نکات حقوقی

فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟ ⚖️【نحوه اثبات جرم ترک انفاق 】⚡

در پاسخ به این سوال که فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟ لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که نفقه در واقع به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن و فرزندان است. انفاق نیز به همین معنا به کار می‌رود. ترک انفاق نوعی جرم کیفری به حساب می‌آید که در اثر نپرداختن نفقه به وقوع می‌پیوندد. در صورتی که مرد استطاعت مالی لازم را داشته باشد و زن نیز از او تمکین کند زوج موظف به پرداخت نفقه است و اگر از این امر استنکاف نماید جرم ترک انفاق به وقوع می‌پیوندد. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید به شما توصیه می‌کنیم که حتما در ادامه مطلب با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟

در پاسخ به این سوال که فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟ باید بگوییم که در واقع بین نفقه و انفاق تفاوتی وجود ندارد و هر دوی آنها از نظر حقوقی یک مفهوم را می‌رسانند. می‌دانیم که نفقه در واقع به معنای تامین هزینه‌های زندگی زن و برآورده کردن نیازهای اولیه متناسب با وضعیت اجتماعی و شأن وی می‌باشد که باید از سوی مرد پرداخت شود. 

در صورتی که مرد نفقه زن را پرداخت نکند مرتکب جرم ترک انفاق شده است. در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی اشاره شده است که نفقه مقدار دقیقی ندارد و باید بر اساس شرایط زن و همچنین درآمد مرد مشخص شود. تمامی نیازهای زن در زمینه خوراک، پوشاک، بهداشت و هزینه‌های درمانی می‌بایست به طور دقیق بررسی شده و مبلغی به عنوان نفقه تعیین گردد. 

چگونه می‌توان مقدار نفقه را افزایش داد؟

چگونه می‌توان مقدار نفقه را افزایش داد؟

حال که دریافتیم فرق نفقه با ترک انفاق چیست، لازم است راه‌هایی که پیش روی افراد است تا با استفاده از آنها مقدار نفقه را افزایش دهند را مورد بررسی قرار دهیم. در شرایطی ممکن است زوجه بخواهد میزان نفقه تعیین شده از سوی کارشناسان دادگستری را افزایش داده و از این طریق تمامی دغدغه‌های مالی خود برای امرار معاش را برطرف نماید. 

در این صورت است که زوجه باید در دادگاه این مسئله را به اثبات برساند که درآمد شوهر به اندازه قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. می‌دانیم که کارشناسان دادگستری برای محاسبه میزان نفقه زوجه همواره به درآمد مرد نیز توجه می‌کنند. در صورتی که زن این مسئله را به اثبات برساند کارشناسان دادگستری پس از ارائه دادخواست تعدیل نفقه با افزایش آن موافقت خواهند کرد. 

عامل دیگری که می‌تواند یکی از راهکارهای موثر برای افزایش میزان نفقه به شمار آید، این است که زن در دادگاه مدعی شود که هزینه تعیین شده به عنوان نفقه هرگز نمی‌تواند برای امرار معاش او کفایت کند. او باید با مدارک و مستندات کافی تمامی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت خود را معرفی نموده و کافی نبودن نفقه را برای گذران زندگی اثبات نماید. 

گاهی نیز شرایط اقتصادی جامعه به گونه‌ای پیش می‌رود که تورم ایجاد شده اجازه گذران زندگی به زن را نمی‌دهد. زن باید در چنین شرایطی دادخواست تعدیل نفقه ارائه نماید و در دادگاه از حقوق قانونی خود دفاع کند. او می‌بایست این مسئله را به اثبات برساند که به دلیل شرایط اقتصادی موجود در جامعه مبلغ پرداخت شده به عنوان نفقه نمی‌تواند برای او کافی باشد. 

مجازات ترک انفاق چیست؟

در بخش‌های قبلی به این سوال پاسخ دادیم که ترک انفاق کیفری چیست؟ سه شرط بسیار مهم برای پرداخت نفقه زوج وجود دارد؛ در درجه اول باید عقد نکاح صورت گرفته بین دو طرف از نوع دائم باشد؛ چرا که در عقد موقت نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت. از سوی دیگر در نظر داشته باشید که شرط لازم برای پرداخت نفقه به زوجین است که از همسر خود تمکین عام و خاص داشته باشد. 

از سوی دیگر مرد زمانی ملزم به پرداخت نفقه به زن می‌شود که استطاعت مالی لازم را داشته باشد. به هر حال اگر شرایط بالا وجود داشته باشد و مرد همچنان از پرداخت نفقه به زن استنکاف کند، مرتکب جرم ترک انفاق شده است که می‌تواند تعقیب کیفری را برای او به دنبال داشته باشد. در ادامه در خصوص مجازات‌های در نظر گرفته شده توضیح خواهیم داد. 

در ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده اشاره شده که ترک انفاق می‌تواند مجازات درجه ۶ برای مرد به دنبال داشته باشد. بر اساس ماده قانونی ذکر شده مرد در صورت ترک انفاق به سه ماه تا یک سال حبس تعزیری محکوم خواهد شد. اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید به شما توصیه می‌کنیم به وکلای حرفه‌ای مراجعه کرده و از آنها مشاوره حقوقی دریافت نمایید.

شرایط تحقق جرم ترک انفاق

در چه صورت جرم ترک انفاق تحقق پیدا می‌کند؟

حال که به این پرسش پاسخ دادیم که فرق نفقه با ترک انفاق چیست، لازم است تا شرایط تحقق این جرم را نیز بررسی نماییم. در واقع باید شرایط خاصی وجود داشته باشد که در آن بتوانیم بگوییم مرد مرتکب جرم ترک انفاق شده است. در ادامه برخی از این شرایط را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

  • اولین شرط برای تحقق جرم ترک انفاق این است که مرد از نظر مالی توانایی لازم برای پرداخت نفقه زوجه را داشته باشد، ولی از پرداخت کردن آن امتناع نماید. در نظر داشته باشید که اگر مرد استطاعت مالی لازم برای پرداخت نفقه را نداشته باشد در واقع مرتکب این جرم نشده است. 
  • در قانون مدنی به صراحت بیان شده است که شرط لازم برای تحقق ترک انفاق این است که زن از شوهر خود به صورت عام و خاص تمکین نماید. این مسئله را در نظر بگیرید که اگر زن بدون دلایل موجه از شوهر خود تمکین نکرده باشد، دیگر به او نفقه تعلق نخواهد گرفت و نمی‌تواند شکایتی را مبنی بر ترک انفاق تنظیم کند. 
  • شرط سوم برای تحقق این جرم این است که زوج به طور کامل از پرداخت کردن نفقه امتناع کند. اگر مرد ادعا کند که توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را ندارد، می‌بایست با ادله و مستندات کافی ادعای خود را در محاکم قضایی به اثبات برساند؛ می‌توانیم بگوییم که وظیفه اثبات این ادعا بر عهده خود مرد است.

عناصر تشکیل دهنده جرم ترک انفاق

حال که بررسی کردیم تفاوت نفقه با ترک انفاق چیست، لازم است عناصر مختلف جرم ترک انفاق را نیز بررسی نماییم. عنصر قانونی ترک انفاق در واقع به مواد قانونی اشاره دارد که بر جرم بودن ترک انفاق دلالت دارند. ترک انفاق در ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده جرم انگاری شده است؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم که عنصر قانونی برای ترک انفاق به صراحت وجود دارد. 

بنابراین می‌توانیم بگوییم که ترک انفاق جرم است و می‌تواند آثار حقوقی و توابعات سنگینی را برای فرد داشته باشد. عنصر مادی وقوع جرم این است که ترک انفاق در خارج اتفاق افتاده باشد؛ شاید این مسئله قدری پیچیده به نظر برسد ولی سعی می‌کنیم با بیان مثالی آن را به طور کامل برای شما تشریح نماییم. 

فرض کنید که فردی علیرغم استطاعت مالی از پرداخت نفقه به همسرش خودداری به عمل می‌آورد، در چنین شرایطی او ترک فعل انجام داده است و همین مسئله عنصر مادی وقوع جرم را به اثبات می‌رساند. حال لازم است درباره عنصر روانی ترک انفاق نیز توضیحات کاملی را ارائه دهیم تا با ابعاد مختلف ترک انفاق آشنایی کامل پیدا کنید. 

در عنصر روانی یا معنوی جرم لازم است نیت و قصد فرد مجرم به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. در ترک انفاق در واقع نوعی ترک فعل صورت گرفته و لازم است این مسئله مورد بررسی قرار گیرد که آیا زوج با قصد و نیت از پرداخت کردن خرجی به زن خودداری کرده است و یا اینکه عمدی از این موضوع در کار نبوده است. 

مراحل شکایت کیفری از جرم ترک انفاق

اکنون سعی داریم شما را با مراحل شکایت کیفری از جرم ترک انفاق آشنا کنیم. در نظر داشته باشید که ابتدا باید شکواییه یا شکایت‌نامه دقیقی را در خصوص جرم ترک انفاق تنظیم نمایید و آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت رسانده و در دادسرا پیگیر آن باشید. دادسرا موظف است تا تحقیقات مقدماتی درباره وقوع جرم را به طور کامل انجام دهد. 

در این صورت است که پرونده برای بررسی‌های بیشتر به یکی از شعب دادیاری یا بازپرسی ارسال خواهد شد. در این مرحله است که می‌بایست تحقیقات لازم از فرد شاکی انجام شود؛ در واقع فرد شاکی همان کسی است که شکایت را ثبت کرده و قصد اقامه دعاوی کیفری را دارد. زوجه را در چنین شرایطی می‌توانیم فرد شاکی بدانیم. 

سپس احضاریه‌ای برای مرد ارسال خواهد شد تا او نیز در دادسرا حاضر شده و از حقوق قانونی خود دفاع کند. ممکن است مرد در تحقیقات به این مسئله اشاره داشته باشد که زوجه از او تمکین نمی‌کند و بتواند آن را با ادله و مستندات کافی به اثبات برساند؛ بنابراین ممکن است پرونده متوقف شده و یا اینکه برای بررسی‌های بیشتر به دادگاه کیفری ارسال گردد. 

دادگاه کیفری موظف است تا تشکیل جلسه داده و دفاعیات هر دو طرف را به دقت استماع نماید. همچنین زوجین اگر ادله و مستندات کافی در دست دارند، می‌بایست آنها را به دادگاه ارائه کنند تا قاضی پرونده بتواند اطلاع کاملی در خصوص جزئیات پرونده به دست آورد. در پایان کار حکم صادر خواهد شد که ممکن است شاهد مجازات ترک انفاق برای زوج باشیم. 

مراحل شکایت کیفری از جرم ترک انفاق

نحوه اثبات جرم ترک انفاق

پس از بررسی این سوال که فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟ لازم است اندکی نیز با فرآیند اثبات ادعا در خصوص جرم ترک انفاق آشنایی پیدا کنیم. در نظر داشته باشید که شهادت شهود اولین راه برای اثبات ادعای شما در محاکم قضایی به شمار می‌رود. همچنین شما می‌توانید برای پرداخت کردن یا نکردن نفقه و اثبات آن در دادگاه از فیش بانکی و یا گردش حساب استفاده نمایید. 

همچنین ممکن است زوج یا زوجه در محاکم قضایی به ترک انفاق یا دریافت نمودن نفقه اقرار نمایند که همین مسئله می‌تواند باعث صدور رای از سوی قاضی پرونده شوند. صورت‌جلسه پلیس نیز در این خصوص نقش اساسی دارد و می‌تواند تاثیر مستقیم بر روی رای صادر شده از سوی دادگاه داشته باشد.

شما برای اثبات ادعای خود در دعاوی ترک انفاق نیازمند دریافت مشاوره حقوقی از وکلای معتبر هستید. به شما توصیه می‌کنیم که ابتدا دانش حقوقی خود را از طریق دریافت مشاوره افزایش داده و سپس وارد عمل شوید. همچنین شما می‌توانید وکالت در پرونده‌های مربوط به ترک انفاق و مطالبه نفقه را به وکلای متخصص بسپارید. 

کلام آخر 

بسیار متشکریم از اینکه وب سایت حقوقی برترین وکیل را جهت مطالعه مطالب خود انتخاب کردید و امیدواریم که با استفاده از مطالب مندرج در این وب سایت بتوانید بسیاری از سوالات حقوقی خود را پاسخ بگویید. به این سوال پاسخ دادیم که فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟ نفقه در واقع به معنای تامین نیازهای اولیه و متناسب با وضعیت زن است و در صورتی که مرد وظیفه خود در خصوص نفقه را به درستی انجام ندهد، مرتکب جرم ترک انفاق شده است. اگر سوال دیگری برای شما در این خصوص به وجود آمده است، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه درج کنید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا