بیمه شخص ثالث چیست؟ ⚖️【چه خساراتی را پرداخت میکند؟】⚡

یکی از سوالاتی که ممکن است برای بیمه گذاران به وجود آید، این است که بیمه شخص ثالث چیست؟ و اصلا چرا باید این بیمه در قوانین و مقررات کشور اجباری باشد؟ در واقع این بیمه یکی از انواع بیمههای مسئولیت به شمار میرود. به زبان ساده اگر شما با خودروی شخصی خود با ماشین دیگری تصادف کرده باشید، تمامی خسارتهای وارد شده در اثر این تصادف توسط بیمه شخص ثالث پرداخت خواهد شد. باید اشاره داشته باشیم که بیمه مذکور یکی از رایجترین و پرفروشترین انواع بیمه در سطح کشور به شمار میرود. به هر حال اگر میخواهید اطلاعات کاملتری را در این خصوص به دست آورید، به شما توصیه میکنیم با سایت برترین وکیل همراه باشید.
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل بیمه در تهران
بیمه شخص ثالث چیست؟
یکی از سوالات مهمی که ممکن است برای افراد به وجود آید، این است که بیمه شخص ثالث چیست؟ بیمه شخص ثالث در واقع به جبران خسارتهای ناشی از تصادف در خصوص تمامی اشخاص دخیل در این گونه حوادث به غیر از راننده مقصر میپردازد. منظور از شخص اول بیمه گذار، شخص دوم بیمهگر و شخص ثالث تمامی افرادی هستند که در تصادف نقش داشته و دچار آسیب شدند.
قوانین و مقررات پرتکراری در خصوص بیمه شخص ثالث توسط دولت و پلیس به تصویب رسیده است و باید بدانیم که این نوع از بیمه معمولا پرفروشترین بیمه در سطح کشور به شمار خواهد رفت. تهیه این بیمه نامه برای تمامی وسایل نقلیه اجباری میباشد. تاخیر در تمدید این بیمه میتواند جریمههایی را برای افراد به وجود آورد.

بیمه شخص ثالث چه خساراتی را پرداخت میکند؟
در بررسی این موضوع که بیمه شخص ثالث چیست؟ باید اشاره داشته باشیم که این نوع از بیمه به دو مورد خاص رسیدگی کرده و عناوین خاصی را شامل میشود. اگر خسارت جانی باشد، سقف تعهدات بیمه را بر اساس ظرفیت وسیله نقلیه در نظر میگیرند؛ اما اگر خسارتها مالی باشند، جبران خسارت بر اساس مقداری پرداخت خواهد شد که در هنگام امضای قرارداد بیمه تعیین شده است.
- پرداخت هزینههای مالی اشخاص ثالث در حوادث و تصادفات
- پرداخت هزینههای مربوط به خسارتهای جانی در تصادفات و حوادث
در خسارت جانی بیمه شخص ثالث به چه کسانی تعلق میگیرد؟
در نظر داشته باشید افرادی که تحت پوشش بیمه شخص ثالث مربوط به خسارت جانی هستند، میتوانند از این بیمه استفاده کنند. این افراد شامل اشخاص زیان دیده خودروی آسیب دیده، سرنشینان خودروی راننده مقصر، افرادی که خارج از اتومبیل قرار دارند و همچنین خود راننده مقصر میشود.
در نظر داشته باشید که بیمه مذکور حوادث مربوط به فوت و هزینههای نقص عضو و همچنین بیمارستانها را به طور کامل پرداخت خواهد کرد. حال سوال مهمی که ممکن است برای شما به وجود آمده باشد، این است که آیا بیمه شخص ثالث خسارتهای جانی ناشی از حوادث برای جنین را نیز شامل میشود یا خیر؟
در توضیح این مسئله که بیمه شخص ثالث چیست؟ میبایست این موضوع را در نظر بگیریم که این بیمه شامل حال جنین نیز خواهد شد. در چنین شرایطی بیمه شخص ثالث موظف میشود تا به جنین نیز دیه پرداخت کرده و خسارتهای جانی ناشی از تصادفات را به طور کامل زیر پوشش خود قرار دهد.
بیمه نامه شخص ثالث یعنی چه؟
در توضیح اینکه بیمه نامه شخص ثالث یعنی چه؟ باید بگوییم که در بیمه نامه معمولا مالک وسیله نقلیه را شخص اول مینامند. شخص اول در بسیاری از بیمه نامهها به عنوان بیمه گذار شناخته میشود. شخص ثانی یا شخص دوم در واقع شرکت بیمهای است که شما با آن برای پرداخت هزینهها و خسارتهای ناشی از حوادث و تصادفات با آن وارد قرارداد میشوید.
در قراردادهای بیمه نامه معمولا از شخص ثانی به عنوان بیمهگر یاد میشود. فردی که در حوادث و تصادفات آسیب میبیند را در اصطلاح شخص ثالث مینامند. در واقع فردی که زیان میبیند به هر شخصی به جز راننده مقصر اطلاق میگردد. مهمترین دلیلی که این بیمه نامه به عنوان بیمه شخص ثالث در نظر گرفته میشود، همین مسئله است.
ممکن است بر اثر تصادفات یا حوادث دیگر افرادی آسیب جسمی و جانی ببینند، در چنین شرایطی بیمه مذکور خسارتهای ناشی از تصادف را به طور کامل پرداخت خواهد کرد؛ این بیمه در واقع سعی دارد تا هزینههای مربوط به درمان، فوت و همچنین تمام خسارتهای مادی را پرداخت نماید.
اشاره داشتیم که بیمه شخص ثالث شامل حال راننده مقصر نخواهد شد؛ در چنین شرایطی او میتواند از بیمه حوادث راننده که یکی از زیرشاخههای بیمه شخص ثالث به شمار میرود استفاده کند. بیمه حوادث راننده در واقع فقط شامل حال حوادث جانی برای راننده مقصر خواهد شد و هیچگونه مسئولیتی را در قبال زیانهای مالی نخواهد داشت.
محاسبه حق بیمه در بیمه شخص ثالث سال 1404
این مسئله را در نظر داشته باشید که بیمه شخص ثالث به چند شکل مختلف تعیین میگردد. اگر بخواهیم این مسئله را بررسی کنیم که بیمه شخص ثالث چیست؟ باید بگوییم که عوامل مختلفی بر روی میزان حق بیمه در چنین شرایطی اثر خواهد داشت. در ادامه برخی از مهمترین این عوامل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

بیمه مرکزی اعلام کننده حق بیمه شخص ثالث
یکی از مهمترین عواملی که بر روی میزان بیمه شخص ثالث اثر میگذارد، دیه کامل انسان در ماههای حرام است. در واقع میزان دیهای که از سوی نهادهای مربوطه به صورت سالانه اعلام میگردد، نقش موثری در تعهدات بیمهگر خواهد داشت. دقت داشته باشید که قوه قضاییه به صورت سالانه میزان دیه در ماههای حرام و غیر حرام را مشخص خواهد کرد.
در ماههای حرام نرخ دیه در سال 1404 برابر با یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده است همین نرخ دیه برای ماههای غیرحرام برابر با یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است. محرم و رجب و همچنین ذیقعده و ذیحجه را میتوانیم چهار ماه حرام قمری در نظر بگیریم که میزان دیه در آنها نسبت به ماههای غیر حرام بیشتر خواهد بود.
بر این اساس بیمه مرکزی سعی دارد تا حداقل و حداکثر پوشش مالی بیمهها را تعیین کرده و به آنها اعلام نماید. این مسئله مربوط به حق پایه بیمه میباشد و باید عوامل دیگری را نیز در آن موثر قرار داد. این عوامل میتواند حق بیمه را به میزان قابل توجهی افزایش یا کاهش دهند. در ادامه این عوامل را نیز بررسی خواهیم کرد.
عدم خسارت بیمه شخص ثالث و تخفیف آن
در واقع یکی از مهمترین عواملی که در بیمه نامهها برای حق بیمه مورد بررسی قرار خواهد گرفت، عدم خسارت و تخفیفهای ناشی از آن در بیمه شخص ثالث است. در واقع اگر افراد از مزایای مربوط به بیمه شخص ثالث استفاده نکرده باشند، میتوانند تخفیف دریافت کنند و این مسئله میتواند مزایای بسیار زیادی را برای آنها به دنبال داشته باشد.
بر اساس قوانین و مقرراتی که در زمینه بیمه وجود دارد، میتوانیم بگوییم که اگر فردی به مدت یک سال از بیمه شخص ثالث خود استفاده نکند، شامل ۵ درصد تخفیف خواهد شد. دقت داشته باشید که اگر فرد برای مدت زمان طولانی از بیمه شخص ثالث استفاده نکرده باشد، میبایست هزینه کمتری را بابت تمدید آن به بیمهگر پرداخت نماید.
تصور کنید که فردی یک سال از بیمه شخص ثالث خود استفاده نکند، در چنین شرایطی زمانی که برای تمدید بیمه خود به شرکت بیمه مربوطه مراجعه میکند ۵ درصد تخفیف دریافت خواهد کرد. در نظر داشته باشید سقفی که از سوی قوانین و مقررات برای تخفیف بیمه در نظر گرفته شده ۱۴ سال است که شامل حال ۷۰ درصد تخفیف میشود.

نوع کاربری وسیله نقلیه از عوامل موثر در تعیین بیمه شخص ثالث
میزان ریسک یکی از عوامل تعیین کننده برای شرکتهای بیمه در زمینه تعیین حق بیمه به شمار میرود. نوع وسیله نقلیه یکی از عوامل بسیار مهمی است که میزان ریسک بیمهها را در خصوص آن مشخص مینماید؛ بنابراین باید اشاره داشته باشیم که حق بیمه در خصوص وسایل نقلیه با کاربریهای مختلف کاملا متفاوت خواهد بود.
اگر بخواهیم مثالی در این زمینه ارائه دهیم، باید بگوییم که میزان حق بیمه برای خودروهای تاکسی به این دلیل که تردد بیشتری دارند ۲۰ درصد در مقایسه با سایر خودروها بیشتر خواهد بود. همچنین ممکن است خودروهایی که برای آموزش رانندگی در نظر گرفته میشوند، ملزم باشند که در هنگام خرید بیمه شخص ثالث ۱۵ درصد بیشتر در مقایسه با سایر خودروها پرداخت نمایند.
حال که به این مسئله اشاره داشتیم که بیمه شخص ثالث چیست؟ باید اشاره داشته باشیم که بیمه در خصوص آمبولانس و بارکش و کامیون و مانند آن نیز تعریف شده است و هر یک از آنها ملزم هستند برای تمدید یا خرید بیمه شخص ثالث مبلغ مشخصی را پرداخت نمایند.
وسایل نقلیه ریلی و بیمه شخص ثالث
تا پیش از این وسایل نقلیه ریلی ملزم به بیمه حوادث اجباری نبودند. بر اساس قوانین و مقرراتی که در کشور به تازگی به تصویب رسیده، افرادی که بر اثر حوادث و تصادفات وسایل نقلیه ریلی آسیب میبینند، میتوانند از بیمههای مربوطه استفاده نمایند.
پیش از تصویب این مصوبه در مجلس شورای اسلامی هرگونه آسیب بدنی به سرنشینان وسایل نقلیه ریلی از طریق صندوق خسارتهای بدنی تامین میشد که به هیچ عنوان کامل نبود، اما امروزه قانون جدید بیمه شخص ثالث اینگونه حوادث را نیز پوشش میدهد.
جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث
همانطور که برای عدم استفاده از بیمه شخص ثالث نوعی تخفیف دریافت میکنید، در ازای تاخیر در عدم تمدید بیمه نیز ملزم به پرداخت جریمههایی هستید که با عنوان جریمه دیرکرد در نظر گرفته خواهد شد.
در نظر داشته باشید که بیمه شخص ثالث در واقع اجباری میباشد و هرگونه عدم تمدید آن میتواند خسارتهایی را برای بیمهگر به دنبال داشته باشد. جریمه دیرکرد بیمه به صورت روز شمار تعیین خواهد شد و بیمهگر ملزم است برای تمدید بیمه خود ابتدا این جریمه را پرداخت نماید. این جریمه حداکثر برای ۳۶۵ روز یعنی یک سال در نظر گرفته خواهد شد.
بنابراین میتوانیم بگوییم که دیرکرد برای یک سال هیچگونه تفاوتی با دیرکرد برای ۸ سال نخواهد داشت و به هر حال فرد ملزم است پیش از بیمه کردن خودروی خود این هزینه جریمه را نیز پرداخت نماید.

سقف تعهدات مالی شرکت بیمه شخص ثالث در سال 1404
حداقل و حداکثر سقف حق بیمه تعیین شده برای بیمه شخص ثالث در سال 1404 برابر با 40 و 800 میلیون تومان میباشد که تعیین آن به شرکت بیمه بستگی خواهد داشت. سقف بیمه شخص ثالث در بخش مالی با استناد به نرخ دیه تعیین شده در ماههای حرام تعیین میشود؛ حداقل تعهدات مالی بیمه شخص ثالث برابر با 2.5 درصد نرخ دیه در ماههای حرام بوده و حداکثر آن معادل 50 درصد این مقدار است.
لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر بیمه گذار سقف حق بیمه بالاتر از 40 میلیون تومان را در نظر گرفته باشد به آن مازاد بیمه گفته میشود.
تخفیف شرکتهای بیمه شخص ثالث
بیمه مرکزی موظف است به صورت سالانه اعلام کند که حداقل و حداکثر بیمه شخص ثالث چقدر میباشد. در نظر داشته باشید که شرکتهای بیمه بر اساس خدماتی که به کاربران خود ارائه میدهند، مبلغی را بین حداقل و حداکثر حق بیمه اعلام شده از سوی بیمه مرکزی در نظر خواهند گرفت.
علت اینکه حق بیمه شرکتهای بیمه با یکدیگر تفاوت دارد، همین موضوع است. هر یک از شرکتها مبلغی را به عنوان تخفیف مجاز در نظر میگیرد تا از این طریق بتواند بیمهگذاران مختلف را جذب خود کند. حق بیمهای که از سوی شرکتها تعیین خواهد شد، هرگز نباید کمتر از میزانی باشد که بیمه مرکزی به عنوان حداقل حق بیمه در نظر گرفته است.
کلام آخر
امیدواریم که به هیچ عنوان تحت تاثیر حوادث و تصادفات جادهای قرار نگیرید و بتوانید زندگی امن و سرشار از آرامش را تجربه کنید. متشکریم از اینکه وب سایت حقوقی برترین وکیل را برای مطالعه مباحث حقوقی انتخاب کردید. در این مطلب تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا به این سوال پاسخ دهیم که بیمه شخص ثالث چیست؟ همچنین به بیان مهمترین عواملی پرداختیم که میتواند بر روی این بیمه و مبلغ در نظر گرفته شده برای آن اثر بگذارد. اگر برای شما سوالی در این خصوص به وجود آمده است، میتوانید آن را از ما و سایر مخاطبان وب سایت برترین وکیل بپرسید.