای تجدید نظر بهعنوان مراجعی اختصاص یافته برای بازنگری تصمیمات غیرقطعی در امور کیفری مطرح میشوند. این دادگاهها، وظیفه دارند تا تصمیمات قضایی که اثرات قطعی ندارند را مورد بازنگری و ارزیابی قرار داده و در صورت لزوم تصمیمات جدیدی را اتخاذ نمایند. با این اقدامات حقوقی، قانونگذاران تلاش دارند تا یک سیستم عدالت منصفانه و شفاف را در قوه قضائیه ایجاد کنند تا افراد به عنوان شهروندان در صورت ذی حق بودن بتوانند از حق تجدیدنظر در تصمیمات قضایی خود استفاده کنند.
در خصوص مراحل بعد از رای دادگاه تجدید نظر باید اشاره داشت که اصل مورد بحث نشان میدهد که تصمیماتی که از محاکم صادر میشود، در اصول بدون نقص و قطعی هستند؛ اما با وجود این اصول، قانونگذار راههای متعددی را برای اعتراض به تصمیمات ایجاد کرده است. این راهها به دو دسته عادی و فوقالعاده تقسیم میشوند که هر یک نقاط خاص خود را دارند.
باید اشاره داشته باشیم که وا خواهی و تجدید نظرخواهی جزو راه های عادی اعتراض به آرا به شمار می آیند که با کسب اطلاع در خصوص هر یک از آن ها می توان روش درست را در پیش گرفت. در مقابل باید اشاره داشته باشیم که فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض شخص ثالث جزو روش های فوق العاده برای اعتراض به آرای صادر شده به شمار می آیند. باید ذکر کنیم که هر یک از روش های ذکر شده برای اعتراض به حکم دادگاه تابع شرایط و ضوابط خاص خود است.
بر اساس ماده 443 قانون آیین دادرسی کیفری و 365 آیین دادرسی مدنی، آرای صادره در مرحله تجدید نظر قطعی می باشد و نمی توان به آن ها اعتراضی داشت. مگر در شرایطی که قانون امکان اعتراض را فراهم کرده است؛ بنابراین برای پاسخ به این سوال که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد می بایست اشاره داشته باشیم که اگر قانون امکان اعتراض به حکم صادره را در نظر گرفته باشد، فرد می تواند از روش های فوق العاده مانند فرجام خواهی و اعاده دادرسی برای تقدیم اعتراض اقدام نماید.
مراحل فرجام خواهی بعد از حکم قطعی تجدید نظر
در قسمت های قبل در خصوص این موضوع اتوضیح دادیم که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد. اشاره داشتیم که فرجام خواهی از روش های فوق العاده در اعتراض به رای صادر شده از دادگاه تجدید نظر به شمار می آید. دقت داشته باشید که فرجام خواهی می تواند به عنوان یکی از اصلی ترین مراحل بعد از اعلام رای دادگاه تجدید نظر به شمار آید. باید اشاره داشته باشیم که علاوه بر دعاوی حقوقی، در صورت مواجهه با پرونده های کیفری نیز می توانید از طریق فرجام خواهی به رای قطعی تجدید نظر اعتراض کنید.
باید اشاره داشته باشیم که تنها در برخی از دعاوی خاص می توانید نسبت به فرجام خواهی اقدامات لازم را به انجام برسانید. این موضوع به نظر قانون گذار بستگی دارد که بعد از رای دادگاه بدوی یا دادگاه تجدید نظر بتوانید از طریق فرجام خواهی به حکم صادر شده اعتراض نمایید. منظور ما در این بخش فرجام خواهی بعد از حکم قطعی تجدید نظر است و قصد داریم توضیحات کاملی را در این خصوص به مخاطب ارائه دهیم. البته مجددا تاکید می کنیم که به دلیل پیچیدگی مطلب لازم است با یک وکیل در این خصوص مشوت کنید.
مراحل فرجام خواهی بعد از حکم قطعی تجدید نظر در دعاوی حقوقی
در پاسخ به این سوال که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد اشاره داشتیم که فرجام خواهی علاوه بر دعاوی کیفری در دعای حقوقی نیز قابل پیگیری است و اکنون سعی داریم نکات مهمی را در این خصوص تشریح نماییم. بعد از اعلام رای قطعی از سوی دادگاه تجدید نظر، لازم است دادخواستی مبنی بر فرجام خواهی تقدیم دادگاه صادر کننده حکم شود تا مراحل رسیدگی به اعتراض در خصوص پرونده های حقوقی آغاز شود و به این شکل فرد بتواند به حقوق قانونی خود دست پیدا کند.
علاوه بر این باید دقت داشته باشیم که دادخواست فرجام خواهی لازم است در مهلت مقرر تنظیم شده و در اختیار دادگاه صادر کننده حکم قرار بگیرد. لازم است این نکته را نیز ذکر کنیم که به دلیل پیچیدگی های مربوط به تنظیم دادخواست و تخصصی بودن این امر لازم است پیش از هر گونه اقدامی از وکیل کمک بگیرید. همچنین نیاز است تا هزینه های مربوط به ارائه دادخواست فرجام خواهی را پرداخت کنید. این هزینه بر اساس تعرفه های دولتی تعیین و محاسبه می شود.
در بالا به طور دقیق مراحل لازم برای فرجام خواهی را در پرونده های حقوقی ذکر نمودیم. در صورت طی نمودن این مراحل است که پرونده های مربوط به دعاوی حقوقی به دیوان عالی کشور می رسند. باید اشاره داشته باشیم که دیوان عالی کشور که معتبر ترین قضات کشور تشکیل می شود، بالاترین نهاد قضایی کشور به شمار می آید و وظیفه رسیدگی به فرجام خواهی در خصوص پرونده های حقوقی را بر عهده دارد.
در این مرحله پرونده به شعبه حقوقی دیوان عالی کشور ابلاغ می شود. در این شعبه، قضات خبره کشور به بررسی پرونده و رای صادره از دادگاه می پردازند. در صورتی که مشخص شود رای صادره با موازین قانونی و با در نظر گرفتن ادله و مستندات صادر شده اتست، رای را ابرام و تایید کرده و مجددا پرونده را به دادگاه صادر کننده حکم ارجاع می دهند؛ اما در صورتی که دیوان عالی کشور رای صادره را نقض نماید، پرونده را برای رسیدگی به دادگاه هم عرض ارجاع می دهد.
مراحل فرجام خواهی بعد از حکم قطعی تجدید نظر در دعاوی کیفری
در بالا سعی کردیم به این سوال که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد پاسخ دادیم و اشاره نمودیم که فرجام خواهی در این خصوص در دعاوی حقوقی و کیفری امکان پذیر است. ذکر نمودیم که روند رسیدگی به فرجام خواهی در دعاوی کیفری کمی متفاوت از دعاوی حقوقی است و در هر یک از پرونده ها لازم است مسیری را برای رسیدن به اهداف تعیین شده طی نمایید. در ادامه سعی داریم روند رسیدگی به فرجام خواهی در دعاوی کیفری را مورد بررسی دقیق و جامع قرار دهیم.
در ماده 474 قانون آیین دادرسی به طور کامل در خصوص آرای کیفری که می توان در خصوص آن ها اقدام به فرجام خواهی کرد سخن به میان آورده است. باید اشاره داشته باشیم که لازم است این آرا از دادگاه های بدوی صادر شده باشند تا امکان فرجام خواهی در خصوص آن ها فراهم شود. در همین خصوص لازم است این نکته را ذکر نماییم که در دعاوی کیفری بعد از صدور رای از دادگاه های تجدید نظر نمی توان اقدام به فرجام خواهی نمود.
مراحل اعاده دادرسی بعد از حکم قطعی تجدید نظر
در پاسخ به این پرسش که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد اشاره نمودیم که بسته به موضوع دعاوی مطرح شده در محاکم قضایی، علاوه بر فرجام خواهی می توان از طریق اعاده دادرسی نیز به رای صادر شده اعتراض نمود. باید اشاره داشته باشیم که اعاده دادرسی نیز از جمله روش های فوق العاده در اعتراض به رای دادگاه های تجدید نظر است و در صورتی می توان در این مسیر به موفقیت دست پیدا کرد که پیش از این اطلاعات خود را در این خصوص افزایش داد.
بعد از رای قطعی تجدید نظر میتوان اعتراض کرد ؟ باید اشاره داشته باشیم که اعاده دادرسی در خصوص پرونده های حقوقی و پرونده های کیفری امکان پذیر است. اعاده دارسی به معنای اعتراض به رای قطعی است که از سوی دادگاه صادر شده باشد. همچنین ممکن است این رای پس از طی مهلت یا مراحل شکایت به قطعیت رسیده باشد. در واقع در صورتی که رای دادگاه به قطعیت رسیده باشد می توانید با اعاده دادرسی اعتراض خود را اعلام کرده و رسیدگی به پرونده را از سر بگیرید.
باید این نکته را ذکر کنیم که در ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص موارد قابل اعاده دادرسی در دعاوی حقوقی سخن به میان آمده است. همچنین در ماده 474 از همان قانون در خصوص دعاوی کیفری و مواردی که می توان اعاده دادرسی کرد صحبت شده است. همچنین در قوانین به صراحت ذکر شده است که اعاده دادرسی در خصوص دعاوی کیفری و حقوقی که مخالف شرع باشند، امکان پذیر است.
اعاده دادرسی بعد از حکم قطعی تجدید نظر در دعاوی حقوقی
در بالا در پاسخ به این سوال که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد اعلام داشتیم که در این شرایط می توان بسته به موضوع پرونده از طریق فرجام خواهی یا اعاده دادرسی اقدام نمود. اشاره داشتیم که فرجام خواهی و اعاده دادرسی در خصوص دعاوی حقوقی و کیفری امکان پذیر هستند و هر دو از روش های فوق العاده اعتراض به حکم قطعی دادگاه های تجدید نظر به شمار می آیند. اکنون سعی داریم مراحل اعاده دادرسی در دعاوی حقوقی را مورد بررسی قرار دهیم.
در ماده 433 قانون آیین دادرسی مدنی به شرح کاملی از شرایط اعاده دادرسی در خصوص دعاوی حقوقی پرداخته است. مدت زمانی که قانون برای اعاده دادرسی در خصوص دعاوی حقوقی در نظر گرفته است 20 روز برای افراد مقیم و دو ماه برای افراد خارج از ایران است. در واقع این مهلت از زمان ابلاغ حکم در دادگاه محاسبه می شود و لازم است فرد در این زمان تعیین شده دادخواست خود مبنی بر اعاده دادرسی را تقدیم محاکم قضایی نموده و موجبات اعتراض را فراهم کند.
در صورت تنظیم دادخواست اعاده دادرسی در خصوص دعاوی حقوقی، پرونده به دادگاه صادر کننده حکم ارسال می شود تا در آن به خواسته فرد رسیدگی شود. در صورتی که مشخص شود رای با رعایت اصول قانونی و شرعی صادر شده است و در آن جای شک و شبهه ای نیست، دادگاه رای صادره را تایید و ابرام کرده و به شعبه ارسال می کند. در صورتی که مشخص شود رای با در نظر نگرفتن شرایط قانونی و ادله صادر شده است، رای باطل و جهت بررسی مجدد به دادگاه ارجاع داده می شود.
اعاده دادرسی بعد از حکم قطعی تجدید نظر در دعاوی کیفری
بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد و چه مراحلی را می بایست طی نمود؟ اشاره داشتیم که در دعاوی کیفری نیز می توان از طریق اعاده دادرسی مراتب اعتراض را به مقامات قضایی اعلام نمود. ماده 476 قانون آیین دادرسی مدنی به شرح اعاده دادرسی در دعاوی کیفری پرداخته است و تمامی مراحل مربوط به آن را شرح داده است. برای اعتراض به حکم قطعی دادگاه تجدید نظر در دعاوی کیفری لازم است در ابتدا دادخواست اعاده دادرسی را تنظیم نموده و به محاکم قضایی تقدیم کنید.
باید دقت داشته باشید که در اعاده رای مورد نظر، دادگاه مامور می شود تا مطابقت آن را با اصول قانونی در نظر بگیرد. چنانچه پس از بررسی های صورت گرفته مشخص شود که رای صادر شده هیچ گونه مغایرتی با قوانین ندارد، رای صادره ابرام و پرونده به شعبه دادگاه ارجاع داده می شود؛ اما در صورتی که مشخص شود که رای بدون در نظر گرفتن شواهد و مستندات صادر شده است یا با قانون مغایرت دارد، پرونده برای رسیدگی و اعلام رای مجدد به دادگاه های هم عرض ارسال خواهد شد.
باید اشاره داشته باشیم که در ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری به شرح اعاده دادرسی بر برخی از دعاوی اشاره شده است. چنانچه مشخص شود که رای مورد اعاده بر مبنای دعاوی اشاره شده در این ماده قانونی است، می بایست در این شرایط دادخواست اعاده دادرسی را به رئیس کل دادگستری استان تقدیم نمود. در صورتی که رئیس قوه قضائیه تشخصی دهد که رای مورد اعاده خلاف شرع است، هیئت دیوان عالی کشور آن را نقض خواهد نمود و مجددا دیوان عالی کشور پرونده را ماهوی بررسی خواهد کرد.
لزوم مراجعه به وکیل برای اعتراض به حکم دادگاه تجدید نظر
لازم است پیش از هر چیز به این موضوع اشاره داشته باشیم که رسیدگی به پرونده های حقوقی و کیفری در دادگاه های تجدید نظر و سایر محاکم قضایی با پیچیدگی هایی رو به رو است. برای این کار لازم است با روند دادرسی به طور کامل آشنایی داشته باشید تا در نهایت بتوانید به حقوق قانونی خود دست پیدا کنید. دقت داشته باشید که قانون حکم اعتراض به رای صادره از دادگاه تجدید نظر را در بسیاری از موارد برای طرفین دعوی در نظر گرفته است و می توانید در این خصوص اقدام کنید.
لازم به ذکر است چنانچه قصد فرجام خواهی یا تقدیم اعاده دادرسی را داشته باشید در ابتدا لازم است دادخواستی تنظیم کرده و پیگیری های لازم را انجام دهید. توصیه می کنیم به دلیل تخصصی بودن این امر حقوقی به طور قطع با بهترین وکیل ارتباط گرفته و از او برای حل و فصل مشکلات پیش آمده کمک بگیرید. وکیل با پیچ و خم های مسیر آشنایی کامل دارد و می تواند در مسیر اعتراض به حکم دادگاه تجدید نظر بهترین و مطلوب ترین راهکار را پیش روی شما بگذارید.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله صبوری به خرج داده و در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم به این پرسش بپردازیم که بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد؟ و نکات مهمی را در این خصوص بیان کردیم. اشاره داشتیم که در بسیاری از موارد قانون این حق را برای طرفین دعوی در نظر گرفته است که به حکم صادره از دادگاه تجدید نظر اعتراض کنند. همچنین ذکر نمودیم که تقدیم اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر از طریق فرجام خواهی و اعاده دادرسی ممکن است. باید اشاره داشته باشیم که شخص ثالث نیز در صورت تضییع حقوق می تواند اعتراض خود را تقدیم مقامات قضایی کند. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما همراهان گرامی دعوت می کنیم که تجربیات و نظرات خود را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت حقوقی برترین وکیل به اشتراک بگذارید.