نکات حقوقی

ترک نفقه به چه معناست؟ ⚖️【مجازات ترک انفاق در قانون جدید】⚡️

در بررسی این مسئله حقوقی که ترک نفقه به چه معناست؟ باید بگوییم که بر اساس قانون، مرد موظف است به همسر و فرزندان خود نفقه پرداخت کند و نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن و فرزندان به شمار می‌رود. در صورتی که مرد علیرغم توانایی مالی خود از پرداخت نفقه به فرزند و همسر خودداری به عمل آورد، شامل حال ترک انفاق یا ترک نفقه خواهد شد. باید بیان کنیم که ترک انفاق جرم محسوب می‌شود و در صورت اثبات آن در محاکم قضایی مرد به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد. اگر طالب آن هستید تا اطلاعات کامل‌تری را در این خصوص به دست آورید، به شما توصیه می‌کنیم در ادامه نیز با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

ترک نفقه به چه معناست؟

در پاسخ به این سوال که ترک نفقه به چه معناست؟ باید بگوییم که ترک انفاق یا ترک نفقه به معنای عدم انجام وظایف مرد در خصوص پرداخت نفقه به زن می‌باشد. در ماده ۱۱۱۱ و همچنین ماده ۱۱۱۲ قانون مدنی به طور کامل ضمانت‌های اجرایی حقوقی برای پرداخت نفقه مورد بررسی قرار گرفته است؛ علاوه بر این ضمانت کیفری نیز در قانون بیان گردیده است. 

در واقع اگر شوهر از پرداخت کردن حقوق مالی زن مانند نفقه خودداری نماید، بر اساس مواد قانونی، زن می‌تواند از طریق حقوقی یا کیفری وارد عمل شود. در روش حقوقی لازم است که زن به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواستی مبنی بر مطالبه نفقه تنظیم نماید؛ علاوه بر این برای شکایت کیفری نیز می‌تواند از طریق دادگاه کیفری و دادسرا اقدام نماید. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که مطالبه نفقه معوقه تنها از طریق دادگاه خانواده امکان‌پذیر است و مطالبه نفقه جاری را نیز باید از طریق دادگاه کیفری دنبال نمود. بر اساس مواد قانونی می‌توانیم بگوییم که اگر مردی استطاعت مالی داشته باشد و علی رغم توانایی مالی از پرداخت نفقه به همسر خود خودداری نماید به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد. 

می‌توانیم بگوییم که جرم ترک انفاق جزو جرایم قابل گذشت به شمار می‌رود؛ یعنی اگر شاکی خصوصی در چنین شرایطی رضایت دهد، تعقیب کیفری نیز متوقف خواهد شد. در شرایطی ممکن است که زن از شوهر خود تمکین نکرده باشد و تمکین او بدون دلایل موجه در نظر گرفته شود، در این صورت زن نمی‌تواند مطالبه نفقه کند. 

نحوه شکایت کیفری ترک نفقه

نحوه شکایت کیفری ترک نفقه

در بررسی معنی ترک نفقه اشاره نمودیم که اگر مردی نفقه زن و فرزند خود را پرداخت نکرده باشد، آنان می‌توانند برای دریافت حقوق مالی خود شکایت نمایند؛ در واقع زن برای طرح شکایت می‌تواند شکواییه تنظیم نموده و آن را در دادسرا مورد بررسی قرار دهد تا وقوع جرم به صورت مقدماتی بررسی گردد. 

در این صورت است که در دادسرا ابتدا دفاعیات زوج مورد بررسی قرار خواهد گرفت و سپس ابلاغیه‌ای برای مرد ارسال خواهد شد تا او نیز در جلسات دادسرا حاضر شده و از حقوق قانونی خود دفاع کند؛ در چنین شرایطی اگر مرد ادعا دارد که نفقه را پرداخت کرده، می‌بایست دلایل و مستنداتی به دادگاه ارائه کند تا پرداخت نفقه از سوی وی ثابت شود. 

زن می‌تواند برای اثبات ادعای خود در دادسرا شهادت شهود را نیز ارائه کند؛ برای این کار چند نفر عاقل و بالغ که در خصوص پرداخت نفقه اطلاعات کاملی دارند، می‌بایست در محضر دادستان شهادت خود را ارائه نمایند. در واقع شاهدان باید به طور دقیق شهادت دهند که در خصوص زندگی مشترک زوجین اطلاعات کاملی داشته و مطلع هستند که مرد نفقه‌ای به زن پرداخت نکرده است. 

از سوی دیگر ممکن است مرد ادعا نماید که زن از وی تمکین نکرده و دلیل اصلی برای عدم پرداخت نفقه نیز همین موضوع بوده است. در چنین شرایطی مرد باید دلایل موجهی را به دادگاه ارائه نماید که بر عدم تمکین زن دلالت داشته باشد. برای طرح دعوای کیفری در خصوص مطالبه نفقه به شما توصیه می‌کنیم که حتما از وکلای حرفه‌ای کمک بگیرید. 

بنابراین در پاسخ به این سوال که ترک انفاق کیفری چیست؟ می‌بایست به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر برای دادسرا یا دادگاه کیفری مسجل شود که مرد علیرغم تمکین عام و خاص زن نفقه او را پرداخت نکرده است، وی را مجازات خواهد نمود؛ در چنین شرایطی مجازات مرد سه ماه تا یک سال حبس تعزیری خواهد بود. 

جرم ترک انفاق فرزند چیست؟

ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به صراحت درباره جرم ترک انفاق فرزند توضیحاتی را ارائه نموده است. بر اساس این ماده قانونی می‌توانیم بگوییم که وظیفه پرداخت نفقه به فرزندان بر عهده پدر آنها است؛ اما در صورتی که پدر فوت کند و یا اینکه توانایی مالی لازم برای تامین نفقه فرزندان خود را نداشته باشد، قانون مقدر می‌دارد که جد پدری مسئولیت پرداخت نفقه را بر عهده گیرد. 

در شرایطی ممکن است جد پدری نیز در قید حیات نبوده و یا اینکه توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشند. در این صورت مادر مسئولیت پرداخت نفقه به فرزندان پسر و دختر خود را بر عهده خواهد گرفت. در صورتی که مادر نیز در قید حیات نباشد و یا اینکه توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد، جد مادری می‌بایست فرزند را از نظر مالی تامین نماید. 

یکی از شرایط قانونی بسیار مهم که در پرداخت نفقه می‌بایست مورد بررسی قرار گیرد، این است که مسئول پرداخت نفقه می‌بایست از نظر مالی استطاعت لازم برای انجام این کار را داشته باشد. از سوی دیگر می‌توانیم بگوییم فرزندی مستحق دریافت نفقه است که مال کافی برای تامین نیازهای زندگی خود را نداشته و شغل مناسبی را نیز اختیار نکرده باشد. 

نفقه پسر و دختر بالای ۱۸ سال

نفقه پسر و دختر بالای ۱۸ سال

اگر پسر بالای ۱۸ سال باشد، نخستین شرط قانونی برای استحقاق نفقه به وی این است که پدر از نظر مالی بتواند هزینه‌های زندگی او را تامین نماید. از سوی دیگر لازم است این مسئله مورد بررسی قرار گیرد که آیا فرزند می‌تواند از طریق اختیار کردن شغل، هزینه‌های معاش و زندگی خود را به طور کامل تامین نماید و یا اینکه همچنان نیازمند کمک‌های پدر در قالب نفقه است. 

همچنین در بررسی این موضوع که ترک نفقه به چه معناست؟ لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که برای دختر بالای ۱۸ سال در صورتی که او از نظر شغلی نتواند هزینه‌های زندگی و معاش خود را تامین نماید، همچنان پدر موظف به پرداخت نفقه است. پرداخت نفقه از سوی پدر تا زمانی ادامه پیدا خواهد کرد که دختر با شخص مورد علاقه‌اش ازدواج نماید. 

نکته دیگری که باید بیان نماییم این است که نفقه معوقه فرزند دیگر قابل مطالبه نیست؛ یعنی فرزند یا مادر او نمی‌توانند برای نفقه‌ای که در گذشته پرداخت نشده است دادخواستی به دادگاه ارائه نمایند؛ اما حقیقت این است که در ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی اشاره شده که زوجه می‌تواند علاوه بر نفقه جاری خود درخواستی برای مطالبه نفقه معوقه خود نیز ارائه کند. 

آیا بعد از طلاق نفقه تعلق می‌گیرد؟

یکی از سوالات بسیار مهمی که ممکن است برای شما نیز به وجود آمده باشد، این است که ترک انفاق به چه معناست و آیا بعد از طلاق هم به زن نفقه تعلق خواهد گرفت؟ به طور کلی باید اشاره کنیم که نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه و متناسب با زندگی زن می‌باشد که می‌تواند به صورت توافقی یا از طریق مجامع قانونی تعیین شود. 

در صورتی که زن از همسر خود طلاق بگیرد، وظیفه پرداخت نفقه وی بر عهده پدر او می‌باشد؛ البته این در شرایطی است که زن نتواند با استفاده از اموال یا شغلی که در اختیار دارد هزینه معاش را تامین کند؛ اما شرایطی وجود دارد که حتی پس از طلاق گرفتن نیز زن می‌تواند برای مدتی محدود از همسر خود نفقه دریافت نموده و از این طریق امرار معاش کند. 

طلاق را می‌توانیم به دو دسته طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم بندی نماییم که هر کدام از آنها از نظر قانونی احکام خاص خود را دارند. در طلاق رجعی جاری شدن صیغه طلاق به معنای پایان یافتن رابطه زوجیت نیست؛ بلکه مرد می‌تواند در ایام عده نیز به همسر خود رجوع کند و با رجوع به همسرش اعلام نماید که قصد طلاق گرفتن را ندارد و مجددا می‌خواهد به زندگی مشترک بازگردد. 

در واقع اگر طلاق رجعی باشد، مرد باید در ایام عده نیز به همسر خود نفقه پرداخت نماید و علاوه بر این زن می‌تواند در ایام عده نیز در منزل شوهرش سکونت داشته باشد؛ اما در طلاق بائن مرد پس از طلاق هیچگونه تکلیفی برای پرداخت کردن نفقه به همسر خود ندارد. بهتر است در این خصوص با وکیل خود مشورت کنید. 

همچنین اگر زن باردار باشد، این وظیفه مرد است که تا زمان وضع حمل همسرش به او نفقه پرداخت کند. پس از اینکه زن فرزندش را به دنیا آورد از دریافت نفقه محروم خواهد شد. در این صورت است که مرد می‌بایست پس از این نفقه‌ای را بابت فرزندش پرداخت نماید تا او در رشد و نمو خود با مشکل روبرو نشود.

در چه صورتی به زن نفقه تعلق می‌گیرد؟

در چه صورتی به زن نفقه تعلق می‌گیرد؟

حال که بررسی نمودیم که ترک نفقه چیست؟ لازم است این مسئله را مورد ارزیابی قرار دهیم که در چه شرایطی به زن نفقه تعلق می‌گیرد؟ در مواد قانونی اشاره شده که شرط لازم برای پرداخت نفقه به زن تمکین نمودن او از مرد است. تمکین در واقع مهمترین وظیفه‌ای است که قانون بر عهده زن در قبال شوهر در زندگی مشترک قرار داده است. 

برای تعریف تمکین لازم است آن را به دو دسته تمکین عام و تمکین خاص تقسیم بندی نماییم. در تمکین عام زن لازم است تا ریاست مرد بر زندگی مشترک را بپذیرد و در منزلی که او برایش تدارک دیده سکونت پیدا کند. به هر حال می‌توانیم بگوییم که اگر زن بدون در اختیار داشتن دلایل موجه منزل شوهرش را ترک کرده باشد، ناشزه نامیده خواهد شد و مستحق دریافته نفقه نیست. 

تمکین خاص نیز به معنای این است که زن از نیازهای جنسی متعارف مرد تبعیت داشته باشد. به هر حال ممکن است که زن برای عدم تن دادن به نیازهای جنسی مرد دلایل موجهی را در اختیار داشته باشد؛ برای مثال ممکن است که مرد به بیماری‌های مقررتی مبتلا باشد. به هر حال اگر زن بتواند دلایل موجهی ارائه کند، می‌تواند حتی در صورت عدم تمکین نیز نفقه دریافت نماید. 

کلام آخر 

امیدواریم که با مطالعه این مطلب از سایت برترین وکیل توانسته باشید به بسیاری از سوالات حقوقی خود پاسخ گفته باشید. ما تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که ترک نفقه به چه معناست؟ اشاره کردیم که اگر مرد نفقه همسر و فرزندان خود را پرداخت نکند، مرتکب ترک انفاق شده و این مسئله می‌تواند تبعات حقوقی سنگینی را برای او به دنبال داشته باشد. اگر نقطه نظری برای شما در این خصوص به وجود آمده می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه بنویسید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا