نکات حقوقی

جرم زنا چیست؟ 🔍 | انواع زنا در اسلام و شرایط تحقق آن ⚖️

جرم زنا در قانون مجازات اسلامی از جمله جرایم جنسی و حدی است که در زمره روابط نامشروع قرار می‌گیرد و با توجه به زیر مجموعه‌های متنوع دارای مصادیق گسترده‌ای است. زنا جرم منافی عفت و اخلاق عمومی بوده و به رابطه جنسی و جماع بین زن و مرد بدون محرمیت و علقه زوجیت اطلاق می‌شود. شرایط تحقق زنا و مجازات آن در قانون مجازات اسلامی تعیین شده و یکی از مجازات‌های اعدام، سنگسار و ۱۰۰ ضربه شلاق برای مرتکب در نظر گرفته می‌شود. اگر به دنبال مطالب تکمیلی در خصوص اینکه جرم زنا چیست؟و مجازات آن شامل چه مواردی است؟، همراه ما باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!

مفهوم زنا و تفاوت آن با روابط نامشروع

در پاسخ به این سوال که جرم زنا چیست؟ مطابق با ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی می‌توان گفت زنا به جماع و رابطه جنسی زن و مرد بدون ازدواج شرعی و نبود محرمیت گفته می‌شود که موارد وطی به شبه نیز جزو آن نباشد. جرم زنا با روابط نامشروع متفاوت است. با توجه به اینکه زنا در اسلام دارای انواع مختلفی است و کیفر و حدود متفاوتی برای این جرم در نظر گرفته شده بهتر است در صورت مواجهه با چنین مسائلی حتما با بهترین وکیل در ارتباط باشید تا با کمک وی شانس شما در موفقیت پرونده ارتقا پیدا کند.

 در حالی که روابط نامشروع می‌تواند طیف وسیعی از مصادیق را در بر گرفته و شامل مضاجعه (با هم خوابیدن) تقبیل (بوسیدن) چت، دیدار، روابط بدون محرمیت دختر و پسر و موارد از این قبیل باشد که روابط منافی عفت غیر از زنا شناخته می‌شوند. زیرا  متمایزترین فرق بین زنا و روابط نامشروع وجود دخول یا عدم دخول است. در واقع روابط نامشروع می‌تواند بوسیدن، خوابیدن و همبستر شدن بدون دخول را در برگیرد که مجازات تعیین شده برای آن ۹۹ ضربه شلاق است.

در حالی که مجازات تعیین شده برای زنا در صورت راضی بودن هر دو طرف رجم و سنگسار و در صورت ناراضی بودن زن و ایجاد زنای به عنف و اکراه، حکم اعدام  برای متجاوز است. مضاف بر اینکه نحوه ارتکاب جرم زنا و هویت زناکار و شرایط تحقق آن می‌تواند مجازات متفاوتی را برای آن جاری کند.

جرم زنا چیست؟

انواع زنا در اسلام

در قوانین اسلامی زنا دارای انواع و حالت‌های مختلفی است که مطابق با قانون مجازات اسلامی حدود و کیفرهای جداگانه‌ای برای آن لحاظ شده است. لذا در این بخش هر کدام از مصادیق زنا به تفصیل شرح داده می‌شود.

زنای با محارم: زنای با محارم طبق قانون اسلامی و فقه به این مفهوم است که فرد رابطه جنسی یا زنا با محارم نسبی که ازدواج و جماع با آنها حرام است برقرار کند. لذا محارم نسبی طبق اسلام و دین افرادی مانند خواهر، برادر، والدین، برادرزاده، فرزند، خواهرزاده، عمو، خاله، عمه و دایی را شامل می‌شود. کیفر و مجازاتی که برای زنای با محارم مطابق با اکثر نظر فقها، شدیدترین حکم و حد است.

زنای به عنف: زنای به عنف در واقع جرم تجاوز شناخته می‌شود که در این وضعیت یکی از افراد یا فاعل یا مفعول به انجام رابطه راضی نبوده و به اجبار و تهدید و زور فرد زناکار این عمل را انجام داده است. با توجه به اینکه در این گونه زنا، قربانی و بزه دیده به اجبار و با فشار روانی و جسمی وادار به این رابطه می‌شود و تا سالیان سال مشکلات روحی و روانی متعددی را تحمل می‌کند قانون در حمایت از بزه دیده برای فرد مرتکب به زنای به عنف نیز، شدیدترین احکام یعنی اعدام را در نظر گرفته است.

زنای محصن و محصنه: زنای محصنه به این مفهوم است که شخص زناکار علاوه بر داشتن همسر دائمی و جماع با او و امکان نزدیکی بلامانع برای رابطه، ترجیح دهد رابطه جنسی با فردی غیر از همسر خود برقرار کند. در این وضعیت چنانچه زناکار زن متاهل باشد به آن زنای محصنه و اگر زناکار مرد باشد به آن زنای محصن گفته می‌شود. لذا مجازاتی که قانون برای زنای محصن و محصنه در نظر گرفته فرقی با مرد یا زن بودن زناکار ندارد و شامل رجم و سنگسار است.

 در وضعیت زنای محصن وجود یا عدم وجود شرایط احصان بسیار تاثیرگذار است. در واقع احصان به این معنی است که فرد دارای همسر دائمی بوده و بالغ و عاقل باشد و شرایط جماع و رابطه جنسی با همسر خود را در هر زمان داشته باشد. شخصی که به دلیل دوری از همسر، بیماری‌های صعب العلاج و شرایطی دیگر با وجود همسر دارای شرایط احصان نبوده و مرتکب زنا می‌شود مجازات آن کمتر از مجازات زنای محصنه است.

زنای غیرمحصنه: در قوانین فقهی و اسلامی زنای غیر محصنه به رابطه ای گفته می‌شود که فرد زناکار مجرد و فاقد همسر بوده و به اختیار عمل زنا را انجام دهد.

مجازات زنا به تفکیک هر نوع

تا این قسمت از مقاله به این سوال که جرم زنا چیست؟ پاسخ دادیم. حال به مجازات آن خواهیم پرداخت. از جمله احکام و مجازاتی که برای زنا در نظر گرفته شده است مجازات‌های حدی که ریشه در شرع دارد خواهد بود. لذا با توجه به انواع زنا، شرایط و شخص زناکار مجازات هر کدام از قرار زیر است.

مطابق با ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی حکم در نظر گرفته شده برای جرم زنا با محارم نسبی اعدام خواهد بود. لذا از جمله حد زنا برای محارم که موجب اعدام زانی می‌شود زنا با زن پدر، زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان، زنای به عنف یا اکراه است. در زنای به عنف تنها فرد متجاوز و اکراه کننده مشمول مجازات خواهد بود.

کیفر و مجازات در نظر گرفته شده برای زنای به عنف اعدام خواهد بود و چنانچه فردی دختران و زنان را از طریق فریب و اغفال، ترساندن، تهدید، اجبار و زور وادار به این عمل کند، مستوجب اعدام است. همچنین برقراری زنا با زنی بیهوش، خواب و مست نیز دارای حکم اعدام است.

مجازات تعیین شده برای زنای محصن یا محصنه مطابق با ماده ۲۲۵ قانون مجازات اسلامی رجم و سنگسار است. لذا در صورتی که شرایط اجرای سنگسار وجود نداشته باشد به پیشنهاد دادگاه صادر کننده حکم و در صورت موافقت رئیس قوه قضاییه و اثبات جرم با بینه، حکم زانی و زانیه اعدام است. اما اگر شرایط اعدام نیز مهیا نباشد، در نهایت برای هر یک ۱۰۰ ضربه شلاق در نظر گرفته می‌شود.

زنای محصن با وجود شرایط احصان یا عدم وجود آن دارای احکام متفاوتی است. اما چنانچه زانی و زانیه با وجود همسر دائمی، عقل و اختیار و امکان جماع با وی، مرتکب زنا شوند حکم هر کدام رجم و سنگسار است. اما اگر فرد متاهلی با وجود همسر شرایط احصان بنا به دلایلی نداشته و مرتکب زنا شود حکم وی مطابق با ماده ۲۳۰ قانون مجازات ۱۰۰ ضربه شلاق، تراشیدن موی سر و تبعید به شهر دور به مدت یک سال است.

مجازاتی که قانون برای زنای غیر محصنه در نظر گرفته است ۱۰۰ ضربه شلاق در مرتبه اول است. چنانچه زناکار این عمل را سه مرتبه انجام داده و هر مرتبه حد و کیفر آن را متحمل شده حکم و مجازات او در مرتبه چهارم اعدام خواهد بود. لذا شرایط اجرای حکم شلاق برای فرد مرتکب زنای غیر محصنه به این صورت است که در هر حالتی که او را هنگام زنا یافته‌اند باید به همان نحو شلاق بخورد. لذا ضربات شلاق برای مرد نباید به عورت، سر و صورت او برخورد کند. اجرای حکم شلاق برای زن باید در حالت نشسته و بدنی پوشیده بوده و از اصابت شلاق به سر و صورت او خودداری شود.

جرم زنا چیست؟

شرایط تحقق زنا

 برای اینکه جرم زنا محقق شود وجود یک سری شرایط الزامی است تا به زنا بودن رابطه یقین پیدا کرد. از جمله شرایط تحقیق جرم زنا این است که بین زن و مردی بدون ازدواج و محرمیت رابطه جنسی برقرار شود. لازم به ذکر است که محرم بودن دو طرف در رابطه زنا که ازدواج با آنها از نظر دین حرام است جرم زنا با محارم تلقی می‌شود.

دومین شرطی که برای تحقق زنا لازم است انجام دخول یا همان جماع است. شرط آخر برای تحقق زنا عاقل و بالغ بودن مرد و زن در این رابطه است که مجازات به آن تعلق گیرد. لذا هیچگونه کیفر و حکمی برای فرد نابالغ در این شرایط لحاظ نمی‌شود.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل رابطه نامشروع در تهران کلیک کنید!

زناکار کیست؟

 مسلما تا این بخش از مقاله با اینکه جرم زنا چیست؟ آشنا شدید. لذا در معرفی زناکار باید اینگونه عنوان کرد که فردی که جرم زنا را مرتکب می‌شود زناکار شناخته خواهد شد. مطابق با قانون زناکار به دو دسته و به تفکیک جنسیت زناکار به زانی یعنی مرد زناکار و زانیه یعنی زن زناکار گفته می‌شود. همچنین طبق قانون زانی و زانیه به دو دسته محصن و غیر محصن تقسیم بندی می‌شود.

در واقع محصن به فردی اطلاق می‌شود که با داشتن شرایط احصان دست به عمل زنا می‌زند. لذا احصان مرد و زن به این معنی است که با وجود داشتن همسر دائمی و بالغ، جماع با همسر از قبل و داشتن شرایط نزدیکی دست به زنا بزند. لذا به مرد و زنی که به دلیل نبود شرایط احصان دست به این عمل غیر شرعی و ناپسند می‌زنند زانی یا زانیه غیر محصن گفته می‌شود.

 لذا مجازات برای این قبیل افراد ۱۰۰ ضربه شلاق است. اما مجازات در نظر گرفته برای زانی و زانیه محصن در صورتی که زنا به عنف نباشد رجم و سنگسار است. لذا شخص زناکاری که به عنف و اجبار این عمل را انجام دهد، محکوم به اعدام است.

جرم زنا چیست؟

راه‌های اثبات جرم زنا

 برای اینکه شخص زناکار به دلیل ارتکاب جرم زنا از مسیر قانونی و به دست قانونگذار مجازات و تنبیه شود باید این جرم در دادگاه به اثبات برسد‌؛ لذا از جمله راه‌های اثبات جرم زنا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

اقرار متهم: چنانچه شخص مرتکب زنا در صورت عاقل و بالغ بودن با اراده خود و بدون زور و تهدید با اختیار به زنا اعتراف کند، می‌تواند ثابت کننده این جرم باشد. لذا زمانی این اقرار ارزش پیدا می‌کند که در محضر دادگاه و چهار مرتبه انجام شود.

شهادت شهود: شهادت شهود از دیگر اقداماتی است که می‌تواند ثابت کننده جرم زنا باشد. لذا قانون شرایطی را ایجاد کرده که شخصی نتواند بی دلیل و از روی دشمنی و سوء قصد اقدام به شهادت کند. مضاف بر اینکه برای شهادت باید هنگام وقوع جرم چهار مرد عادل همزمان در آنجا حضور داشته و این عمل را به چشم ببینند. یا سه مرد و دو زن همزمان با حضور در صحنه و مشاهده زنا بر آن شهادت دهند. با توجه به اینکه این رابطه‌های غیر شرعی در خفا انجام می‌شود لذا شهادت بر وقوع جرم زنا و اثبات آن بسیار پیچیده و تقریبا محال است. چون امکان ندارد ۴ یا ۵ نفر همزمان هنگام وقوع این عمل ناپسند در آن مکان حضور داشته باشند.

علم قاضی: یکی دیگر از راه‌های اثبات زنا اتکا به علم قاضی است که در صورت اطمینان از سوی قاضی، با محرز شدن جرم اتفاق می‌افتد. لذا علم قاضی از طریق امارات یعنی نشانه‌هایی مانند عکس یا فیلم رابطه در پرونده، مدارک نتایج پزشکی قانونی، معاینه محل، شواهد و قرائن به دست می‌آید و می‌تواند بر هر دلیلی ارجح باشد. طبیعتا قاضی با کمک این مستندات و تکیه بر علم خود، جرم زنا بر او محرز شده و درباره آن حکم می‌کند.

کلام آخر

در این نوشتار سعی کردیم پیرامون مفهوم جرم زنا، شرایط تحقق، مسیرهای اثبات و مجازات تعیین شده برای هر کدام از آنها از منظر قانون مطالبی را ذکر کنیم. در نهایت در پاسخ به این سوال که جرم زنا چیست؟ می‌توان گفت جرم زنا به جماع و رابطه جنسی بین مرد و زن بدون محرمیت گفته می‌شود که در صورت زنا با محارم نسبی و زنای به عنف یعنی تجاوز حکم متهم اعدام خواهد بود. لذا مجازات در نظر گرفته شده برای زانی و زانیه محصن سنگسار و زناکار غیر محصن ۱۰۰ ضربه شلاق است.

5/5 - (1 امتیاز)

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا